Gå til innhold

Nybegynner - hvilken Raspberry pi bør jeg velge?


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg ønsker å lære meg unix/linux m.v. og ser litt på muligheten Raspberry Pi gir. Jeg har såvidt hørt om dette, og lurer litt på hvilken versjon som er den nyeste og slikt. Jeg ser for meg å kunne opprette diverse servere (web, vpn, fil) for å accessere dette over internett når jeg er ekstern fra bolig. Jeg lærte meg litt html/css/python i mine yngre dager og dette kunne vært artig å leke litt med igjen. 

Hvilken versjon Raspberry pi er nyeste? 4 modell B? Er 4 GB ok, eller bør jeg gå for 8 GB (har ikke noe budsjett i grunn..)?

Si gjerne litt om alternrativene, jeg er her for å lære.

Takk for svar.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis du skal bruke den som en "desktop erstatter" så bør du gå for en Pi 4 med 8 GB minne (RAM).
Hvis du klarer deg med kommando-linje tilgang (ssh) så holder det med en mindre modell, feks en Pi 3 B+.

De forskjellige modellene kjører gjerne samme operativsystem (RaspiOS = Raspbian som er en Debian-variant). Merk at det er kun Pi 3 og Pi 4 som kan kjøre 64-bits OS. Merk også at RaspiOS 64-bit fortsatt er i beta (det funker fint, men noen pakker mangler, feks. raspistill osv. som man bruker med Pi Camera).

Det finnes også andre operativsystemer til Raspberry Pi. Hvor godt disse fungerer på forskjellige Pi-modeller har jeg ikke oversikt over.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for god informasjon! Jeg tenker primært å bruke denne via ssh, med adapter muligens kun tilkoblet ethernet (PoE) og en ekstern harddisk. Dette kan ligge i rack-skap på teknisk rom. Jeg liker nok det «nyeste og beste» dessverre, og ser det ikke er store forskjellen på 4gb og 8gb (300kr..). 

Er Pi3 en dårligere/eldre Pi4, eller er det andre forskjeller? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er nok Pi4 som er best. Den finnes med 2, 4 eller 8 GB.

Står litt beskrevet her: Raspberry Pi 4: Review, Buying Guide and How to Use | Tom's Hardware (tomshardware.com)

Edit: Med best menes her at cpu er raskere enn tidligere varianter. Det er også mer minne. Også Pi Modell 3+ er et bra valg der en ikke trenger så mye ytelse og minne (1 GB).

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Skal du dra SSD'er eller lignende strømhungrige enheter via USB så hadde nok jeg hoppet over PoE (selv hvis du kjøper den nye PoE+ hatten og du har en PoE+ kapabel switch) og heller forsynt den med USB-C PSU'en (eller latt sånne enheter gå via en USB hub med egen strømforsyning). Pi Foundation har en del tillit å gjenoppbygge etter de få PoE hattene de har lansert hittil, selv om den nyeste strengt tatt kun har (iallefall kjent hittil) forbedringspotensiale når det gjelder strømforbruk ved idling:

 

Endret av ali q
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har et lite lager med Raspberry 3 og testet ut et eksemplar av Raspberry 4 m 4 GB RAM. Tror jeg brukte en casing som fulgte med i et kit, og det var vel ikke noen ekstra kjøling eller kjølevifte der, så vidt jeg kan huske. Ble ikke så imponert. Den gikk alt for varm. Tror det var noe speielt med stømforsyningen og skjremtilkoblingen også. Resultatet av testingen ble fortsatt bruk av Raspberry 3, siste utgave.

Det som jeg der i mot veldig godt kunne tenke meg å prøve, det er den nye Raspberry PI 400 med innebygd tastatur. Her skal det også være en passiv og viftefri kjøling som skal fungere veldig bra. Tror noen Kjell og Co butikker har denne og at de selger den som kit, dvs med litt ekstrautstyr, stømforsyning, brukermanuall, etc ca kr 1.300,-

  

Lenke til kommentar

Har rotet litt med RPi, men ikke fått testet RPi 4 enda. 

