Gå til innhold

Hvorfor nordmenn får færre barn


Anbefalte innlegg

Dårlig Økonomi? Du konstruerer selv dine økonomiske problemer. Jeg tilbyr lynkurs i pengebruk, uansett nivå.
Barn er dyrt? I Norge støttes du av staten, selv på sosialen har du råd til 1 unge per pers.
Dyr Bolig? Litt utenfor Oslo finner du store hus til 2-4m
Klima? Du kan velge ditt og ungenes klima avtrykk. Glemt også de ambisiøse klimamålene til EU? 
Overbefolkning? Verdens overbefolkning har ingenting med Norge å gjøre, Vi kan gjerne stoppe på 5.5m, men av samfunnsøkonomiske grunner, burde vi unngå ett fremtidig bratt fall. Omverdenens befolkning er ett helt separat problem. 

Hvorfor skal folk prøve å feste seg til argumenter.... Bare si ''Jeg gidder ikke'' eller ''Jeg ser ikke verdien i det for meg''.
Og det er litt den instilingen som har tatt litt over, pessimisme, apati, og fjortiss-prioriteringer/verdier.

Endret av Alexander4840
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Camlon skrev (1 time siden):

Jeg har 2 småbarn.

Selvfølgelig må man forandre livstil, men må man ofre alt? Svaret bør være nei. Det bør være mulig å dyrke sine hobbyer samtidig som man har barn. 

Problemet er at når alt skal være så perfekt, så bruker man mye mer tid enn man behøver. F.eks. hvis alle klærene skal være pene og rene, så må man bruke mye mer tid på å kjøpe, vaske og stryke klær. Hvis all maten man spiser skal være sunn, så bruker man mye mer tid på å kjøpe og lage mat. Hvis barna må legge seg kl 7, så bruker man mye mer tid på å få dem til å sove og hvis alt skal skje på samme tidspunkt hver dag, så har man ikke lenger noe frihet til å gjøre noe annet enn normalen. Resultatet er slitne foreldre som har ingen frihet til å gjøre noe interessant.

Det var ikke få foreldre i den lenken som anbefalte at man dropper ferier mens barna er små. For meg er det en fullstendig latterlig tankegang, fordi ferier er ganske avslappende selv med barn, men jeg kan forstå at det er tøft om man skal følge samme rutiner som hjemme.

Ingenting her hjemme er perfekt. Rutiner er ikke skrevet på steintavle.

Bruker ikke mye penger på klær etc.

Vi har tilbringt feriene i Danmark, leid hytte. For 1 måned siden avbestille jeg hytta og kjøpte heller en campingvogn og helårstelt med fast plass på en liten campingplass. Da står vi friere til å reise når vi kan/ønsker bare corona dritten gjør det mulig. Ungene bryr seg ikke om hvor de er bare de får springe rundt å leke.

Jeg og samboeren overfører 14k hver, 28k tilsammen hver måned, 336k i året til en felles regningskonto. Dette dekker ALT av fellesutgifter inkludert barnehagen,  klær osv. Noe mellom 1/4 og 1/3 går til utgiftene vi har med barn.

 

 

Lenke til kommentar
BadCat skrev (6 timer siden):

Det er du som er opptatt av mine ambisjoner. Den hersketeknikken der får du ta et annet sted. Jeg poengterte at det ikke er så lett å bo i Norge for folk som har "vind i seilene". For den som er gjennomsnittlig er det antakelig helt topp å bo i Norge.

Kan du ikke bare flytte da? Hvis du har vind i seilene dine mener jeg. USA bør jo være midt i blinken, masse karrieremuligheter og uten jantelov.

