Gå til innhold

Danmark seiler opp som Europas stormakt på strøm. Blir Norge akterutseilt?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det som kommer til å skje er at Danmark får eierskap over energiøyen med størst kapasitet for å ta til seg overskuddsstrøm. De vil kunne produsere Europas billigste ammoniakk, metanol og andre eFuel varianter fra hydrogenproduksjonen, og alle vil koble seg til denne øyen som et knutepunkt for å kunne sende og ta imot strøm fra alle retninger - spesielt om øyen får GW skala rundt elektrolyse.  

Om dette skjer før vi er i nærheten av å tilby noe lignende, så er det for sent. Danmark vant, og vi blir å sende vårt overskudd til dem, som de selv utnytter for å bygge egen industri. De vil komme betydelig lengre med å dekarbonisere sine busser, lastebiler fly og skip + industri med rent hydrogen fra kortreist overflod av energi. Skal man så følge logikken rundt CO2 kvoter som man ser mot energiproduksjon/forbruk samt f.eks salg av elbiler, så kan Danmark som land havne i forkant og selge overskuddet sitt videre med denne satsningen til land som sliter med sine mål. 

 

Endret av oophus
  • Liker 6
Lenke til kommentar

Vi skal holde på med olje og gass lenge, lenge, lenge, lenge, som Freiberg sa på Dagsrevyen for snart 2 år siden. Slik er det, og CCS er ledd i dette arbeidet. Hørte på nyhetene i dag at Senterpartiet skal hindre programpostene om 100 TWh fornybar energi fra Norsk Økonomisk Sone fra MDG. MDG er ganske alene om å satse grønt, og det er tvilsomt om de får gjennomslag for å stoppe tildelingen av leteblokker. Vi må nok vente enda noen valg før den "Grønne" bølgen slår inn over Norge. Kanskje når havet står 0,5 m høyere, og vi er ganske alene om å satse på olje og gass at stemningen snur.

Ambisjonene til EU er store, men med mye vindenergi er det enda større behov for magasinkapasiteten til Norge på over 80 TWh.

Trolig vil EU satse på hydrogen, som kan bli til ammoniakk eller metanol til bruk i transportsektoren, så det er en fare for at vi har valgt et blindspor som ikke utnytter mulighetene som ligger i flytende energiterminaler langs kysten. 

Kanskje er vinden og bølgene den naturressursen vi burde bruke penger på, men da må MDG bli mye større enn de er.

Sannsynligheten for en omlegging til en fornybar industri er med andre ord ikke stor med Høyre eller Arbeiderpartiet i førersetet. 

Endret av aanundo
  • Liker 9
Lenke til kommentar
Exorsisimus skrev (1 time siden):

Det Europa behøver er kjernekraft. Kostnadene (miljø, økonomi osv.) ved vindkraft er altfor høye i forhold. I Norge kan vi først og fremst oppgradere eksisterende vannkraft, samt seriøst starte med utvinning, utvikling og utnyttelse av thorium.

Problemet med kjernekraft er jo nettopp at det ikke kan konkurrere på pris.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
8 minutes ago, Erasmus67 said:

Problemet med kjernekraft er jo nettopp at det ikke kan konkurrere på pris.

Det er mange som prøver å gjøre noe med det og er i ferd med å lykkes. An av dem er NuScale som skal bygge i USA og levere teknologi til en reaktor i Estland før 2030.

https://www.oregonlive.com/business/2020/10/us-awards-14-billion-for-nuclear-reactors-built-by-oregon-company.html
https://www.powermag.com/small-modular-reactors-gain-momentum-in-europe/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sareptas skrev (45 minutter siden):

Man burde kunne forvente litt mer teknisk innsikt av TU enn det som fremvises her, attpåtil av redaktøren....

"Energistyrelsen opplyser til TU at hver GW med vindkraft er beregnet å gi 4,6 TWh med strøm."

OK, la oss sjekke påstanden.

TWh = GWh x 0,001

Om vi tenker oss at det finnes 1 vindturbin som leverer 1 GW, så viser formelen at den vindturbinen må gå for fullt i 4600 timer.

Det er 8760 timer i ett år.

4600/8760 = 0,53

Altså, 53%.

Lykke til!! Det er et helt urealistisk.

Og, for å gjøre det hele enda dummere: "det skal bygges en øy med en kapasitet på 10 GW i Nordsjøen. Ambisjonene er krystallklare: Danmark skal bli en storeksportør av grønn strøm til hele Nord-Europa. En «stormakt innen grønn energi», ifølge pressemeldingen som ble sendt ut."

Det skal bygges ut 10 GW. La oss for et øyeblikk tro på at det gir 46 TWh, glem formelen over og trekk ned nisseluen.

46TWh ja....

EU's forbruk pr år er ca 3600 TWh

46/3600 = 0,013

Dvs 1,3%

Her snakker vi "Europas stormakt på strøm" ja

Er det slik at redaksjonen i TU deltar på vekkelsesmøter hos Norwea?

"Lykke til!! Det er et helt urealistisk."

Nå har vel Hywind til Equinor vist "utnyttelsesgrad" rundt 55%, og utbyggingen på Doggerbank med bunnfaste vindturbiner operer også med rundt 50%, så ikke "helt på jordet", slik du vil ha det til.