Etter å ha holdt litt på med 3B+ osv. så er min erfaring at en Zero ofte gjør samme jobben billigere og enklere, særlig ting som server, VPN, diverse styring osv.

Compute Modules er også geniale, men krever ofte at man utvikler ting selv, altså pcb'er og den slags, ettersom det er en helt strippet ned Pi.

Ønsker man derimot mer kraft, ikke mindre som i en Zero, så finnes det mange gode alternativer, som Asus Tinker Board, BananaPi, Nvidia Jetson osv.

BananaPi har også litt bedre Zero-kloner, med mulighet for PoE og den slags (har en selv i en værstasjon).

Endret av 0laf
Lenke til kommentar

Sweetspoten er vel egentlig Raspberry Pi 3B+, der man har en grei balanse mellom ytelse og varmeutvikling. Min primære grunn til å kjøpe en Pi er p.g.a at den er mest støttet av community, så du har en haug med prosjekter som bare virker på den. Til ren Linux kjøpte jeg først en Orange Pi Plus 2E med 2GB RAM og bedre båndbredde over USB. Dette var forresten også et produkt som kom av brukerønsker.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
3 hours ago, arne22 said:

testet ut et eksemplar av Raspberry 4 m 4 GB RAM. Tror jeg brukte en casing som fulgte med i et kit, og det var vel ikke noen ekstra kjøling eller kjølevifte der, så vidt jeg kan huske. Ble ikke så imponert. Den gikk alt for varm.

ja ... det er derfor man må ha kjøling på Pi4. Når den går varm så senker den ytelsen for ikke å bli overopphetet.

Lenke til kommentar
3 hours ago, 0laf said:

Etter å ha holdt litt på med 3B+ osv. så er min erfaring at en Zero ofte gjør samme jobben billigere og enklere, særlig ting som server, VPN, diverse styring osv.

Er helt enig. Hvis man ikke skal drive på med noe "desktopaktig" så er egentlig 3B+ et bedre valg. Trekker mindre strøm, mindre varmgang, full strørrelse HDMI. I det hele og store enklere og mer effektiv å jobbe med. 3B+ gjør de typiske rasberrytingene bra og RPi 4 er uansett ikke noen helt brukbar desktop.

Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...

Har hatt mange Pi'er. Solgte nettopp Pi 4B 8GB med Argon One case og m.2 ssd. Har en Pi 3B+ i en selv laget bilderamme med 24" 1080p skjerm og en i campingvogna i Danmark. Skal bytte ut den siste. Jeg går heller for mini PCer istedet for Raspberry pi. 

Denne på aliexpress koster 2340kr. Intel Celeron N5105, 8GB RAM, 250GB SSD, mindre kabinett, Strømforsyning følger med, flere USB 3, full size HDMI, microSD kort opptil 128GB.

Lenke til kommentar

Har hatt mange PI'er og har fortsatt noen liggende. Ble egentlig litt skuffet over versjon 4. Den er jo ikke like så rask som en PC' og så er den litt plundrete med hensyn til krav til kjøling og HDMI utgang. (Krever adapter). Er egentlig mer fornøyd med den gamle Raspberry PI 3, som egentlig kan det som en Raspberry PI skal kunne, samtidig som den er billig og lett å ha med å gjøre. Skal man ha noe som er kraftigere og bedre, men kompakt, så har jeg veldig gode erfaringer med Intel NUC. Veldig stabile og bra og kjører Windows og Linux like bra. Og så er de jo mye kraftigere enn PI. Problem: De ser ut til å være utsolgt de fleste steder (?!)
https://www.netonnet.no/art/datakomponenter/kabinettogbarebone/barebone/intel-nuc-kit-i3-10110u-frost-canyon-bxnuc10i3fnh2/1011276.11097/

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...