Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Står noe i alkoholloven om hvor mye alkohol du kan ha i en mugge?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Etter alkoholforskriften § 4-5 kan brennevin bare skjenkes i mengder à 2cl og 4cl, men denne begrensningen gjelder ikke for cocktailservering. For cocktailservering gjelder de mer generelle reglene om at bevillingshaver må forsikre seg om at skjenkingen må foregå slik at skadevirkninger begrenses, og at lovens øvrige regler overholdes. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Som nemnt så er det brennevin som er regulert til maks 2 eller 4 cl om det ikkje blir servert i form av cocktails. Brennevin er definert tilvirket alkohol (her forstått som destillert alkoholholdig væske) uavhengig av om det er utblanda i andre produkt eller i rein form. All drikk over 22 % er å definere som brennevin.
Det er uklart kva som er forskjellen på utblanda brennevin og cocktails, basert på praksisen så må nok all brennevin som er utblanda å rekne som ein cocktail.

Det som i praksis er største hinderet for å servere alkohol i større kvantum på bordet er at etter alkoholforskrifta § 4-2 så er det ikkje lov å servere alkohol på ein slik måte at ein må anta at vedkomande blir openbart påvirka. Bevilgningshaver må derfor i utgangspunktet ta høgde for at dersom ein person drikk heile muggen/flaska så skal det fortsatt ikkje være så mykje alkohol at ein må anta at vedkommande blir openbart påvirka. I praksis er denne regelen vanskeleg for skjenkeplassane å forholde seg til, og ein tillett vanlegvis mange vinflasker på bordet om det er mange, eller at ein person kjøper eit brett med alkohol når ein finn det sannsynleg nok at vedkommande ikkje har tenkt å drikke alt sjølv. 

 

Ettersom skjenkeplassane naturlegnok er redde for å miste skjenkeløyvet så vil mange tolke regelverket strengt og ikkje tøye strikken meir enn nødvendig. Det vil være lov å servere cocktails i store kvantum, man fallhøgda er stor om skjenkekontrolløren kjem og påpeiker at vedkommande som fekk servering må antas å bli openbart påvirka av alkoholmengden.

 

Eit liknande eksempel er at det er få skjenkeplassar som har "happy hour" på grunn av forbodet i alkohollova mot å selge alkohol med rabatt. Teknisk sett gjeld forbodet berre den som har salgsløyve for alkohol, paragrafen regulerer ikkje den som har skjenkeløyve.
Det er heller ikkje å selge med rabatt om ein ikkje justerer på prisen. Det vil f.eks. være mulig å ha eit produkt til ein lav pris som ein berre selg i ei bestemt periode.
Praksisen er likevel at bevigningshavaren ikkje tek sjangsen på å slike kreative løysingar.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Helsedirektoratet har i en kommentar til forskriften uttalt:

Sitat

Alkohollovens bestemmelser inneholder ingen nærmere definisjon av begrepet "cocktail ". Det er derfor naturlig å ta utgangspunkt i nasjonale og internasjonale bransjestandarder, som angir hva ulike cocktails skal inneholde. En bars egenkomponerte cocktails vil imidlertid ikke omfattes av unntaket.

Det internasjonale barforbundet International Bartenders Association (IBA) har utarbeidet en liste over internasjonalt godkjente cocktails «IBA cocktails» som fremkommer på deres nettside iba-world.com. I henhold til Helsedirektoratets praksis kan det tas utgangspunkt i denne listen ved vurderingen av hvorvidt en drink er en "cocktail" i forskriftens forstand.

Hele uttalelsen kan leses her: https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/alkoholforskriften-med-kommentarer/kapittel-4-saerlig-om-skjenking/-4-5

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...