Gå til innhold

Hva er beste Linuxdistro for en arbeidsplass?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Linux Mint XFCE er det beste operativsystemet for enkle hjerner som meg i hvertfall.

Omtrent som Windows-7 men konfigurerbart, passer meg perfekt.

Jeg bruker win7 på "offline" arbeidsstasjon og cnc fres, og xfce på kontoret "online".

Kryptering av faste og flyttbare stasjoner, og ikke noe tull - kun funksjonalitet.

 

Endret av pjusken
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bestemte meg for å installere Linux på en laptop, støtte på noen småproblemer. Prøvde Ubuntu 20.04.2 LTS. Jeg ser nå at jeg liker ikke å ha det panelet på venstresiden av skjermen i tillegg til et på toppen av skjermen. Det er kanskje greit nok, men på Windows og Linux Mint har en alt samlet på en bar og kan da plassere den under eller til venstre på skjermen.

Neste ut jeg prøver er Linux Mint 20.1 Cinnamon LTS, ser ut til at jeg blir fornøyd med den, det ser i hvertfall bra ut så langt. Veldig nært Windows 10 i hvordan den ser ut. Den er skal være litt lettere på system resursene også enn Ubuntu (Gnome). Merker at meny åpner med en gang istedet for ganske treg på Ubuntu (Gnome), selv om det ikke nødvendigvis er noe problem. Prøver på en i3-2310M, 8 GB RAM. SSD disk. 

Ser de får gode reviews: https://www.zdnet.com/article/mint-20-jpglinux-mint-20-still-the-best-linux-desktop-despite-one-quirk/

https://fossbytes.com/best-linux-distros-choosing-guide/

https://fossbytes.com/linux-mint-vs-ubuntu/

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Eller så kan du f.eks se på ubuntuene med andre DE som standard. som xubuntu(xfce), lubuntu(lxde) og ubuntu mate(mate). De bruker mindre ressurser enn Gnome og KDE. Og burde kjøre litt raskere på den Sandy Bridge laptopen din som kan være litt svak for nyere gnome.

Lenke til kommentar
10 hours ago, tingo said:

Blir svært forbauset dersom det ikke er mulig å plassere panelet der du vil (høyreklikk på panelet og velg egenskaper / properties), eventuelt fjerne det helt - uansett hvilken distro / desktop du velger.

Det går. Endret utseende til Ubuntu slik at den ble helt lik med Mint. Valgte farger, bakgrunn osv slik at den ble akkurat slik som jeg ville ha den. Noterte ingenting og brukte heller ingen guide. Bare klikket og gjettet meg fra og ble litt overrasket over resultatet. Hadde ikke trodd at det kunne gjøres og at det var såpass enkelt. 

Endret av arne22
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
On 6/12/2021 at 3:08 PM, Svein M said:

Bestemte meg for å installere Linux på en laptop, støtte på noen småproblemer. Prøvde Ubuntu 20.04.2 LTS. Jeg ser nå at jeg liker ikke å ha det panelet på venstresiden av skjermen i tillegg til et på toppen av skjermen. Det er kanskje greit nok, men på Windows og Linux Mint har en alt samlet på en bar og kan da plassere den under eller til venstre på skjermen.

Prøv Kubuntu 20.04, som er samme operativsystem som Ubuntu 20.04, men med KDE desktop. For Windows-brukere er dette mer gjenkjennelig og fleksibelt. Har sverget til Kubuntu i årevis og ser ingen grunn til å endre på det. 

Lenke til kommentar
cacb skrev (På 26.6.2021 den 13.48):

Prøv Kubuntu 20.04, som er samme operativsystem som Ubuntu 20.04, men med KDE desktop. For Windows-brukere er dette mer gjenkjennelig og fleksibelt. Har sverget til Kubuntu i årevis og ser ingen grunn til å endre på det. 

Prøvde Kubuntu nå og den ser ut til å virke veldig lik Linux Mint. Disse to er mine favoritter nå. For meg som er vant med Windows så er disse slik at jeg kan bruke de som de er etter installasjon.

Edit: Landet til slutt på Kubuntu 21.04. Liker ubuntu/kubuntu godt, og liker KDE bedre enn Gnome. Mint kom på andre plass etter Kubuntu, men ikke store forskjellen for meg.

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar
wil skrev (52 minutter siden):

Hmmmm. Standard Linux Mint (Cinnamon) og Kubuntu er da ikke like? Det er jo to forskjellige Grafisk Grensesnitt? Eller er det jeg som tar feil?

Jeg tenkte på at start-menyen er lignende. En kan finne programmene ved at de ligger under kategorier som: Games, Graphics, Internet, Office, Settings, System. Dette gjør det mye lettere å finne et program enn å lete i en lang liste med alle installerte program.

Edit: Nå har jeg ikke brukt de så mye, men har inntrykk av at disse to er lagt litt opp mot å ligne på Windows for å lette overgangen fra Windows til Linux.

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, wil said:

Ok. Jeg er vant til Xfce, og er ikke spessielt glad i KDE. Jeg føler på en måte at KDE ikke er meg.

Har brukt Gnome og KDE opp gjennom årene og har egentlig aldri vært spesielt begeistret for noen av dem. Skulle teste alle tre varianter med Mint og startet opp med Xfce. Synes rett og slett at Xfce er midt i blinken og et grensenitt akkurat slik som jeg vil ha det, og kunne ikke få meg til å avinstallere for å teste ut de to andre. Synes spesielt det som går på ram og prosessorbruk er virkelig fantastisk. Xfce kjører jo på luft. Vet ikke om Cinnamon har noe som jeg behøver. I så fall så vet jeg ikke om det.

