Gå til innhold

SpaceX skal bygge romfartøyet som tar de neste astronautene til månen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Overraskende ambisiøs avgjørelse av NASA. Man har blitt vant til at NASA gjør stort sett ting på samme måte som de har gjort før, med liten til ingen risikovilje. Men dette blir noe helt annet enn det man forbinder med NASA. Starship er *enorm*. Hvert Starship på månen er i seg selv en månebase av betydelig størrelse.

Det blir ekstremt spennende å følge med på utviklingen. Man får bare håpe SpaceX oppnår målene sine.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Sier du* mener du vel. For min del hadde verden vært så utrolig mye kjedeligere uten Musk. Han har gjort folk engasjert i romfart igjen. Er ekstremt spennende det spacex har fått til og skal få til. Han står bak begge bilene vi har i innkjørselen og har fingerne i så mange spennende selskaper som Boring company og Neurallink.

Lenke til kommentar

Sier du* mener du vel. For min del hadde verden vært så utrolig mye kjedeligere uten Musk. Han har gjort folk engasjert i romfart igjen. Er ekstremt spennende det spacex har fått til og skal få til. Han står bak begge bilene vi har i innkjørselen og har fingerne i så mange spennende selskaper som Boring company og Neurallink.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Det er jo nesten tradisjon å klage, SpaceX pleier også å gjøre det. Men som regel fører ikke klagene frem. Mener jeg leste at omkring 97% av klagene forkastes hos GAO.

Det jeg har lest om klagene tilsier også at de er ganske svakt begrunnet. SpaceX vant på den tekniske analysen, og den analysen vil GAO stort sett ikke blande seg inn i, ettersom det er bare NASA som har kunnskapen til å vurdere det tekniske. Når SpaceX vant den tekniske analysen og det ikke var mer penger til andre aktører så er det egentlig ingenting å hente for de andre.

Klagene er nok mest ment som et signal til politikerne om at de ønsker at NASA skal få mer penger slik at SpaceX ikke blir den eneste som får kontrakt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
36 minutes ago, Zeph said:

Er det noko mål med månelandinga? Skal dei utføre noko der, samle inn, eller er oppdraget først og fremst for å teste Starship?

De to landingene de har fått kontrakt på går i all hovedsak på å sjekke at systemet fungerer. Det er ganske ekvivalente oppdrag som Crew Demo-1 og Demo-2, bare for en månelander i stedet for en romkapsel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crew_Dragon_Demo-1

https://en.wikipedia.org/wiki/Crew_Dragon_Demo-2

Altså først en ubemannet landing, der de ser at alt går bra, og så en bemannet landing, der de igjen ser at alt går bra.

Men det at hovedoppdraget går på å sjekke at Starship fungerer bra betyr ikke at oppdragene er helt bortkastede. Man kan tenke seg at den ubemannede landingen på månen vil bringe med seg en del nyttelast for fremtidige oppdrag. Akkurat hva de vil ta med er ukjent, men det kan f.eks være så enkelt som mat, vann, solceller, batterier, o.l. (Kanskje en Cybertruck også. :) )

Og den bemannede landingen vil nok gjøre mest mulig forskning, samtidig som man ser at f.eks miljøsystemene om bord takler å filterere ut CO2 i dagesvis, og lignende funksjonalitet. De vil garantert samle inn mest mulig prøver, og om de lander på en av polene ville det ikke overraske meg om de forsøker ta med seg isprøver fra kraterene.

Etter disse to landingene ønsker NASA en leverandør for mer regelmessige landinger på månen. Dette er noe NASA nå holder på med. Og det er ikke automatisk slik at SpaceX også vinner denne kontrakten. Men andre leverandører må nå kjempe i oppoverbakke, ettersom de vil måtte utvikle månelanderen selv. 

https://beta.sam.gov/opp/71642bed173841e383f484c5fbe33287/view

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Espen Hugaas Andersen said:

Man kan tenke seg at den ubemannede landingen på månen vil bringe med seg en del nyttelast for fremtidige oppdrag. Akkurat hva de vil ta med er ukjent, men det kan f.eks være så enkelt som mat, vann, solceller, batterier, o.l. (Kanskje en Cybertruck også. :) )

Eller en tunnelboremaskin.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
11 minutes ago, Simen1 said:

Det skal sies at Jeff Bezos forsøker å kaste kjepper i hjulene for SpaceX ved å tilby 2 milliarder dollar rabatt dersom NASA gir de måneoppdraget. Det er antagelig for sent å komme med et sånt tilbud nå.

Jepp. Det kunne ha fått en betydning om GAO hadde akseptert klagen. Det kan også få en betydning i en fremtidig anbudskonkurranse for en neste fase i månesatsningen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...