Gå til innhold

Er det greit at Israel dreper sivile (barn) i Gaza?


Anbefalte innlegg

hekomo skrev (1 time siden):

Det er altså feil. Israels angrepet er rettet mot militære mål.

 

 

hekomo skrev (1 time siden):

Hamas bruker egne sivile som skjold

Du skal få lov til å komme med gode, objektive og pålitelige kilder for dine påstander. 
Israel påstår det, likedans som med "våpen i mediabygget" - uten å kunne komme med noe som helst bevis. 

Vi har fakta kor mange raketter Israel skyter, kor mange de dreper/kor mange barn de dreper. Så har vi påstander fra Israel som er ikkje støttet med noe fakta. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det ser ut til at begge de to kartene postet over er misvisende, og at dere sitter med hver deres agenda som påvirker evnen til å se nyanser. Det er naturlig at det strides om slike kart, når det er selve faktaene om akkurat dette man er uenig om i konflikten. Kartet hekomo postet ser ut til å være ment som humor, opprinnelig postet på Reddit.

Kart i leksikon med basis i FN-resolusjonen i 1947: https://www.britannica.com/topic/United-Nations-Resolution-181

  • Liker 2
Lenke til kommentar
hekomo skrev (1 time siden):

Vel ja, for det er Hamas som bestemmer hvor de plasserer sine militære ressurser, og Israel vil angripe nettopp disse stedene.

Palestina er 6.000km2. Satt i perspektiv, Viken er på 24.000. LA - 12.000. Yupp, Palestina er halvparten av LA. 
Samtidig, det bur nesten 5m i Palestina - hele norske befolkningen i 1/4 av viken.

Se for deg å firedoble norsk befolkning og skvise alle inn i Viken. Då er ikkje det mange plasser du kan plassere militære ressurser langt unna sivile, er det? 

Kan legge til at Israel har skutt fleire tusen raketter/flybomber over det lille området i løpet av den siste tia. 

Endret av aomt
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, aomt said:

Israel har drept langt fleire sivile (vi snakker om x10, snart x100) enn Hamas. Kvem er terror organisasjon i så fall?

Det er fortsatt Hamas. Forskjellen er bare at Israel har vært i stand til å skyte ned de fleste av de over 4000 rakettene palestinerne har sendt mot Israel.

Legger Hamas/palestinerne ned våpnene blir det slutt på døde. Legger Israel ned våpnene blir de utslettet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
debattklovn skrev (45 minutter siden):

Nei. Det er en ganske syk sammenligning som ikke er relatert til virkeligheten. 
 

Beskriv gjerne hva som er feil.
Hvor var norske motstandsfolk når de ikke var på oppdrag?
Hva ville skjedd om tyskerene bombet hjemmene til norske motstandsfolk?
 

Endret av Red Frostraven
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (På 20.5.2021 den 20.10):

Israel har ingen planer om å gi Vestbredden over til araberne. For øvrig er din nedlatenhet mot araberne på nivå med at jeg skulle hevde at:

"Den eneste realistiske løsning jeg ser på de norske samfunnsproblemene er at de moralsk forkvaklede kristenfundamentalistene og andre Israel venner pålegges fotlenke og rapporteringsplikt to ganger daglig."

Hva er det som mangler dere? Går dere rundt og innbiller dere at dere er Guds utvalgte og at resten av oss trenger tilsyn? 

Formålet med en okkupasjon kan være mange.Det kan være økonomisk vinning,beskytte landets grenser etc.En ting er no sikkert .Å Okkupere andre land er ikke lov i henhold til Internasjonale lover og konvensjoner.De fleste land har skrevet under og er enige i lovene.Noen land blåser i dette slik som Russland ,USA,Kina,Israel m.f..Det har heller ikke blitt noe mindre terrorisme p.g.a dette.så årsaken kan være økonomisk og strategisk motivert.Også en fin måte og få prøvd ut våpnene sine på.Årsaken er nesten bestandig og hindre terror,men kanskje de skaper terrorister istedet?Tror nok ikke USA vil utrydde IS i Syria for da har de ingen grunn til og være der.
 

Det rare er at de andre landene sympatiserer med noe av disse selv om handlingene er ulovelige ..Det har vært mye bedre hvis verdenssamfunnet har sett objektivt på de faktiske sakene og handlet deretter uansett hvilket land det gjelder..

Lenke til kommentar
19 minutes ago, Red Frostraven said:

Beskriv gjerne hva som er feil.