Endret av FiveInline
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Har aldri hatt lyst på barn. Men hvis terminen treffer korrekt blir jeg far i slutten av denne måneden. Føler jeg vokst mye de siste 8 måndene. Iforhold til hva jeg har gjort de siste 10 årene. Føler meg på en måte voksen selv om jeg enda er ung. Kjenner jeg faktisk gleder meg. Kjenner det skal bli godt å ha et større ansvar enn å bare loffe rundt i livet slik jeg har gjort. Vet ikke hvorfor jeg skriver dette. Kjenner jeg bare ble litt irritert over alle de negative svarene her. Men la gå.. Folk for gjøre hva de vil. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Labelle skrev (2 timer siden):

Har aldri hatt lyst på barn. Men hvis terminen treffer korrekt blir jeg far i slutten av denne måneden. Føler jeg vokst mye de siste 8 måndene. Iforhold til hva jeg har gjort de siste 10 årene. Føler meg på en måte voksen selv om jeg enda er ung. Kjenner jeg faktisk gleder meg. Kjenner det skal bli godt å ha et større ansvar enn å bare loffe rundt i livet slik jeg har gjort. Vet ikke hvorfor jeg skriver dette. Kjenner jeg bare ble litt irritert over alle de negative svarene her. Men la gå.. Folk for gjøre hva de vil. 

Hvis livet ditt har så lite verdi at du føler du bare loffer rundt så burde man vel fikse det før man vurderer barn ?

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
DaniNichi skrev (10 minutter siden):

Hvis livet ditt har så lite verdi at du føler du bare loffer rundt så burde man vel fikse det før man vurderer barn ?

 

 

Har aldri sagt noe om liten verdi. Har hus, jobb, god økonomi, venner, nedbetalt bil i oppkjørselen osv.. Man blir lei av det samme, kjente og "trygge" over tid. Tror ikke barn kunne passet bedre. Selv om noen mener det aldri gjør det. Tror de fleste blir klar uansett når noe såpass stort kommer inn i livet uavhengig av situasjon. Men nok om det.

Endret av Labelle
  • Liker 2
Lenke til kommentar
DaniNichi skrev (23 timer siden):

Tullprat som grenser til idioti.

Gjennomsnitt Afrikaner har ca 2% av forbruket som ditt hvite barn vil ha og de har ikke Nav eller eldrehjem som kan sikre alderdommen deres.

Basic verden kunnskap er tydeligvis manglende hos deg.

 

Så handler det om å skape en bærekraftig fremtid. Det er ikke spesielt bærekraftig å poppe ut barn i en negativ spiral av fattigdom. Da er det bedre at noen få barn blir født i velstand, og har mulighet til å ta utdannelse og sørge for at utviklingen går fremover ;)

Endret av Heradon
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Heradon skrev (3 minutter siden):

Så handler det om å skape en bærekraftig fremtid. Det er ikke spesielt bærekraftig å poppe ut barn i en negativ spiral av fattigdom. Da er det bedre at noen få barn blir født i velstand og har mulighet til å ta utdannelse og sørge for at utviklingen går fremover ;)

En bærekraftig fremtid burde i det minste involvere adoptere om man da faktisk er seriøs om å ta et grep rundt problemene vi har på jorden vi alle deler sammen..

 

Endret av DaniNichi
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Mye off topic her. Spørsmålet her var "hvorfor nordmenn får færre barn". Ikke "meningen med livet" etc.

Jeg holder fortsatt en knapp på at dette (altså hvorfor nordmenn får få barn) har mye med ungdom sin opplevde sosiale sikkerhet/kontroll å gjøre. Dette avslørte seg f.eks. under finans-krisen. Mange som opplever usikkerhet utsetter å få barn helt til at man føler at man har dårlig tid. Slik blir det få familier med mer enn 2 barn.

Konklusjon: det hjelper lite med ekstra økonomisk støtte til barne-familier som f.eks. insisterer på å bo sentralt i Oslo.  Problemet stikker mye dypere enn som så.

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Median inntekt for par uten barn 18-29 år er 474 000 -- eller 39 000 i måneden samlet, etter skatt.
Tabell - Median inntekt etter skatt, etter fylke og husholdningstype. Kroner (ssb.no)

...

