Gå til innhold

Brikkemangelen: Tror falske brikker blir pushet på elektronikk-industrien


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
9 hours ago, asshole said:

Gjenbruk er jo bra og databrikker varer uansett evig, i motsetning til elektrolyttkondensatorer. Ser ikke problemet.

Databrikker varer absolutt ikke evig. Avlodding og handtering av brikkene kan i tillegg lett påføre skader, samt at levetiden generelt forkortes som følge av gjentatte loddetemperatursykluser.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
chrisbt skrev (15 timer siden):

Databrikker varer absolutt ikke evig. Avlodding og handtering av brikkene kan i tillegg lett påføre skader, samt at levetiden generelt forkortes som følge av gjentatte loddetemperatursykluser.

Det har jeg aldri erfart, hørt eller lest om. Uten kilde er min påstand om at de varer evig like sannsynlig.

 

Lenke til kommentar

Det er ikke snakk om gjennbruk av brukbare databrikker.

Problemet med fake og/eller "refurbished" komponenter(databrikker) er at de tar kun utgangspunkt i pakkestørrelse på komponenten. Det finnes mange forskjellige komponenter med ulik funksjon som ser helt like ut.

De finner gjerne disse komponentene på e-avfallsplasser, lodder de av gamle kretskort, sorterer de i pakkestørrelse, vasker av merkingene, lodder på nye bein om det trengs.

Så er det bare å finne de dyreste og mest ettertraktede komponentene innenfor den gitte pakkestørrelsen, denne merkingen trykkes på og Voilà!, profitt!

Så får du som kunde tillsendt et parti med komponenter som ser helt like ut, men partiet inneholder 15 forskjellige variasjoner og mest sannsynnlig ingen av den du faktisk bestilte.

Har også sett komponenter som ser helt perfekte ut, men under røntgen er de tomme innvendig. Beina var der, men de gikk ingen plass.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

"Eller er det et tilfelle hvor de uthentene komponentene allerede er videresolgt flere ganger," dette er det som stort sett er tilfellet.

De blir gjerne kjøpt og solgt flere ganger mellom tradere i det Asiatiske gråmarkedet.

Traderen vet som oftest(vil jeg tro) ikke at han selger fake komponenter, for de praktiserer 30-dagers åpent kjøp. Så om du mottar fake komponenter og dette blir oppdaget innen 30 dager får du sende de tilbake.

Det finnes gråmarkedsaktører som er mer pålitelige en andre, men handel i gråmarkedet er uansett forbundet med stor risiko.

Men det er selvfølgelig stor forskjell om du skal produsere leketøy elektronikk eller medisinsk utstyr, en serie med leketøy kan leve med et utfall på 5% men det kan ikke et medisinsk apparat.

 

Endret av CircularC
Lenke til kommentar

Ganske mye som kan gå galt på innsiden av elektroniske kretser, ja. Hvor lenge de holder avhenger av hva de opprinnelig ble designet for, og hvordan de har blitt brukt. Det stilles helt andre krav til kretser som sitter i bremesystemet på en bil enn det som sitter i en mobiltelefon. Bilindustrien krever gjerne 15 års levetid, mens de fleste mobiltelefoner byttes ut etter mindre enn 5. Som vanlig blir alt verre ved høyere temperatur, mobiltelefoner hadde ikke holdt lenge om de hadde de samme temperaturpåkjenningene som elektronikken i motorrommet i en bil.

Dette har vært kjente problemer siden elektronikkens barndom, men produsentene har etter hvert blitt gode til å jobbe seg rundt dem, så det er ikke uvanlig at folk (feilaktig) tror "elektronikk varer evig".

Wikipedia har gode artikler som beskriver de fysiske feilmekanismene i detalj, så jeg skal ikke bruke spalteplass på å gjenta dette:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electromigration

https://en.wikipedia.org/wiki/Transistor_aging

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

En kommentar til angående falske brikker:

Direkte forfalsking (remerking) av pakkemerking er et problem, spesielt for småkunder eller de som handler av ukjente (eBay etc.)

Her er et eksempel fra ti år tilbake

https://www.sparkfun.com/news/364

Større firmaer har gjerne innkjøpskontroll som fanger opp slike ting før falske komponenter havner i produksjon, men der det er store penger å tjene, finner en også mer avanserte kjeltringer. Mange komponenter er etter hvert standardiserte, og finnes både i god kvalitet fra anerkjente merkevarer og i billigutgave fra folk som ikke tar kvalitet så nøye. Det er da god profittmargin å hente ved å merke (eller merke om) billigkretser som merkevare. Et vanlig triks er å sende originalkretser som første forsendelse®, disse blir da brukt til kvalifisering av leverandør og produkt. Så kommer billigkretsene i resten av forsendelsene.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...