Gå til innhold

Har kjøpt meg leilighet. Er bekymret for økonomien min


Anbefalte innlegg

Hva inngår i felleskostnadene? Tv, fiber, internett, strøm, forsikring? Hvis ikke er dette utgifter du må sette av penger til også. Det er generelt mye smartere å eie en bolig enn å lease en bil, så den avtalen ville jeg sett om det var mulig å komme meg ut av hvis du tror økonomien blir ekstremt trang. Renten kommer garantert til å stige i løpet av de årene du har denne leasingbilen. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som nevnt er ikke problemet her at du bruker for mye på bolig, men at du bruker nesten like mye på bil & MC. Jeg skjønner at det er en interesse/hobby, men husk at en stor andel av de 10k som du bruker på boliglån er nedbetaling av gjeld som i praksis er sparing. 7000 + forsikring + drivstoff på transportposten er ganske ekstremt for en person og det er penger du ikke får igjen i fremtiden.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg vil råde deg om å være litt forsiktig.
Slik du legger opp budsjettet ditt, så virker det som at det er noe du bør klare å få til. Men du må huske på at det er svært viktig at du sparer penger så du har et lite buffer, andre sparepenger, og tar høyde for at utgiftene dine alltid vil bli litt høyere enn planlagt.

Hva med verkstedregninger, kommunale avgifter, etc. I tillegg har du som du sier heller ikke regnet med andre kostnader som bom, drifstoff, etc.

Å lease bil til 4100,-\mnd er høye kostnader som du ikke får igjen. I tillegg skal du ha MC (på lån) som du ikke er villig til å legge bort.

Å investere i egen bolig er fornuftig for fremtiden din og er nok det du bør satse mest på. Dyr bil og MC kan du kanskje vente litt med?
Dette er rent forbruk og ikke noe du vil tjene penger på.

 

Mitt forslag til deg er å vente litt med å være storforbruker og heller bruke noen år på å ruste opp økonomien din.
Selg sykkelen, kjøp deg en billig bil for en periode. 

(Pri 2 og 3 er litt avhengig av hvor gammel du er. Er du voksen 30+ så er nok pensjon viktigst)
* Pri 1 - Spar til en bufferkonto på minst 2x månedsinntekt
* Pri 2 - Sett minst et par tusen inn på fond
* Pri 3 - Sett minst et par tusen inn på pensjonssparing
* Når du har penger til det ovennevnte, så kan du starte å tenke på leasing, MC, what ever, i forhold til hvor mye du sitter igjen med.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Som andre allerede har nevnt: det at du evner å sette opp denne oversikten gjør deg allerede godt rustet til å beholde kontrollen. Og skulle det bli mørkt så har du en MC du kan økse og en bil du kan nedgradere til en rimeligere ordning. Jeg ser du skriver at du er veldig glad i MC-en din, men jeg vil tro du burde være mer glad i tak over hodet og mat på bordet, så den bør være noe av det første som ryker da en bil er et så uendelig mye mer praktisk transportmiddel enn MC.

Har ikke så mye mer å tilføre til det andre her har sagt, jeg tror altså at du er ganske greit rustet med mindre du ser deg sveiseblind dersom ting blir trangt.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ellers, så vet jeg ikke helt hvordan layout på leiligheten og i hvilken by du bor i. Men du kan jo tenke på å leie ut på airbnb om det kniper. Jeg jobber også skift og har over flere år leid ut gjesterommet mitt på Airbnb. Ofte er det en uke jeg har gjest på besøk som jeg ikke ser da hen er på jobb på dagen og jeg jobber kveldsskift. Jeg har satt en rimelig pris, ca (280 - 350 kroner natta) som fører til høyt belegg. Lå på rundt 75% før koronaen kom. Men dette styrer du jo selv. Du må skatte av de leieforholdene som er kortere en en måned. Det er jo litt jobb og man må tilpasse seg litt. og kanskje strømlinjeforme prosesen litt. Men kan anbefales. Møter mange interessante og hyggelige folk fra hele verden her i Trondheim i hvertfall.  Samtidig er man jo veldig fleksibel, og kan bestemme når man leier ut. 
Husk at man må skatte av inntekten da. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Om du har mulighet til å betale ned hele mc-lånet ville jeg kanskje vurdert det.


Å lease en bil er den dyreste måten å operere med et kjøretøy på.

 

Forstår ikke helt hva du stresser over. Virker jo som om du har god oversikt. Hva for deg til å tenke at du kanskje blir nødt til å selge boligen? 

Dersom sløsing din gjør at 7985 er lite til resterende kostnader ville jeg nok gjort noe med det. Det er alltids fint å leve litt minimalistisk:)
 

Har du en økonomisk buffer og føler deg komfortabel med egen økonomi ville jeg startet sparing i aksjefond.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
12 minutes ago, Svgrrrah said:

Å lease en bil er den dyreste måten å operere med et kjøretøy på.

