Gå til innhold

Et systemkamera til under 6000 lappen


Anbefalte innlegg

11 hours ago, Svein M said:

Der er en del sider på internett som tester kamera. En kan kanskje få et inntrykk av hvor gode de forskjellige er der.

Jeg har inntrykk av at M50 er godt nok til det meste. Fordelen i forhold til speilrefleks er litt mindre størrelse.

Canon EOS M50 Review: Digital Photography Review (dpreview.com)

Sensors Database - DxOMark 

Speilreflekskamera kan være et alternativ. Enten du bruker det du har eller kjøper et nyere og bedre. Fordelen der er bedre utvalg av objektiver (uten å bruke overgang).

F.eks er et fastobjektiv ofte bra og rimelig:

Best pris på Canon EF 50/1.8 STM Objektiver - Sammenlign priser hos Prisjakt

kanskje et systemkamera på over 10000 er bedre. Kanskje man får mye bedre bilder da? 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
dansve100 skrev (På 25.6.2021 den 1.52):

kanskje et systemkamera på over 10000 er bedre. Kanskje man får mye bedre bilder da? 

Du kan sikkert få et speilrefleks kamera (jeg foretrekker Nikon) med kit objektiv + et fast objektiv til den prisen. Og selvfølgelig mer for pengene om du kan gjøre et godt bruktkjøp. Nikon D7200 kamerahus er vel et godt valg.

For kompakt systemkamera så er nok Sony A6400 til kr 9995 et lite hakk over Canon M50:

https://www.prisjakt.no/product.php?p=5031560

 

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Det er med litt forundring jeg leser innleggene til trådstarter. Jeg forstår at trådstarter er rådvill, men samtidig så føler jeg at vedkommende henger seg for mye opp i pris.

Ikke misforstå meg, pris er selvsagt viktig, men som andre har påpekt her så finnes det nok flere gode alternativer på bruktmarkedet så trådstarter kan nok gjøre gode kjøp uten å gå over sitt budsjett.

Jeg har stor sans for systemkamera både med og uten speil, men vil i utgangspunktet råde trådstarter til å tenke speilløst. Det er ikke noe galt med speilrefleks, jeg har stor sans for den typen systemkamera, men av erfaring så har jeg opplevd litt for mange entusiastiske "fotografspirer" som etter hvert legger kameraet i skuffen fordi det rett og slett blir for stort og tungt å dra rundt på. Derfor anbefaler jeg speilløst.

Merker og modeller skal jeg ikke komme inn på her, fordi du etter min mening får gode alternativer fra de fleste (alle) merker, det er viktigere at du føler at det du velger fungerer for deg. Derfor vil jeg råde trådstarter, hvis han har mulighet, til å besøke en "ekte" fotobutikk. Ta på kameraet, test det i butikken, kikk gjerne litt over menysystemet og se om de føles forståelig. Finner du noe du virkelig liker, men som er over budsjett, så sjekk bruktmarkedet. Finn er selvsagt en mulighet, bruktmarkedet på foto.no en annen (litt dårlig utvalg akkurat i skrivende stund).  Det finnes også enkelte fotobutikker som tar inn brukt fotoutstyr i bytte når noen kjøper nytt og som derfor selger det brukte utstyret i butikk og/eller via nettsidene sine.

Som sagt det meste av systemkamerahus (som selvsagt ikke er for gammelt) som er der ute vil ta gode bilder hvis du har den rette optikken til den type bilder du ønsker å ta. Det er derfor viktig at du ikke henger deg for mye opp i våre subjektive vurderinger av diverse merker, men at du selv prøver å finne det som passer deg best. Lykke til.

Lenke til kommentar

Hvor godt et kamera er vil teknisk avhenge av sensoren og objetivet. I tillegg så vil automatikk, bildebehandling og ikke minst at fotografen greier å stille inn kameraet slik han vil være viktig. Dette med innstillinger vil variere med alt fra menyer til hjul og knapper til å gjøre innstillinger med. Hvor godt fokus og autofokus virker slik at avstandinnstillingen blir som ønsket er viktig.