Endret av arne22
Lenke til kommentar
6 minutes ago, arne22 said:

Har brukt Gnome og KDE opp gjennom årene og har egentlig aldri vært spesielt begeistret for noen av dem. Skulle teste alle tre varianter med Mint og startet opp med Xfce.

Personlig ender jeg som regel opp med KDE, men det er vel mest vane kombinert med at jeg synes KDE gir gode muligheter for å konfigurere GUIet akkurat slik jeg vi ha det, samt en del andre faktorer som styrer hvilken distribusjon jeg kan bruke. Det finnes ting jeg ikke liker med KDE, blant annet at det lenge har hatt en høy bloat-faktor, og har hatt en litt lei tendens til å være litt ustabilt. I Gnome har de strippet vekk mange av innstillingene jeg liker å fikle med, pluss at det etter min mening har blitt skikkelig tungvindt og fiklete å bruke. Unity, som Canonical drev og pushet hardt inntil relativt nylig er/var etter min mening aldeles grusom, og de har ført hovedelementene i dette designet videre i sin variant av Gnome. Å bruke Unity eller Ubuntu sin Gnome føles for meg omtrent som å sitte gjennom en lang forelesning hvor foreleseren rutinemessig og med vilje skraper neglene mot tavla (altså sånn type gammel kritt-tavle). Ser at andre også har tatt litt etter Ubuntu der, bl.a. RedHat (dvs. CentOS), som dumper deg rett inn i en (for meg) lite koselig Gnome-setting, om du ikke passer ekstra godt på når du installerer. Xfce har jeg ikke brukt så veldig mye; mest på litt eldre datamaskiner eller virtuelle maskiner med litt sparsomt allokerte ressurser. Av alle brukermiljø jeg har prøvd er det nok Cinnamon på Mint som har strøket meg minst mothårs. Men av forskjellige årsaker har jeg allikevel stort sett endt opp med (K)ubuntu, spesielt i jobbsammenheng.

Lenke til kommentar
2 hours ago, arne22 said:

Vet ikke om Cinnamon har noe som jeg behøver. I så fall så vet jeg ikke om det.

Hvis man jobber med virtuelle skrivebord så er det iallefall mulighet til å sette opp "hot corners" i Cinnamon - dvs når musepeker plasseres helt oppi et valgt hjørne på skjermen, så utløser det hurtigvalg av virtuelle desktopper.

Mulig at det kan finnes i andre desktopmiljøer óg men det har jeg ikke sett/testet.

Lenke til kommentar

Oyki: Det du snakker om nå heter Dualboot å nei. Linux legges ikke over Windows. Den legger seg sammen med Windows. Man har da Windows installert fra før av, også installerer man f. eks Linux Mint, men da må harddisken/ssd`en være partisjonert, slik at man har en partisjon til Windows og en til Linux. De fleste Linuxdistroer installerer egen Bootloader og Windows vil da legges seg til rette i Bootloaderen til Linux, så skal man kunne velge mellom Linux og Windows. Ubuntu, Fedora og Mint bruker Grub Bootloader om jeg ikke husker feil. For mange år siden så kjørte også jeg Dualboot, men med årene og med flere antall PC`er, så orker jeg ikke og styre med Dualboot mer. Det blir for mye stress.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg installerte Kubuntu i dual boot. En starter med en maskin med Windows 10 installert og installerer Linux på vanlig måte, men må velge riktige partisjoner. Jeg satt opp partisjonene manuelt og valgte da følgende:

/dev/sda1, fat32, Mount:/boot/efi, size=512MiB

/dev/sda2, ntfs (Windows partition)

/dev/sda3, extended

      /dev/sda5, linuxswap,  Mount: none , size=7.45 GiB

      /dev/sda6, ext4, Mount:/ , size = 60.91 GiB

Edit: Har i ettertid sett at dette med egen swap partisjon er noe en har gått bort fra på desktop Linux. Installerte på nytt uten swap partisjon (Linux bruker da bare en partisjon).

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Svein M: Hvis du har en moderne PC med endel ram på, så trenger du ikke SWAP partisjon. På mine tidligere installasjoner så brukte jeg SWAP, men ikke de jeg installerer i de senere årene, da dropper jeg SWAP.

Jeg vil tro at ved Automatiske partisjonsoppsett, så vil det bli opprettet en SWAP partisjon, men jeg bruker ALLTID og partisjonere selv.

En ulempe faktisk med å kjøre Dualboot med Windows, er jo at Windows installeres jo på en NTFSpartisjon og Linux installeres vanligvis (i de senere åra iallefall), på en EXT4 partisjon. Dette gjør at hvis man vil dele f. eks filer mellom Linux og Windows da, så må man da mounte Windows partisjonen i Linux. Det fungerer jo med NTFS i Linux hvis man vil, og jeg har brukt det selv i MANGE år, men etter at jeg bytta ut harddiskene mine på mine daily maskiner til SSD`er, så valgte jeg og bruke EXT4 på partisjonene (bortsett fra efipartisjonene da). Dette fordi at jeg ikke bruker Windows på de maskinene og fordi at jeg føler det er tryggere og bruke EXT4 på Linux.

Endret av wil
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...