Gå til innhold

Hva er beste Linuxdistro for en arbeidsplass?


Anbefalte innlegg

Da har jeg testet 3 stk Linux distroer på 5 stk PC, Pubby Linux, Cloudready/CromeOS og LinuxMint (Xfce). Jeg har for så vidt også Ubuntu kjørende på en PC no 6.

Puppy Linux kjørte meget bra. Brukte bare fra 0.25-1 Gb RAM. Men den av tung og kronglete å installere på HD/SSD og sikkerheten var heller dårlig med root pålogging uten passord.

Cloudready/ChromeOS fungerte særdeles bra. På et vis en "failsafe" som kan brukes av de som ikke har den aller minste kunnskap om PC eller Linux og som bare ønsker "å ta i bruk til jobb". Svært enkel helautomatisk installasjon. Alt innhold kommuniseres ut til Google.

LinuxMint. Kan alt det som ChromeOS kan pluss det meste av det som Windows kan. I likhet med Cloudready en svært enkel og "helautomatisk" installasjon. Ganske enkel i bruk, hurtig distro, som krever forholdvis lite hardwareressurser. Ikke særlig mye mer enn Puppy Linux. Den bruker ca 1 GB med RAM i dette øyeblikk og med Chrome nettleser i bruk.

Jeg synes at både Ubuntu og LinuxMint har nokså lite pene grensesnitt. Det kan man imidlertid endre slik at Ubuntu og LinuxMint ser ganske like ut hos meg, med noenlunde samme type meny.

Konklusjon: I dag så kan man godt bruke linux som "desktop" på jobb og til alle "daglige oppgaver". Det fungerer helt problemfritt.

Både Cloudready og LinuxMint er både hurtigere og enklere å installere enn for eksempel Windows 10. Behovet for plass på hardisk/ssd og ram er bare en brøkdel i forhold til Windows, og sikkerhetsnivået er sannsynligvis noe bede.

Har ikke testet Ubuntu og LinuxMint opp mot hverandre, men sitter vel med et inntrykk av at LinuxMint med Xfce er litt lettere og hurtigere. LinuxMint har nå blitt ganske brukervennlig og det er nå etter hvert liten grunn til å si at "dette gidder jeg ikke, nå går jeg tilbake til Windows". 

 

Endret av arne22
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
11 hours ago, arne22 said:

Jeg tror at skolene får lisensene gratis. Markedsføring.

https://www.microsoft.com/en-us/education/products/office

Skolene gjør nok det, men offentlig sektor består av mye mer enn det. Det er likevel et meget smart trekk av MS.

 

Edit: Konklusjonen din er god den. Om du ikke liker Ubuntu kan du endre litt på utseende selv. Jeg liker looken på OSX så har bare endret Ubuntu til å ligne mest mulig på det.

Endret av Wisd0m
Lenke til kommentar

Det kommer jo helt an på hva du skal bruke Linuxboksen din til og hvordan preferansene dine for GUI er. Personlig har jeg god erfaring med Kubuntu. Linux Mint med Cinnamon synes jeg også er komfortabel i bruk. Red Hat eller Oracle Linux kan være et alternativ om du trenger en stabil versjon som er tilsvarende et servermiljø. Har til og med brukt Debian stable som arbeidsstasjon en gang, og det fungerte fint til akkurat det spesielle brukstilfellet (til utvikling, måtte være stabilt, utviklet programvare skulle brukes på servere som ikke var så veldig lett tilgjengelige => måtte være konservativ, altså ikke for mye nye bjeller og fløyter).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kubuntu har jeg ikke "sett" på flere år, men det kan være at den bør testes igjen.

https://kubuntu.org/

https://distrowatch.com/table.php?distribution=kubuntu

Ellers så oppleves LinuxMint Xfce som veldig "riktig" og det er veldig lite å irritere seg over eller å ønske annerledes. (Bortsett fra grønnfarge og logo som nå er tatt vekk.) I gamle dager så var det jo slik at "det skal bli godt å komme tilbake til Windows", men nå begynner det faktisk etter hvert å bli til en nedtur å gå tilbake til Windows. Har noe jobbgreier som jeg må ha Windows til men da blir det jo å ha en egen PC til akkurat det. Synes det er egenskaper ved Windows som etter hvert begynner å trekke ned: Alt for stort, alt for mange feilkilder, krever for mye plass, alt for mange store oppdateringer, osv. Dette som man leser om med virus og slike ting, det har på den annen side egentlig aldri vært noen problem.  

Lenke til kommentar

Som sagt alt kommer hva man skal bruke installasjonen til. Men for de fleste så funker Ubuntu-serien, Linux mint og Fedora utmerket godt til vanlig desktop bruk. Jeg personlig ville nok ikke satset på Debian for vanlig desktop bruk med mindre man ikke har noen ekstraordinære krav til stabilitet eller lignende. 