Her er en side som gir en rangering av sensorene i kamera: Sensors Database - DxOMark

Jeg vil nevne noen av resultatene her selv om en skal huske at som nevnt kan objektiv og de andre tingene være minst like viktig som sensoren i kameraet. Et poeng her er at de kompakte kamera som Sony A5100, Sony A6400 og Canon M50 har like god sensor som speilreflekser. Ellers ser jeg at sensorer fra de siste årene er bedre enn de fra f.eks 2011. Og APS-C sensorene er stort sett bra og bedre enn de mindre sensorene Four Thirds (4/3).

Nikon D7200: score 87 

Nikon D3400: score 86

Sony A6400: score 83

Sony A6000: score 82

Canon 200D: score 79

Canon M100: score 78 (M50 har samme sensor og sikkert like god)

Canon 77D: score 77

Olympus OM-D E-M10 Mark II: score 73 (dette er 4/3 sensor)

Canon 600D: score 65 (denne er fra år 2011)

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Jeg skal ikke komme med noen visdomsord, men som flere påpeker, må jeg bare få understreket hvor viktig det er å innse at personen bak kameraet som regel er mer avgjørende enn kameraet selv.

Jeg er selv en ivrig hobbyfotograf og har alltid benyttet mobilen. I løpet av de siste årene har jeg slått på stortromma og kjøpt det ene kameraet etter det andre, alle av høy kvalitet. Greia er at jeg er veldig utålmodig og har ikke brukt tid på å sette meg inn i de ulike modellene. Resultatene blir alltid skuffende, og mobilbildene vinner alltid.

Og forklaringen er enkel og grei. Alle kameraene er vanvittig gode og i stand til å ta fantastiske bilder. Undertegnede klarer dessverre ikke å utnytte det, og trenger "hjelp" i form av prosesseringen som dagens mobiler gjør unna på millisekunder.

 

Når det er sagt så er Canon E50 et helt fantastisk kamera. Har selv vurdert dette lenge, men har innsett at jeg tar bedre bilder med mobilen slik situasjonen er i dag. Derimot har jeg investert i en del ekstra utstyr til denne.

 

Hilsen en som har eid rundt 20 GoPro og ørten digitalkamera, og enda har til gode å få til et bra bilde. Jeg skylder på meg selv 🙂

Endret av torbjornhb
Lenke til kommentar
On 6/24/2021 at 12:46 AM, dansve100 said:

Hva tror du canon m50 er spesielt god på. Jeg vil ta nærbilder , nattbilder, bilder medomgivelser med lite lys, landskapsbilder og bybilder, ta bilder av foss med en kul hastighetseffekt.

Til mye av det du ønsker å ta bilder av har objektet veldig mye å si. En god start vil være å finne en fatning du ønsker å fokusere på, så du har objektiver om du bestemmer deg for å bytte kamerahus senere.

Det er APS-C-kameraer med fatning som kan bruke fullformat-objektiver også om du på sikt tror du ønsker å gå over til fullformat. APS-C-kameraer gir nok mest for pengene akkurat nå, og de er stort sett billigere enn fullformat-kameraer. Siden APS-C får mindre lys per piksel må du ha raskere objektiver enn du ellers måtte ha med fullformat, som også gir utslag i prisen.

Om du lager en oversikt over hvilke objektiver du trenger for å gjøre det du ønsker å gjøre vil det være enklere å estimere pris og finne kamera. For nærbilder trenger du makro-objektiv. Nattbilder og bilder med lite lys kan være utfordrene, spesielt om det er objekter i motivet som beveger seg, da hjelper ikke tripod stort. Om trenger nok et raskt objektiv som har mulighet til å samle mer lys, får du også ha et smalere fokuspunkt. Landskapsbilder trenger du hovedsakelig et bredt objektiv. For bybilder er det greit med et lite kamerahus som er behagelig å holde lenge i hånden, og kanskje en diskret pan cake prime lens på f.eks 35mm (eller ca. 22mm på Canon APS-C-kameraer). For fossebilder effekten du snakker om trenger du bare å endre lukkerhastigheten, og det kan nok de aller fleste av disse kameraene.

