Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Uføretrygd og Aksjeselskap


Soale

Anbefalte innlegg

Hei, 

jeg er uføretrygdet og kan ikke bevege meg hjemmefra men har funnet en måte arbeide på likevel.

Jeg har dannet et AS hvor jeg beregner omsetning på 20.000,- pr mnd med utgifter som

-leie av lokaler 3000,- (til meg selv) Regnskapsfører 2500,- Varekostnader 4200,- osv totalt skal det gå i 0,- hver mnd med inn og utgifter og lønn som er 0,4g grunnbeløp, altså det jeg kan tjene før uføretrygden blir redusert.

 

Men er dette forsvarbart til Nav? Jeg er redd for å gjøre noe feil men samtidig må jeg opp i en viss omsetning for å kunne arbeide på denne måten.

 

Noen erfaringer. tips og råd her? 

Takker så mye på forhånd.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Soale skrev (21 minutter siden):

Nei det går i 0,- med omsetning og utgift

Regnestykket rimer ikke:

Soale skrev (34 minutter siden):

Jeg har dannet et AS hvor jeg beregner omsetning på 20.000,- pr mnd med utgifter som

-leie av lokaler 3000,- (til meg selv) Regnskapsfører 2500,- Varekostnader 4200,- osv totalt skal det gå i 0,- hver mnd med inn og utgifter og lønn som er 0,4g grunnbeløp, altså det jeg kan tjene før uføretrygden blir redusert.

 

Lenke til kommentar

Når du selv er eneste aksjeeier og dermed kontrollerer utdelinger fra selskapet vil NAV se på totalbildet av selskapets drift og økonomi. Du må derfor forvente at NAV tar utgangspunkt i omsetningen din for å vurdere om arbeidsinnsatsen i selskapet står i rimelig sammenheng med den lønn du tar ut. Tar du ut nøyaktig 0,4 G i lønn, men i tillegg tar ut leieinntekter og aksjeutbytte, så står du i faresonen. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest d728a...97d

Er egentlig dette en reell problemstilling? Om du kommer over grensa blir det jo bare avkortet i trygden din. Går det veldig bra vil du jo kunne klare å brødfø deg selv uten videre støtte (som jo er hensikten med nyere endringer i uføretrygd?) og går det ikke bra har du uansett trygden å falle tilbake på?

Anonymous poster hash: d728a...97d

Lenke til kommentar
Soale skrev (På 24.2.2021 den 16.33):

Ikke sant :) Problemstillingen er vel at jeg må jobbe inn flere timer enn jeg kan ta ut lønn for pga kostnader i selskapet. De må jo kunne ta en helhetsvurdering her?

Kan jo hende at uføregraden din vil bli vurdert på nytt og redusert siden restarbeidsevnen har økt.

Endret av Jarmo
Lenke til kommentar
Gjest 16946...d98

Gjør man det rett så er det bare å kjøre på. Men som påpekt så er det viktig at du tar ut realistisk inntekt sett i forhold til omsetning og resultat i bedriften.

Du nevner "leie av lokaler" til deg selv. Hva mener du med det? Er det snakk om kontor i tilknytning til egen bolig må man være forsiktig. Omtrent til det punkt at det må være separat enhet med egen inngang og tilhørende fasiliteter som man betaler realistisk markedspris for. (Forsåvidt er det å leie lokaler av seg selv noe som er problematisk generelt sett, ikke bare om man har noen ekstra utfordringer i form av at man er uføretrygdet.)

Fort gjort at man trår feil ved "leie" av egne lokaler, er det noe du må gjøre for å få planene dine til å go opp, eller er det noe du ser på som snedig fordi det gjør at du får kjørt 36k i året som inntekt utenom inntektsgrensen?

 

Selv sitter jeg i tilsvarende situasjon. Vel - uten begrensning om at alt må foregå hjemmefra, og en del arbeid ute hos kunder.

 

Jeg har planlagt og beregnet ut i fra et par forutsetninger - for å være sikker på å være godt innafor:

- Lønn skal være tilsvarende det jeg ville fått i timelønn i en vanlig jobb med tilsvarende kvalifikasjoner.

- Fullstendig timeføring, der all innsatsen jeg gjør for bedriften blir lønnet arbeid med kurant timesats. Altså uavhengig om det er administrativt arbeid, lønnet arbeid hos kunde / på hjemmekontoret, eller venting/dødtid jeg *ikke* kan fakturere for, ute hos kunde.

 

Hva har du på inntekssiden?

 

Problemstillingen er reel, den beste / eneste tilpasningen man bør gjøre i forhold til inntektsgrensa er at man enten godtar det, og bruker den fleksibiliteten som fins og tar ut mer lønn som blir skattlagt høyt *eller* heller tilpasser aktiviteten nedover, sånn at maks 0.4g i året i lønn svarer godt med reell innsats.

Anonymous poster hash: 16946...d98

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...