Jump to content
Sign in to follow this  
Odd R. Valmot

Overgangssummer i fotball kan være enorme. Men i forhold til denne overgangen er det lommerusk

Recommended Posts

Ikke meningen å være kverulanten som pirker, men akkurat denne ble litt for mye til å la gå:

"I datamaskiner derimot, brukes transistorer (CMOS-type) som rene av/på-brytere. Her skrur basespenningen strømmen mellom emitter og kollektor av og på."

Transistorene det her er snakk om er MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor; CMOS er en kombinasjon av PMOS og NMOS, hhv P- og N-dopet MOSFET) men det er forsåvidt greit nok (siden "CMOS" er et uttrykk folk flest kan ha hørt om) og ikke det jeg hadde tenkt å pirke på.

Det som trigget meg til å kommentere var "her skrur basespenningen strømmen mellom emitter og kollektor av og på". Skjønner at det kan være fristende å beholde de samme uttrykkene for å vise parallellen til bipolare siden de allerede har blitt forklart i artikkelen, men de er likevel så forskjellige at jeg synes det blir feil å gjøre.

I MOSFET heter de tre terminalene for det første "gate", "drain" og "source", og fungerer for det andre ved at spenning mellom gate og source setter opp et elektrisk felt i "kanalen" mellom drain og source slik at det kan gå strøm gjennom. I motsetning til i bipolare transistorer går det (ideelt sett) ikke strøm _inn_ i selve gate terminalen.

  • Like 5
  • Innsiktsfullt 1

Share this post


Link to post

Jeg synes det var en god forklaring og husker godt da jeg selv forstod PN-overgangen. Det var ett av mine største intellektuelle øyeblikk. Diffusjon i én retning og (trur eg) returstrøm i motsatt retning. Det gir en energibarriere på 0.7 volt i en vanlig silisium-overgang (diode eller transistor).

Mht CMOS: ja, det heter jo drain og source og dersom man ikke setter spenning på gaten, så flyter strømmen. Ved negativ spenning på gate oppstår det et felt som hindrer elektroner i å passere. Den bipolare er motsatt: økt spenning på base øker strømmen til transistoren går i metning.

Både bipolare (NPN/PNP) og CMOS kan brukes både lineært og til av/på operasjoner. Dvs du kan lage en lineær forsterker med begge teknologier, og ditto en logisk maskin.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...