Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hjelp med å komme seg ut av en leiekontrakt (tidsbestemt)


VX7

Anbefalte innlegg

Hei. 

Jeg trenger hjelp til å komme meg ut av en leiekontrakt i et kollektiv. Grunner er som følger: 

  • Renhold - hvor for meg, det ser ut som mugg både ved trappeoppgangen i loftetasjen og under dosetet der jeg bor. Renhold i og utenfor/rundt leiligheten opprettholdes ikke. 
  • Rømmningsvindu umulig å åpne - vinduet i stua, går ikke an å åpne, hvis det åpnes så kan man ikke lukke det. 
  • Internettet fungerer ikke til tider, vanskelig å jobbe med skole når nettet er usikkert. 
  • Språkbruke på telefon er uhyggelig hvor det ble sagt noe lignende som at
    Sitat

    jeg ødelegger livet hans

    i tillegg til treig respons fra han på meldinger. 

Har sendt mail til han angående husleieloven §9-6 oppsigelsesfrist, hvor den ikke gjelder i følge han. Spørsmålet mitt blir om jeg da kan sende ny mail i henhold til § 9-2.Tidsbestemte leieavtaler i lovverket. Eller andre muligheter for å komme meg ut av kontrakten. 

Leiekontrakt.pdf

 

Trappeoppgang.jpg

Dosete.jpg

Kjøkkenvask.jpg

Søppel.jpg

Vindu.jpg

Endret av Uderzo
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
VX7 skrev (44 minutter siden):
  • Renhold - hvor for meg, det ser ut som mugg både ved trappeoppgangen i loftetasjen og under dosetet der jeg bor. Renhold i og utenfor/rundt leiligheten opprettholdes ikke. 
  • Rømmningsvindu umulig å åpne - vinduet i stua, går ikke an å åpne, hvis det åpnes så kan man ikke lukke det. 
  • Internettet fungerer ikke til tider, vanskelig å jobbe med skole når nettet er usikkert. 
  • Språkbruke på telefon er uhyggelig hvor det ble sagt noe lignende som at

Jeg er ikke jurist, men om du skal angripe dette juridisk og ikke ved å komme frem til en avtale så vil jeg kommentere følgende til hvert punkt sett fra noen som ser saken utenfra. Generelt vil jeg tro at noen som senere skal vurdere lovligheten i å bryte kontrakten vil se på ting som man ikke kunne forvente når man inngikk leieforholdet (eksempel mangel på varmtvann, skjult mugg, sviktende strøm, etc) og så se på hvor alvorlig dette er og i hvilken grad disse ble utbedret innen rimelig tid av utleier.

  • Renhold
    • Er det skitten så vask det ville jeg ha tenkt
    • Står seg ganske svakt juridisk så fremst som det ikke er en fagperson som gjør en vurdering
  • Rømning
    • Livsviktig
    • Dette vil stå sterkt om du ensidige velger å fraflytte og ikke betale husleien. Ingen seriøs utleier vil la dette være en utfordring mer enn noen timer eller i det minste tilrettelegge for alternativ, godkjent rømning
  • Internett
    • Vanskelig å dokumentere
    • Står seg svakt juridisk
  • Språk
    • Sånn er livet.
    • Ubetydelig juridisk (så fremst så det ikke brytes lover som æreskrenkelse, trusler eller diskriminering)

Generelt vil jeg si at bildene ikke bringer til saken noe annet enn at det er et kjipt sted å bo (men, det regner jeg med at du så før du inngikk kontrakten).

Endret av Kfinn
Lenke til kommentar

Fyrst og fremst må du sortere ut kven som har ansvaret for det du påpeiker.

Etter leigeavtalen så leiger du eit bebuarrom i kollektivet med tilgang til fellesareal.

Du har avtalefesta at leiga inkluderer trådlaust internett, då er det sjølvsagt ei forutsetning at dette fungerer. Utfall av internett er ein mangel som du kan kreve utbetra. Dersom utleiger ikkje rettar mangelen så kan du rette krav om erstatning for ekstrautgifter som du har blitt påført, du kan holde tilbake husleige tilsvarande differansen mellom det du betalar i husleige od det hybelen er verdt utan inkludert interenett, og du kan høgst teoretisk heve leigeavtalen men det fordrar at mangelen er vesentleg. Sporadisk utfall av internett vil normalt ikkje være ein vesentleg mangel.