For det første - forvirring rundt landegrenser er det mye av i konflikten Israel-Palestina. Historien går langt bak, er kompleks, og begge hevder å ha dokumenter som støtter sin sak. 
Tyskland-Norge er det ganske klart for alle at nazistene urettmessig okkuperte kongeriket... 
Israel okkuperer ikke området som Hamas kontrollerer. Hamas sender rakettene sine over en grense inn i et annet land. 
Det er ikke sammenlignbart med Nazi-okkuperingen av Norge. 

Endret av debattklovn
  • Liker 1
Lenke til kommentar
debattklovn skrev (26 minutter siden):

Israel okkuperer ikke området som Hamas kontrollerer.

Går du 75 år tilbake i tid hadde Israel 0 land. FN bestemte å danne stat Israel og ga dem vise land. Gjennom kriger (som var startet av arabere, men spiller vel lite rolle), har Israel okkupert LAAAANG større områder enn de fikk av FN. De okkuperer palestinsk land. Ingen om og men. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Red Frostraven skrev (56 minutter siden):

Så, Palestina var britisk..?
Altså...

Jeg har ikke ord.


Palestina var osmansk, fra 1516, men i og med at tyrkerne tapte krigen, så ble det britisk protektorat.
 

aomt skrev (17 minutter siden):

Går du 75 år tilbake i tid hadde Israel 0 land. FN bestemte å danne stat Israel og ga dem vise land. Gjennom kriger (som var startet av arabere, men spiller vel lite rolle), har Israel okkupert LAAAANG større områder enn de fikk av FN. De okkuperer palestinsk land. Ingen om og men. 


Det fantes ingen "palestinske land" de kunne okkupere, Palestina ble delt i to, araberne fikk det som i dag er Jordan, jødene fikk det som er Israel.

Det var Egypt som tok kontroll over Gaza, mens Jordan tok Vestbredden og Øst-Jerusalem.
Etter krigen i 1967 tok Israel kontroll over disse områdene. De tok også Sinai, men ga det tilbake til Egypt.

Israel tok også Golanhøyden fra Syria, et området som ble benyttet til å sende raketter inn i Israel, og var strategisk viktig.

Israel kunne tatt langt mer, de vant i utgangspunktet frem på alle fronter, men valgte å begrense seg til det som var innenfor de opprinnelige delingsgrensene, før araberlandene annekterte land som skulle tilhøre Israel

Map-of-the-partition-of-Trans-Jordan-640

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar

...så etnisk rensing er greit bare du vinner en krig..?

Og  Norge en del av Danmark i 400 år, så svensk, i over 100 år, før Norge ble selvstendig i 1905.

Altså kunne Norge lidd nøyaktig samme skjebne, om Sverige tapte en krig og noen bestemte at de styrte Norge fordi Norge var svensk.

Da kunne Norges land bare blitt gitt bort til en religiøs minoritet og landets innbyggere kunne forventes å bare flytte til Sverige..?

Endret av Red Frostraven
  • Liker 2
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Frans19 said:

Morsomt at akkurat du er så bekymret over folks ve og vel, all den tid din idelogi (kommunismen) drepte mer enn 100 millioner i det 20.århundre.

Din helt Stalin var den største pådriveren for opprettelsen av rasiststaten Israel.

Det er jo litt morsomt å bare anta og samtidig være helt skråsikker på at vedkommende har Stalin som helt, bare fordi hen ikke deler ditt politiske syn.
Med den samme logikken kan jeg vel bare påstå at Hitler er din helt, og stille en masse retoriske spørsmål rundt hvor rart det er at du har Hitler som helt..
Ironisk å ha Hitler som helt når man samtidig benytter seg av retten til å uttale seg fritt på internett...

  • Liker 3
Lenke til kommentar
5 hours ago, aomt said:

Israel har drept langt fleire sivile (vi snakker om x10, snart x100) enn Hamas. Kvem er terror organisasjon i så fall? Om ABB slipper ut, skyter rakett mot Israel og dreper 2 pers, synd du det blir riktig av Israel å bombe Noreg, drepe hundrevis av sivile, fordi ABB gjemmer seg i eit eller anna bygg i Oslo? Kor mange raketter blir det akseptabelt for Israel å skyte mot Norge og kor mange sivile drepte er ok og normalt?

Her sammenligner du epler og pærer. Hamas er myndighetene i Gaza og bør sammenlignes med norske myndigheter ikke ABB. Og Hamas har sendt over 3000 raketter, ikke 1.

