Gå til innhold

Hvilket filsystem vil være lesbart i fremtiden?


Anbefalte innlegg

Jeg skal lagre en del filer på en minnepinne, der poenget er at den skal være lesbar lengst mulig i fremtiden. Jeg vil ikke ha tilgang til minnepinnen, så selv om selve filene vil legges inn på den i flere formater og i flere redundante arkiv-filer av ulike typer, så er det viktig at filsystemet er så future-proof som mulig.

Hva tror dere? exFAT? NTFS? Noe annet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
11 hours ago, nebrewfoz said:

exFAT er nok mer portabelt enn NTFS, men det spiller ingen rolle hvilket filsystem du bruker hvis du ikke kan få lest noe fra minnepinnen. Flash memory har ikke uendelig holdbarhet.

Nei, men jeg har ikke så mange andre alternativer heller. Jeg tviler på at CD/DVD vil være spesielt future-proof.

Lenke til kommentar
15 hours ago, vidor said:

 Disse får du i arkiv-type som tåler 100 år lagring.

https://www.verbatim.com/subcat/optical-media/dvd/archival-grade-gold-dvd-r/

Skal tåle 100 år - det er ikke verifisert ennå, ettersom mediene ikke har vært på markedet i 100 år. Da brennbare CD'er og DVDer kom på markedet trodde man også at disse kom til å ha lang levetid. Nå, noen få tiår senere erfarer man at det ikke er tilfelle.

Lenke til kommentar

Det er jo et paradoks at man skulle kunne gå ut med en sånn garanti når det tidsmessig ikke lar seg teste.

Det de gjør istedet er å simulere tid f.eks ved å skru opp fuktighet og temperatur og bruke materialer som er holdbare. Om en husker laserdisc-tiden så opplevde de at platene råtnet over tid og ble uleselige. Gravde frem noen 20 år gamle brente Princo DVD-R plater noen år siden og de fungerte faktisk, så det er vel bare å være nøye når man lager dem. Solid state som Flash-minne har nok også sine problemer, men funker også lengre om materialene er holdbare.

Lenke til kommentar

FAT32 er ikke døende.

FAT32 er det formatet som har har best fotfeste som et legacy format, da det er det eneste patentfrie formatet, samt er go-to formatet for embedded applikasjoner. NTFS og exFAT tilhører Microsoft økosystemet og vil falle på sverdet sitt etter Microsoft sitt ønske.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

En har jo støtte for FAT32 i Linux, så sånn sett kommer nok formatet til å leve garantert i overskuelig framtid, men da kan man også vurdere f.eks ext-systemene og CD/DVD-formatene også. Det man lagrer dataene på er også vesentlig. Folk sliter i dag med å hente ut data lagret på gamle Zipdrive disketter. Har faktisk solgt en Zipdrive nettopp til et sånt prosjekt.

Lenke til kommentar

FAT32 er det eneste offisielle universelle filsystemet, er en grunn til at EFI partisjonen under oppstart er fortsatt FAT32 og ikke noe annet.
Ellers vil jeg slå ett slag for Linux sine EXT3/4, de er gamle journalsystemer, men du vil kunne få til å lese disse en god del i fremtiden.

Uansett er fienden din ikke filsystemet men mediumet, minnepenner suger til å holde data over lengere tid, her er eksterne harddisker bedre om du skal langtidslagre selv om disse også har sine åpenbare problemer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om det er filer du vil at skal vare lengst mulig så må du nesten innom å bytte lagringsmedium en gang i mellom. Jeg hadde nok gjort det typ minimum hvert 5 år. Kanskje oftere. Om flashminnet i usb pinnene ikke får strøm så mister de data over tid, de er nemlig ikke designet for å ikke brukes og er ikke ment for å arkivere data.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...