Leigeavtalen er etter leigeavtalen tidsbestemt til akkurat under 1 år. Ein tidsbestemt leigeavtale skal vare i minst 3 år, med anna sakleg grunn til denne perioden reduserast til 1 år. Konsekvensen av at den tidsbestemte leigeavtalen ikkje følgjer husleigelova er at leigeavtalen er tidsubestemt. Det medfører at avtalen i utgangspunktet kan seiast opp med 3 måneders oppseiingsfrist, men ettersom dette er ein leigeavtale om å leige eit bebuarrom som har tilgang til andres bustad så seier husleigelova at oppseiingsfristen skal være 1 måned. Unntaket om at ein kan avtale anna oppseiingsfrist blir nok ikkje relevant ettersom den avtalte 3 måneders oppseiingsfristen var basert på tidsbestemt leigeavtale. Når leigeavtalen blir tidsubestemt på bakgrunn av at det ikkje var lov å inngå tidsbestemt leigeavtale så er det standardbetingelsane etter husleigelova som er gjeldande.

Når det gjeld reinhold så er utleigers ansvar etter husleigelova og leigeavtalen å fastsette husordensreglar. I leigeavtalen er det avtalt at det er leigetakarane som skal stå for trappevasken.
Du kan kreve at utleiger sørger for at husordensreglane blir oppfylt, men etter leigeavtalen så medfører det berre at utleiger vil ta ekstra betalt for å få vasken utført av andre.
Utleiger har eit veldikeholdsansvar for inngangsparti, trapperom, osv. etter leigeavtalen, men vask og reinhold er ikkje ein del av det avtalte vedlikeholdsansvaret.
Merk også at du som leigetakar har vedlikeholdsansvaret for alt som er inne i leiligheita, inkludert vindauga. Dette vindauget som ikkje kan opnast har du med andre ord inngått avtale om at du sjølv er ansvarleg for å holde ved like slik at det både kan opnast og lukkast.

Vasking av leiligheita er leiketakarane sitt ansvar. Så der må du enten bli enig med dei andre bebuerane om korleis og kor ofte reinhaldet skal utførast, eller så må du ta på deg denne jobben sjølv.

Når det gjeld rømmingsvindauget så er dette ein viktig ting å ha i orden, men det skal veldig mykje til for at det gir hevingsgrunnlag. For det fyrste vil det ofte ikkje være formelt krav om at vindauget skal være ein rømingsveg, ofte er eldre bygårdar godkjent frå gamalt av med berre utgangsdøra inn til trapperommet. Det er likevel både fornuftig og anbefalt å ha fleire rømingsmuligheiter.
Likevel så er det slik at så lenge leiligheita er i den stand som den var i då det blei gjort avtale om å leige så har du lite å kome med, dårlege/manglande vindauger er normalt forhold som det er forventa at skulle eller burde ha oppdaga på visninga.
Basert på bileta du legg fram så er det tydeleg at dette er ei gamal leiligheit i eit gamalt bygg som har fått lite vedlikehold. Det er nok derfor sannsynleg at dette var noko som du måtte ha oppdaga då du inngikk leigeavtalen for eit halvt år sidan. Du har med andre ord vist kva standard som var på husrommet når du inngikk leigeavtalen, dette har ikkje oppstått etter at du flytta inn.

Dersom dette er eit formelt brudd på byggereglane så kan du melde frå til kommunen (byggesak eller brannvesenet), om det då blir gjennomført tilsyn og det blir nedlagt bruksforbod på lokalet så har du hevingsgrunnlag på bakgrunn av at det ikkje lenger er lov å bu der.

 

 

Tl;dr

På grunn av formelle feil i leigeavtalen så har du ei tidsubestemt leigeavtale med 1 måned oppseiingsfrist tellande frå den fyrste i påfølgjande måned. Dersom du sender oppseiing før måndag så skal du berre betale huseleige for februar måned (og må være utflytta og levere tilbake husrommet før den 1 mars).
Om utleiger er ueinig i dette så må utleiger gå til sak mot deg for å kreve erstatning for påstått kontraktsbrudd. Din erstatningsplikt er uansett avgrensa av utleigers ulovfesta tapsbegrensningsplikt, så du vil i verste fall berre være skuldig manglande husleige i den tida rommet blir ståandes tomt.
Du har depositum, så rett etter at du har levert oppseiing så varslar du banken om at du vil avslutte depositumskontoen. Då har utleiger 5 veker på seg på å gå til søksmål mot deg, om dette ikkje blir gjort så skal banken utbetale depositumet til deg etter 5 veker.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Har du leid hotell? Siden du tydeligvis forventer at folk skal vaske og rydde etter dere? Skjerpings. Ikke rart det kan bli litt amper stemning(ref språkbruk) når du krever slike ting. 