Et par vil ha to barn i løpet av de neste 5 årene.
Da trenger de et hus med minst to ekstra soverom, om de ønsker å være forberedt, etablert.
De må opp fra 50 kvadratmeter, til rundt 100, for å ha en grei levestandard med to barn, uten å flytte fra barnas venner / bekjente de selv møter i barnehage.

Par uten barn trenger bare leilighet med ett soverom, eller 50 kvadrat, for å ha minst like god levestandard som en familie på 4 i en leilighet på 100 kvadrat.
De går fra lån på 2.4 millioner, og 200 000 i sparepenger, til lån på 4.1 millioner og null sparepenger.

Forutsatt en kvadratmeterpris på 50 000 -- altså, ikke i bykjernen, hvor arbeidsplassene er, men en god vei utenfor, men uten at det blir en time reise hver vei.

Leiligheten deres gikk fra verdi 3 millioner til 3.3 millioner.
Leiligheten de søker koster 5 millioner.
De har nå 900 000 i egenkapital, da de har spart 200 000 ekstra, og trenger lån på 4.1 millioner, for å ha råd til å ha leiligheten eller rekkehuset de trenger for å få barn. For å ha råd til å leve blir nedbetalingstiden maksimal, i alle fall mens det er barn i huset, altså 40 år.

De går fra å betale 5 000 i måneden for boliglån, til å betale 10 000 i måneden for boliglån, ved dagens rentenivå.

For bolig alene er utgiftene 5000 ekstra, for rente og nedbetaling, for dagens ekstremt lave rentenivå.
Så kommer barnehage på 5000. Barnetrygd på litt over 1000 dekker såvidt utgiftene til barnets mat og drikke,
Så kommer bleier og klær og leker, som normalt koster rundt 890 i måneden, og pluss på litt strøm, og vi er på 1 000 i måneden.

Første år koster rundt 10 000 ekstra på grunn av barnestol, seng og klær, men det er ubetydelig i den store sammenhengen.

Utgiftene til barn blir da praktisk talt 11 000 i måneden de første 5 årene, med dagens rentenivå.
Med et normalt rentenivå på 4% vil utgiftene for deres første barn og 'ny' bolig være 15 500 i måneden mer enn leiligheten på 50 kvadrat.
(De totale renteutgiftene vil være 8 000 for lånet deres på 50 kvadrat, og 13 600 for 100 kvadrat, i måneden)

Barn nummer to krever bare rundt 5000 ekstra i måneden.
Som betyr 16 000 høyere utgifter i måneden sammenlignet med å ikke få barn, ved dagens rentenivå, og 21 000 ekstra ved et høyere rentenivå.

Dette er situasjonen for gjennomsnittet av dem som ønsker seg sitt første barn.
De ser frem mot 15 000 ekstra månedlige utgifter, når renten nærmer seg normalen, for første barn.
11 000 med dagens rentenivå.
Noe av det omdannes til formue i løpet av de neste 20 årene... forutsatt at boligboblen ikke sprekker og boligen synker de ~30%-ene boliger er overpriset.
Da forsvinner verdien majoriteten av disse 20 årene med nedbetaling av lån direkte ut av vinduet.

---

Og det sosiale og karrieremessige kommer på toppen.
Forvent 2 timer mindre fritid hver dag, pluss 1 time mer plikter, og et langt høyere stressnivå -- som går ut over arbeid, forfremmelse, muligheten til å ta kurs og videreutdannelse.
Forvent mindre sex, og mer krangling og betydelig mye mer sykdom, både mental og smitte.

De færreste er roboter.
Forholdsslitasjen dobler seg når et par får barn.
Want to save your marriage? Don't have kids | Relationships | The Guardian

---

Og de som sier at penger ikke er problemet har enten misforstått median-nordmenn sine inntekter, eller mangler forståelse for hva penger faktisk er.