Endret av William_S
Lenke til kommentar

Egentlig så kan man vel tillate seg å skifte mellom distroer, uten at det blir for mange problemer, hvis man skifter innenfor "den samme familie". Når det gjelder forskjellige varianter rundt Debian/Ubuntu, så har vel de vel egentlig ganske  mye til felles.

Skifter man der i mot over til en "RedHat variant" så er man vel litt over i noe annet. I alle fall så synes jeg det gjelder for server. Akkurat nå er det Centos på server og Linuxmint på Desktop, og foreløpig så kjører det jo meget bra, begge steder.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
arne22 skrev (3 minutter siden):

Egentlig så kan man vel tillate seg å skifte mellom distroer, uten at det blir for mange problemer, hvis man skifter innenfor "den samme familie". Når det gjelder forskjellige varianter rundt Debian/Ubuntu, så har vel de vel egentlig ganske  mye til felles.

Skifter man der i mot over til en "RedHat variant" så er man vel litt over i noe annet. I alle fall så synes jeg det gjelder for server. Akkurat nå er det Centos på server og Linuxmint på Desktop, og foreløpig så kjører det jo meget bra, begge steder.

Det er sant - Ubuntu er jo mye basert på Debian. 

Lenke til kommentar

Ubuntu/Kubuntu, Linux Mint og Pop!_OS ser mest fristende ut, utfra det jeg har lest. Jeg tenker da på desktop bruk, med et stort utvalg av software.

Kom over dette med Snap package som Ubuntu begynte med. https://en.wikipedia.org/wiki/Snap_(package_manager)

Og at Linux Mint ikke ville ta det inn: https://lwn.net/Articles/825005/

Der er mye software tilgjengelig gjennom Snap store: https://snapcraft.io/store

Endret av Svein M
Lenke til kommentar
15 hours ago, LMH1 said:

Vil tro ubuntu og kubuntu 21.04 og fedora 34 kommer ganske høy opp.

De dårligste er nok opensuse\linux mint og mye som gir mest knot og mint er basert på 20.04 som er noen genrasjoner gammel.

Skal jeg fortelle deg en fin liten hemmelighet, de fleste av oss som bruker Linux som et arbeidsverktøy driter ofte i om alle pakkene våre er helt nyeste versjon. Vi vil ha noe som fungerer og som gir oss minst mulig arbeid med å holde oppdatert. Ikke LTS ubuntu har 9 måneder med support. Så man må oppgradere distroene din i praksis hver 6 måned. Det er en av grunnene til at de fleste jeg jobber med om dagen hopper fra LTS til LTS.

Lenke til kommentar

LMH1: Bare fordi at DU ikke får til Linux, så er det ikke skrevet i stein at det ER knot å få det til å fungere. Bortsett fra det, så MÅ man ikke bruke Linux. Det er helt frivillig.
Forøvrig, så bør du slutte og komme med utalelser som du ikke har greie på. Du er den SISTE som skal utale deg om Linux.

Endret av wil
Lenke til kommentar
1 hour ago, xaco said:

Skal jeg fortelle deg en fin liten hemmelighet, de fleste av oss som bruker Linux som et arbeidsverktøy driter ofte i om alle pakkene våre er helt nyeste versjon. Vi vil ha noe som fungerer og som gir oss minst mulig arbeid med å holde oppdatert.

Det gjelder i hvert fall for mine servere. Der er det stort sett og for det meste krav om stabilitet og sikkerhet. 

Oppdatering til størst mulig grad av sikkerhet er ok.

Jeg bryr meg egentlig heller ikke om hvilken vesjon desktop har hvis alle oppdateringene mht sikkerhet er ajour.

 

Endret av arne22
Lenke til kommentar
4 hours ago, Svein M said:

Kom over dette med Snap package som Ubuntu begynte med.

Er dette noe man har bruk for eller som man skulle ha testet ut?

Fant en annen "rar" pakkemanger i Linuxmint, og lurte på om det kunne være en "snap". (Se vedlegg) Søkte for å se om det var installert noen snap-greier, men det ser ikke slik ut.

Men det ser ut til å være mulig å få med snap-greiene hvis man vil ha det. Vil man det tro? Er det noe behov man har eller vil man bare rote det til?

https://snapcraft.io/install/snap-store/mint

Edit:

Det viste seg at den packet manageren som jeg postet bilde fra heter "mintinsatall" og at den er en av to grafiske packet mangere. Legger link til begge:

https://community.linuxmint.com/software/view/mintinstall

https://community.linuxmint.com/software/view/synaptic

Screenshot_2021-05-23_13-36-19.png

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Jeg kjenner ikke til dette med Snap package selv, men skjønner at det gjør det lettere å få software ut til alle distroer. Om det gjør programmene trege å åpne så er jeg litt skjeptisk.

https://www.howtogeek.com/670084/what-you-need-to-know-about-snaps-on-ubuntu-20.04/

https://hackaday.com/2020/06/24/whats-the-deal-with-snap-packages/

https://askubuntu.com/questions/618471/why-is-ubuntu-moving-to-snap-packages

https://discourse.ubuntu.com/t/please-do-not-use-snap-into-ubuntu-its-too-early/11206

Endret av Svein M
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mange takk for info. Pakkesystemet til Linuxmint fungerer så langt meget bra. Jeg installerte også noen programmer utenom pakkesystemet og det fungerte også helt fint. Utsetter nok snap, denne gangengen, men det kan nok være at dette er noe som kommer i framtiden.