Nord Pool + Tyskland er rundt 1000 TWh/år, som er en mer realistisk, blir 5%.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Folk som kjemper for å forsvare sine sparepenger i TSLA glemmer at våre barnebarn ikke kommer til å vokse opp med de godene som vi hadde. Putt pengene i noe som kan bygge opp norsk industri istedenfor. Det er faktisk viktig, og vi må trenge ekstremt mye av ny suksessivt industri her i landet for å erstatte fortjenesten vi har hatt fra oljen og gassen, som igjen har bygget samfunnet de fleste av oss setter pris på nå. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Den grønne galskapen rundt strøm har gitt tyskerne de høyeste strømprisene i Europa:

https://finansavisen.no/nyheter/debattinnlegg/2021/02/02/7618454/ekstremt-dyr-omstilling-til-fornybar-energi?redirect&fbclid=IwAR3bMAGOsmicHwOP5ewwZtCRGKEO_kf9r1Z9oOWW8t_sClxV3ONjVaypwt8

Sånn går det når staten, ledet av politisk korrekte idioter, skal finne en smart vei videre.

 

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Dere MDG'ere som ivrer mest etter å legge ned olje og gasseksporten, har dere tenkt på at det er andre land som kommer til å fortsette med dette? Det eneste dere oppnår er økonomisk kollaps. Samtidig som den energiøkonomiske makten overlates til nasjoner hvis avkastning ikke går til prosjekter som Hywind, og batterifabrikk, samt det lokale idrettslaget, men snarere til våpen, meningsløs luksus for noen få, og tvilsomme pengeplasseringer.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

La for all del Danmark ta dette og hold Norge langt unna vindkraft. Vindkraft er miljøkriminalitet av verste sort. Skjønt, egentlig burde også Danmark og alle andre land forby vindkraft. Det viktigste er at Norge ikke ødelegger sin kyst med dette.

Sats heller på THORIUM! Det er fremtidens energikilde, og Norge har massevis av Thorium. Fagkunnskapen fra Halden og Kjeller kan brukes til forskning her, og en Molton Salt reaktor er antagelig beste og korteste vei til målet.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Exorsisimus skrev (3 timer siden):

Det Europa behøver er kjernekraft. Kostnadene (miljø, økonomi osv.) ved vindkraft er altfor høye i forhold. I Norge kan vi først og fremst oppgradere eksisterende vannkraft, samt seriøst starte med utvinning, utvikling og utnyttelse av thorium.

Du må lese deg mer opp på økonomi. Atomkraft er EKSTREM dyr på grunn av gigantiske prosjekt kostnader. De pågående prosjektene i Finland og Frankrike ligger CAPEX enhetsprisen på over 8 USD pr Watt installert effekt. Offshore vindkraft Ligger på rundt 1 USD pr installert effekt. Dette alene gjør både Sol og Vindkraft billigere enn atomkraft over levetiden.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Når det er ein kald vinter som no , er Danmark dei fleste dagar, ikkje i stand til å produsere nor kraft til å dekke eige forbruk. Viktigaste kjelda til Danmark på kalde vinterdagar er varmekraftverk ikkje vind. Vind viser seg å ha låg produksjon, i kalde perioder på vinteren. Sverige rekar med av innstalert effekt på 23 000 MW, er levert produksjon i 2021 på berre 5 % av innstalert effekt. https://bulletin.nu/nyheter/all/kylan-slar-ut-vindkraften-levererar-bara-fem-procent-av-sin-kapacitet

– Just nu levererar vindkraften cirka 1 300 MW av den totalt installerade effekten om 23 000 MW. Denna situation är helt tvärtom jämfört med förra året då vi hade en ovanligt varm och blåsig januarimånad, säger Johan Sigvardsson.

Enligt Bixia har det högtrycksbetonade vädret som har präglat januari resulterat i att det blåser mindre än vanligt och minskat produktionen av vindkraft.

– Hittills i år har vi haft en väldigt låg vindkraftsproduktion vilket också bidrar till att dyrare produktionsslag styr priset på el som då stiger. Vi räknar med att vindkraftsproduktionen kommer att ligga kvar på måttliga nivåer under kommande veckor, säger Johan Sigvardsson.

Kärnkraftsverket Ringhals 1 avvecklades vid årsskiftet. Hade det varit till någon hjälp just nu?

– Nej, inte just nu. Vi hade behövt importera i alla fall. Men om både Ringhals 1 och Ringhals 2, som

tillsammans gav en effekt om 1 800 MW, hade varit i produktion hade det hjälp till, eftersom vi just nu importerar cirka 900 MW.

Just nu levererar vindkraften cirka 1 300 MW av den totalt installerade effekten om 23 000 MW.-- NB- FORVENTAR IKKJE ATT REDAKTØREN ER I STAND TIL Å FORSTÅ DESSE SAMANHENGANE.... HAN HAR VEL KNAPT OPPHELDE SEG UT EIN BEINKALD VINTERDAG.

https://bulletin.nu/nyheter/all/kylan-slar-ut-vindkraften-levererar-bara-fem-procent-av-sin-kapacitet

  • Liker 3
Lenke til kommentar
studerebedre skrev (1 time siden):

 Vind viser seg å ha låg produksjon, i kalde perioder på vinteren.

Det er helt rett at kalde perioder sammenfaller med lite vind. -Det er vanligvis atmosfæriske høytrykk som skaper kaldt og stabilt vær i Norden.

-Men: Det kan ikke være Høytrykksområde sammenhengende fra Frankfurt til Nordkapp, eller fra Irland til Helsinki. Det er viktig å spre vindkraften. Danmark skal ha en god del i nordsjøen, de har allerede mye på land, og de skal sette opp mye rundt Bornholm. Det er en slik spredning som må til, pluss kabler i mellom.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...