Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan styre installere låst bom i borettslag?


Dragen

Anbefalte innlegg

Styret i min mors borettslag har satt opp en bom med lås over gangveien i borettslaget. Denne veien er også eneste vei inn til bygningene (med unntak av ett bygg).

Styreleder har siden hun ble satt i styret klaget over grisekjøring på denne gangveien. Ironisk nok er det ungene, og deres venner, hennes som er de skyldige her.

Bommen i seg selv er ikke noe problem. Problemet kommer når man skal åpne bommen, som for eksempel for å hente/levere tyngre objekter med bil. Postmannen har allerede vist sin misnøye, da han ikke kommer til med postbilen. Et annet er at utrykningskjøretøy må stoppe ved denne bommen og sløse bort verdifull tid med å åpne bommen. Har ingen anelse om hvorvidt disse har utstyr for å åpne bommen selv.

Låsemekanismen er av type trekant, og det er visstnok kun styreleder som kan åpne den. Styreleder åpner selv bommen for å kjøre sin egen bil til sin bolig, som ligger innerst i borettslaget.

Det ble ikke lagt frem noen forslag om å sette opp bom på verken fjorårets eller årets årsmøte, og det har heller ikke blitt opplyst om at det skulle bli satt opp bom i forkant.

Jeg bodde selv i dette borettslaget i fire år, og det var ikke noe problem med bilkjøring før hun og ungene flyttet inn.

Så, spørsmålene er:

Kan styret installere bom uten avstemming eller opplyse først?
Hvis så, kan de kreve at bommen er låst til enhver tid uten at beboerne med unntak styreleder har mulighet til å låse den opp?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Blir nok fort en større sak enn en borettslagsak. Har det vært noen utrykningskjøretøyer? Det første utrykningskjøretøyet som står fast vil nok klage til kommunen, eller avisen. 

Posten kan reagere med å kreve postkassene flyttet til utenfor bommen?

I lengden må hun nok holde seg til det vanlige skiltet, som sier "Kun henting/levering". 

Dette var en sak i avisen da en ambulanse ikke kom seg gjennom svingen. 

18DAG_01-01-IMG_6967.jpg?chk=961647

Brannvesenet kom senere på synfaring, og sa at denne veien ikke var bygget for å kjøre på. Altså bare en sykkelsti? Men at det ikke var et problem for Brannvesenet siden de ikke ville parkert like utenfor huset, og kom til å bruke slanger. 

Lenke til kommentar

Virker litt som vedkommede har tatt seg litt vel mye tilrette og holdt det skult for å få gjennomslag. Tas dette opp i de rette kanalene blir det nok endringer. Ironisk nok burde de som setter opp bommen reagere, men det er vel kroner i kassa som har fått bestemme i dette tilfellet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Høres ulovlig ut.

Skal det være bom så bør det være en som alle kan åpne, som er mest vanlig, da det hindrer unødvendig kjøring.
Det mest vanlige er sånn bom som Dragen har bilde av, men av den typen som lukker seg selv, og som ikke er låst.
For å komme inn må man gå ut av bilen og manuelt lukke opp porten.

Lenke til kommentar

Borettslagsloven: «Styret kan ta alle avgjerder som ikkje i lov eller vedtekter er lagde til andre organ.»

Videre:

 

«Styret kan ikkje utan at generalforsamlinga har gitt samtykke med minst to tredjedels fleirtal, gjere vedtak om

1. ombygging, påbygging eller andre endringar av bygg eller grunn som etter tilhøva i laget går ut over vanleg forvaltning og vedlikehald,
2. å auke talet på andelar eller å knyte andelar til bustader som før har vore tenkt brukt til utleige, jf. § 3-2 andre ledd,
3. sal eller kjøp av fast eigedom,
4. å ta opp lån som skal sikrast med pant med prioritet framfor innskota,
5. andre rettslege disposisjonar over fast eigedom som går ut over vanleg forvaltning,
6.

tiltak elles som går ut over vanleg forvaltning, når tiltaket fører med seg økonomisk ansvar eller utlegg for laget på meir enn fem prosent av dei årlege felleskostnadene.»

