Gå til innhold

Anbefalinger til brukt kamera til landskapsbilder


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg velger merke og alltid Canon fordi det er det jeg vant med. Har sett imoponerende bilder med Sony-kamera, om du vil bli Sony dude. 

Kameraet du viser til bør kunne ta gode landskapsbilder sånn som jeg leser tester. 

Det nyeste kameraet jeg har fiklet med er et Canon 77D. Dette kameraet kan ta imponerende HDR-bilder med å sette sammen tre bilder med tre ulike eksponeringer automatisk i kameraet.  Ser at A68 også kan gjøre det samme. HDR kan lage veldig imponerende landskapsbilder. 

I gamle dager måtte man importere tre bilder og rendre bildene tidkrevende på pc. Å ta HDR on the fly er en revolusjon. 

Tenk også vidvinkel, gjerne 15-35 mm og krever annet objektiv enn stock objektiv. Kombinert med polariseringsfilter kan lage morsomme bilder med dype farger. 

Lenke til kommentar

Landskapsbilder er stort sett ikke problem for noe kamera, spesielt om du skal sette det på et stativ. Om noe er det skarpheten til objektivet som er viktig, men siden du sikkert stopper ned til f/8 eller noe sånt uansett er nok ikke det spesielt vanskelig å til heller.

Noen spesiell grunn til at du ser på Sony a68? Det er jo et fem år gammelt hus med en "død" fatning.

Lenke til kommentar

Du burde beskrive litt bedre hva du er ute etter og hvordan det skal brukes. Landskap kan være så mangt, og ambisjonsnivå kan variere.

Du burde uansett tenke på objektiv, et skikkelig stativ, filtre, kamerasekk osv lenge før du tenker på antall megapixler.

Tenker du å bruke 5 000 kr på alt, eller 5 000 kr kun for kamerahuset?

For min del ville jeg fokusert på et kamera som tåler litt hard medfart og noen dråper regn, og objektiv som tåler det samme.

Endret av Dr. Brodsky
Lenke til kommentar

Det ligger en Nikon D3500 + AF-P 18-55mm til salgs på Finn.no til 4 700 kr. Nytt koster dette 5 500 kr, men her får du også en god del ekstra.

SB-600 pleier å ligge på rundt 500 - 600 kr brukt. Nikon 40mm Micro koster 3 000 kr nytt (fant ikke noen brukt). Ringlyset og resten vet jeg ikke. Dette er ikke det du trenger til landskap, men er nok gøy å leke med om du vil prøve deg på macro/produktfotografering, eller til og med portrett.

Kamerahuset har forresten 24,2 MP og er uten AA-filter.

Endret av Dr. Brodsky
Lenke til kommentar

Er ikke så up-to-date på kameraer for tiden, men vil bare spille inn at det er greit å være obs på at antallet megapiksler (innenfor rimelighetens grenser) har mindre betydning for kvaliteten og detaljene du får med deg i bildet enn objektivet. Små bildebrikker med mange megapiksler gir gjerne mer digitalstøy og dårligere kvalitet.

Ville ikke hatt noen betenkeligheter med et (gammelt) kamera (f.eks. originale EOS 5D eller Fujifilm X E-1) med under 15 megapiksler for å blåse opp til meterstore print forutsatt bruk av et godt objektiv (og god kunnskap/riktig teknikk).  Men god optikk er ikke billig da, og egenskaper ifht farger, motlys, reflekser etc kan være vel så viktig som den rene oppløsningen ved landskapsfotografering.

Lenke til kommentar
2 hours ago, Larpa said:

Jeg tenker jeg må ha en del megapixler for å kunne printe det ut i stort format. Med sine 24mp er det et av de billigste på finn.no i forhold til megapixler.

Er åpen for andre forslag. Jeg har ikke så bra oversikt over hva som finnes der ute.

Gir mening det. Personlig tror jeg jeg heller ville sett på en fatning som fortsatt støttes, og sett mot Sony E mount eller Fuji X, så du potensielt kan utvide om du skulle få lyst til det. Ligger en X-T20 ute på Finn til 5k med objektiv; X-T1, X-E3 og X-T100 burde også være mulige å få tak i relativt rimelig. Ikke sikkert Canon/Nikon APS-C speilrefleks blir feil heller.

Et argument for å vurdere et speilløst kamera til landskapsfoto, kan forøvrig være at det finnes masse interessant, rimelig og god kinesisk optikk der ute. Disse har manuell fokus og blender, men det er neppe noe stort problem til landskapsfoto. 7Artisans og Meike har gode 12mm-objektiver til Sony E, Fuji X, Canon EOS M og Micro Four Thirds.

Jeg skal ikke skryte på meg å være noen landskapsfotograf akkurat, men tok dette her med et kamera til en tusenlapp (gammel sliten Fuji X-E1) og et objektiv til 600 kroner (7Artisans 25mm f/1,8). Synes ikke det er så galt hva man kan få til på tilnærmet nullbudsjett.

thvmgt.jpg

Lenke til kommentar

Hvis den gamle Canon 400D er i orden, så kunne den brukes med Canon EF-S 10-18/4.5-5.6 IS STM. Jeg fotograferer ikke så mye, men det er et objektiv jeg bruker relativt mye. Fin vidvinkel med bra bilde til grei pris.
Brukt f.eks.: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=204342124
Nytt: https://www.prisjakt.no/product.php?p=2655375

 

77D med EF-S 10-18/4.5-5.6 IS STM:
image.thumb.jpeg.4c4492de336577bad01b1879dfbadcf5.jpeg

Lenke til kommentar
13 hours ago, Larpa said:

Takk igjen for gode innspill, folkens!

 

jeg har faktisk et gammelt canon 400D liggende, men det er vel bare å gi opp vil jeg tro :)

Det er jo et kurant kamera, hadde det selv, men synes å huske kit-objektivet var litt stusselig. 😛 Lånte en Canon 10-22mm som jeg likte veldig godt da. Ser Sigma 10-20mm ligger ute på Finn for en slikk og ingenting også, kanskje den er bra?

Største ulempe med 400D er at 10 MP kanskje er litt lite, og sensoren er ikke noe særlig over ISO 800. En annen ting er jo at nå som speilrefleks begynner å bli veldig nisje, kan du potensielt male deg litt inn i et hjørne om du kjøper objektiver og eventuelt nye hus, forsåvidt.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...