Lenke til kommentar
arne22 skrev (5 timer siden):

...Skifter man der i mot over til en "RedHat variant" så er man vel litt over i noe annet. I alle fall så synes jeg det gjelder for server. Akkurat nå er det Centos på server og Linuxmint på Desktop, og foreløpig så kjører det jo meget bra, begge steder.

Hvilken CentOS versjon?

CentOS 8 har bare support til 2021.12.31.

CentOS 7 derimot har support til 2024-06-30, samme som RHEL 7.

Synd CentOS kuttes (med unntak av rolling release CentOS stream), men det er forhåpentligvis andre lignende alternativer innen 2024, som får support av kommersielle system slik som RHEL og CentOS har i dag.

Lenke til kommentar
4 hours ago, xaco said:

Skal jeg fortelle deg en fin liten hemmelighet, de fleste av oss som bruker Linux som et arbeidsverktøy driter ofte i om alle pakkene våre er helt nyeste versjon. Vi vil ha noe som fungerer og som gir oss minst mulig arbeid med å holde oppdatert. Ikke LTS ubuntu har 9 måneder med support. Så man må oppgradere distroene din i praksis hver 6 måned. Det er en av grunnene til at de fleste jeg jobber med om dagen hopper fra LTS til LTS.

Dette er også min erfaring. Jeg bruker Linux mye, og har etterhvert funnet ut at det er minst jobb og problemer med å holde seg til LTS-versjonene. Da slipper man unna med å oppdatere bare annethvert år, samtidig som LTS virker mer stabile. Om det er programvare jeg absolutt ha i nyeste versjon installerer jeg det separat. Ut over det går oppdatering mellom LTS-versjoner veldig greit. For eksempel fant jeg fant nylig en gammel laptop jeg hadde glemt av som kjørte Ubuntu 12.04. Først tenkte jeg at jeg skulle nyinstallere en eller annen distro på den, men det viste seg at det var litt problematisk siden den har en 32-bits CPU samtidig som jeg hadde trøbbel med USB-porten. Så da oppdaterte jeg fra 12.04 til 20.04 via 14.04, 16.04 og 18.04. Fungerte helt fint, og jeg har ikke oppdaget noen problemer av betydning i ettertid.

Endret av Arve Synden
Lenke til kommentar

Kjører Centos 7 som server av grunner som er nevnt i bege de to innleggene over.

Ellers Centos på skrivebord: Linux SE, Brannmur - FirewallD. Ikke noe særlig. Man kan jo rekonfigurere, men den er jo kanskje litt gammeldags som desktop, for å si det pent. Men kjempe bra server som bare kjører og kjører. (Uten X-Windows,)

Endret av arne22
  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, arne22 said:

Kjører Centos 7 som server av grunner som er nevnt i bege de to innleggene over.

Ellers Centos på skrivebord: Linux SE, Brannmur - FirewallD. Ikke noe særlig. Man kan jo rekonfigurere, men den er jo kanskje litt gammeldags som desktop, for å si det pent. Men kjempe bra server som bare kjører og kjører. (Uten X-Windows,)

Jeg liker å leke meg med forskjellige distribusjoner, men bruker da virtuelle maskiner for eksperimentering, VirtualBox eller KVM alt etter humør og eksperimenteringslyst. Bruker også i noen tilfeller virtuelle maskiner for å kunne kjøre applikasjoner jeg bare vil teste, eller som krever helt bestemte distribusjoner eller versjoner. I bunnen liker jeg å ha noe som er stabilt, som jeg kjenner godt og som jeg synes er enkelt å vedlikeholde. For tiden betyr dette i praksis en LTS-versjon av Ubuntu. RedHat og CentOS(*) er helt greit til servere og til utviklingsmiljøer hvor det er essensielt at de er konservative og stabile over lang tid. Men som generell desktop er jeg helt enig i at de er gammeldagse og fryktelig konservative.

(*) Men nå vil jo ikke CentOS lengere fungere som en 1:1-erstatning for RedHat. Jeg forstår det slik at Oracle Linux nå vil være det nærmeste man kommer en gratis RedHat, men har ikke fått testet dette ennå.

Endret av Arve Synden
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...