Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Uttatt til AC anlegg via vindu


sam11net

Anbefalte innlegg

Siden vi ikke har en gruppe for forskrifter, så skriver jeg her.


Jeg har fått lov av naboer og styret til å få glassmester til å lage hull i vindu for AC uttak. 
(ønsker ikke diskusjon om selve vinduet, penger eller varmetap, vinduet kan erstattes når jeg ønsker det)
Edit: ** Vær snill å bare diskuter det jeg spør om.

Vi har ca. 6-7meter til naboen, og jeg prøver å finne ut om det er noen brannforskrifter som stopper meg.

Hvem spør man i slike saker?

 

 

nordda.jpg

utløp.JPG

Endret av sam11net
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dubious skrev (3 minutter siden):

Hvorfor ikke varmepumpe?

Hadde en sånn på soverommet som jeg slo på før jeg la meg, men var bare prakk, så nå sover jeg på stua når det er for varmt på soverommet.

Takk for forslag, men jeg ønsker dette.

Setter stor pris på om vi bare kan diskutere det jeg spør om. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
henrikwl skrev (5 timer siden):

Jeg vil tro brannvesenet har god peiling på brannforskrifter?

Svarer de på bygnings spørsmål? '
Tenkte at de sikkert har bedre ting å gjøre, enn å komme å se på vinduet mitt. 

Mulig du har rett, at de er de eneste å spørre.

Lenke til kommentar
sam11net skrev (23 minutter siden):

Svarer de på bygnings spørsmål? '
Tenkte at de sikkert har bedre ting å gjøre, enn å komme å se på vinduet mitt. 

Mulig du har rett, at de er de eneste å spørre.

De kommer nok ikke og ser på vinduet ditt, men de kan fortelle deg om det finnes noen forskrifter som kommer i spill når du forklarer dem hva du vil gjøre. 

Lenke til kommentar

"Hvis det er mindre enn 5 meter ned til bakken kan du bruke vindu eller balkong som rømningsvei. Åpningen i vinduet må være minst 0,5 meter bred og minst 0,6 meter høy. Summen av bredde og høyde skal være minst 1,5 meter."

Det vinduet er vel ikke godkjent som rømingsvei uansett, så jeg kan ikke skjønne annet enn at dette bør være ok, så lenge styret osv har godkjent det?  Hør med brannvesenet, og hvis de mener det er forsvarlig så må vel dette være greit? Kan også tenkes at det er lurt å høre med noen med byggteknisk bakgrunn også, mtp kondens/damp osv. 

Endret av Baranladion
Lenke til kommentar

Om det er brannkrav til veggen må vel også vinduet være av en type som er sertifisert for dette. Se om det er merker, sertifisering ol. i karm. Er det ikke noe slik å se er det et vanligt vindu og ikke noe krav i forbindelse med å stoppe brann iallefall. (Rømningskrav kommer selvsagt utenom dette.)

Lenke til kommentar
sam11net skrev (På 17.4.2021 den 9.28):

Vi har ca. 6-7meter til naboen, og jeg prøver å finne ut om det er noen brannforskrifter som stopper meg.

Dette er i alle fall ikkje eit rømingsvindauge, det ser eg lett på størrelsa. Rømingsvindauge skal være minst 0,5 x 0,6 m der summen av kortside og langside ikkje kan være under 1,5m.

Veit du om det er gjort tiltak hos deg eller naboen i forhold til brannsmitte? Teknisk forskrift har i alle år hatt eit krav om at det mellom lave byggverk skal være minst 8 meter avstand med mindre det er gjort tiltak som kompanserer for brannspredning mellom bygga.
Dersom bygget ditt er planlagt og godkjent med kortare avstand så skal det betyr at det er gjort eit eller anna tiltakt som kompanserer for at det er under 8 meter. Det vanlegaste er å bygge eine fasade med 30 min brannmotstand (eller 15 min brannmotstand på kvar av veggane), men det kan også være at brannteknisk rådgiver har godkjent løysinga ved å vise til andre risikoreduserande tiltak, det kan være at det er brannalarmanlegg, at terrasen ikkje skal tellast med i avstandskravet, at brannsmitte frå ei leiligheit til naboleiligheita er ein akseptabel risiko som ikkje medfører urimeleg økonomisk tap, osv, osv. Dersom det er begrunna ein årsak til at 8 meters kravet ikkje gjeld så skal det være nedskrevet i ein brannstrategi. Dette bygget ser såpass nytt ut at det burde følge ved ein slik dokumentasjon. Om styret ikkje har denne dokumentasjonen så må du ta kontakt med byggesak i kommunen din for å sjå om brannstrategien ligg i arkivet der, alternativt må du ta kontakt med utbygger for å etterspørre slik dokumentasjon. I denne dokumentasjonen så kan det i teorien være beskrevet eit krav om at vindauga skal være av ein viss type.

