Gå til innhold

Hva skal du stemme på i år?  

267 stemmer

  1. 1. Hvilket parti skal du stemme på?

    • Høyre
      23
    • Arbeiderpartiet
      37
    • MDG
      26
    • Liberalistene
      13
    • SV
      13
    • Venstre
      19
    • FRP
      33
    • KrF
      1
    • Rødt
      29
    • Demokratene
      15
    • Andre
      12
    • Senterpartiet
      26
    • Blank
      13
    • Skal ikke stemme
      7

Denne meningsmålingen er stengt for nye stemmer

  • Vennligst logg inn eller registrer deg for å stemme i meningsmålingen.
  • Meningsmålingen stengt 13. sep. 2021, 21:59

Anbefalte innlegg

Hvorfor kan ikke staten bidra med samme verdiskaping som det private investorer og bedrifter gjør?
Dette er jo ofte et argument mot sosialismen som man hører. At staten ikke evner å drive lønnsom verdiskaping, men heller politikk som fører til økonomisk og teknologisk stagnering.  Hva er det de private greier så mye bedre enn staten og det offentlige?

Trenger en forklaring 😅

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

WYkUDJZ.png

ser frem til at den meningsløse mastodonten Viken-fylke oppløses og gamle fylkesgrensene gjeninnføres, hvis det blir regjeringsskifte.

i alle fall er det det de rød-grønne har lovet.

https://www.nrk.no/osloogviken/stort-flertall-for-a-opplose-nye-fylker-1.15535453

https://www.nrk.no/osloogviken/lundteigens-ultimatum_-gar-ikke-i-regjering-hvis-viken-ikke-blir-vedtatt-opplost-1.15642309

blir spennende å se om de holder ord.

jeg trur det ikke før jeg ser det

Lenke til kommentar
11 hours ago, jonlem said:

. Helt ærlig, det hun gjør, helt bevisst - er å skape mest mulig splid, avstand og sinne - og det funker nok dessverre for veldig mange. 

Hvorfor det? 

Og det gjør ikke MDG? Kanskje dette er et likhetstrekk for alle ytterliggående partier?

Endret av Theo343
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Dassen said:

Drive rovdrift på sine ansatte og inngå uetiske avtaler med land i tredje verden. 

Etter å ha jobbet i både det offentlige og private gjennom 30 år kan jeg si at dette forekommer begge steder. Det er riktignok større rom for å sluntre unna eler "gjemme seg bort" i offentlig sektor. Men alt forekommer begge steder og har mer med lederstil å gjøre enn hvor du jobber.

Der verste jeg har bevitnet av "troll kultur" var nok i offentlig sektor men lignede ting skjer også i privat sektor.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

Spetalen mener SV "vil ta de rike": - Det er litt som Adolf Hitler gjorde på 30-tallet i Tyskland, å ta jødene
https://www.nettavisen.no/okonomi/spetalen-hamrer-los-pa-venstresiden-det-er-helt-utrolig-at-de-ikke-blir-stilt-til-veggs/s/12-95-3424177307

Sitat

- Det er litt som Adolf Hitler gjorde på 30-tallet i Tyskland, å ta jødene. De kontrollerte bankene, de kontrollerte næringslivet, og de kontrollerte kulturlivet. Årsaken til at du er holdt nede, er de rike, flinke jødene.

Spetalen sier det var hevn-stemmer Hitler var ute etter, fra folk som har falt igjennom i samfunnet.

Konfrontert med uttalelsene svarer Lysbakken at han er vant til at Spetalen kommer med desperate angrep på ham og SV og blir som regel i godt humør av det.

- Grunnen til at han bruker så mye tid på dette, er at han vet at SV mener alvor når vi sier at skattefesten for de rike er over, og at vi kan få makt til å sørge for mer rettferdig fordeling i Norge. Når Spetalen angriper SV, viser det bare at vi er på offensiven.

- Så må jeg si at han denne gangen synker ned til et usedvanlig lavt nivå. Alle vet at en som prøver å vinne en debatt ved å trekke fram Hitler har tapt. Det går ikke an å ta Spetalen seriøst når han må ty til slike argumenter, er det klare svaret fra SV-lederen.

Mange sterke reaksjoner på disse noe spesielle kommentarene fra Spetalen, og det er til å forstå. Det må være blant de verste uttalelsene i denne valgkampen. Spetalen tråkker rett i en salat av antisemittiske troper i sin iver etter å…ja, sammenligne norske milliardærer i 2021 med mellomkrigstidens tyske jøder.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaken (H) sier det greit:

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
muummi skrev (2 timer siden):

Hvorfor kan ikke staten bidra med samme verdiskaping som det private investorer og bedrifter gjør?
Dette er jo ofte et argument mot sosialismen som man hører. At staten ikke evner å drive lønnsom verdiskaping, men heller politikk som fører til økonomisk og teknologisk stagnering.  Hva er det de private greier så mye bedre enn staten og det offentlige?

