Gå til innhold

Jobb som kokk i corona perioden?


Anbefalte innlegg

Hei vet noen de som jobber på Egon\peppes pizza Pizzabakeren\ mcdonnals?

Hvordan det er er fortiden? fleste disse stedene krever vel videregående, men tror ikke kravene er så høye?

Hva tror dere om goder å jobbe å slike steder vs ulemper? blir man spandert på middag eller får gode lunsj eller timesbetalt? Eller bør man være fornøyd hvis man får rundt 150 kr timen før skatt?

Noen som vet det er ekstra ulempe nå vs før? for vet under corona perioden er det enkelte steder katiner som blir stengt grunnet smittevern så jeg lurer på om det er tegn på for dårlig hygene men vet ikke om man må nå ha munnbind for å lage mat og forbud å være alergisk mot pollen eller andre krav som er litt spesielt?

Ser enkelte har krav om førerkort og disponere egen bil, men har noen erfaringer hvor stor eller lite problem? for er det skjeldent kan man leie inn posten eller eget firma til frakt.

Siden vet ikke om det er noe forskjell før eller etter corona perioden om kokk er ekstra utsatt for permitering?

Får man goder å bruke pc\mobil eller er det kun låst system uten nettleser etc?

Tror dere de som jobber på slike steder får noe rabatter å handle der? eller er det små kr i rabatt? Hvis man er heldig å få jobb telefon blir det billig Nokia 6300 4G eller ligdene.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikkje eit krav om å ha fullført vidaregåande, men ettersom dei fleste kjederestauranter følger tariffavtaler så vil fullført vidaregåande gi litt meir i lønn. Mange restauranter vil nok foretrekke å berre tilsette arbeidstakarar over 18 år med tanke på praktiske forhold med å sleppe å tilrettelegge for mindreårige, men det er heller ikkje eit krav.

Om du får mat eller ikkje vil nok variere. Fleire restaurantar har ordningar der ein kan forsyne seg frå menyen opp til fastsatte verdiar, andre dekker ikkje mat for sine tilsette.

Ettersom dei fleste slike restaurantar følger tariff så vil lønna sjå slik ut: https://www.virke.no/contentassets/332bc832883e41e49fa4abe492888bb2/lonnstabell-per-1.-april-2020---hotell-og-restaurant.pdf
150 kr i timen er nok litt lavt, som 18 åring er garantilønna 142,0 kr timen ved 35,5 timers arbeidsdag er du eldre bør lønna være høgare.

Koronatiltaka vil variere både med lokalt smittetrykk og kjedene sine eigne instruksar. Det er ikkje eigentleg krav om å bruke munnbind for å jobbe i restaurant, men enkelte stadar vil sjølvsagt munnbindpåbudet også gjelde arbeidsplassen. Andre restuarantar kan også ha innført krav om at dei tilsette skal bruke munnbind for å vise ansvarlegheit.
Det er ingen hemmeligheit at restaurantbransjen slit under korona, men akkurat take-away delen klarer seg nok rimeleg bra dei fleste stadar.
Eg er ganske sikker på at den store bølgen med permitteringar er over, så om restaurantene tilsetter nye arbeidstakarar no så er det nok ikkje stor fare for at restauranten må permittere.
Det er heller ikkje forbod mot å være allergisk, men vanlege hygienehensyn er uansett gjeldande så om du står på kjøkkenet og nyser så er det ikkje rette arbeidsplassen for deg uavhengig av om du reagerer på pollen, støv eller nykverna pepper.

Krav om førarkort og eventuelt eigen bil vil stort sett berre være gjeldande der du skal ha stilling som sjåfør. Som kokk eller servitør skal det ikkje være krav om at du må ha førarkort.

Eg er usikker på kva du meiner med goder som å bruke PC/mobil. Om du meiner at du får dette dekt av arbeidsgiver så skal det mykje til, det vil stort sett berre være aktuelt dersom du har ein jobb som krever det. Jobber du som sjåfør vil du typisk få låne mobil/nettbrett som du bruker til å utføre jobben. Som kokk vil du så og seie aldri har tenestemessig behov for å bruke PC og dermed vil du heller ikkje få dette av arbeidsgiver. Det er nok veldig få med slike jobbar som får jobbtelefon som ein også kan bruke privat. Enkelte stadar kan du nok få avtale om å bruke eigen telefon mot ein liten kompensasjon, men berre om du treng telefon i jobben din.
Om du tenker på om du får bruke privat PC/mobil på jobb så er det stort sett nei. Det kan nok variere ein del alt etter kor travelt det er på jobb, men bruk av privat mobiltelefon har både hygienemessige utfordringer og er ofte uønska tidsbruk når du er på jobb.

Tilsettrabatt vil også variere ein del, både mellom kjedene men også frå restaurantsjef til restaurantsjef. I den grad du får rabatt vil dette stort sett være personleg rabatt dersom du sjølv bestiller mat i restauranten.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg er kokk med fagbrev. Forstår ikke så mye av innlegget ditt TS. Men hvis du tror at kokkeyrket er en jobb på McDonald's til 150 i timen (noe som forresten er en lønn som bryter med loven) så tar du ganske feil. 

