Gå til innhold

Den elektriske grave­maskinen kan jobbe døgnet rundt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ser for meg at elektrisk drift er ideellt på gravemaskin. I stedet for en motor som går kontinuerlig og venter på belastning kan man ha aktuatorer som jobber bare når det trengs.

Den lille gravemaskinen i bildet var nusselig, men er det virkelig noen som bruker en så liten gravemaskin? Ser ikke helt nytten.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Redaksjonen. skrev (8 timer siden):

Komatsu er ikke alene om elektriske maskiner i det segmentet, eks. så har Bobcat (Doosan) en tilsvarende. Men å bytte ut batteripakken kan nok sies å være det. Avhengig av pris og enkelhet ved bytte av batteripakke så er det ikke sikkert at det er så fordelaktig 🤔 Antall ladesykluser på batteripakken fra Bobcat vs. bytte (til ‘ny’, leid(?)) batteripakke hos Komatsu bør vel med i regnestykket. 

Sitat

Following the daily working routine, the E10e can operate throughout a full 8-hour day, using operator breaks to recharge the batteries. Using an external super-charger functionality, the batteries can be recharged to 80% of battery capacity in around 1 hour.

The battery can also be recharged overnight by using the on-board charger from a standard 230V grid.

 

Lynxman skrev (29 minutter siden):

Den lille gravemaskinen i bildet var nusselig, men er det virkelig noen som bruker en så liten gravemaskin? Ser ikke helt nytten.

Bobcat beskriver tilsvarende maskin som ‘Built for indoors’ og det er nok andre steder hvor en stillegående og forurensningsfri maskin er å foretrekke (eks. utenfor sykehus, skoler, gravlunder, ‘MDG-soner’ i byer mm.).

image.thumb.png.179eb996dd739febbb245b813e333bc5.png

Lenke til kommentar
2 hours ago, Lynxman said:

Den lille gravemaskinen i bildet var nusselig, men er det virkelig noen som bruker en så liten gravemaskin? Ser ikke helt nytten.

Leies ut i syke mengder vis de er små nok til å ikke kreve sertifisering for å kjøre.
Ser på artikkelen at det nevnes at det er en "innendørsmaskin", altså så må den være liten nok til å kjøre inn i bygget, enten for å grave opp gulv, eller bruke den som aggregat til spesialutstyr. 

Du får i dag tak i kablet stormaskiner som drives via treefase. Helt geniale, da man slipper støyen og eksosen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det er ikke krav til maskinførerbevis for privat arbeid på privat område. Feks bønder må ha bevis da de er virksomhet. Du kan fint leie en 5 tonn gravemaskin privat, men det er ikke sikkert utleieren lar en selvsikker hvem som helst leie en 20 tonn maskin.

Endret av Lynxman
Lenke til kommentar

Gravemaskiner under 15kW er unntatt forskrifter og kan kjøres av alle, disse er opp mot to tonn og kan gjøre mye fint arbeide, de har gjerne beltevidde som kan utvides fra 80-120 cm som gjør at de kan gå gjennom de fleste ytterdører. Som de fleste som har kjørt en del gravemaskin vil være enige i, dette er den farligste av alle gravemaskiner pga lite sikkerhetsutstyr og dårlig stabilitet pga lite vekt lavt på maskinen. Håper batteriene sitter under maskinen, eller i nærheten, ellers så blir de bare verre.

Det fins ikke sertifikat for gravemaskiner, men et sikkerhetskurs. For å få kursbevis fra sikkerhetskurset må det dokumenteres 200 timer på slik maskin av godkjent bedrift. Dette gjelder f.eks. hjullaster og veiskrape også(enda verre maskiner med tanke på hvor mye skade som kan gjøres). Underlig nok kan en bonde kjøre en 50-tonner på eget bruk, og det har vært en god del alvorlige ulykker.

Gravemaskiner må jo nødvendigvis være en ting som må bli elektrifisert, og spesielt disse som alltid jobber i nærheten av bygg, i hvert fall strøm, utenom i svært få tilfeller der de blir brukt til utgraving av master på fjellet (GPS, strømmaster o.l.). så er det jo en no-brainer. Hitachi og Hyundai er for øvrig omtrent akkurat samme maskiner, med samme deler. Og det har de vært i en tjue år eller så.

Skal du ha bra maskin med god service, kjøp Volvo eller Cat.

 

Lenke til kommentar
3 hours ago, rosetta stoned said:

Det er feil Lynxman, hvis noen leier ut en 5tonner til deg uten at du har kurs, så bryter denne norsk lov, hvis du har til hensikt å kjøre maskinen selv uten kurs. Innenfor lukket område kan hvem som helst kjøre hvilken stor maskin som helst. Bønder er unntatt fra forskriften.

Fakta faen.

Jeg lurer fortsatt på hvorfor det er mer fakta faen enn det jeg sa uten noen lov som bekrefter det. Har lett og lett men finner ingen lov som forbyr minigravere for privatpersoner.

Lenke til kommentar
4 hours ago, Lynxman said:

Kan du vise meg den loven? Den fra 1998 er fjernet, den som snakker om 15 kW. Den snakket forresten om "VIRKSOMHET".

Arbeidsmiljøloven gjelder ikke privat arbeid.

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-12-06-1357/KAPITTEL_3-1#§10-3
"§ 10-3.Arbeidsutstyr underlagt krav om dokumentert sikkerhetsopplæring gitt av sertifisert opplæringsvirksomhet
............
-    masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk)."

Det blir litt som at T1 truck ikke krever noen form for kursbevis, men et papirspor, men mange bedrifter velger å gå for dokumentert sikkerhetsopplæring og ender opp på SFS kort der.
Men du er inne på noe, utleie av utstyr over 15kW er en gråsone til privatbruk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...