Trenger en forklaring 😅

Det er ikke alle verdier som kan måles i penger eller lønnsomhet. Hvordan beregner man f.eks verdien av en offentlig utdanning, helsevesenet, rettsvesenet, forsvaret, livskvalitet etc? Det finnes også private bedrifter med slike samfunnstjenelige mål uten nødvendigvis å sikte mot økonomisk lønnsommhet.

Hvordan skulle det gått med næringslivet om ikke det offentlige hadde utdannet barn, ikke bare til grunnleggende lese og skriveverdigheter men også spisset inn mot ulike fagutdanninger? Hva skulle næringslivet gjort dersom folk ikke fikk sykelønn? Om det ikke fantes forsvar for å forsvare næringslivets interesser mot andre land? osv.

Næringsliv og det offentlige lever i en helt nødvendig symbiose. Ingen av de klarer seg uten den andre. Det store spørsmålet er ikke det du stiller men hvordan vi kan optimere symbiosen for å gi folk gode liv.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg har ikke alltid likt spetalen så godt men etter å ha sett noen intervjuer synes jeg faktisk han er en likanes kar. Og jeg er ikke en person som automatisk har sansen for kapitalister. Han har noen synspunkter jeg kan nikke gjenkjennede til og være enig i men jeg er ikke nødvendigvis enig i alt han står for.

Fremfor å lese tredejepersoners tolkninger og vridninger liker jeg å høre ting rett fra personen selv.
https://www.nettavisen.no/okonomi/spetalen-hamrer-los-pa-venstresiden-det-er-helt-utrolig-at-de-ikke-blir-stilt-til-veggs/s/12-95-3424177307

Hørte selv på hele dette intervjuet i går og mannen er klok.

image.png.1d6fc85987e36b5821041004be0b9403.png

Jeg er dog ikke enig i at sosialistisk styresett nødvendigvis fører til undergang. Det finnes muligheter for kombinasjoner og kanskje nye styresett som tar de tingene vi ser fungerer fra flere hold. Ikke minst beskytte seg mot de tingene som har forekommet hvor det ikke har fungert. Man kan lære av historien og gjøre det bedre.

Det man også har sett og som ofte har bidratt til undergang er at sterke krefter i vesten har gjort det de kan for å gjøre disse sosialistiske styresetten vanskeligst mulig med handelsblokkader og annet man kan gjøre for å hindre utvikling. Slikt vil selvsagt destabilisere samfunnet , demotivere mennesker og skape mange problemer.

Endret av Theo343
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Har sett hele intervjuet, det ligger jo i artikkelen jeg lenket til (den samme), han sier noen treffende ting iblant mye ymse annet. Men jeg synes ingenting forsvarer sammenligningen hans mellom høyere skatter til de rikeste og holocaust. Det blir for meg helt sykt historieløst, og ingen kontekst redder en slik uttalelse/sammenligning. Når han i tillegg bygger oppunder nazi-narrativer om jødene i mellomkrigstidens Tyskland grenser det til noe jeg synes blir litt vel uggent.

Har aldri hatt sansen for Spetalen, siden han klikka og fysisk angrep hun VG-fotografen. Jeg er heller ingen supporter av prosjektene hans, som Resett, en blogg jeg mener bidrar til å fordumme og nøre oppunder desinformasjon, diskriminering og sinne mot både enkeltpersoner og grupper. Så var de løgnene han sa om at vi ikke hadde noen motstandsfolk i Norge under krigen før tyskerne dro helt på trynet, jeg klarer bare ikke å komme unna å tenke på disse uttalelsene når han snakker om andre ting fordi det forteller meg hva slags meninger han står for.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg likte smakebitene så jeg bestemte meg for å se hele intervjuet. Det var veldig mange gode økonomiske betraktninger, men jeg er uenig i et par store ting: Klimafornektelsen og økonomien i det grønne skiftet. Kanskje det er siving-utdannelsen innen oljegeoglogi som får han til å angripe slike saker med et sterkt farget syn. Men tilbake til hovedpoenget: Jeg gir han terningkast 5 i det intervjuet.