Så sette opp bom på gangsti er nok helt innenfor.

Generalforsamlingen står over styret. Det kan jo innkalles til ekstraordinær generalforsamling med forslag om å fjerne bommen. 

Endret av Sverre1969
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Fant denne rundt sikkerhet, fant også noen andre basert på andre grunner men de er kanskje ikke relevante https://www.oblad.no/nyheter/stenges-ute-av-bommene/s/2-2.2610-1.3669772

Virker som at borettslaget står fritt til å sette opp bom, men det må gjøres på riktig vis. Det er også, slik jeg forstår, krav om at alle beboere som har bruk for nøkkel skal få nøkkel.

Nå vet jeg ikke hvordan det er organisert hos deg, men her jeg bor så er lokallagene knyttet til et større hovedlag og ved eventuelle tvister så går det an å klage direkte til hovedlaget.

Lenke til kommentar

Det vi står igjen med er egentlig om det er gjort på riktig vis. Som TS skrev i førstepost "Det ble ikke lagt frem noen forslag om å sette opp bom på verken fjorårets eller årets årsmøte, og det har heller ikke blitt opplyst om at det skulle bli satt opp bom i forkant."

Da blir vel spørsmålet hvor man kan gå for å få orden i dette og derfor foreslo jeg å sjekke om det finnes en høyere instans som borettslaget er knyttet til.

Jeg vil også anta at dette følger de vanlige reglene i borettslag som forhindrer at det gjøres en del ting hvis det ikke har blitt stemt på i et møte. Der jeg bodde noen år tilbake så var det vanlig prosedyre å stemme på omtrent alt.

Etter hva jeg finner så vil denne loven gjelde https://lovdata.no/lov/2003-06-06-39/§7-14

Lenke til kommentar

Slik som eg ser det så er dette eit tvilstilfelle om styret har fullmakt til å sette opp ein slik bom.

Sitat

§ 8-9.Vedtak som krev samtykke frå generalforsamlinga

Styret kan ikkje utan at generalforsamlinga har gitt samtykke med minst to tredjedels fleirtal, gjere vedtak om

1. ombygging, påbygging eller andre endringar av bygg eller grunn som etter tilhøva i laget går ut over vanleg forvaltning og vedlikehald,

Eg kan sjå at det må være rom for å argumentere at det å sette opp ein slik bom er anna endring av grunnen som etter tilhøva går utover vanleg forvatning av eigedommen.

Når eg ser på streetview så er det heilt klart at dette ikkje er ein gangveg, dette er ei gate med gatenamn og som er skilta med forbod mot motorvogn med unntak på underskiltet for av og pålessing. I den samanheng så vil ein bom være til hinder for lovleg køyring til og frå eigedommane for å avlevere eller hente personar eller gods.

I tillegg vil det være ein del praktiske utfordringar, deriblant utrykningskøyretøy som er nemnt men også med snøbrøyting, taxi, handicaptilgang, osv. Eg ser på streetview at det også er ein brannhydrant heilt i enden av gata mellom skura.

I forhold til tilgang til å opne bommen så er det relativt uproblematisk så lenge det er slik standard trekantlås, eg reknar med at både nødetatane, brøytemannskap, renovasjonsselskap og drosjer har slike nøklar. Ein slik nøkkel er forholdsvis billig og kan kjøpast:
https://www.bdsamferdsel.no/produkt/trekantnokkel-for-tolasbom-og-for-bilsperrer-med-trekantlas eller https://euroskilt.no/products/nokkel-til-trekantlas-for-manuell-bom
Reint praktisk så vil tidsforsinkelsen bestå av at ein må ut av bilen for å låse opp porten med trekantnøkkelen.
Avstanden frå bommen til dei borterste postkassene ser ut til å være akkurat under 100 meter, noko som er innafor det som posten godtek som maksavstand i tettbygd strøk. Ikkje at eg vil anbefale å gå via posten med denne saken då posten nok vil gå for løysninga med å pålegge felles postkassestativ i krysset då det er det som er enklast for posten.

