Gå til innhold

Skatt på leieinntekt fra min mor?


ltdata

Anbefalte innlegg

Jeg eier en leilighet som jeg låner ut til min mor. Fullt nedbetalt, ingen lån.
Hun betaler en sum til meg på ca 5000kr per måned. 

Jeg har litt problemer med å tolke skatteetatens regler på dette:
https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/utleie/utleievederlagsfri-bruk-til-narstaende/narstaenderegelen-er-oppfylt/

Slik jeg tolker teksten nedenfor så er det slik at hvis min mor dekker kostnadene til husleie, strøm, etc så er jeg ikke skattepliktig den inntekten jeg får fra min mor?

Fikk også dette svaret fra skatteetaten:


"Den såkalte nærståenderegelen åpner imidlertid for at families bruk av boligen, på visse vilkår, kan være skattefri. Dersom husleien din mor betaler dekker alle løpende driftskostnader til boligen så vil ikke leieinntektene være skattepliktig. For å falle inn under dette unntaket må husleien dekke samtlige driftskostnader slik som for eksempel: felleskostnader til sameiet/borettslag vedlikeholdskostnader strøm o.s.v."

 

Men nå kan det være at min mor betaler noe mer enn alle løpende driftskostnader. Kanskje 1500kr mer per måned enn det som er driftskostnader.
Skal jeg skatte av det som hun betaler som overgår driftskostnader?


 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Theo343 skrev (1 minutt siden):

Hvordan har man løpende kostnader på boligen på 4000,- per måned hvis vi ikke snakker ting som strøm, vann/kloakk?

Jeg tror det er inkludert fellesutgifter

"felleskostnader til sameiet/borettslag vedlikeholdskostnader strøm o.s.v."

Lenke til kommentar

Nei. les første posten. 

Synes skatt er litt forvirrende. La oss si at du har en snill bestemor som overfører 5000kr til deg per måned i lommepenger. Er det skattepliktig også? Eller er det intensjonen om at dette er "leieinntekter" som gjør det skattepliktig? Har ikke noe kontrakt eller slik med min mor. En av grunnene til at hun betaler meg er at jeg betaler en del formueskatt på den boligen som er likningsført til 100% av sin verdi. 

Lenke til kommentar
Theo343 skrev (5 minutter siden):

Har man skrevet en leiekontrakt og hun har folkeregistrer adresse i leiligheten så antar man jo at det kommer en form for leieinntekt?

Har ikke skrevet noe leiekontrakt siden det er min mor. 
Ja kan anta en leieinntekt i hvert fall hvis det er til en person utenom familien. Men jeg kunne også like så godt latt min mor bo der helt gratis også :)

Lenke til kommentar
11 minutes ago, ltdata said:

Beklager hvis jeg er litt treig, men hva er egentlig realiteten når jeg får disse pengene uten en leiekontrakt mellom meg og min mor?

I utgangspunktet er (penger du får inn) - (penger du betaler ut) = (skattepliktig). Husk at (penger du betaler ut) ikke er begrenset til driftskostnader, men også vedlikehold. Hvis du skifter ut gulvet, maler taket eller har annet vedlikehold som ikke er omfattet av fellesutgifter, kan dette legges til slik at (skattepliktig) blir 0. Det samme gjelder andre utgifter, som forsikring, strøm etc (som du betaler).

Lenke til kommentar
ltdata skrev (1 time siden):

Beklager hvis jeg er litt treig, men hva er egentlig realiteten når jeg får disse pengene uten en leiekontrakt mellom meg og min mor?

Som du selv beskrev:

ltdata skrev (4 timer siden):

Jeg eier en leilighet som jeg låner ut til min mor. Fullt nedbetalt, ingen lån.
Hun betaler en sum til meg på ca 5000kr per måned. 

Dette kalles et leieforhold.

Lenke til kommentar

Men det jeg synes er rart er at hvis min mor dekker kostnadene ved leiligheten (slik hun gjør nå ved å betale fellesutgifter, strøm etc) Så slipper jeg skatt på inntekt jeg får av henne. 

Så siden leiligheten står i mitt navn så er felleskostnader,strøm etc regnet som mine kostnader?

Så hvis jeg endelig forstår dette så er det slik jeg oppfører og skatter av det som min mor betaler til meg minus kostnader til leiligheten som f.eks fellesutgifter?

Det er jo i realiteten min mor som betaler fellesutgifter, strøm+ leie til meg 

Jeg betaler ikke fellesutgifter+strøm men står som eier av leiligheten og derfor regnes som "mine" kostnader rent juridisk?

Lenke til kommentar

"Dersom husleien din mor betaler dekker alle løpende driftskostnader til boligen så vil ikke leieinntektene være skattepliktig. For å falle inn under dette unntaket må husleien dekke samtlige driftskostnader slik som for eksempel: felleskostnader til sameiet/borettslag vedlikeholdskostnader strøm o.s.v."

Får bare støtte meg på det jeg fikk svar av skatteetaten. Ja min mor dekker alle driftskostnader. Så den delen av inntekten/husleien jeg får av min mor er da skattefri. Men hun betaler nok litt mer enn driftskostnader. Vil anta at månedlig kostnad er ca 4000 totalt. Og jeg får 5000. Så da må jeg kanskje skatte av 1000kr*12 =12000 per år. Hvem vet.

 

 

Endret av ltdata
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...