Driver kun med fotografering på gøy, og det er en dyr hobby. Jeg trives fortsatt med en EOS 800D (Rebel T7i et par andre steder i verden) som jeg tror jeg kjøpte for ca 5000 for noen år siden, og har 5 objektiver. Ser for øyeblikket etter et nytt kamera fordi jeg ønsker speilløst og kanskje full frame eller APS-C med full frame-fatning, og et som er litt værbestandig, men det er ingen kameraer for tiden som tilfredsstiller pris og ønskede spesifikasjoner, så da venter jeg :) 

Endret av Olav
Lenke til kommentar
dansve100 skrev (På 16.6.2021 den 17.24):

så canon eos m50 er altså ikke så mye bedre nei. Da må jeg vel kanskje opp i 10000 lappen da

Det vil ikke hjelpe det heller. Poenget er at et systemkamera vil levere resultater som er vesentlig mindre prosessert enn en mobiltelefon. På oppløsning og lysfølsomhet vil ethvert systemkamera slå alle mobiler langt ned i støvlene når man sammenligner det som leses direkte ut av sensoren (fordi sensorens lysfølsomme celler rett og slett er større og da fanger mer lys), men så vil mobilens programvare gjøre en ganske god jobb med etterprosessering, som du med et systemkamera heller må gjøre selv på PC i ettertid. Den jobben er det jo veldig mange som ikke gjør, og da får man i en del tilfeller bedre bilder med en mobil, når man uansett bare skal legge ut noe på sosiale medier eller generelt vise på en ikke så stor skjerm. 

Når det gjelder å få bildet skarpt og i fokus så vet jeg heller ikke om du trenger å gå opp i pris. Desto nyere kamera, desto mer avansert autofokus, det er riktig. Spesielt nyere speilløse kameraer begynner å bli veldig avanserte med maskinlæringsbaserte algoritmer for å gjenkjenne og tracke øyne på motivet f.eks. Men grunnen til at det virker lettere å få skarpere bilder med mobilen er rett og slett at optikken ikke er avansert nok til å få et særlig innsnevret dybdeskaprhetsområde. Sett et Canon 50mm f/1.0 på et hvilket som helst av toppkameraene deres og du vil neppe få både øyne og nesetipp i fokus samtidig uten å blende ned, dvs. i praksis "simulerer" du da det "dårligere" (mindre lyssterke) objektivet du vanligvis finner i en mobiltelefon.

Casual Luxury II..

 

Lenke til kommentar
dansve100 skrev (På 21.6.2021 den 17.37):

det må ihvertfall være et som får bra bilder i dårlig lysforhold. kanskje bra iso. Og med rask lukkertid.  Så jeg kan ta bilder av en foss og få en bra effekt. Men med kamera så løser kanskje et stativ er bra for å få bra bilder. 

Grunnforutsetningen for gode bilder under dårlige lysforhold, hvis vi holder oss til selve kameraet, er sensoren. Stor sensor med lav oppløsning gir høy lysfølsomhet. Her vil fullformat alltid slå ASP-C, rett og slett på grunn av fysikkens lover. Men det betyr jo ikke at ASP-C ikke er bra nok til de aller fleste formål. Dessuten har etterbehandlingen både i kamera og på pc mye å si også.

Med fullformat blir videre optikken bli både større og dyrere, fordi den skal slippe inn lys som skal dekke en større sensor. Da vil den også slippen inn mer lys enn et crop-objektiv, og det vil ha bedre oppløsning. Men du vil kanskje bare ha råd til ett objektiv ...

For å ta bilder under dårlige lysforhold trenger man også et lyssterkt objektiv. En 50mm f/1.8 kan være et veldig godt valg til en rimelig penge, selv på fullformat. Men desto større blenderåpning, desto vanskeligere å få motivet i fokus, desto mindre blenderåpning, desto større sjanse for bevegelsesuskarphet. 