Hitler-pratet bryr meg ikke. Det er en helt grei analogi selv om det er et følsomt område for enkelte. Det har liksom blitt en PK floskel om at hitleranalogier aldri er gyldige fordi de er hitleranalogier, men det stemmer altså ikke i dette tilfellet. Det var ikke en gang noe særlig tråkking på tær denne gangen.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

TV 2-profil hetset i omstridt gruppe – nå har Spetalen beklaget
https://www.tv2.no/nyheter/14223427/

Sitat

Kulturminister Abid Raja fikk partene til å snakke sammen.

Ifølge avisen skal kommentarene ha kommet etter at et medlem i gruppen delte en artikkel om at Græsvik og NRKs korrespondent Yama Wolasmal fortsatt var i Kabul, og at TV 2 jobbet for å få Græsvik hjem.

Sitat

Det var finansvetaranen Dag Arne Wivelstad som delte artikkelen, og la til sin egen kommentar: «Er det lov å håpe at han blir?».

«Kan man sponse Taliban?», skal Øystein Stray Spetalen ha svart.

«Blir man steinet eller hengt av Taliban dersom man blir tatt i å drikke alkohol?», skrev Spetalen videre.

Deretter la han ut et manipulert bilde der Fredrik Græsvik nyter alkohol.

«Kan jeg sende dette bildet ned til Taliban?»skrev Øystein Stray Spetalen.

Græsvik reagerte kraftig på måten han ble omtalt i gruppen, og forventet en beklagelse.

Sitat

Fikk beklagelse

Nå har Spetalen bedt Græsvik om unnskyldning, forteller kulturminister Abid Raja (V) til TV 2.

Fredrik Græsvik bekrefter at han har fått en beklagelse fra investoren.

– Jeg aksepterer beklagelsen. Jeg synes fortsatt ikke at det var morsomt, men aksepterer beklagelsen, sier Græsvik til TV 2.

Spetalen understreker at han ikke har noe utestående med Græsvik.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
muummi skrev (11 timer siden):

Hvorfor kan ikke staten bidra med samme verdiskaping som det private investorer og bedrifter gjør?
Dette er jo ofte et argument mot sosialismen som man hører. At staten ikke evner å drive lønnsom verdiskaping, men heller politikk som fører til økonomisk og teknologisk stagnering.  Hva er det de private greier så mye bedre enn staten og det offentlige?

Trenger en forklaring 😅

Har ikke noe imot statlig eierskap, men å motarbeide norsk privat eierskap som i form av formuesskatten er jeg sterkt imot. Da får man heller skattlegge luksusforbruk eller utbytte høyere.

Problemet idag er politikerne som satser skattepengene på åpenbare ulønnsomme prosjekter som elektrifisering av sokkelen, CO2 fangst og lagring. Dette koster titalls milliarder i året og kommer aldri til å bli lønnsomt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
muummi skrev (12 timer siden):

Hvorfor kan ikke staten bidra med samme verdiskaping som det private investorer og bedrifter gjør?
Dette er jo ofte et argument mot sosialismen som man hører. At staten ikke evner å drive lønnsom verdiskaping, men heller politikk som fører til økonomisk og teknologisk stagnering.  Hva er det de private greier så mye bedre enn staten og det offentlige?

Trenger en forklaring 😅

I utgangspunktet er det ikke noen forskjell på private og statlige bedrifter. Jeg mener: en bedrift er en bedrift. Men det finnes et overordnet mønster innenfor ulike sektorer, der private bedrifter gjerne går med overskudd, og statlige med underskudd. Kanskje fordi statlige bedrifter ikke setter så høye krav til avkastning. Men det trenger ikke å være slik. Det finnes mange eksempler på vellykkede statlige bedrifter. I dag er det derimot slik at statlig eide bedrifter operer som private selskaper og styrer seg selv. Staten nøyer seg med å være aksjeeier.

Endret av Vaniman
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (10 timer siden):

Og det gjør ikke MDG? Kanskje dette er et likhetstrekk for alle ytterliggående partier?

Nei, målet til MDG er ikke å skape sinne og splid ved å spre løgn og halvsannheter om politiske motstandere. Den evige messinga til Sylvi om de skumle "venstreradikale sosialistene" har kun en eneste misjon, og det er å øke avstanden mellom folk.

Det er forskjell på å peke på svakheter i motstanderens politikk, og det å kaste rundt seg med "SE så dumme de er!". 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Gjør de ikke det?

Quote

 

Næringsminister Iselin Nybø (V) mener Lan bommer grovt i sin kritikk.

- Ytringsfriheten skal stå sterkt i dette landet. Da må vi tåle at de man er uenige med, argumenterer for sitt syn. Selv om Venstre og MDG er enige om at vi ikke skal lete etter ny olje, mener jeg det blir skivebom å anklage meningsmotstandere for å drive med hjernevasking, tordner Nybø.

