Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Helseberedskapsloven som grunnlag for å nekte ansatt feriereise


Pstereo

Anbefalte innlegg

Hei,

Dersom et helseforetak nekter sine ansatte å reise i ferietid til utlandet (hjemland i Norden) ved å vise til helseberedskapsloven, har de anledning til dette?

De ansatte som ønsker å reise jobber ikke klinisk (ingen pasientkontakt) og er i dag 100% på hjemmekontor. Områdene de ønsker å reise til har et mindre smittetrykk enn de aller fleste kommuner i Norge, og langt lavere enn hjemkommunen til helseforetaket/arbeidsplassen.

Helsedirektoratet/regjeringen har tidligere informert (før forrige sommer) om at Helsepersonell med pasientkontakt nektes å reise utenlands.

Limer inn Helseberedskapslovens §1-1.

§ 1-1.Lovens formål og virkemidler

Formålet med loven er å verne befolkningens liv og helse og bidra til at nødvendig helsehjelp, helse- og omsorgstjenester og sosiale tjenester kan tilbys befolkningen under krig og ved kriser og katastrofer i fredstid.

For å ivareta lovens formål, skal virksomheter loven omfatter kunne fortsette og om nødvendig legge om og utvide driften under krig og ved kriser og katastrofer i fredstid, på basis av den daglige tjeneste, oppdaterte planverk og regelmessige øvelser, slik det er bestemt i eller i medhold av loven.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det vedtaket kom 12 mars i fjor og ble opphevet 7 mai 2020. 

Fra helseberedskapsloven: 

Sitat

§ 1-5.Når fullmaktsbestemmelsene i loven gjelder

§§ 3-1, 4-1, 5-1 og 5-2 får anvendelse:

1. når riket er i krig eller når krig truer,
2. ved kriser eller katastrofer i fredstid etter beslutning av Kongen. Dersom det er nødvendig for å sikre liv og helse, kan departementet treffe en foreløpig beslutning om anvendelse. En slik beslutning skal bekreftes av Kongen så snart som mulig. En beslutning om anvendelse gis for et begrenset tidsrom og maksimalt for 1 måned. Beslutningen kan gjentas for inntil 1 måned av gangen.


Ergo....
 

SecoY skrev (På 8.4.2021 den 10.36):

Dersom et helseforetak nekter sine ansatte å reise i ferietid til utlandet (hjemland i Norden) ved å vise til helseberedskapsloven, har de anledning til dette?


Så det er regjeringen som nekter helsepersonell å reise til utlandet. Ikke helseforetaket.

Jeg er helsefagarbeider og jobbet i perioder selv med administrasjon og ikke direkte pasientkontakt i min kommune tidligere. Jeg ble fortalt at jeg er ansatt som helsefagarbeider i min kommune - og at arbeidsavtalen min plasserer meg i en avdeling med gitt stillingsbeskrivelse.... men at de fritt (i ekstreme tilfeller) kan plassere meg over alt i kommunen. Fordi jeg er ansatt i kommunen, og ikke på min avdeling alene. Så jeg antar at selv om man ikke direkte har pasientkontakt, og for eksempel er sykepleier og har kompetanse til å arbeide med pasienter. Så gjelder pålegget for all helsepersonell. Slik jeg forsto det når dette ble vedtatt for et år siden, gjaldt det også helsepersonell uten arbeid. Eller som jobbet med noe helt annet.

En konditor som er sykepleier ville derfor bli omfattet av loven, og måtte holde seg hjemme i tidsrommet 12 mars til 7 mai i fjor. Jeg mener dette også ble forklart grundig på Dagsrevyen som nærmest sendte 24/7 på denne tiden. 

Men pr i dag - er det ingen vedtak som tilsier at helseforetak kan nekte ansatte feriereise. 
 

Endret av Kris85
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...