Siden mange konverterer til speilløst er det mye speilrefleks å få kjøpt på Finn.no nå til en god pris. Til og med "forrige versjon" speilløst fullformat med innebygget bildestabilisering i kamerahus er vel mulig å få til rundt 10 000, f.eks. Sony A7ii eller A7S (som har lavere oppløsning og da desto bedre egenskaper i mørke). Nikon D800 kan du få ned til rett under 6000 og jeg ser D750 (igjen lavere oppløsning og dermed bedre egenskaper i mørke) til 7500, men der går det sikkert også an å få noe enda rimeligere. Canon følger jeg ikke med på, men det er vel tilsvarende muligheter der. 

Man kan argumentere med at speilrefleks er en dead end, men man kan spørre seg om man egentlig trenger den ytelsen de siste speilløse modellene tilbyr. Speilløst har ofte bedre autofokus, dog. Batteriforbruket er imidlertid høyt, huset er kompakt, men ikke optikken (fullformat), søkerbildet kan være mindre bra (litt smak og behag, da) og man kan ikke "bade" i gode tilbud på finn.no fra alle andre som forlater det synkende skipet og vil kvitte seg med utstyret sitt ... :-)

Endret av quantum
Lenke til kommentar
51 minutes ago, quantum said:

Grunnforutsetningen for gode bilder under dårlige lysforhold, hvis vi holder oss til selve kameraet, er sensoren. Stor sensor med lav oppløsning gir høy lysfølsomhet. Her vil fullformat alltid slå APS-C, rett og slett på grunn av fysikkens lover. Men det betyr jo ikke at APS-C ikke er bra nok til de aller fleste formål.

Om man skal sammenligne APS-C og fullformat burde man sammenligne objektiver med tilsvarende effekt. Sammenligner man f/4 APS-C og FF så får FF mer lys og bokeh, men noe mer tilsvarende vil være å sammenligne f/4 med f/2.8. Og det kan også gjøre at prisforskjellen blir noe mindre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Olav skrev (12 timer siden):

Om man skal sammenligne APS-C og fullformat burde man sammenligne objektiver med tilsvarende effekt. Sammenligner man f/4 APS-C og FF så får FF mer lys og bokeh, men noe mer tilsvarende vil være å sammenligne f/4 med f/2.8. Og det kan også gjøre at prisforskjellen blir noe mindre.

Når man kommer til objektivet, så ja. Og til slutt; når man så har fått alt FF-glasset opp i fotobagen så må man noen ganger spørre seg om det er verdt å drasse på alt sammen ... det beste utstyret er jo ikke det som blir liggende hjemme ...

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg vil ærlig talt påstå at alle systemkameraer, med mindre de er steingamle, er kurante valg bildekvalitetsmessig. Klart, du har litt mer å gå på om du velger bort Panasonic Lumix GX880 til fordel for Fujifilm X-T4, men det du primært får for dette prishoppet er byggkvalitet og funksjonalitet. Med mindre det er noen helt konkrete egenskaper du trenger for å ta et spesifikt bilde, er det primært riktig optikk og dine egne egenskaper det går på. F.eks. eksempelet med fossen: Typiske fossebilder bruker ikke kort lukkertid, men lang, og det aller viktigste verktøyet her blir da altså stativet.

Hvis jeg var deg, ville jeg kjøpt et relativt rimelig kamera. M50 er absolutt et kurant valg. Jeg ville også sett på Olympus E-M10 Mark II (evt. III) og E-PL8 (eller 9), Panasonic Lumix GX80 eller GX9. Jeg vil nesten våge å påstå at Fujifilm X-S10 er det absolutt beste kameraet i hele forbrukersegmentet, men både huset og optikken koster en del mer enn det gjør for EOS M og Micro Four Thirds, så jeg vil ikke gjøre noen uforbeholden anbefaling her. Panasonic Lumix G90 har forøvrig vært på salg, med objektiv, til 6500. Det er et ekstremt bra kjøp, og det kan jo være det nærmer seg denne prisen igjen etterhvert.

