Gå til innhold

Objektiv til Canon EOS60D for fotografering av dyr


Anbefalte innlegg

Hei, 

Er en aktiv jeger som har mange møter med dyr ila en sesong. Har ofte bare brukt mobilkamera for å ta vare på minner og for å dele mine opplevelser med mine mange følgere på Instagram. 

Men jeg har et gammelt speilreflekskamera, Canon EOS60D, som jeg ønsker skal kunne ta meg nermere dyrene jeg møter på for å kunne dele disse fantastiske øyeblikkene i høy oppløsning med publikumet mitt på IG. Har MYE nærkontakt med spessielt villrein, så kunne vert gøy å fått disse i god oppløsning på nært hold. Også for de gamgeme jeg har de på 100m+

Hvilke objektiver burde jeg vurdere? Er kamerahuset for utdatert til å kunne utnytte feks ett "Sigma 120-300/2.8 DG OS HSM Sports" objektiv. Dette veier jo dog 3,5kg, men ønsker noe som er verbestandig til en viss grad og med minimum 300mm zoom. Gjerne lettere om det er noe der ute. Men må være god kvalitet på glasset. F-stopp på 2,8 er vel kansje litt unøvendig da det meste av fotografering vil foregå i dagslys?? 

Har også vurdert:

- Canon EF 100-400/4.5-5.6 L IS II USM

Har dere noen andre/bedre anbefalninger?? 

A

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for tipset @Luske_Ludvig. Ser at Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 IS II USM virker som ei god linse for bruken min ja.1640gram er jo overkommelig selv for turer på 30km+. Hva tenker folk om f-syopp rekkevidde  på ei slik linse? Hva taper jeg kontra 2,8?

Kommer som sagt ofte på nært hold til dyra. Så kan se for meg at 300mm skal kunne gå fint. Men er jo såkart alltid bra med mer 😅

 

Lenke til kommentar
Thunderhead skrev (13 minutter siden):

Både Tamron og Sigma har 150-600 f/5-6.3, begge skal være gode til prisen og kan være et alternativ?

Vurderte den fra Sigma, Sport versjonen, som er værbestandig. Men synes de er litt tunge ift eks Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM. 

Lenke til kommentar

Det at linsen er tung betyr som regel at den er stivere byggemessig og har mer glass. Skal man frakte linsen mens man går langt bør du uansett polstre den litt om du har den i sekken. Har ikke brukt så mye tele-linser generelt, men holder en knapp på Canon sin L-optikk som har gitt mange fine skudd. Satt veldig pris på skarpheten og fargene.

Lenke til kommentar
Thunderhead skrev (15 minutter siden):

Tamron sin skal være værbestandig til en viss grad. For meg som ikke kjenner Canon så godt, hvor værbestandig er 60D?

Moisture-Resistant Construction protects your lens
04.jpg

For greater protection when shooting outdoors, leak-proof seals throughout the lens barrel help protect your equipment

Har ikke prøvd n mye i dårlig vær, men skal tåle noe ja ift canon. Blir uansett ei slik regnhette fra peak preformance for å skjerme sludd og snø på tur. Blir d for mye går den inn under regntrekket på sekken.

 

vidor skrev (10 minutter siden):

Det at linsen er tung betyr som regel at den er stivere byggemessig og har mer glass. Skal man frakte linsen mens man går langt bør du uansett polstre den litt om du har den i sekken. Har ikke brukt så mye tele-linser generelt, men holder en knapp på Canon sin L-optikk som har gitt mange fine skudd. Satt veldig pris på skarpheten og fargene.

Må finne et kompromi ift byggkvalitet og vekt. Den Sigma sport er vel som jeg har skjønt i rent metall. Derav 2,7kg. Sparer da mye på canon sin 100-400mm.

Litt polstring blir det nok uansett da utstyret får gjennomgå. Med kikkerter ryndt 30k, våpen, elektronikk og fotoustyr er man jo selvfølgelig forsiktig. Så godt det lar seg gjøre iallefall. 

Kommer nok til å henge på skulderstroppa etter peak preformance sin capture clip v3 for det meste for å lett kunne benyttes i skogen og på fjellet. 

Lenke til kommentar
Thunderhead skrev (2 timer siden):

Både Tamron og Sigma har 150-600 f/5-6.3, begge skal være gode til prisen og kan være et alternativ?

Å siden mitt kamera som nevnt over cropper med 1,6, så vil jo en 150-600mm linse si at jeg i praksis har 240-960mm med f/8-10? Blir jo undøvendig mye zoom, samt vellddig høy fstop. Trenger vel da mye og riktig lys for å få gode bilder?? 

Lenke til kommentar

Alle objektiver til speilrefleks er oppgitt i millimeter på fullformat, også de som er laget for cropfromat. Er du ikke vant til å bruke crop og fullformat om hverandre, så ikke tenk så mye på det.

