Gå til innhold

– Vanngebyrene vil dobles mange steder. Men det er det ingen politikere som tør å si høyt [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette er en flott og seriøs artikkel som alle bør ta innover seg.  Det er dog viktig at alle også forstår betydningen av vannrør som lekker og at dette har vært et problem over lang tid.  Når vannrør lekker vann ved overtrykk så er det samtidig viktig å forklare for "folk flest" at overtrykket blir borte når det tappes vann til forbruk.

Mange vil kunne forstå at fly holdes i luften fordi det er hastigheten gjennom luften som gir et undertrykk over fly-vingen gjør at flyet suges opp i luften ("løftet").  Bernouilly forklarte dette fysisk aerodynamisk ved at summen av statisk og dynamisk trykk er konstant.  Dvs at med øket hastighet på luften over en overflate så synker det statiske trykket.  For ikke å bli for teoretisk - så gjelder det samme også for båter - der en ikke-planende bår som går i vannet - med øket hastighet "suges" ned i vannet på grunn av samme forhold.  Vannets hastighet mot skroget gjør at båten "suges ned". Derfor må store båter gå med lav hastighet på grunn vann :-) 

Vann og avløpsrør ligger historisk sett ofte i samme grøfter. Avløpsrør som lekker slipper mye rart ut i grøftesystemet (e-coli, pseudomonas og flere slemme bakterier) som et vannrør med hull vil "suge" opp når det tappes vann i røret.

I Norsk Vannteknologi AS arbeider vi med å behandle vann i bygninger infrastruktur for både å fjerne vekstmiljø og ta livet av legionella- og tarmbakterier til glede for brukerne. Dette hjelper for å få rent drikke- og forbruksvann, men hullene må tettes over tid. Problemene er stadig økende og vi må som artikkelforfatterne skriver forvente sterk økning i vanngebayrene i årene som kommer.

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Slik går det når politikere driter langt i alt som heter vedlikehold som de alltid gjør. Man får ikke lov å klippe snor og spise bløtkake når man vedlikeholder noe, kun når man åpner noe nytt.

Er uendelig glad at vi har hatt vannkraft her i landet, og ikke har måtte ty til kjernekraft på grunn av dette.

Man ser det på alt som politikere har ansvar for, skole, sykehus, veier osv, alt forfaller frem til ting må bygges nytt  som koster mer enn vedlikehold.

Endret av AndersT2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Generelt burde Staten gjennomgå hvordan man beregner VA-gebyrer i kommunene. Det skal jo være selvkost, men virkeligheten er nok mer at det overfaktureres massivt for å dekke andre kostnader. Med en slik korreksjon på plass vil kostnadene for å dekke økt vedlikehold nesten ikke merkes.

Dette gjelder selvsagt også nesten alle andre offentlige gebyrer, men det er jo ikke tema her...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er enda en faktor som foreløpig ikke er aktuell, men som jeg tror kan få stor betydning i fremtiden.

Pr. i dag er det bare påvist noen få bakterietyper med evnen til å bryte ned plast, inntil videre er disse sjelden og jobber sent, men med all den plasten som ligger rundt om vil det med stor sikkerhet dukke opp nye og mer effektive varianter. Dersom disse blir vanlige kan det få stor betydning for levetiden for all slags infrastruktur, fra vann og avløp til elektrisitet og tele.

På den annen side vil det ikke være bare negativt, da det også vil medføre at plastforsøpling i naturen vil bli brutt ned snarere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...