Gå til innhold

Plastposeforbruket redusert med 105 millioner poser på fire år


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Dubious skrev (3 minutter siden):

Hadde hjulpet på om en fikk 5 kroner ved å bruke handlenett.

Coop Obs hadde slike kampanjer, men tror det bare var snakk om 1 krone.

Gjelder nok ennå, men er vel økt til 2 kr. nå.. Fikk melding om denne medlemsfordelen nå i sommer.

Les mer her:

https://coop.no/extra/om_extra/na-far-du-bonus-hvis-du-bruker-handlenett-hos-extra/

https://www.abcnyheter.no/mat-og-drikke/2022/01/05/195814964/coop-gir-deg-na-2-kroner-for-a-ikke-bruke-plastpose

Og til slutt et tips fra gjerrigknarken:

https://gjerrigknark.com/Sparetips/Shopping-og-netthandel/NB-odelegg-strekkoden-pa-COOP-posen-sa-du-ikke-betaler-10-kroner-istedenfor-fa-1-krone

 

Lenke til kommentar

Dersom problemet er at plastposer havner i naturen og dreper dyr, er da handlenett egentlig noe bedre? De er jo langt mer slitesterke. Folk vil jo miste handlenett i naturen også. De er kanskje vanskeligere for mindre dyr å vikle seg inn i fordi de er glatte?

Til syvende og sist - er ikke hovedproblemet her at det er NOEN som lar disse plastposene fly rundt i naturen og på havet?

Det er veldig tydelig at noen gir fullstendig blaffen og at mange av dem bor i Asia. Kunne ikke f.eks bevissthetskampanjer eller strengere straffer fører bedre frem enn avgifter?

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 timer siden):

Dersom problemet er at plastposer havner i naturen og dreper dyr, er da handlenett egentlig noe bedre? De er jo langt mer slitesterke. Folk vil jo miste handlenett i naturen også. De er kanskje vanskeligere for mindre dyr å vikle seg inn i fordi de er glatte?

I motsetning til plastposer er mange handlenett nedbrytbare, så om de mistes i naturen vil de brytes ned over tid.

Brother Ursus skrev (2 timer siden):

Til syvende og sist - er ikke hovedproblemet her at det er NOEN som lar disse plastposene fly rundt i naturen og på havet?

Det er veldig tydelig at noen gir fullstendig blaffen og at mange av dem bor i Asia. Kunne ikke f.eks bevissthetskampanjer eller strengere straffer fører bedre frem enn avgifter?

Det vil være vanskelig å håndheve, politiet står ikke midt i skogen for å se om noen kaster platposer. Bevissthetskampanjer kan absolutt ha noe for seg, men det må også gis et insentiv til å velge miljøvennlig gjennom mer inngripende tiltak, slik som avgifter for å få større effekt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hva om man kunne begynt med pant på en del plast? Vi ser at flasker har vært en suksess, hvorfor ikke gjøre det samme for plast (og i første omgang poser)? Øk prisen til rett under en tier for engangsposene, men sørg for at det er noen kroner i pant. Over tid kan man flette inn andre plastprodukter, og selv med en lav sats på en kroner eller 50-øre vil jo folk se at det er penger i å resirkulere dette, og for de dedikerte vil man gå rundt og samle plast fra naturen og på samme tid få noen kroner for arbeidet. Vinn-vinn.

Men om noen av gubbene (holdninger) i politikken orker å gjøre noen faktiske tiltak for å redusere vårt avtrykk spørs… Tror nok vi snart får høre at vi skal løse plastkrisen og klimakrisen i 2030, uten et eneste ekstra tiltak, iom. at dette sikkert løser seg selv (norsk holdning til problemet).

Endret av The Very End
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Finnes det noen tall her? Hvor mange plastposer fant veien ut i naturen før det ble avgift, hvordan ser det ut nå og hvordan forventer man at det blir med den økte avgiften. Jeg kan ikke forestille meg at det er et stort problem siden det for meg virker helt absurd å kjøpe en plastpose og i stedet for å ta vare på den og bruke til søppel(som blir forbrent) eller bruke den om igjen, heller slenger den ut i elva. 

Helt for miljøtiltak som koster, men det fordrer at man vet hvor man er, hvor man skal og kost/nytte for hvordan man kommer dit. 

