Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Salg av bil: Hvordan sikre at papirarbeid og overlevering går riktig for seg?


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Ved privatsalg av bil, hvilke ting må man passe på for at papirarbeid og overlevering går riktig for seg i riktig rekkefølge? Det er jo diverse dokumenter (kjøpskontrakt, eierskifte, etc) som må på plass, så hva må jeg passe på? Ser at både Finn og NAF har digital kjøpskontrakt som ser ut til å inkludere en del av papirarbeidet, men fremgangsmåten er allikevel litt uklar. F.eks. er min foreløpige forståelse slik: 

  1. Man møtes og skriver kjøpskontrakt (via Finn eller NAF). (Denne blir vel ikke sendt inn eller noe, for handelen er jo ikke ferdig?)
  2. Når penger er på konto, møtes man igjen og fullfører den digitale kjøpskontrakten, og kjøpe kan kjøre av gårde med bilen. 

Er det så enkelt som dette? Er disse digitale kontraktene til Finn og NAF lagt opp  til at man starter på den før pengene er overført, og fullfører dem når pengene er overført?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når kontrakta er signert så er handelen ferdig og bilen har bytta eigar. Det som gjenstår deretter er praktiskr forhold som betaling og overlevering. Bruker du digitale tenester som Finn eller NAF så er kontrakta digiral og ordner også med omregistreringa. 

Med straksbetaling så kan ein no også gjennomføre betalinga på direkten der selgaren kan sjå at pengane har komt på konto. 

Som selger så må du påsjå at kjøper har ordna med forsikring slik at bilen er forsikra på rett eigar med ein gong etter handelen. Eg synes det er greit å starte med ein salgsavtale på papir, slik at det formelle kjøpet er gjennomført når partane er einige. Deretter får kjøper får bilnøkelen (den har kjøper ofte likevel etter prøvekøyringa). Dette gir ein liten sikkerheit for kjøper som no har delvis kontroll på bilen. Deretter betalinga enten digitalt, kontant eller som bankremisse slik at du veit at du har fått betalinga, deretter registrere eigarskiftet og omregistrering. Begge partar bør ha med bankID slik at alt blir gjort samtidig. Og heilt til slutt får kjøper ekstranøkkelen og eventuelt anna laust utstyr som følger med salget. 

Lenke til kommentar
Sitat

Deretter får kjøper får bilnøkelen (den har kjøper ofte likevel etter prøvekøyringa)

Er vel viktig at forsikringen også dekkes under prøvekjøring noen ser det som leie at man må passe bilen er forsikret også der.

Så er vel årsavgift passe på det blir registert på riktig eier, og bombrikker etc. Så man ikke får overraskelser i posten 1 år senere.

Lenke til kommentar
LMH1 skrev (2 timer siden):

Er vel viktig at forsikringen også dekkes under prøvekjøring noen ser det som leie at man må passe bilen er forsikret også der.

I teorien ja men i prasis så får ikkje kjøper stå for forsikringa før bilen er registrert på kjøper. Det betyr i praksis at kjøper må få prøvekøyre på din forsikring for å få prøvekøyre. Det er derfor det er anbefalt at selger blir med under prøvekøyringa og at ein skal sjekke sertifikat før ein lar kjøper få sette seg bak rattet. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...