Å bo i felleskap er ett helsikken ift vask og ryddighet. Slik er livet. Dette må dere bare ta opp i plenum å få banket inn gode rutiner. 

Lenke til kommentar

I min tidligere post, angående leiekontrakten jeg er i nå, prøver jeg å finne en vei ut. Det jeg sendte han var at jeg flytter ut 1. mars og betaler kun leia for januar og feburar. Dette er det jeg fikk i svar fra utleier: 

 

Quote

 

Hei,

 

Vi tar avstand fra alle påstandene som du har fremmet på diskusjonsforumet du refererer til, og ser ikke behov for å drøfte de fleste av disse, da de faller på sin egen urimelighet.

 

Det er egentlig kun ett spørsmål som vi – etter å ha konsultert vår advokat - ser noen grunn til å kommentere, og det er det som går på oppsigelsestid:

 

Selv om vi aksepterer at leiekontrakten må anses som en tidsubestemt kontrakt som er oppsigelig, medfører ikke dette at andre deler av kontrakten blir ugyldig. Det hindrer dermed ikke at det fritt kan avtales en annen oppsigelsestid enn lovens hovedregel, slik siste ledd i § 9-6 i Husleieloven åpner for. I dette tilfellet er det utvilsomt avtalt 3 mnd oppsigelsestid.

 

I tråd med dette løper oppsigelsestiden som tidligere informert i månedene februar, mars og april – med siste leiedato 30.04.2021. Om ikke boligen leies ut på nytt i perioden, vil vi fakturere og innkreve husleie for hele perioden, og er forberedt på å ta de skritt som er nødvendig for å sikre vårt rettmessige krav i depositumskontoen.

 

Vi minner om at du allerede misligholder kontrakten ved at husleie for januar ikke er rettidig betalt. Ut fra de bilder som du har vedlagt så fremkommer det at rydding og renhold av fellesarealer ikke er tilfredsstillende. Her må vi be om at du tar grep i samarbeid med de andre beboerne for å rette opp i dette.

 

Avslutningsvis vil vi gi uttrykk for at vi ikke vil være negativ til konstruktiv dialog om denne kan baseres på en mindre konfliktfylt linje enn den du nå legger opp til.

 

Med vennlig hilsen

OSCAR LARSEN EIENDOM AS

 

 

Min første post: 

 

Endret av VX7
Lenke til kommentar
Gjest bc1d8...972
Sverre1969 skrev (3 minutter siden):

Du håper han får leid ut slik at du slipper å betale i oppsigelsesperioden du har kontraktsfestet deg til...

Men utleier må ikke løfte en finger for å få leid ut, de har krav på betaling fra leier i oppsigelsesperioden. Ut fra ordlyden ser det ikke ut som at de kommer til å gjøre noe som helst da det kun hjelper leietaker og ikke utleier.

Anonymous poster hash: bc1d8...972

Lenke til kommentar
Gjest 6c00a...234
Gjest bc1d8...972 skrev (58 minutter siden):

Men utleier må ikke løfte en finger for å få leid ut, de har krav på betaling fra leier i oppsigelsesperioden. Ut fra ordlyden ser det ikke ut som at de kommer til å gjøre noe som helst da det kun hjelper leietaker og ikke utleier.

Anonymous poster hash: bc1d8...972

Huseier har vel plikt til å prøve å leie ut igjen/redusere leietakers tap? 

Anonymous poster hash: 6c00a...234

Lenke til kommentar
VX7 skrev (20 timer siden):

I min tidligere post, angående leiekontrakten jeg er i nå, prøver jeg å finne en vei ut. Det jeg sendte han var at jeg flytter ut 1. mars og betaler kun leia for januar og feburar. Dette er det jeg fikk i svar fra utleier: 

 

 

Min første post: 

 

Da ville jeg ha respondert med henvisning til Husleielovens §1-2 om Ufravikelighet:

Sitat

§ 1-2.Ufravikelighet

Det kan ikke avtales eller gjøres gjeldende vilkår som er mindre gunstige for leieren enn det som følger av bestemmelsene i loven her.