Når det gjelder objektiv, vil jeg faktisk våge å foreslå noe litt alternativt: Kjøpt et manuelt et. De er rimelige, lyssterke, morsomme å bruke, og du lærer enormt mye av det. Litt av problemet med mobilen er at siden alt som har med eksponering å gjøre foregår "under panseret", er det vanskelig for brukere å påvirke det. Med et systemkamera med et manuelt objektiv i blenderprioritet eller manell modus, får du et helt annet forhold til hvordan bildet faktisk tas. Denne her er veldig billig, og et morsomt portrettobjektiv:

https://www.aliexpress.com/item/1005001571553602.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1332264acSk2hj&algo_pvid=6abcff85-df49-4e6b-81e7-430f0d2ddbbb&algo_exp_id=6abcff85-df49-4e6b-81e7-430f0d2ddbbb-0

Alternativt har du denne, vidvinkel som koster noe mer:

https://www.aliexpress.com/item/1005002723747203.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1332264acSk2hj&algo_pvid=6abcff85-df49-4e6b-81e7-430f0d2ddbbb&algo_exp_id=6abcff85-df49-4e6b-81e7-430f0d2ddbbb-1

 

Lenke til kommentar
On 6/24/2021 at 12:46 AM, dansve100 said:

Hva tror du canon m50 er spesielt god på.

Ingenting.

Men så er det ikke spesielt dårlig på noe særlig heller.

De fleste systemkameraer med samme sensorstørrelse gjør det meste omtrent like bra. I hvert fall frem til du får spesielle krav, som at du vil ha bestemte videocodecer, høy seriebildehastighet, hurtig og presis følgefokus el.l.

Men da må du gjerne opp i pris, og vite hva du skal bruke det til før det er noen stor vits i å vurdere bestemte modeller opp mot hverandre.

Det som setter begrensningene er som oftest ikke kameraet, men optikken du setter på det. Styrken til systemkameraer ligger ikke egentlig i kameraet så mye som i at du kan parre det med optikk som er skreddersydd for bruksområdet ditt. Jeg kan ta mye helt greie bilder med telefonen min, men skal jeg på flyshow så er det frem med 200-500-telezoomen og et kamerahus som kan utnytte den.

Mitt råd: Finn frem EOS 600D-huset ditt. Og så lær å bruke det. Når du har litt mer peiling på fotografering med systemkamera generelt og forståelse for dine egne behov, så er tiden inne for å evt. vurdere noe annet.

Lenke til kommentar

EOS 600D skal være greit nok det, selv om nyere kamera er bedre.

Fordelen med et kamera ut over at sensor er større er at en kan stille blender og lukkertid. Og en kan bruke forskjellige objektiver, eller zoom objektiver (Det er zoom på mobil også, så kanskje ikke så stor forskjell på dette punktet). Bruk av stativ er også viktig når en bruker lang lukkertid. Jeg synes også at det er fint å ha søker og ikke bare skjerm å se på.

En kan også sette på ND filter på objektivet for å kunne bruke enda lenger lukkertid.

Her er noen tips om dette å ta bilder om rennende vann som jeg fant:

Lang lukkertid gir «flytende» elv – infotobloggen (wordpress.com)

Fototips 33 - hvordan ta bilder av vann i bevegelse: MathisenFoto

Bruk lang lukkertid - Lyd og Bilde (klikk.no)

Endret av Svein M
Lenke til kommentar
1 hour ago, dansve100 said:

Men hvis man skal få tak i bra objektiver til canon eos 600D må man kanskje opp noen 1000lapper da .

Hvis du skal få tak i bra objektiver til EOS M50 så må man opp noen tusenlapper.

Hvis du skal få tak i bra objektiver til Nikon F-fatning (eller Z-fatning) må du opp noen tusenlapper. Hvis du skal få tak i bra objektiver til microFourThirds, eller Fujifilm, eller Pentax....

Optikk er den viktigste og dyreste delen av et kamerasystem. Et objektiv kan overleve mange kamerahus.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...