Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

hvem kontakter man angående brudd på grannegjerdeloven


Gjest c6833...f08

Anbefalte innlegg

Gjest c6833...f08

saken:

min nabo som jeg deler gjerde med har bestemt seg for å ikke røre hekken sin på 4 år nå, han har nå solgt boligen og ny eier er heller ikke interessert i å ha en samtale. hekken er ca 2.5 til 3m høy og går så mye som 0.8m inn i tomten vår. samtidig har han mange trær på tomten som ikke følger 3/1 regelen, dvs at de står så lite som 1m unna gjerde men er 5-6 meter høye, en av de går 2m inn i tomten vår, og når det er vind ute så treffer den taket på et lite utehus vi har i hagen. Hekken ser stygg ut, skyggen dreper gresset nærmest gjerde, og det tar utsikt fra oss. Samtidig som tre jungelen som er tett til oss er full av bladlus, det har spredt seg til vår hage flere ganger, uansett hvor mye vi behandler våre trær så kommer det alltid tilbake siden naboen aldri behandler sin side. vi har tilbydt naboen å hjelpe med klipp, frakt av rester til miljøstasjon, og utlån av utstyr til behandling av bladlus, men de har rett og slett sluttet å svare på sms. når det gjelder innsyn så må hekken være så lav som 1.7 til 1.8 m høy før vi kan få utsyn inn til naboens hage, han har badebasseng på baksiden men når høyden av hekken er 2m høy så kan vi ikke se noe annet en taket på nabohuset, så ser ingen logisk grunn på hvorfor han ikke vil klippe den.... 

tldr: naboen har hekk som er godt over 2m høy, går over 0.5 imm i vår hage, og han har trær som ikke følger 3/1 regelen og som går 2m inn i hagen vår og treffer et utehus. 

så det store spørsmålet blir, hva kan vi gjøre i en slik situasjon? må vi kontakte kommunen for å finne en løsning? eller må vi leie inn advokat for å anmelde naboen til forliksrådet?  

Anonymous poster hash: c6833...f08

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det følger av grannegjerdelova § 14 at det er jordskifteretten som avgjør tvister om gjerdehold. Hvis hekken også er et grannegjerde er det denne loven som gjelder. En sak for jordskifteretten om dett vil følge reglene for rettslige skjønn i skjønnsprosessloven.

Siden det er grannegjerdeloven som regulerer høyden på hekken  og ikke naboloven, gjelder ikke 1/3 regelen i naboloven for høyden på hekken.

Lenke til kommentar
Gjest c6833...f08

akkurat nå så er det et vanlig tregjerde som står på grensa, med hekken rett bak. hekken går lengre enn 0.5m ut over gjerde inn på vår hage.  naboen mener at siden hekken står på grensen så gjelder ikke naboloven men kun grangjerdeloven, dermed er ikke høyden regulert, og han man mener at 1/3 regelen gjelder ikke fordi han mener at det er avstand fra hans trær til vårt hus som teller og ikke tre til gjerde avstanden. har målt hekken på nytt den er nærmere 3 til 3.5m høy. 

Anonymous poster hash: c6833...f08

Lenke til kommentar

Grannegjerdeloven spesifiserer ikke en makshøyde på gjerde eller hekk. Det blir derfor en konkret vurdering i det enkelte tilfelle hvor høy hekken kan være. Hensynet til skjerming mot innsyn  mot at en høy hekk stjeler utsikt og lys. Det finnes eksempler i rettspraksis på at en hekk måtte klippes til en høyde på maks 2 meter

Lenke til kommentar
Quote

Hvis hekken fungerer som et gjerde, så er det gjerdeloven som regulerer naboforholdet.

Hvis naboens hekk er høyere enn to meter regnes den som ulovlig etter naboloven hvis den forårsaker skade eller ulempe, mens gjerdeloven spesifiserer ikke høyde på hekk. Det er derfor viktig å se naboloven og gjerdeloven i sammenheng i nabokonflikter.

Quote

 Du har lov å plante en hekk helt inntil nabogrensen, maksimalt 2 meter høy, som kan vokse 0,5 m inn på naboens eiendom. Naboen kan ikke pålegges å trimme hekken. Vokser hekken mer enn 0,5 meter inn mot naboen, kan naboen protestere. 

 

Du finner kanskje noe nyttig her?

Og noe mer info her.

Endret av BearCat
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...