Penger kjøper barnevakt.
Penger kjøper skolegang, videreutdannelse, og høyskole for deg selv og barna dine.
Penger kjøper fritid gjennom at folk med nok penger har råd til å jobbe mindre.
Penger ER økonomisk bekymringsfrihet i seg selv.
Penger kjøper ferie, underholdning, transport, beliggenhet, bedre fysisk helse, bedre psykisk helse, styrker vennskap, ordner samhold i nabolaget, løser halvparten av konfliktene i parforholdet, og reduserer forholdsslitasjen -- om foreldrene vet å bruke penger riktig.

Og penger kjøper mer penger.
(Om jeg ikke fikk barn, så ville sparefondet mitt lagt på 3.2 millioner i dag og produsert ~400 000 årlig overskudd -- mot en beholdning på 911 kroner og 59 øre i dag, med fire barn.)

...

Problemet er at folk er smarte nok til å forstå at penger er problemet, og løsningen på problemet -- og at folk sparer og venter på å bli etablerte.

...løsningen er å sikre at folk har råd til å få barn, uten at levestandarden deres, det sosiale livet deres og helsen går til helvete.

Og joda, jeg har fått med meg at den kapitalistiske delen av forumet er uenige, og leter etter svaret i mørke kjellere -- mens problemet faktisk ikke kunne vært klarere, der det står oppå en haug og skriker i fullt dagslys, til alle som vil høre.

Å sørge for større grad av uvitenhet, mangel på skolegang og det å hindre mennesker tilgang på seksualundervisning, abort og prevensjon er én løsning på problemet, mye brukt i verden, og er en politikk som blant annet republikanerene i USA fronter.
Men det er ikke en løsning for Norge.

Det neste åpenbare alternativet er da å ta inn arbeidsinnvandrere og asylsøkere for å fylle på med ung arbeidskraft -- om det å sikre en bedre økonomi for unge som ønsker barn er mer uspiselig.

Endret av Red Frostraven
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Jeg har ikke lest hele tråden.

Men er noen viktige huskeregler.

Par etablerer seg senere i par kanskje i 30-40. Før i gamle dager så giftet de seg som ungdommer i 18 års alder eller pluss minus.

En annen grunn er at damene utdannet seg og venter, og også at begge parter og ofte jobber. Det medfører mindre mulighet til flere barn. Ikke mer mormor og de 8 ungene typ.

Jeg synes nok flere kunne blitt fosterforeldre, vurdere det. Er mange barnehjemsbarn som trenger trygge foreldre.

 

Endret av Gouldfan
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Red Frostraven skrev (1 time siden):

Om jeg ikke fikk barn, så ville sparefondet mitt lagt på 3.2 millioner i dag og produsert ~400 000 årlig overskudd -- mot en beholdning på 911 kroner og 59 øre i dag, med fire barn

Du virker til å ha ett negativt syn på det å velge barn, siden du pessimistisk runder så mange kostnader opp, men angrer du?

Red Frostraven skrev (1 time siden):

Problemet er at folk er smarte nok til å forstå at penger er problemet, og løsningen på problemet -- og at folk sparer og venter på å bli etablerte.

Nordmenn som helhet har veldig mye mer penger enn noen gang, det har aldri vært lettere å finansiere barn.
Ja, noen suger med penger, det er litt av problemet med idiot-kulturen idag, snus/røyk, uteliv, merkeklær. Hedonisme og Image, det er normen i dag. Det setter kjepper i hjulet på økonomien, og dannelsen av sunne forhold.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, Red Frostraven said:

Og de som sier at penger ikke er problemet har enten misforstått median-nordmenn sine inntekter, eller mangler forståelse for hva penger faktisk er.

Om man føler et behov for å regne ut hvor mye ekstra man kunne hatt om man ikke fikk barn, så er det tydelig at barn ikke gir deg særlig mye glede. Du har også fortalt oss at du har 4 barn med ulike kvinner, så for deg har nok barn bare blitt en ren utgiftspost.