Jeg jobber i ett lavtlønnsyrke men har betraktelig mer enn det i timen. 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

Koronatiltaka vil variere både med lokalt smittetrykk og kjedene sine eigne instruksar. Det er ikkje eigentleg krav om å bruke munnbind for å jobbe i restaurant, men enkelte stadar vil sjølvsagt munnbindpåbudet også gjelde arbeidsplassen. Andre restuarantar kan også ha innført krav om at dei tilsette skal bruke munnbind for å vise ansvarlegheit.
Det er ingen hemmeligheit at restaurantbransjen slit under korona, men akkurat take-away delen klarer seg nok rimeleg bra dei fleste stadar.

Ja men merker godt unna oslo mange kantiner på skoler og arbeidsplasser er stengt får ikke servere kolkbord eller matpakker og ligdene, rart fordi butikkene får jo lov å selge det, både coop\bunnpris spar etc. Så mange har forbud å ta i mot besøk og ligdene må bruke munnbind i hele arbeidstiden men de som jobber med PC slipper så litt urettferdig?

Men hvor høye forventinger er det som kokk? må de lager pc 100 pizza i timen? eller ligdene med hamburger de som gjør det dårligst og har høyest utdannelse har størst risiko for å miste jobben? Er det fordel eller ulempe å ha høy utdannelse? For høyere kostnad betyr nok høyere forventinger vil jeg tro.

Hvor mye tjener de som jobber på 4 stjerner restuanger?  Som mesterkokk? Er det veldig stor forskjell?

Endret av LMH1
Lenke til kommentar
LMH1 skrev (4 timer siden):

Ja men merker godt unna oslo mange kantiner på skoler og arbeidsplasser er stengt får ikke servere kolkbord eller matpakker og ligdene, rart fordi butikkene får jo lov å selge det, både coop\bunnpris spar etc. 

I Oslo skal serveringslokaler etter koronaforskriften holde stengt, men forbodet gjeld ikkje salg av mat som ikkje skal nytast på stedet (takeaway). Så ei kantine kan selge matpakker for å ta med. Koldtbord/buffe vil då ikkje være lov med mindre det er for å ta med. 

Det som kompliserer litt er at næringsetaten i Oslo gir fritak for kantiner som legg til rette for at bespisning kan foregå i lokala om forsvarleg smittevern kan opprettholdast.

Det er dette som var utgangspunktet for nyheitssaka om at Stortingets kantine held opent til tross for forbodet i koronaforskrifta, for merkeleg nok er det gitt unntak for serveringsplassar som kan kallast for kantine. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 0e0ef...14b
The Avatar skrev (2 timer siden):

, for merkeleg nok er det gitt unntak for serveringsplassar som kan kallast for kantine. 

Var det fortsatt alkoholservering i stortingskantina og, eller? 

Anonymous poster hash: 0e0ef...14b

Lenke til kommentar
On 3/10/2021 at 8:40 AM, BethB said:

Men hvis du tror at kokkeyrket er en jobb på McDonald's til 150 i timen (noe som forresten er en lønn som bryter med loven) så tar du ganske feil. 

Vi har ikke minstelønn i Norge, men det er meget mulig det er satt en minstelønn via tariff. Det er kun minstelønn for innleide jordbærplukkere (og kanskje noen andre jobber i samme gate) for å ikke utnytte utenlandsk arbeidskraft.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Thor. skrev (24 minutter siden):

Vi har ikke minstelønn i Norge, men det er meget mulig det er satt en minstelønn via tariff. Det er kun minstelønn for innleide jordbærplukkere (og kanskje noen andre jobber i samme gate) for å ikke utnytte utenlandsk arbeidskraft.

Overnatting, servering og catering-bransjen er underlagt allmenngjort tariffavtale på lik linje dei som jobbar i jordbruk og gartneribransjen. 

Full liste finn du her https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/lonn/minstelonn/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (17 timer siden):

Så det betyr i andre yrker er det lov å drive med sosial dumping? Hva med likestillingsloven og andre lover?

For det er problem andre yrker ikke blir regulert det betyr at småe useriøse firmaer kan utnytte konkurser og dårlig timebetalt særlig de som har få alternativer som blir skadelidene, eller de som ikke vet hvilke yrker som driver med sosial dumping.

Men det er vel lov å gi dårligere betalt for de som gjør dårligere jobb? Hvis det er forventet normal jordbærplukker skal klare over 120 bær i timen eller 6 kurver i timen og de kun gjør halvparten kan man si man ikke får 100% lønn? Men vet ikke generieltsett om det er lov hvis halvparten er muggene og holde bærplukkeren ansvarlig for tapet? Sikkert noen som gjør det, eller pålegger leie av billig dokkehus som bolig. Tar 15 000 kr måneden for et roms med kun seng som er skitten.

For kan jo skje med all matlaging det oppstår middels resulatat men vet ikke hva restuangkjedene gjør hvis det blir større problem de har vel mulighet å trekke i lønn eller sparke de som leverer under middels.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar
Gjest 676a7...e6a skrev (På 13.3.2021 den 9.45):

Hva er egentlig poenget med denne tråden, TS? 

Anonymous poster hash: 676a7...e6a

Finne jobber det er lønnsomt å jobbe sammenlignet med trygd for nav for er tydlig særlig nav er det lov å jobbe som frivillig programmer og tjene halv lønn av ekte faglært. Er jo slik får man ikke betalt oppdrag bør man være glad for nav gidder å sløse pengene sine på folk som ikke jobber, men å jobbe kan være ulempe for noen også. Stor risiko å bli utsatt for sosial dumping på denne tiden av året.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...