En rask slutning der, har du noe for å bevise dette? Leaser selv en helt ny bil som koster under 2 tusen per måned, med forsikring. Syns selv det er ganske rimelig.

Lenke til kommentar
kremt skrev (7 minutter siden):

En rask slutning der, har du noe for å bevise dette? Leaser selv en helt ny bil som koster under 2 tusen per måned, med forsikring. Syns selv det er ganske rimelig.

Det stemmer vel generelt ganske så godt tenker jeg. Du sammenligner kanskje leasing med å skulle kjøpe ny bil, og gjerne en dyrere ny bil? Det skal litt verditap til for at leasing skal lønne seg over å eie. Det er også mer enn bare selve månedskostnaden å ta hensyn til med en leasingavtale. Det jeg erfarte når jeg googler leasing, og jeg vurderte det tilbake i 2018 - er at de fleste som prater varmt om leasing ofte har en agenda. Enten tilbyr de leasing selv (NAF er et godt eksempel) eller så har de datterselskap eller samme eier som selskap med leasing. Man får ikke i pose & sekk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, Dubious said:

Leasing som privat er dumt...

Leasing kontra kjøp er en avveining den enkelte må ta. Jeg kjenner flere som har valgt leasing, da de ikke har mulighet for å få lån til å kjøpe bilen. Ved kjøp av ny bil må mange ta opp lån på en stor del av bilens pris. Totalkostnaden ved å lease er enkelt forklart forskjellen mellom bilens nypris og bilens avtalte restverdi etter avsluttet leasing, en kapitalkost (rente) i leasingperioden, og gebyrer. Dette betaler man ned med en månedspris og ev. en forskuddsleie.

Hvorvidt det lønner seg å kjøpe eller lease vet man ikke før bilen skal selges. Når man leaser en bil, avtaler man bilens restverdi (gjenkjøpsverdi) etter endt leasingperiode, og risikoen ligger hos forhandler. Når man kjøper en bil, sitter man selv med risikoen for en ganske uforutsigbar restverdi. Dette kan slå begge veier, men for mange er det verdt å betale for å lease for å ha denne forutsigbarheten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Flere som har skrevet det allerede, men allikevel:

Selg MC og lease rimeligere bil (prøv å kom nærmere 2.000/mnd)

Dette vil bety nærmere 5.000,- mer i mnd å rutte med. Det ordner nok nattesøvnen.

Det er kun disse to tingene - MC/lån og noe dyr bil - som vipper økonomien din litt av pinnen. Jeg syntes i utganspunktet ikke du har kjøpt for dyr bolig. Men man får ikke alltid i pose og sekk, dessverre.

Dette går nok veldig bra - lykke til! 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
kremt skrev (1 time siden):

En rask slutning der, har du noe for å bevise dette? Leaser selv en helt ny bil som koster under 2 tusen per måned, med forsikring. Syns selv det er ganske rimelig.

Som hovedregel er det billigere å kjøpe. Ved leasing tar forhandleren en risiko i forhold til tilbakekjøp av bilen/salgspris når leasingperioden er over. Dette gjør at de som oftest er litt forsiktige på dette anslaget og man betaler derfor mer for leasing enn om man hadde bare betalt ned på et lån. Det er egentlig en klassisk "there's no such thing as a free lunch".

Lenke til kommentar

Det er mange måter å regne på. Det har også en verdi for meg at jeg slipper å bruke flere hundre tusen på en ny bil, men bare betaler en sum per måned. Alternativ kostnad kan være ganske stor. Leasing kan være meget gunstig for de med kortere horisont på bilhold eller som blir fort lei av en type bil og vil bytte ofte. Dessverre er det mye myter og stigma rundt dette med leasing.

  • det er bare for folk som ikke er kredittverdige
  • leasing lønner seg aldri, ALDRI
  • det koster 50 tusen å levere tilbake en leasingbil
  • forhandlere og finansselskaper tjener seg styrtrike på dumme leasingkunder
Lenke til kommentar

Tusen, tusen takk for så mange svar! Har pause på jobb nå, så har bare fått skummet igjennom det som har blitt skrevet. Jeg ser det er mange som skriver at jeg bør selge motorsykkelen. Det er den eneste hobbyen jeg har, og når alle mine kompiser kjører sykkel så er det kjipt å sitte igjen alene mens de er ute på tur. Kommer nok ikke til å selge den. 

Jeg vet ikke om jeg nevnte det, men jeg overtar leiligheten i juli. Så har forsåvidt litt tid til å spare opp enda mer egenkapital og å muligens kvitte meg med lånet på den. 

Kan nok lease en billigere bil, men er redd jeg ikke kommer meg ut av den avtalen nå som den er signert og bilen er under produksjon.

Regnet litt på det, og i 2019 fikk jeg utbeltat i gjennomsnitt rundt 38 000 kr i mnd (utenom feriepenger) 

Men så kommer mitt store problem: Jeg kan nok leve sånn er år og to, men så er det det at jeg ikke ønsker nok til å bare kunne overleve; jeg vil leve og. 

