Gå til innhold

Ny energiplan: Ingen stans i oljeletingen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Oljeprisen er pr idag på 72 dollar fatet .På slutten av 2022, er forbruket av olje venta å passere nivå før Covid.

Noko som er som forventa,når verdens befolking veks med kring 80 millionar pr år.

https://www.iea.org/reports/oil-market-report-june-2021

Following a record decline of 8.6 mb/d in 2020, global oil demand is forecast to rebound by 5.4 mb/d in 2021 and a further 3.1 mb/d next year, to average 99.5 mb/d. By end-2022, demand should surpass pre-Covid levels.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hvis Venstre ikke greier å få større fotavtrykk på miljøpolitikken enn det der så er det kanskje like greit med regjeringsskifte. Ikke at jeg tror venstre siden blir så mye bedre om ikke AP og SP er nødt til å få god hjelp av andre da.

2000 milliarder investert de siste ti åra i en solnedgangsindustri. Skjønner høyre har lyst til å pumpe skattepenger inn i refusjonsordningen til de private har fått sitt og forlater skuta når resten av oss må ta omstillingen og oppryddingen. Søppelpolitikk.

Studerebedre - 2 år inn i glasskula ja. Det er jo veldig interessant blikk for 30-50 årsinvesteringer.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Vet ikke statsministeren at det er laget en internasjonal plan (i lovfestet form) for reduksjon i vår produksjon av fossil energi? 
EUs klimaplan med tilhørende hydrogenstratgi er hva som vil avgjøre vår økonomiske fremtid. 
Ikke IEA rapporten. 
https://ec.europa.eu/clima/policies/strategies/2030_en

https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/hydrogen_strategy.pdf

  • Liker 2
Lenke til kommentar

På den ene siden har vi risiko for klimakrise, mens vi på den motsatte siden har risiko for energikrise.

Dessuten kan forsøkene på å redde klima føre til en miljøkrise ved at det må drives med gruvedrift i hver eneste krik og krok i hele verden fordi verden vil trenge enorme mengder med metaller og mineraler til det grønne skifte (noe som igjen vil føre til stor prisstigning på disse metaller og mineraler). I tillegg må det også bygges ut vindmøller og solkraft alle steder sammen med strømlinjer og kabler på kryss og tvers. Og dessuten kanskje også mange nye vannkraftanlegg der det er mulig. Og eventuelt biodrivstoff i store mengder laget fra planter på jordbruksarealer (matplanter) istedenfor matproduksjon.

Og hvilke folkelige protester vil alt dette føre til?

For ikke å si hvilke strømpriser og nettleie vil dette føre til?

.

IMF har en håndregel som sier at en oljemangel på kun 1% vil føre til en prisstigning på olje på hele 50% (og 2% gir 100% prisstigning, altså fordobling). Kutter feks Norge all sin olje og gass utvinning, så kan verden havne opp med en slik prisstigning som dette. Men andre oljeland kan kompensere for norske kutt, men hvor mye vil det bli hvis også de skal slutte med letevirksomhet og nye utbygginger?

En slik stor prisstigning på olje (og gass) kan gi energikrise og økonomisk krise (og hver eneste gang verden til nå har opplevd at oljeprisen har gått over 90$ fatet målt i 2016-priser, så har verdensøkonomien samtidig gått i stagnasjon og krise). Man må prøve å unngå at en slik energikrise som dette kan oppstå.

Selv om man foretar leting etter nye olje/gass-felt så betyr ikke det at man straks begynner med utvinning. Oljeselskapene ønsker ikke å utvinne mer enn hva de får solgt til moderate priser. Et av poengene med OPEC er å forhindre at oljelandene driver med overproduksjon av olje og gass som igjen vil drive prisen på olje og gass kraftig nedover slik at oljeselskap går konkurs (noe vi så tendenser til etter at krona pandemien slo ut internasjonal transport i 2020).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (2 timer siden):

Slutter vi å ta opp olje så vil prisene på drivstoff stige, også i USA.

Vi har sett folk hamstre drivstoff bare det blir ymtet om at det kan bli mangel.

Du glemmer at det er overskudd av olje og at prisen holdes kunstig oppe av Saudi-Arabia og deres "venner" i OPEC. Vi er en liten produsent i oljeverden så de kan lett kompensere for vår produksjon om vi skulle finne på å slutte å ta opp olje. Men nå er det vel ingen andre enn elbilmotstandere som snakker om å gjøre det. Andre snakker om å slutte å bruke penger på å lete etter olje som først vil være klar om 10 år når det er ventet mindre behov for olje...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Norges produksjon er ikke mer enn 2% av totalproduksjonen i verden.

Dette er kun fordi OPEC har blitt enige seg imellom å holde produksjonen på et stabilt lavt nivå for å opprettholde stabile gode priser på olje over tid.

Hadde de store produsentene i verden kjørt på maks, hadde Norges produksjon nesten ikke vist igjen i det hele tatt....

Lenke til kommentar
8 minutes ago, FrihetensRegn said:

EU blir mindre og mindre relevant for norsk energieksport. Både olje og gass kan i dag eksporteres til land i hele verden. Den første oljen fra Johan Sverdrup gikk feks til Kina.

Nja, er litt uenig. Om vi ser her: https://www.ssb.no/utenriksokonomi/artikler-og-publikasjoner/norges-viktigste-handelspartnere
så er EU vårt største market. Greit nok at vi sikkert finner noen til å kjøpe olje, men om vi gir faen i resten skal du ikke se bort i fra at EU sanksjonerer i den grad at de heller handler med andre som er sitt ansvar bevisst. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
The Very End skrev (5 minutter siden):

ikke se bort i fra at EU sanksjonerer i den grad at de heller handler med andre som er sitt ansvar bevisst. 

Som om EU er den store miljømoralisten i verden. Resultatet blir nok heller at flere ser EU for hva det er; en maktsulten, udemokratisk organisasjon styrt av tyskerne, der flere medlemsland kommer til å forlate dem akkurat slik UK gjorde. Norge gjør seg lurt i å se seg om etter andre handelspartnere etterhvert som EU blir mindre relevante i fremtiden.

Lenke til kommentar
49 minutes ago, FrihetensRegn said:

Som om EU er den store miljømoralisten i verden. Resultatet blir nok heller at flere ser EU for hva det er; en maktsulten, udemokratisk organisasjon styrt av tyskerne, der flere medlemsland kommer til å forlate dem akkurat slik UK gjorde. Norge gjør seg lurt i å se seg om etter andre handelspartnere etterhvert som EU blir mindre relevante i fremtiden.

😴

akkurat som varslet ifm finanskrisen, Hellas-krisen, brexit etc 🙄

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...