Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Er det skadelig med for mye salt i en salat?


Enrich77

Anbefalte innlegg

Var litt usikker på om jeg skulle legge den her eller på mat. 

Skulle lage en salat i dag. Alt var klart men jeg manglet litt salt. Dårlig tid så jeg må ha helt i kanskje en halv teskje salt i den. Smakte jo ganske mye salt deler av salaten. Da er spørsmålet. Er det farlig å spise for mye salt en gang? Det sies at vi får i oss for mye salt? Betyr dette at maten er tilsatt for mye salt (for eksempel i sauser og halvfabrikata)? Jeg bruker nesten aldri en saltbøsse og det er sjelden jeg spiser pommes frites. Så hvor kommer den store mengden salt i maten fra?

Jeg har problemer med stoffskifte. Det sies at salt da kan være bra ettersom det inneholder jod. Når jeg søker rundt så virker det ikke som forskerne har peiling på om salt er bra eller ikke. De er ikke enige. 

Finnes det noen kjente "worst case scenarion" der folk har spist for mye salt?

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Enrich77 skrev (4 timer siden):

Er det farlig å spise for mye salt en gang?

Enrich77 skrev (4 timer siden):

Finnes det noen kjente "worst case scenarion" der folk har spist for mye salt?

Bordsalt, altså Natriumklorid (NaCl) absorberes hurtig. Dette medfører en rask stigning av natriumkonsentrasjonen (s-Na) og osmolaliteten i serum. Det oppstår en akutt osmotisk gradient over blod/hjernebarrieren slik at væske trekkes ut av hjernen, og cellene/nevronene dehydreres. Det er denne ekstracellulære hyperosmolaliteten som er farlig, og som behandlingen raskt må rettes mot. I CNS kan slik ”cellekrymping” medføre ruptur av blodkar, med påfølgende hjerneblødning, subaraknoidal blødning og permanent nevrologisk skade eller død. På grunn av adaptasjon i CNS, med blant annet produksjon av intracellulære osmotisk aktive stoffer ("osmolytter"), tåles hypernatremien bedre dersom tilstanden inntrer gradvis (>48 timer). Ved for rask korreksjon av slik kompensert «kronisk hypernatremi» er det fare for hjerneødem fulgt av koma, kramper og død. Denne mer vanlige tilstand må imidlertid skilles fra akutt saltforgiftning fordi korreksjonshastigheten av s-Na er forskjellig. Forenklet kan man si at forstyrrelser i Na-balansen (dysnatremier) skal korrigeres i samme hastighet de har oppstått (2). Inntak av natriumklorid kan også gi hyperkloremisk metabolsk acidose, fordi Cl- fortrenger bikarbonat i ekstracellulærvæsken (basetap). Kilde: Helesebiblioteket.no

Men jeg tror ikke du trenger å uroe deg over en halv teskje salt. Toksiske doser av salt er 0,5 g salt pr kg kroppsvekt. Ved lett forgiftning er symptomene irritasjon i mage/tarmkanalen med kvalme, oppkast, magesmerter og diaré, samt tørste.

 

Enrich77 skrev (4 timer siden):

Det sies at vi får i oss for mye salt? Betyr dette at maten er tilsatt for mye salt (for eksempel i sauser og halvfabrikata)? Så hvor kommer den store mengden salt i maten fra?

Nja, ja og tilsatt.
Nyrene skiller ut det salt vi ikke trenger. Det er først ved ulike sykdommer man bør redusere saltinntaket. Halvfabrikat er tilsatt mye salt (og sukker som er verre), for å heve smaken.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I praksis handler det om en balanse. Spiser du for mye salt blir du først veldig tørst, og da gjelder det å drikke vann eller svette for å kvitte seg med overskuddet av salt. Man kan også ha for lite salt i kroppen, dersom man svetter mye eller drikker mye elektrolyttfattig væske. Litt for mye eller litt for lite er ikke skadelig på kort sikt, men begge ender av skalaen er farlig dersom man pusher det for langt.

Lenke til kommentar

Salt i maten kjem frå fabrikken der den blir tilsatt. Om du stort sett hadde kjøpt råvarer ville du fått veldig lite salt som utgangspunkt, men salt betyr mykje for smaken, så det er noko som blir tilsatt underveis.

Det meste av matvarer er merka med næringsinnhald, så les på det du kjøper.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • ilpostino endret tittelen til Er det skadelig med for mye salt i en salat?

Takk for svar. Da var det bare en ting jeg glemte. Noen sier man ikke skal drikke Farris eller kullsyreholdig vann heller. Det er ekstreme mengder salt i det sier de. Jeg har selvsagt prøvd å finne ut hvor mye det er. Uten hell. Jeg er vel ikke akkurat bekymret for å drikke "acqua gassata", men hvor kommer denne myten fra? Om man skal drikke tap water resten av livet blir det triste greier.

Lenke til kommentar
Enrich77 skrev (6 timer siden):

Det er ekstreme mengder salt i det sier de.

Vrøvl..

Slikt har sitt utspring fra 90-tallet når kullsyret vann med smak for alvor fikk feste i markedet. Det er bare når du har lidelser som krever redusert saltinntak, som du bør passe på inntaket. 

Lenke til kommentar

Farris har ganske mykje salt ift. andre merker, men om det er for mykje avheng av mengden du konsumerer. Det er ca. 1,2g salt per liter Farris. Om du drikk mykje kullsyrehaldig vatn ville eg valgt noko anna enn Farris. Kanskje Sodastream er eit alternativ.

Denne artikkelen er nokre år gamal, så eg veit ikkje om alt stemmer lengre, men for Farris er den riktig.

Farris 455 mg/l
Ramlösa 200 mg/l
San Pellegrino (Italia) 43,6 mg/l
Perrier (Frankrike) 9 mg/l
Vittel (Frankrike) 7,3 mg/l
Evian (Frankrike) 5 mg/l
Olden Naturell 2 mg/l
Bonaqua 1,6 mg/l
Isklar Sparkling 1,2 mg/l

https://dinside.dagbladet.no/okonomi/farris-er-en-saltversting/61834117

Helsedirektoratet anbefalar ikkje meir enn 5 gram salt per dag. Om du drikk ein liter Farris om dagen så utgjer det 1/4 av anbefalinga.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...