Så det fyrste eg ville ha gjort er å kontrollmåle avstanden. Ettersom du angir avstanden til 6-7 meter så bør du kontrollmåle for å finne ut om det kan være 8 meter likevel.

 

Reint praktisk så har nok dette lite til ingen betydning for brannsikkerheita. Du har uansett lov til å ha vindauget i open stilling med gardiner innafor, så det er ikkje nevneverdig større fare for at ein brann hos naboen kan spreie seg inn til deg gjennom AC einheita enn at brannen kan spreie seg inn i din leiligheit gjennom eit opent vindauge.

Det er også slik at så lenge AC er i drift så er dette utblåsing så faren for at ein brann kjem inn er liten, om du skal være heilt sikker så kan du vurdere å montere spjeld på utblåsinga slik at du stenger spjeldet når AC ikkje er i bruk, eit slikt spjeld vil kunne være fornuftig også med tanke på isolasjon om vinteren og for å hindre at ting som lau og kvister samler seg opp i utblåsinga.

Reint praktisk kan eg som nemnt ikkje sjå at dette er problematisk når du har fått løyve frå styret og naboen.
Sjølv om det skulle vise seg å være krav om at vindauget skal være lukka av omsyn til brannsmitte så kan det lett løysast teknisk ved å montere brannspjeld ved utblåsinga. Det finnes mange typar brannspjeld, men eit enkelt spjeld med smeltesikring er billig og vil fungere slik at dersom det oppstår brann hos deg så vil spjeldet automatisk lukke seg når det blir varmt slik at brann og røyk blir holdt inne i din leiligheit og ikkje spreier seg til naboen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Har aldri hørt om forskrifter av noe slag for bruk av portabel AC. Problemet jeg kan se for meg er støy som vil plage naboene, og selvsagt den som bor i leiligheten, men nå er det ikke slike praktiske detaljer vi diskuterer.

Lenke til kommentar

Hei,

Takk for alle innlegg og svar, jeg har fått endelig svar.

Fikk tak i teknisk avdeling til de som har bygd bygget.
Siden naboveggen var mer en 8meter fra min, siden vinduet ikke var en rømningsvei og siden det var et vindu som allikevel kunne åpnes. 
Så var det ingen brannkrav som ble brutt, ved å få en glassmester til å lage hull for AC uttak.

Men energimerkingen går ut vinduet :)

Styret i Sameiet har sagt ja. (eneste krav de hadde, var at det ikke brøt noen brann forskrifter)

Har ikke bestilt glassmester enda, men om jeg husker det, så skal jeg prøve å legge ut et bilde om hvordan det ble. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (På 17.4.2021 den 10.50):

Hvorfor ikke varmepumpe?

Hadde en sånn på soverommet som jeg slo på før jeg la meg, men var bare prakk, så nå sover jeg på stua når det er for varmt på soverommet.

Vi har hatt Portabel AC på soverommet siden 2018, fungerer helt utmerket kjølemessig. I varmen i 2018 gikk vi fra 30c til 17c, og det var såpass kjøling at vi måtte trekke over dyna for ikke å fryse. Det er stor forskjell på modellene mtp bråk. Vi har en Electrolux ChillFlex Pro Gold og vi klarer å sovne selv om den står på. Den vi har i stua, hadde vi først på soverommet, men den bråkte så fælt at vi ikke hørte hva de sa på tv'n.

Endret av FiveInline
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...