En eksponering på f/5.6, 1/125sek og ISO 100 er tilnærmet den samme om det fullformat eller crop og ikke avhengig av sensorstørrelse. Tilnærmet da f-stop ikke er det samme som t-stop og ISO 100 er ikke alltid akkurat ISO 100 på de forskjellige kamerahusene.

Lenke til kommentar

Jeg har tenkt litt på dette og tror det kan være litt stress å både dra med våpen og dsl-kamera. Jeg hadde faktisk blitt stressa av dette.  Dersom man først og fremst er på jakt, ville jeg aller nødigst tatt med et kompaktkamera med ultrazoom-funksjon. Disse tar ganske gode bilder, så lenge det er ok lys. Har aldri sett noen i skauen med både pressekamera og jaktvåpen. Hva tenker trådstarter om ultrazoom-kamera?

 

Lenke til kommentar

En kan få ok bilder med ultrazoom, men sensorene på disse kameraene er ca størrelsen på lillefinger-neglen, så de pleier derfor å gi noe dårligere lysrespons. APS-C krever mye større optikk, men gir også bedre bildepotensiale. Skjønner forsåvidt poenget med prioriteringen. Teknologien for lysfølsomhet har kommet seg ganske bra for små sensorer.

Lenke til kommentar

👍 @Thunderhead

Blir nok ikke mye med i skogen sammen med rifla nei @Luske_Ludvig.  Det blir som du sier mye å håndtere på en gang. Men blir for de gangene man er ut å sjekker viltkamera, feller og terrenget før jakta starter. Men oppe på høyfjellet hvor 95% av møtene med dyr er håpløse skuddsituasjoner eller med feil dyr så kommer nok kamera godt med.

Ønsket er jo bilder av best mulig kvalitet som jeg eventuelt kan bearbeide senere, om jeg kommer u gang med det. Hovedsakelig ønsker jeg så gode bilder som mulig "out of the box" som jeg bare kan bruke. Da til sosiale medier, produktomtaler osv osv. 

Men ser jo at slike ultrazoom kameraer virker ganske lovende. Får jeg jo egt mye for lite, men ser jo som @vidor nevner at sensorene på 1", evt 1 2/3 er ganske små. Såklart nå er jo ikke min aps-c stor heller ift fullformat, men det er jo noe å tenke over. 

Så litt på denne: https://butikk.foto.no/panasonic/102004/panasonic-lumix-dmc-fz2000-1-sensor-24-480mm?utm_source=kelkoono&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=Panasonic+Lumix+Dmc-Fz2000+1"+Sensor%2C+24&from=kelkoo&gclid=Cj0KCQjwrsGCBhD1ARIsALILBYq24lxgerwlx-JJ3dBWy1g6cMrlD7ZbLU-x8V1qbgaOkSSIh113D8caAk3NEALw_wcB som gir meg 480mm, med ellers ganske god prestasjon ved første øyekast.

Samme gjelder canon sin powershot sx70hs som har over 1000mm. 

Nikon sin coolpix serie er jo litt i mer av det ekstreme zoom-sjiktet. Men med noe lavere oppløsning på bildene. 

Ser at ingen av disse kameraene er oppigt til å tåle vann av noe slag, så det blir jo noen ekstra forhåndstiltak for å holde de trygge. Men jeg fotograferer sjeldent i rein uansett, så det skal ikke være et alt for stort problem. Vekt derimot er alle gode på. Rundt 1kg, eller mindre. 

Spørsmålet er bare hvor mye jeg "taper" av bildekvalitet og potensial ved å gå vekk fra min canon med aps-c sensor og evt ei canon ef 100-400mm f/4.5-5.6l is ii usm linse ift en av de bedre ultrazoomene?

Ser jo at ultrazoom kameraet koster halve prisen av objektivet, men kamerahus har jeg jo allerede.

Lenke til kommentar
Oriuss skrev (3 minutter siden):

Har du vurdert Sigma sin 100-400? En god del billigere og lettere enn canon sin. Du mister litt lys, men vil fortsatt gi deg en god del bedre resultat enn et superzoom kamera med en liten sensor. Det skal også være veldig skarp. 

Har sett på sigma sin 100-400mm ja. Men da tror jeg at jeg heller vil invistere i canon sin som er værtett og med litt bedre optikk. Evt vente på at en dukker opp på finn til en fornuftig pris. Er også lite vekt som skiller de to. 

Lenke til kommentar

Har Canon SX-1 som er PowerShot superzoom som tar vanlige AA batterier. Veldig kjekt lite kamera, dog viser det sine svakheter med ultrazoom, så på ingen måte sammenlignbart med APS-C kvalitetsmessig. Har du mulighet til å få lånt deg superzoom så test at det er bra nok for deg. Tror du er litt kvalitetsfokusert og kommer til å ende opp med værbestandig kamera og linse etterhvert.

Har tatt en del høyoppløselig video med det (Full HD), og bearbeides det og skaleres ned ser det bra ut. Bitraten er sykt høy på råopptakene, så imponerende sånn sett. Ca 2-3x det Blu-Ray film normalt ligger på(!) på et kamera som begynner å dra på årene.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...