Barn vil aldri noensinne være økonomisk positivt for en familie som arbeider. Det vil alltid være billigere å ikke forsørge 2 ekstra invidier. Om du prøver å skatte de som ikke får barn til helvete, så vil de som ikke ønsker barn leve på velferd eller flytte til utlandet. 

Norge har trolig verdens beste støtteordninger for foreldre, og de har ikke blitt dårligere de siste årene. Om det handler om penger slik du hevder, så burde Norge hatt en høy fruktbarhetsrate.

Endret av Camlon
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Er enig med de som peker på ting som at flere tar utdanning, og etablerer seg senere i livet enn før. Den gode utviklingen vi har hatt med flere kvinner i utdanning og arbeid har nok også en stor påvirkning.

For vår del, som er i alderen det kanskje er mest typisk å få barn, så har det å bruke tid på utdanning hatt innvirkning på at vi ikke er kommet "lengre" ennå. Det vanvittige boligmarkedet har også en god del å si for oss. Vi vil vente litt til vi får etablert oss mer praktisk i en større leilighet/bolig. For mange av mine venner er dette også helt essensielt. Og det har jo en del med økonomi å gjøre, man vil gjøre det enklest mulig for seg selv.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Camlon skrev (1 time siden):

Om man føler et behov for å regne ut hvor mye ekstra man kunne hatt om man ikke fikk barn, så er det tydelig at barn ikke gir deg særlig mye glede. (...)

Barn vil aldri noensinne være økonomisk positivt for en familie som arbeider. Det vil alltid være billigere å ikke forsørge 2 ekstra invidier. Om du prøver å skatte de som ikke får barn til helvete, så vil de som ikke ønsker barn leve på velferd eller flytte til utlandet. 

Norge har trolig verdens beste støtteordninger for foreldre, og de har ikke blitt dårligere de siste årene. Om det handler om penger slik du hevder, så burde Norge hatt en høy fruktbarhetsrate.

Barn gir ingen glede, i snitt.

De øker en faktor i lykke, å ha oppnådd noe, på et område. Alle andre former for lykke synker.

https://positivepsychology.com/parenthood-paradox/

We live in a society...

Folk velger åpenbart å ha ikke få barn i dette samfunnet, fordi det ikke lønner seg for dem å gjøre det.

Ikke økonomisk, ikke sosialt, ikke karrieremessig, ikke lykkemessig, ikke med hensyn til slekt.

Verdens beste støtteordninger er fremdeles ikke gode nok til å lure informerte mennesker til å ofre livene sine på 'samfunnets beste'-alteret.

...

 

Og kapitalismen forklarer også problemet;

Barn er et produkt.

De som ønsker at folk får flere barn betaler åpenbart ikke nordmenn godt nok til å gjøre dem villige til å produsere barna de etterspør.

Løsningen blir da å importere fra lavkostland med overskudd, hvor foreldre utnyttes grovere og får barn på grunn av mangel på prevensjon og utdannelse.

Endret av Red Frostraven
  • Liker 2
Lenke til kommentar
On 3/1/2021 at 6:48 PM, jjkoggan said:

Det er ikke mulig å diskutere norske tilstander uten å diskutere USA, ser det ut

 

Jeg har 2 barn her i USA.  Hvis jeg bodde i USA ville jeg fått 3-4 tror jeg.  Det koster meg $75.000 hvert år til å utdanne mine barn på universitetet. I Norge....mye billigere

Alltid undret, er planen din å ta barna til Norge for slike ting? Eller berre svelge sure pilla og betale for dritdyr utdanning i USA?

Lenke til kommentar
Drunkenvalley skrev (10 minutter siden):

Alltid undret, er planen din å ta barna til Norge for slike ting? Eller berre svelge sure pilla og betale for dritdyr utdanning i USA?

Den eldste er ferdigutdannet og den yngste går på et Ivy League universitet som er av bedre kvalitet enn noe som finnes i Norge.  De snakker ikke norsk, så det ville også vært en ekstra utfordring. 

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...