Hvis norske myndigheter sendte 3000 raketter mot Israel og jublet over sivile dødsfall, så ville jeg definitivt sett det som akseptabelt at Israel bombet militær i infrastruktur og husene til de som styrer Norge. 

Antall dødsfall trenger ikke å være likt, spesielt ikke når Israel har unngått masse dødsfall med Iron Dome og bomberom. Det viktigste er å slå hardt nok tilbake sånn at de vil vente mange år før de prøver på nytt.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Red Frostraven skrev (1 time siden):

Altså kunne Norge lidd nøyaktig samme skjebne, om Sverige tapte en krig og noen bestemte at de styrte Norge fordi Norge var svensk.


Æhm, Norge led samme skjebne, Danmark var på den tapende siden i Napoleonskrigen, som endte med at Sverige tok Bohuslän og Trøndelag som krigsbytte, fordi Norge var i union med Danmark.

De ga forøvrig Trøndelag tilbake, ettersom det ville splittet Norge i to.

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (På 22.5.2021 den 17.57):

Det er ikke tale om å rettferdiggjøre, men å forsøke å forstå hvorfor "vanlige mennesker" begår handlinger som fremstår som både groteske og totalt umoralske. Hvor mange millioner tyskere var ikke bare oppmerksomme på, men endog på ulike måter deltok i utryddelsen av bl.a. jøder og sigøynere? Vi hadde selvmordsflygerne som fløy inn i WTC for 20 år siden. Var disse mer eller mindre moralske enn kamikaze pilotene, eller for den del den eldste broren til John F. Kennedy som meldte seg frivillig til et praktisk sett selvmordsoppdrag under 2. verdenskrig.

Då er ein inne på motiv, og begrunnelse. Og ein kan heilt klart finne ein slags begrunnelse for handlingene. Men dei har vel aldri vært særlig gode? Om det gjelder holocaust, terror, mord eller raketter fra Hamas mot den Israelske sivilbefolkningen.

At Israel forsøker å beskytte sine borgere, mot raketter, kan vel seiast å være ein god begrunnelse? Ved å strategisk ta ut Hamas sine militære baser. 

At Israel handler problematisk stiller eg meg bak. Men dei er neppe det største problemet i denne konflikten.

Lenke til kommentar
Camlon skrev (3 timer siden):

Her sammenligner du epler og pærer. Hamas er myndighetene i Gaza og bør sammenlignes med norske myndigheter ikke ABB. Og Hamas har sendt over 3000 raketter, ikke 1.

Hvis norske myndigheter sendte 3000 raketter mot Israel og jublet over sivile dødsfall, så ville jeg definitivt sett det som akseptabelt at Israel bombet militær i infrastruktur og husene til de som styrer Norge. 

Antall dødsfall trenger ikke å være likt, spesielt ikke når Israel har unngått masse dødsfall med Iron Dome og bomberom. Det viktigste er å slå hardt nok tilbake sånn at de vil vente mange år før de prøver på nytt.

 

Du vil nok aldri finne to helt identiske eksempler å sammanlikne, så det hjelper ikkje å si "nei, det er ikkje helt likt". 

Hamas kontrollerer for så vidt kun Gaza, ikkje hele Palestina, så det blir også feil å samanlikne de med norske myndigheter. 
Du skriver at Hamas har sendt 3000 raketter. Kas periode er det snakk om? Og var det før eller etter Israel begynte med all bombingen? Skal vi holde diskusjonen saklig så er det fint at du ikkje dropper eller vrir på fakta, syns ikkje du?
Videre kan vi også diskutere kva er "terrorister"? Korleis Hamas oppsto? Det er militant gruppe som kjemper mot Israel som okkuperer palestinsk territorium. Korleis er de blitt til terrorister? 
Var norske grupper som kjempe mot Nazi okkupasjon også terrorister? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (5 timer siden):

Israel kunne tatt langt mer, de vant i utgangspunktet frem på alle fronter, men valgte å begrense seg til det som var innenfor de opprinnelige delingsgrensene, før araberlandene annekterte land som skulle tilhøre Israel

FN er i alle fall ikkje enig med deg og pdd reknes det at Israel okkuperer Palestinsk land. Kan du henvise til kildene dine?

Så siden Sovjet vant WW2 - kunne de tatt hele Tyskland te seg selv? Ungarn, da de kjempet sammen med tyskere? Er det snakk om Ungarske terrorister som kjempet mot Sovjet for friheten? Polske terrorister gjorde det same? 

Eller er det "for demokrati" når det passer USA og "terrorister" når det gjør ikkje det?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...