Gå til innhold

Sykkel for liten?


Gjest Slettet+513

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+513

Håper det er noen sykkelnerder her som kan svare..

Jeg er 176 cm høy, kvinne, og har en 51 cm damesykkel. Men denne føles for liten til meg..? Det er en hybridsykkel DBS Spinova kjøpt for en del år siden. Før denne hadde jeg en herre-racersykkel, og en herre-offroad-sykkel, men jeg aner ikke rammestørrelsen på noen av disse. Mistenker at de var større, da jeg spesielt husker at det var langt frem til styret på offroaderen i begynnelsen (DBS Cybertrack, fantastisk sykkel som dessverre ble stjelt :( ). Men med denne føler jeg meg liksom "sammentrykket", og det er ubehagelig å sitte på setet. Hadde ikke disse problemene med de forrige syklene.
Er det mulig at man kan føle seg mer komfortabel med en større størrelse enn det man "egentlig" skal ha?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+5132

Størrelse vil være noe smak og behag, og vil også avhenge av sykkeltype og bruksområde.

En hybridsykkel er gjerne utformet slik at en skal sitte mer oppreist, som kan føles mer sammenkrøket enn på en racersykkel hvor en gjerne skal lene seg mer over styret. Så hvis en ellers foretrekker sittestillingen på en racersykkel, kan det være verdt å gå for en større modell når en kjøper hybridsykkel.

Med 176cm ligger du akkurat i grenseland mellom 51 cm og 55 cm, så kan godt være du egentlig burde ha en større sykkel. Hvis du har en gammel sykkel kan det også være at disse grensene har flyttet seg, og det er som sagt mye personlig preferanse og ulikheter i anatomi som gjør at en ikke skal stole blindt på slike tabeller (noen har f.eks. lengre ben enn andre, eller lengre armer, osv)

Du kan alltids gjøre setet litt høyere, men det er litt begrenset hvor mye det kan hjelpe, men det skader ikke å prøve. Du kan eventuelt kjøpe en lengre stem (f.eks. fra bikeshop: https://bikeshop.no/sykkelkomponenter/stem ), men det er begrenset hvor lang denne kan være uansett.

En sykkelbutikk vil ofte være behjelpelig med å finne riktig størrelse hvis du kjøper sykkel der. Eventuelt kan du vurdere størrelse selv ved hjelp av ulike tabeller (ofte er det beste å se på størrelsestabeller med beinlengde (innersøm/inseam) fra produsent fra hver modell). Uansett er det viktig å prøve sykkelen fysisk før du kjøper, spesielt hvis du føler deg litt usikker på hvilken størrelse du skal ha.

Ellers vil jeg anbefale at du ser på cyclocross eller grussykkel (gravel bike) som mulig kompromiss mellom racersykkel og hybridsykkel. De har en mer fremoverlent sittestilling ala racersykler, men med bredere dekk som gjør dem mer egnet for norske forhold om vinteren (de kan nemlig bruke piggdekk!).

Det kan også være verdt å undersøke om du bør kjøpe et annet sete. Seter på terreng- og racersykler er ofte tynne og relativt harde, mens de vil være betydelig videre og mykere på en hybridsykkel. Igjen vil det være personlige preferanser, men hvis du følte at racersykkelen var mer behagelig, er det noe å undersøke.

Endret av Slettet+5132
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+513

Takk for svar! Jeg fant nå ut at lengden på ramma kan være forskjellig selv om det er samme størrelse, og at de går ut fra at kvinner har oftere lange ben og kortere overkropp. Så denne må antagelig være kortere enn de jeg har hatt før. Ser det også på bilder at damesyklene kan være kortere, at de kan ha en annen vinkel på rammen.

Jeg har både byttet sete og flyttet setet bak og fram og opp og ned, men ingenting hjelper. Så løsningen blir å prøve den neste sykkelen grundig ja, og ksnskje gå for herresykkel. Skal også ha det i mente med hybrid osv., at de kan være utformet annerledes. Tror min er laget for en mer oppreist stilling, noe jeg tydeligvis ikke liker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...