Gå til innhold

Om du skulle startet all utdanning fra scratch


Økotob

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Økotob skrev (8 timer siden):

Jepp. Har tenkt tanken, men vil anta at en bachelor er "mer verdt", og kan likevel da ta elektroinstallatørprøven dersom jeg har minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.

Da vil utdanningsløpet se slik ut: Fagbrev elektriker (5 år) --> 12 mnd i jobb --> elektroingeniør via y-veien (3 år) --> 3 år i jobb som ingeniør --> elektroinstallatørprøven (6 mnd med litt forberedelse evt. kurs).

Dette vil ta 5+1+3+3+0,5= 12,5 år.

Også verdt å nevne at fagskole nå gir studiepoeng (120) slik at en kan supplere med 60 sp og få bachelor. 

Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (56 minutter siden):

Også verdt å nevne at fagskole nå gir studiepoeng (120) slik at en kan supplere med 60 sp og få bachelor. 

Ja, det stemmer, men slik jeg har forstått det er det bare et fåtall fagskoler og høyskoler/universitet som samarbeider om en slik løsning. Fagskole gir også generell studiekompetanse, men man får individuell vurdering istedet for poeng.

Lenke til kommentar
Økotob skrev (44 minutter siden):

Ja, det stemmer, men slik jeg har forstått det er det bare et fåtall fagskoler og høyskoler/universitet som samarbeider om en slik løsning. Fagskole gir også generell studiekompetanse, men man får individuell vurdering istedet for poeng.

Ja godt mulig, men en kan alltids søke inviduelt pr skole. Sender over info fra fagene en har tatt på fagskole og får fritak i det som passer. Bør treffe på det meste:) Forøvrig kan en gjøre motsatt også, søke fritak for fag en har tatt på universitetet. Det skal jeg gjøre i år.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Økotob said:

Du har bachelor, men vil også ta fagskole? Det har jeg ikke hørt noen gjort før.

Gjorde det da jeg behøvde "et fag til". Tok de fagene jeg ikke fikk godkjent som privatist. Når man kan "realfagdelen" av en ingeniørutdanning, fra før, så går det ganske kjapt å lese "teknoligidelen" av fagskoleutdanningen på egen hånd. 

Her kan det se ut som om det er opptil flere ingeniører som har ønsket seg "et fag til":

https://buildingsofbigdata.wordpress.com/

Med ingeniørutdanning "i bunnen" så går det ganske greit å utvide til andre fagområder.

Generelt: De forskjellige teknoligifagene er jo på et vis i slekt med hverandre, så jo flere fag man lærer seg, desto lettere blir det å sette seg inn i det neste faget.

Endret av arne22
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Økotob skrev (På 7.4.2021 den 15.05):

Med tanke på dagens samfunnssituasjon eller andre faktorer, hadde du om du fikk muligheten til å spole tilbake tiden og starte videregående, høyskole/universitet eller annen form for utdanning på nytt, valgt samme linje og utdanningsløp? Hvorfor/hvorfor ikke?

 

(Om noen måtte lure. Jeg er 16 år, begynner på elektrikerfaget til høsten, men vet innerst inne at jeg etter noen år i den bransjen, vil studere videre. Er derfor litt på leting etter hvilke muligheter jeg har, samt hva folk i dag tenker når de ser tilbake på sin utdanning satt i sammenheng med deres jobbsituasjon.)

Da hadde jeg hvertfall jobbet mye hardere på skolen, slik at jeg slapp å ta opp masse fag som koster penger.... nå har jeg jo lest alle privatistfagene selv uten undervisning og det har gått bra, men.... jobb godt med fagene sier jeg bare. 

Men til spørsmålet ditt

Jeg hadde nok valgt studiespes på nytt ja. 

Jeg tok et år med juss og nå er jeg på siste året på pedagogikk. 1. året på jussen var veldig mye lettere enn på pedagogikk, så hvis jeg hadde jobbet hardere på skolen hadde jeg nok startet på jussen (tok 1. året på jussen som privatist) :) Men! Hvis jeg ikke tenker ut fra hjertet, så hadde jeg nok tatt sosionomutdanning som jeg vet at kan føre til jobb. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Tja. Ville nok kanskje valgt dataingeniør. Jeg tok petroleumsingeniør. Jobbet offshore. Startet eget selskap innen IT og jobber i dag som "software engineer" (utvikler). Vill nok vært en raskere og smidigere vei å velge dataingeniør vs. det rotet her, siden du har et papir på det. 

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Kris85 skrev (På 10.4.2021 den 22.41):

Artig tråd.

Dessverre hadde jeg ikke foreldre (eller lærere) som fortalte meg hvor viktig det var med skole og utdannelse som ung. Dette var på 90-tallet. Kanskje er det litt annerledes nå. Skulket mye, men fikk tatt utdannelse som kokk. Fysisk tung og tøff jobb helsa ikke tålte, så ble det fagbrev i helsearbeiderfaget etterpå. Ble vant til penger fra jobb, så noe høyere utdannelse ble det aldri - og plutselig føler man seg for gammel for alt.... jaja. 

Kunne jeg tatt alle valg igjen: Allmennfag (heter det ennå det?) på vgs og satset knallhardt for topp score. Deretter studert statsvitenskap og lært meg enten Kinesisk eller Russisk. Kanskje forsøkt å bli psykolog i tillegg for å "toppe det hele". 

Det å lære seg et språk i en verdensdel under sterk utvikling åpner ekstremt mange muligheter. Tenkt deg en vaskeekte nordmann som snakker flytende Kinesisk. Hvor viktig en slik person kan være innen handel, økonomi, politikk, forskning - you name it. En slik person kan være bindeleddet mellom så uendelig mye forskjellig. Med solide forkunnskaper innen økonomi, administrasjon, politikk og historie (slik at man forstår kulturen) er kanskje det mest verdifulle man kan tilegne seg av kunnskap i dag. Slik jeg ser det. 

Jeg har akkurat vært i samme situasjon som deg når det gjelder viktigheten av utdanning. Forstod heldigvis relativt tidlig (26 år) at jeg måtte gjøre noe. To år senere har jeg funnet ut at jeg skal ta R1 matematikk og studere bachelor innenfor informatikk eller cybersikkerhet. Kjenner til følelsen din(tror jeg)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...