 

 

PS. Eg trur eg ville demonstrativt lenka fast ein trekantnøkkel til bommen med kjetting og hengelås. Då vil du både irritere styreleiaren, og du vil sikre at alle som har lovleg adgang til å køyre inn har tilgang på nøkkel til å låse opp bommen. Om du i tillegg vurderer å lakke kjettinga/nøkkelen slik at den er lett å sjå så vil tidsforsinkelsen vud utrykning eller liknande bli minimal ettersom ein ikkje treng å bruke tid på å finne fram nøkkelen, alt ein treng er å gå ut av bilen og vri rundt nøkkelen på bommen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det står i linken over at brannvesenet noen ganger river bommer. Derfor burde Hjemmetjenesten tilkalle Brannvesenet hver gang de har problemer med en bom, og den kan da bli revet. 

Ellers er det ikke så gøy for eldre beboere, å vite at de er et problem for Hjemmetjenesten. 

Det er opp til kommunen om de vil komme på synfaring i området eller ikke. Som jeg antydet, gjør kommuner her på Vestlandet det. De sender noen som måler opp om veien gir tilgang for utrykningskjøretøyer. Og en bom burde jo være enda verre. 

Lenke til kommentar

Jeg er enig med Avatar.

1.

ombygging, påbygging eller andre endringar av bygg eller grunn som etter tilhøva i laget går ut over vanleg forvaltning og vedlikehald

Å sette opp en slik bom på en vei som er ment å kunne kjøres på, går utover vanlig forvaltning og vedlikehold. Det krever derfor 2/3 flertall fra generalforsamling og skal stå oppført som en sak i innkalling til årsmøte eller ekstraordinært årsmøte. Gjør det ikke det, er den satt opp ulovlig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Drogin said:

Jeg er enig med Avatar.

1.

ombygging, påbygging eller andre endringar av bygg eller grunn som etter tilhøva i laget går ut over vanleg forvaltning og vedlikehald

Å sette opp en slik bom på en vei som er ment å kunne kjøres på, går utover vanlig forvaltning og vedlikehold. Det krever derfor 2/3 flertall fra generalforsamling og skal stå oppført som en sak i innkalling til årsmøte eller ekstraordinært årsmøte. Gjør det ikke det, er den satt opp ulovlig.

Jeg er uenig med Avatar. Dette er noe som faller inn under "vanleg forvaltning".

Trådstarter sier selv i første innlegg at dette er en gangvei. Et av styrets hovedansvar er å sikre HMS i borettslaget. Det være seg brannsikring, rassikring osv osv, og at det trafikale på borettslagets område er forsvarlig.

Dersom styret vurderer at det er mye "grisekjøring" på denne gangveien, må det være innenfor styrets ansvarsområde å sette opp en bom, som enkelt kan låses opp med en standard trekantnøkkel. Styret burde selvsagt delt ut en slik standardnøkkel til alle boenhetene samtidig som bommen ble satt opp, men unnlatelse av dette medfører ikke at vedtaket er ulovlig.

På den ene siden vil dette kunne forsinke utrykning (av bildet som er lastet opp ser det riktig nok ut som at det i en krisesituasjon er andre innkjøringssteder som vil kunne fungere?), men på den andre siden vil det kunne redusere risikoen for at barn blir kjørt ihjel på eiendommen. En vurdering å ta, men noe som etter min oppfatning definitivt er innenfor styrets styringsrett.

Er en uenig er det bare for beboerne å kalle inn til ekstraordinær generalforsamling, og få vedtakter reversert der.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...