Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Visning og kjøp under full lockdown - nå støy


Jella

Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg har vært på visning og budrunde i perioden i januar/februar når alt var stengt i Oslo.

Jeg sjekket om det fantes bar eller cafe i nabolaget, men sjekket ikke for vanlige butikker.

Nå som de her åpen igjen viser det seg at en platebutikk lager musikk på gaten når de er åpne. Og det er de hver eneste dag i uka. Butikkeieren sier at han har lov til musikk på 80 decibel, som er like høyt som et tordenvær.

Dette ble ikke nevnt i salgsoppgaven og heller ikke under visningen.

Jeg føler at jeg kunne ikke sjekke dette og at jeg derfor må ha rett til å heve kjøpet.

Hva tenker dere om dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dubious skrev (1 time siden):

Løsningen er som vanlig å lage egen støy

De kan lage støy, så da kan jeg også lage støy, så når de slutter, så slutter jeg.

Nei, som vanleg er ikkje løysinga å ty til ulovlegheiter fordi du ikkje er fornøgd med naboen.
Butikken kan vise til at det er sakleg grunn å spele musikk frå næringslokalet i opningstida då dette er ein del av næringsdrifta og dermed ikkje unødig støy.
Når du som nabo speler høg musikk i ein bustad med fleire naboar utelukkande for å være plagsom så er dette unødig støy som er ulovleg.

 

@Jella
Om du har hevingsrett er ikkje heilt klart. At det er (eller vil kunne komme) butikkar, folkeliv og arrangement som lagar lyd vil med stor sannsynlegheit ligge innafor det som du må tole når du vel å busette deg i bysentrum. Det som er eit spørsmål er om dette er eit forhold som det skulle vært opplyst om særskilt.
Som AndersT2 viser til så stemmer ikkje det som butikkeigaren seier med forskrifta for Oslo kommune. At butikken bryt forskrifta ved å spele for høg musikk vil ikkje være selgers ansvar.

Forøvrig så er lyden av tordenvær ofte anslått til 120 db, så om lydnivået er på høgde med tordenvær så blir det spelt musikk langt høgare enn dei 80 db som butikken opplyser.

Den tillatte lydstyrken på 70 db (forutsetter her at butikken ikkje har særskilt løyve som gir unntak frå forskrifta) tilsvarer lyden av ei vaskemaskin.
Ein lydstyrke på 80 db som butikkeigaren opplyser han har lov til tilsvarer omtrent det som eit menneske kan rope eller lyden av ein støvsuger.
Dersom det høyres ut som torden så er det nok langt høgare lydnivå enn det som er lov.

Her trur eg nok at det er mest realistisk med ei klagesak til kommunen for å få butikkeigaren til å redusere sin støy enn det er å heve kjøpet på bakgrunn av manglande opplysningar, men det kjem sjølvsagt ann både på kva selger har sagt (og ikkje sagt) om støynivået, beliggenheita til leiligheita og ein rekke andre faktorar. Terskelen for å heve kjøpet er forholdsvis stor, prisavslag eller erstatning er nok meir realistisk å få til.

Lenke til kommentar

Klagefristen er 3 måneder fra du oppdager en mangel ved boligen.  Klagen skal rettes til selger (ikke til megler) , med evt krav om prisavslag/heving av kjøp.

Prisavslag er nok mer sannsynlig enn heving.   Har du boligkjøper-forsikring bør du kopiere ditt selskap på klagen mot selger.  Selger vil sannsynligvis involvere sitt forsikringsselskap eller advokat om de ikke har det dekket via forsikring.

Musikk inne i butikken er en ting, men hvis det er ute på fortauet/ved offentlig rom som reklame, så er det egne forskrifter:

https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/2007-06-06-577/KAPITTEL_2#KAPITTEL_2

 

Sitat

§ 2-2.Sang og musikk, reklame m.m.

Den som på, i umiddelbar nærhet av eller ut over offentlig sted vil framføre sang eller musikk, stelle til oppvisning eller framvisning eller gjøre bruk av høyttaler, megafon eller lignende, må gi forhåndsmelding til politiet og/eller søke eventuell berørt kommunal myndighet, jf. kommunal veileder, hvis virksomheten i særlig grad kan forstyrre ro og orden.

Det er videre forbudt å påkalle oppmerksomhet for salgsvirksomhet ved bruk av lyd eller lys eller på annen måte som i særlig grad forstyrrer den alminnelige ro, orden eller ferdsel.

 

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...