Gå til innhold

Spørsmål ang bitcoin


Anbefalte innlegg

Jeg har med tiden blitt litt interessert i bitcoin men har et grunnleggende spørsmål som jeg tror flere lurer på. Nettopp hvor kommer pengene fra?

Det er estimert at det finnes pr. I dag bitcoin verdier for 160 milliarder dollar. Vis alle som eier bitcoin velger å selge sine bitcoin, hvem og hvor kommer pengene fra. 
Det må være noen økonomiske prinsipper her som ikke stod i læreboka mi.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tesla er i dag "verd" 673 milliarder usd. Altså 5 714 779 500 000 norske kroner. 

Men for å selge en aksje, må det finnes en ny kjøper. Derfor vil det aldri være 673 milliarder dollar der ute. Disse pengene finnes ikke - men er basert på hvor stor interesse og etterspørsel det er for Tesla-aksjer. 

Flere kjøpere enn selgere = prisen går opp.
Flere selgere enn kjøpere = prisen går ned. 

Slik er det med Bitcoin nå. Flere kjøper enn selger og prisen blir dratt opp. Straks dette snur, går prisen ned. Derfor - hvis alle velger å selge på en gang, kommer et massivt krakk uten like. Det vil ikke være nok kjøpere til å etterspørre salgsetterspørselen, slik at selgerne vil underby hverandre for å bli kvitt bitcoins. 

Tesla har fysiske verdier som fabrikker, patenter og kontanter i selskapet. Derfor vil aksjen til Tesla alltid være verd noe. Bitcoins derimot, har i grunnverdi på null og niks. Så det kan i teorien gå tilbake der alt startet - til null. 

Ser man helt grunnleggende på det. Er alt av betalingsmidler kun basert på samme prinsipp - at det er tillitt i at neste kjøper aksepterer produktet/tingen som betalingsverdien - som igjen blir sendt videre til neste kjøper/bruker. En vanlig tusenlapp er jo kun et stykke tøy/papir/plast med noen symboler og kruseduller på. Så da kan man jo spørre seg "hvor kommer disse 1000 kronene fra?". Hva er kroner? Hvem lager kroner? Jo mer mindre kroner i omløp og større etterspørsel (folk som ønsker å ha tiltro til dette som betalingsmiddel til neste kjøper/bruker) vil drive verdien av kroner opp.

Les mer her: https://no.wikipedia.org/wiki/Fiat-penger

Bitcoins er kun en ny innovativ pengepolitikk (enn så lenge) mange har tro på. 

Endret av Kris85
Lenke til kommentar

Så dersom man skal få noe verdi av bitcoin så må noen være villig til å gi deg noe for bitcoinen. Enten om det er direkte kapital eller en tjeneste/vare. La si det er en ligning med bitcoin på den ene siden og  tjenester/varer på den andre siden. Er det feil å meg å tenke at vi pr. I dag har bitcoin men venter på tjeneste/varer, og at det først er da de som eier bitcoin kan realisere verdien sin?

Endret av Skribenten_
Lenke til kommentar
Skribenten_ skrev (13 minutter siden):

Så dersom man skal få noe verdi av bitcoin så må noen være villig til å gi deg noe for bitcoinen. Enten om det er direkte kapital eller en tjeneste/vare. La si det er en ligning med bitcoin på den ene siden og  tjenester/varer på den andre siden. Er det feil å meg å tenke at vi pr. I dag har bitcoin men venter på tjeneste/varer, og at det først er da de som eier bitcoin kan realisere verdien sin?

I dag er en hel Bitcoin verd 536 000 kr,- Det betyr at det finnes kjøpere der ute, som er villig til å bla opp så mye for 1 Bitcoin. Den nye kjøperen har dermed såpass stor tiltro til Bitcoin - han h*n, tror verdien enten holder seg - eller styrker seg. Hvis ikke vedkommende tror det, så ville vedkommende heller ikke kjøpt Bitcoin.

I dag er det svært få varer og tjenester man kan kjøpe med Bitcoins. Men det samme kan man forsåvidt si om gull. Du kan ikke kjøpe melk og brød med gull. Men det er en plassering av formue. I likhet med eiendom, vanlige penger (fiat-penger) eller andre plasseringer (der det finnes nye kjøpere). Det kan være alt fra kunst, dyre biler, klokker osv. 

Det er ikke nødvendig at Bitcoins kan brukes direkte til kjøp av varer og tjenester for at verdien skal bli opprettholdt. Akkurat som med gull, så er ikke det et velegnet betalingsmiddel alene. Men du kan bytte gull inn i fiat-penger, som benyttes til direkte forbruk og handel. Samme kan du med Bitcoins. Du kan realisere verdien av Bitcoins ved å selge Bitcoins til en ny kjøper mot fiat-penger. 

Men det forutsetter at det finnes noen som er villige til å betale for dine Bitcoins. Finnes det ingen kjøper - så har du i praksis heller absolutt ingen verdi.

Lenke til kommentar
  • 8 måneder senere...

Det spekuleres i at Tether bare trykkes vilt opp uten noen som helst form for backing, max backing er noe sånt som 2 %. Og denne backingen kan være toxic debt. US Dollar og crypto er akkurat like verdiløst. Ingen har noe form for backing i en fysisk verdi. Det er tall på en skjerm og folk som "føler seg rike" på bakgrunn av disse tallene. Man kan si at crypto pumpes opp av falske penger. Det eneste som har verdi over lang tid er fysisk gull, med over 5000 år historie.

Man kan se for seg et "globalt cyberangrep" mot finansverden blir iscenesatt og folk får ikke tak i pengene sine. Dette vil være "The Great Reset". Tenk litt selv, hvorfor tror du fysisk gull var forbudt å eie i USA i en årrekke? Fordi da kunne ikke sentralbanken gjøre pengene dine verdiløse med pengetrykking og inflasjon. Etter USA gikk bort fra gullstandarden på 70-tallet fikk man ganske kjapt stor inflation, og 15-20 % renter. I dag har man også 15-20 % inflation, men 0 % renter. Global debt er umulig å betale tilbake, USA betaler renten på sin debt med å ta opp ny debt. I tillegg kjøres seddelpressa på full gass for å "inflate" bort denne gjelda.

Lenke til kommentar
Skribenten_ skrev (På 13.4.2021 den 18.01):

Vis alle som eier bitcoin velger å selge sine bitcoin, hvem og hvor kommer pengene fra. 
 

Hvis alle vil selge er det sannsynligvis få som vil kjøpe også, prisen vil gå til nesten null. Det kommer dermed ikke penger fra noe eller noen.

Er det mulig å våkne opp til en dag da viktige land har "forbudt" eller umuliggjort handel med Bitcoin og verdien er redusert til en brøkdel? Ja.

Endret av Mag ne
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...