Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leietaker ber om attest på at sønn og svigerdatter bor hos ham


Fylliksen

Anbefalte innlegg

Hei, jeg leier ut leiligheten min til en utenlandsk statsborger (fra EU). Han har leid ett år av meg nå, og var i utgangspunktet innstilt på å bo der lenge, men jeg må flytte inn igjen der før sommeren, så jeg får solgt leiligheten neste år. Jeg hadde sendt ham varsel om det før jul, men det hadde han ikke mottatt (noe som jeg fant ut mest sannsynlig stemmer). I går kontaktet han meg og spurte om jeg kunne gi ham en attest på at sønnen og svigerdatteren hans bor i leiligheten min, angivelig noe de trengte til skatteetaten for å bevise at hun skal bo i Norge mer enn 3 mnd. Planen deres er i følge leietakeren min at de også skal bosette seg i Norge for en periode. Først ville han ha en bekreftelse på at hun skulle bo der i ett år (før han visste at jeg hadde tenkt å si opp leieavtalen), men det sa jeg nei til, da jeg ikke har noen kontroll på hvem andre leietaker lar bo hos seg og hvor lenge de blir boende, samt at jeg kommer til å si opp kontrakten før den tid. Vi har en standard leiekontrakt med 3 mnd oppsigelse. 

Jeg sa til han at jeg syntes det høres mer riktig ut at det er leietaker som må bekrefte at sønn og svigerdatter bor hos seg, da det er han som disponerer leiligheten. Da sa han at de på skatteetaten ville ha bekreftelse fra eier av leiligheten, ikke leietaker som disponerer leiligheten.

Jeg har to spørsmål. Er det noen som har noen formening om bakgrunnen for at han spør om dette? Og hva bør evt jeg gjøre? Jeg tenker å sende de en mail der jeg skriver at jeg har leiekontrakt med leietaker, som forteller meg at sønn og svigerdatter har flyttet inn hos de, og legge med en kopi av leiekontrakten vår. Da gir jeg i hvert fall ikke feilaktige opplysninger til Skatteetaten, men kan allikevel hjelpe han med det svigerdatteren hans trenger. Han har vært en veldig grei leietaker så langt, så jeg vil gjerne hjelpe han, men det er ikke aktuelt for meg å gi feilaktig informasjon til Skatteetaten og bli dratt inn i noe trøbbel. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er enig i at det er han som burde bekrefte at sønn og svigerdatter bor hos ham. Du kan be ham fortelle Skatteetaten at de kan ta direkte kontakt med deg som utleier, hvis det er behov for det. Men at du ikke føler deg komfortabel med å skrive under på en slik attest da dette ikke har noe med leieforholdet å gjøre - men utenforstående sosiale forhold.

Borgere fra EU kan også enkelt melde flytting i folkeregisteret i Norge. Deretter kan dem få bostedsattest. Det er ikke krav om å lever inn attest eller lignende på et leieforhold eller annet bevis på at du faktisk oppholder deg på denne adressen. Dette vet jeg fra polakker jeg kjenner her i Norge. 

Jeg mistenker at dette kan ha med NAV å gjøre. Men det blir bare spekulasjon. 

Du kan også ringe til Skatteetaten og spørre om det er praksis for deg som utleier å skrive ut slike attester. Sannsynligvis får du nei. Da har du et enda sterkere grunnlag for å ikke skrive under på en slik attest. I verste fall kan du være medskyldig i dokumentfalsk om det viser seg at dem faktisk ikke bor der. 

Det er riktig av deg å si nei i dette tilfelle. 

Lenke til kommentar
11 hours ago, Fylliksen said:

.................

Jeg har to spørsmål. Er det noen som har noen formening om bakgrunnen for at han spør om dette? .........

Skatteetaten og folkeregisteret er i noen tilfeller skeptiske til å la "noen" melde flytting til en adresse uten at det er dokumentert av utleier at de faktisk bor der.  Da jeg ønsket å melde flytting ifm separasjon/skilsmisse måtte jeg fremlegge dokumentasjon fra utleier på at jeg faktisk hadde leiekontrakt.

Lenke til kommentar

Så lenge du gir opplysninger som er sanne og (så langt du vet) fullstendige er det ingenting i veien for å gi en slik bekreftelse. Hvis du er bekymret for hva attesten vil bli brukt til kan du føye til "denne attesten er kun til bruk overfor Skatteetaten". 

Offentlige instanser krever slike bekreftelser for flere formål. Skatteetaten krever det for å rekvirere D-nummer/fødselsnummer hvis du ikke har et arbeidsforhold. 

Lenke til kommentar
On 1/22/2021 at 10:21 PM, Fylliksen said:

Han har leid ett år av meg nå, og var i utgangspunktet innstilt på å bo der lenge, men jeg må flytte inn igjen der før sommeren, så jeg får solgt leiligheten neste år.

Et lite "off-topic" spørsmål, var leietid var avtalt i kontrakten?

Tidsbestemt/ubestemt og reglene rundt slikt kan i verste fall stikke kjepper i hjulene dine.

Endret av BearCat
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Fikk mer info av leietager og en mail direkte til saksbehandleren i skatteetaten, så sendte hun en mail der jeg forklarte situasjonen, og det gikk visst i orden. 

 

BearCat: Er tidsbestemt kontrakt, var vel i utgangspunktet satt for 3 år med 2 mnd oppsigelsestid. Leietakeren ser etter et nytt sted nå, så forhåpentligvis finner han noe nytt ganske snart.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...