Sitter jeg igjen med et par tusenlapper i mnd, så er jo ikke dette nok til å både spare i f.eks. fond, og i tillegg sette av penger til f.eks ferie. 

Jeg er 27 år, og bor hjemme hos mine foreldre. Jeg var ferdig med studier, og begynte å jobbe i juni 2018. Jeg har altså kun fått spart opp i 2,5 år. Når man er 27 år så har man lyst å komme seg ut. Men tror dere det kan være et alternativ å leie ut hele leiligheten i ett år? Leier jeg den ut for f.eks 8 000-10 000 i mnd så vil jeg jo spare litt på det. 

Sitter og grubler over alle alternativer. 

Endret av After8
Lenke til kommentar

Jeg ville fått MC lånet inn i boliglånet, men betalt like mye som før for å bli kvitt MC delen av lånet, du vil få ett billigere lån og mnd du ikke har så mye å rutte med, betaler du ikke inn den MC delen, om du skjønner.

 

Ulempen med å gjøre det slik, er at om du ikke har god nok vilje kan du ende opp med å betale ned mc over hele lånets løpetid.

Man må bare bite det i seg og betale.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Budsjettet ditt kommer ikke til å gå opp. Leasingbilen må du ha full kasko på og bare det er minst 700,- i mnd avhengig av bonus og biltype. Det betyr at du aldri kommer til å klare å få en buffer på en månedslønn som er er minimum for å kunne leve ubekymret økonomisk. Jul kommer til å bli noe du gruer deg til pga. utgiftene. Du må tenke deg om to ganger før du blir med kompiser ut. Jeg hadde ikke klart å leve sånn.

Problemet er ikke leiligheten, men som andre har påpekt at du vil ende på nærmere 10k i transport når vedlikehold, drivstoff og forsikring er medregnet. Tullete. 

Det kommer til å gå bra. Ikke selg leiligheten i panikk, det vil koste deg hundretusen minst. Det er transport som må ned i første omgang. Sannsynligvis får du en partner å dele utgiftene med på sikt. Da blir det lettere. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
After8 skrev (11 minutter siden):

Tusen, tusen takk for så mange svar! Har pause på jobb nå, så har bare fått skummet igjennom det som har blitt skrevet. Jeg ser det er mange som skriver at jeg bør selge motorsykkelen. Det er den eneste hobbyen jeg har, og når alle mine kompiser kjører sykkel så er det kjipt å sitte igjen alene mens de er ute på tur. Kommer nok ikke til å selge den. 

Jeg vet ikke om jeg nevnte det, men jeg overtar leiligheten i juli. Så har forsåvidt litt tid til å spare opp enda mer egenkapital og å muligens kvitte meg med lånet på den. 

Kan nok lease en billigere bil, men er redd jeg ikke kommer meg ut av den avtalen nå som den er signert og bilen er under produksjon.

Regnet litt på det, og i 2019 fikk jeg utbeltat i gjennomsnitt rundt 38 000 kr i mnd (utenom feriepenger) 

Men så kommer mitt store problem: Jeg kan nok leve sånn er år og to, men så er det det at jeg ikke ønsker nok til å bare kunne overleve; jeg vil leve og. 

Sitter jeg igjen med et par tusenlapper i mnd, så er jo ikke dette nok til å både spare i f.eks. fond, og i tillegg sette av penger til f.eks ferie. 

Jeg er 27 år, og bor hjemme hos mine foreldre. Jeg var ferdig med studier, og begynte å jobbe i juni 2018. Jeg har altså kun fått spart opp i 2,5 år. Når man er 27 år så har man lyst å komme seg ut. Men tror dere det kan være et alternativ å leie ut hele leiligheten i ett år? Leier jeg den ut for f.eks 8 000-10 000 i mnd så vil jeg jo spare litt på det. 

Sitter og grubler over alle alternativer. 

Husk at du må skatte ved utleie av hele boligen. Derfor vil det trolig lønne seg å leie ut ene rommet, da du slipper unna skatt (du disponerer da >50% av boligen). 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Dassen skrev (13 minutter siden):

Problemet er ikke leiligheten, men som andre har påpekt at du vil ende på nærmere 10k i transport når vedlikehold, drivstoff og forsikring er medregnet. Tullete. 

De sier at det nesten ikke er utgifter med elbil, men regner med at TS skal lease en bensinbil.

Lenke til kommentar
Dubious skrev (8 minutter siden):

De sier at det nesten ikke er utgifter med elbil, men regner med at TS skal lease en bensinbil.

Smartepenger har en kalkulator som lar deg regne ut månedlig og årlig utgift på elbil kontra bensinbil. Utgiftene er forbausende like, men bor du i Oslo eller annen storby, vil elbil komme mye bedre ut. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...