Ved leie av lokale kan loven fravikes i avtale, med unntak av §§ 1-1 til 1-4, 4-1, 4-4, 4-6, 9-7, 9-8, 9-10, 12-3 og 12-4 og kapittel 13.

Her er det verdt å merke seg at du leier bolig, ikke et lokale. Hvis utleier prøver seg med henvisning til denne paragrafen selv som grunnlag for fravikelse fra lovens hovedregel, så kan du henvise videre til Husleielovens §1-1. Lovens virkeområde m.v. femte ledd:

Sitat

Med bolig menes i denne loven husrom som fullt ut eller for en ikke helt ubetydelig del skal brukes til beboelse. Med lokale menes i denne loven annet husrom enn bolig.

 

Lenke til kommentar
Gjest 8ea50...135

Ikke direkte relatert til jussen, men sliter med å forstå motivasjonen til å si opp kontrakten her?

Renhold er ditt eget ansvar, og det du har tatt bilde av tar ikke mer enn fem minutter å vaske rent.
Vinduene er ditt eget ansvar, og burde heller ikke ta mer enn et par dråper olje og fem minutter å fikse.
Internett, her skriver du ikke hvordan du får tilgang til det, men kanskje huseier er ansvarlig. Bruk mobilen eller egen 4G-router som backup.
Språkbruk, hvis du har klaget over det nevnte så skjønner jeg jo at huseier er lei?

Mora di bor vel ikke i kollektivet, her er det du selv som må ta ansvar. Det blir neppe noe bedre noe annet sted heller, med mindre du flytter hjem til mamma, da. 

Mener virkelig ikke å være frekk, men dette er jo ting som er veldig enkle å løse og som du vil oppleve hvor enn du bor, og som du må ta ansvaret for selv?

Anonymous poster hash: 8ea50...135

Lenke til kommentar

Som jeg leser dette er saken enkel, denne bedriften prøver å lure deg med en ulovlig kontrakt som er ugyldig da den har avvik fra lovverket. 

Som tidligere bedriftseier hadde jeg uten tvil gjort det samme som dem, skape en ubehagelig situasjon for å ikke tape penger. 

Sier du opp før mandag sier lovverket at du skal flytte ut første mars, å du skal ikke betale en krone mer etter det, han får null medhold i en rettssak rundt dette, du følger bare loven. 

Lykke til, ikke la folkene som komenterer usakelige, å ber deg flytte hjem til "mamma" dra deg ned. Det skal ikke være sånn i ett kollektiv, det er faktisk opp til huseier å sørge for at leietaker holder sin del når det kommer til renhold, det er ikke opp til en enkelt person i hele kollektivet. 

https://www.proff.no/selskap/oscar-larsen-eiendom-as/ålesund/eiendomshandel-og-utleie/IF41NS710MV/

Ting ga litt mening når jeg sjekker bedriften. Dem går nok konken i nære framtid, usunn økonomi. 

Lenke til kommentar
33 minutes ago, Sverre1969 said:

Hvor i loven står dette?

Har ikke paragrafer å vise til, men dette har vært normal praksis alle steder jeg har leid, og jeg er veldig sikker på at det står i lovverket en plass.

Edit: Mulig jeg misforstod noe her.. Hvis du har 3 måneder oppsigelsestid og du sier opp i midten av en måned, så teller ikke dagene ned før første dag i neste måned. Så uansett om du sier opp dag 1, 15 eller 30 i januar så kan du bo frem til 30. april.

Endret av Thor.
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Thor. said:

Har ikke paragrafer å vise til, men dette har vært normal praksis alle steder jeg har leid, og jeg er veldig sikker på at det står i lovverket en plass.

Edit: Mulig jeg misforstod noe her.. Hvis du har 3 måneder oppsigelsestid og du sier opp i midten av en måned, så teller ikke dagene ned før første dag i neste måned. Så uansett om du sier opp dag 1, 15 eller 30 i januar så kan du bo frem til 30. april.

Nettopp. Og du må betale til 30. april.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...