 

 

Lenke til kommentar
13 hours ago, Vaniman said:

I utgangspunktet er det ikke noen forskjell på private og statlige bedrifter. Jeg mener: en bedrift er en bedrift. Men det finnes et overordnet mønster innenfor ulike sektorer, der private bedrifter gjerne går med overskudd, og statlige med underskudd. Kanskje fordi statlige bedrifter ikke setter så høye krav til avkastning. Men det trenger ikke å være slik. Det finnes mange eksempler på vellykkede statlige bedrifter. I dag er det derimot slik at statlig eide bedrifter operer som private selskaper og styrer seg selv. Staten nøyer seg med å være aksjeeier.

En viktig forskjell på private og rent statlige bedrifter er at statlige bedrifter har en tendens til ikke å gå konkurs (uansett). Konkurs (or risikoen for det) er et viktig element i det kapitalistiske systemet.  I statlige bedrifter er det som regel kortere vei opp til politikere og annen statlig virksomhet. "Lobbyvirksomhetet" er mer innebygd i systemet, og (forøvrig) oppisjonelle kan lettere knuses via yrkesforbud etc.

Ansettelses-prosedyrene innen universitet-systemet er et eksempel på uheldige utslag av at bedrifter eies av det offentlig og er garantert mot konkurs. Og var det ikke slik at en måtte ha den rette "parti-boka" for å få topp-jobb i det tidligere statlige monopolet NRK? Onde tunger sier at ved flere statlige virksomheter (inkludert enkelte mindre universiteter) er det tilknyttet en "mafia" som fordeler høyt lønna sjef-stillinger seg imellom 🙂  Det er generelt nærliggende å tenke seg at en "mafia" over tid på udemokratisk vis får overtaket i samfunnet dersom for mange bedrifter var statlige. Mulige konkurrenter ville bli skviset ut etc. I et slikt system ville jeg omfavne Kjell Inge Røkke og co.  Dette tilsier at det er *vanskelig* å kvitte seg med det kapitalistiske systemet og på den måten skape økonomisk likhet i samfunnet. Den strategien tar for lang tid. Det er lettere og kjappere å starte fra bunnen av og sikre de fattige deltagelse i kaptalinntekter (eller et inntekts-gulv som en ikke kan falle igjennom).

Privatisering er forøvrig ingen *selvstendig* garanti for innovasjon og ingen erstatning for statlige satsinger. Mye innovasjon kommer fra bedriftsøkonomisk sett ulønnsom statlig satsing over lang tid. En  spesiell grunn til det er at i statlige satsinger kan en "så" mens andre "høster" økonomisk. Det har flere ganger vist seg samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Merk: Når staten redder hotell-konger, flystelskaper og olje-lete-selskaper fra konkurs så er dette eksempler som strider mot kapitalistisk tenking sånn rent ideelt sett 🙂

Endret av lada1
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (På 11.9.2021 den 8.26):

WYkUDJZ.png

ser frem til at den meningsløse mastodonten Viken-fylke oppløses og gamle fylkesgrensene gjeninnføres, hvis det blir regjeringsskifte.

i alle fall er det det de rød-grønne har lovet.

https://www.nrk.no/osloogviken/stort-flertall-for-a-opplose-nye-fylker-1.15535453

https://www.nrk.no/osloogviken/lundteigens-ultimatum_-gar-ikke-i-regjering-hvis-viken-ikke-blir-vedtatt-opplost-1.15642309

blir spennende å se om de holder ord.

jeg trur det ikke før jeg ser det

Jeg håper at koran-beltet forblir samlet. Virker som at den sammenslåingen har gått greit. Jeg var skeptisk til sammenslåingen selv, men har faktisk ikke hørt om noen negative konsekvenser etter sammenslåingen, bortsett fra at noen fra Fredrikstad synes det var teit å være i samme fylke som Hallingdalen. 

Lenke til kommentar

Koranbeltet, den var ny!

Sånn jeg har skjønt det så har mye faktisk fungert praktisk veldig bra med Viken fylke, og ofte bedre enn før. For Vikens del handler det kanskje mest om identitet ja. Som en fra Akershus synes jeg det er veldig rart at jeg plutselig kommer fra samme fylke som Halden eller Ål. Føles veldig fjernt. For østfoldinger spesielt tror jeg den identiteten er ganske viktig. Og motsatt for mange i tidligere Buskerud, som ikke hadde det samme forholdet til fylket tidligere.

Når det kommer til Troms og Finnmark har vel det meste gått på tverke ut fra hva jeg har lest, med kommuner som ikke klarer å samarbeide, upraktisk med svære avstander osv, kanskje litt mindre et identitetsspørsmål enn i Viken.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...