Gå til innhold

Hvilket kamera skal jeg velge? Naturfotografering


Anbefalte innlegg

Jeg har aldri kjøpt et ordentlig godt kamera før og ser nå etter et veldig bra kamera til max 7000 kr. Jeg vil at det skal være et speilreflekskamera som egner seg til å ta bilder i skogen. Jeg tar flest bilder i skogen. Et som klarer å fange grønnfargene og som tar gode bilder i skumringen. Men kunne også tenkt meg at det fokuserte godt hvis jeg skulle ta bilder av små ting. Setter pris på tips og råd.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tror du må tilpasse forventningene til budsjettet ditt, og mest sannsynlig også til ditt kunnskapsnivå.

Skal du ha kamera og objektiv til under 7 000 kr?

Må det være speilrefleks, eller kan speilløse systemkamera være aktuelt?

Hvor små er disse små tingene du må kunne fokusere på?

Er vekt og størrelse viktig?

Er video aktuelt?

Lenke til kommentar
Dr. Brodsky skrev (1 time siden):

Jeg tror du må tilpasse forventningene til budsjettet ditt, og mest sannsynlig også til ditt kunnskapsnivå.

Skal du ha kamera og objektiv til under 7 000 kr?

Må det være speilrefleks, eller kan speilløse systemkamera være aktuelt?

Hvor små er disse små tingene du må kunne fokusere på?

Er vekt og størrelse viktig?

Er video aktuelt?

Hei og tusen takk for svar! Hva anbefaler du, speilrefleks eller speilløse? Ja, kan max bruke 7000 tilsammen.

Men når det gjelder brukt, har jeg hørt at det samler seg støv inni med tiden som gjør kvaliteten på bildene dårligere?

Jeg har ikke så mye kunnskap med kamera,men kunne tenkt meg å sette meg inn i det hvis kameraet er litt avansert, men litt enkelt er jo bra.

Vekt og størrelse er ikke nøye. Vil kunne ta nærbilder av f.eks. blomster.

Video er aktuelt.

Lenke til kommentar

Jeg liker både speilrefleks og speilløst. Med mindre du har spesielle preferanser eller trenger funksjoner kun tilgjengelig for den ene typen kamera, så er det ikke så viktig hva du velger.

Når det kommer til støv så er det noe du med regne med å håndtere fra tid til annen. Jeg ville ikke latt dette hindre meg fra å kjøpe brukt.

Når det kommer til nærbilder så er ofte typiske kit-objektiv ganske god på dette, men et dedikert macro-objektiv er å anbefale.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Er ikke sikkert et hadde vært så dumt med noe med god sensorstabilisering hvis det primært er statisk natur du skal ta bilder av, spesielt i skumring. I den prisklassen er nok Olympus best på det. E-M10 (Mk II/III/IV) og kanskje en 30mm makro er kurante valg. Begge burde være relativt enkle å finne på bruktmarkedet også.

https://prisguiden.no/produkt/olympus-om-d-e-m10-mark-iii-306346

https://prisguiden.no/produkt/olympus-m-zuiko-digital-ed-30mm-276711

I tillegg finnes det en svært rimelig 40-150mm telelinse med overraskende bra bildekvalitet, om du skulle ville ta bilde av elg eller noe sånt.

Canon M50 er også et solid valg. Noe større sensor, men uten stabilisering, og objektivutvalget er betraktelig dårligere (men det er ikke sikkert det har noe å si for deg, da). Et tredje alternativ kunne vært Panasonic Lumix GX80 eller GX9, om du liker den formfaktoren.

Fuji kunne kanskje vært et alternativ, men det eneste brukbare kamerahuset i prisklassen er nok X-T100, som drar litt på åra. De har heller ikke noe rimelig makroobjektiv, men er du lærevillig kan 7Artisans 60mm f/2,8 vært verdt en kikk. En brukt X-E3 eller X-T20 burde også gå an å oppdrive.

Lenke til kommentar

Jeg har en GX9 som kamera nummer to, og er egentlig veldig fornøyd med det.

Det som trekker ned er søkeren. Den kan tiltes, mulig nyttig for noen, men for meg blir det stort sett en gimmik, særlig med tanke på at kvaliteten på søkeren ikke akkurat er noe å skryte av. I tillegg er det plagsomt å ikke kunne låse søkeren i "lukket" posisjon.

Ellers syns jeg dagens pris er litt drøy. Jeg betalte (sommeren 2019) 7 999 kr for GX9 med 12-32mm, 25mm og 45-150mm. Dette nytt fra butikk. Nå er dette det beste tilbudet jeg fant. Andre steder koster det rett under 8 000 kr for GX9 med kit-objektiv.

Her er forresten 12-32mm på 32mm og fokus så nært det lar seg gjøre. Kanskje det er godt nok for bildene du så for deg?

P1012760-Edit.thumb.jpg.1d3c8938acfa1d8f76f2754646f60113.jpg

Lenke til kommentar
Dr. Brodsky skrev (21 timer siden):

Det er vel kun D7200 en finner inkludert objektiv for under 7 000 kr..?

D7200 er i hvertfall et knallgodt kamera.

Mulig disse var litt dyre. Kanskje nesten hvilket som helst Canon eller Nikon speilreflex fra de siste årene kan være bra. Der er i hvertfall mange objektiver tilsalgs til disse.

Tror at det kan være lurt å finne et kamera med APS-C sensor størrelse, altså den størrelsen som speilrefleksene bruker.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Speilrefleks er jo topp i bruk, men jeg ville nølt litt med å anbefale til en nybegynner i 2021. Det er så vanvittig mange som har kjøpt seg et "skikkelig kamera", hatt gøy med det en stund, og så har det endt opp semipermanent på hylla fordi det er så digert. For all del, jeg brukte da mitt en del, men det var ikke som om jeg kunne slenge det i veska sånn hver gang jeg gikk ut heller.

Om man stort sett tar bilen, bruker kamera mest hjemme og i nærområdet eller har klare krav til værbestandighet eller hurtighet, kan det være en speilrefleks er det beste valget i budsjettklassen. For en som derimot mest bruker det til fots, på lengre turer i byen, i skogen eller på reise, ville definitivt vurdert noe mer kompakt.

Med Canon, Nikon og Sony er du på sett og vis låst til en hustype når du har valgt en sensorstørrelse, men med alle de andre systemene er det også et alternativ å (på sikt) eie to hus i helt forskjellig formfaktor og størrelse, f.eks. Fuji X-E4 & X-T4, Olympus E-PL9 & E-M1.3 og Panasonic GX800 & G9. Forsåvidt har du også Sigma RP & Panasonic S1 (eller Leica SL2!), men da begynner det å bli litt nisje.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...