Merk at plastposeforbruket i seg selv er neglisjerbart som miljøproblem. Det koster omtrent ingenting(rundt 10 øre) å produsere en plastpose som betyr lav miljøbelastning og man får igjen noe i forbrenningsanleggene. Der er litt innblandet plast bra siden den bidrar til renere forbrenning. Så mitt gjett er at en avgift vil føre til høyere gjenbruk, men ha liten effekt på problemet med  plast i naturen. Avgiften blir i hovedsak en skatt på å handle.

Jeg har mer problem med plast som emballasje. Enkelte produsenter som Bama er rent besatt av å pakke inn epler og diverse i stedetfor å tilby dem i løs vekt. Det er lite forbrukervennlig og samtidig tror jeg det er større sjanse for at den plasten havner ute i naturen.

 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
uname -i skrev (2 timer siden):

Finnes det noen tall her? Hvor mange plastposer fant veien ut i naturen før det ble avgift, hvordan ser det ut nå og hvordan forventer man at det blir med den økte avgiften. 

Tviler på at det finnes skikkelige data på dette. 

Det hender seg at det blir foretatt vilkårleg telling på innsamla avfall for å kunne estimere kva som blir kasta, men ei slik telling vil nok aldri kunne bli stor nok til å være statistisk signifikant. I tillegg har ein nok nokre spørreundersøkingar som ein kan støtte seg på. 

Om folk brukar plastposen som søppelpose i restavfallet eller om plastposane blir kasta som plastavfall, og kva som havnar i naturen tviler eg på at ein har god kontroll på. 

 

 

Strengt tatt så meiner eg at mykje meir må gjerast opp mot kommunar og renovasjonsselskap om å legge til rette. At det ikkje vart pålagt at alle kommunar skal sortere ut plast og mat før 1 januar i år viser vel eigentleg kor lite som har blitt gjort på den sida. 

Kildesortering og korleis dette blir gjort burde være likt over heile landet. For best mogleg resirkulering så må det leggast til rette for det. Det burde ikkje være slik at i enkelte kommunar må glas og metallembalasje leverast på miljøstasjon medan i andre kommunar har ein eige dunkar til slikt. 

Hadde ein designa bossdunkane litt betre slik at dunken har ein låsemekanisme så kunne ein ha kasta avfallet rett i dunken utan å bruke pose i der heile tatt. I dag blir det heilt håplaust å ikkje bruke posar fordi det blir så mykje rot om bossdunken veltar eller om fuglar kjem til. Ein slik lås kunne f.eks. vært ein magnetlås slik at luka automatisk blir opplåst når dunken blir løfta opp av bossbilen.

Det burde ikkje være for mykje forlangt å forvente at kommunane kan samarbeide om å finne dei beste løysingane. Det kan ikkje være særleg effektivt at kvar enkelt kommune sjølv må organiserere renovasjonstenesta. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

@The Avatar Helt enig.    Det en ser i nærmiljøet er mest beholdere som har veltet i litt kraftig vind og løs emballasje som spres godt.

Men her i kommunen (Asker) endret de i fjor til åpne beholdere (var tidligere store låste dunker med liten åpning for felles-renovasjon) så nå er det litt svinn ved hver tømming (dvs plastemballasje på bakken som evt blåser ut i naturen).  Baksiden av medaljen ved anbud på renovasjon og forskjellige system på renovasjonsbilene.

Lenke til kommentar
The Very End skrev (På 2.8.2023 den 9.19):

Hva om man kunne begynt med pant på en del plast?

Pant er forbundet med strekkoder. Det betyr at en måtte pante mens strekkoden fortsatt var lesbar. Brødposer kan til en viss grad brukes til søppelposer. Spesielt for dem som kjøper mange brød. Kan knyttes igjen med en bit av en gammel T-skjorte. 

Det er ikke mange bæreposer ute i naturen, men en sjelden gang ligger det igjen bæreposer med tomflasker i. Assosiert med vill festing. Å finne gratis toalettpapir og tannpirkere har vært høydepunkter for gjerrigknarker i alle år. Nå også, hamstre ekstra plastposer fra ymse steder. For den som har krysset grensa med å kikke nedi søppelspann, er det sikkert mulig å finne både plastposer og ølbokser. Mest er det kanskje å spare på å være hjemme i feriene, men det kan være tungt psykisk å være hjemme hele sommeren. Alt er en vurderingssak.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...