Gå til innhold

Karate eller boksing?


Anbefalte innlegg

On 3/10/2022 at 1:09 PM, @Filosofen said:

Har selv drevet med boksing. Mitt innspill her er at boksing er utrolig bra trening, men man mister jo en del hjerneceller. Det er nesten bekymringsverdig å snakke med gamle ringrever som bokset på 70/80-tallet – min erfaring er at disse ikke henger like godt med i samtalen som personer som har vært foruten en karriere innen boksing. Karate er nok ikke like effektivt i "virkeligheten", men du vil nok takke deg selv når du blir eldre. Har du vurdert jiu jitsu? Det er effektivt, samtidig som du slipper unna slag til hodet (så vidt jeg vet, i hvert fall).

Litt tregt svar.

Enig, boksing er fenomenalt, og som selvforsvar er det på topp tre favoritter.

å møte en bokser som vet å bevege seg trenger ikke bokseren å slå et slag en gang, en er utslitt bare ved å forsøke å slå jævelen.

Mange av gamlegutta har definitivt nevrologiske senvirkninger, men jeg vil påstå at en fint kan trene boksing og lære å anvende det som selvforsvar uten å risikere traumepåført Parkinsons i ettertid.

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 4 uker senere...

Vil anbefale deg å starte med shaolin.

Hvis du først skal begynne så hvorfor ikke ta den helt ut med en gang?


Dette er som de fleste ikke forstår, det samme som mma, bare til det ekstreme.
I tillegg så har shaolin spesielt de ekstra vesentlig delene av treningen som stort sett ingen andre har.

Spesielt med vesentlig vekt på yoga.


Å trene vekter er bra for å trene styrke, men den tyngden og smidigheten du får med yoga får du ingen andre plasser altså.
I tillegg, dette kan du trene når som helst hvor som helst, og du kan trene mye mer enn du kan trene vekter i løpet av en dag.

Har selv drevet siden jeg var liten, hatt noen pauser opp igjennom livet men det gjør jeg ikke igjen.
Den treningen er helt avgjørende for helsa og humøret - asså.


Kan også røpe at ja, jeg har også vært i noen "uheldige" situasjoner som kunne gått virkelig galt opp igjennom.
Uten å røpe for mye, men allerede som barn slo jeg folk overende, når jeg slo i magen så lettet de fra bakken og landet på trynet.

Ganske kult.


Noen lenker :


https://www.youtube.com/watch?v=J7t5DAxSZeY

https://www.youtube.com/watch?v=dTxMvMdRR-I

https://www.youtube.com/watch?v=J60g0pMtcwY

Lenke til kommentar

Virker som mange svarene i denne tråden bærer preg av å være skrevet av folk som selv ikke driver med kampsport. 

Å begynne med en hvilken som helst kampsport fordi du har som hensikt å banke opp noen er i utgangspunktet en dårlig ide. Det er mange virkemidler du kan og bør ta i bruk først, som å snakke med foreldre, skole, skolehelsetjenesten osv. slik at man kan start en prosess som tar tak i grunnproblemet. 

Han som ble mobbet, begynte med kampsport, og så banket opp bøllen, og fikk dama, hører hjemme på filmlerretet.

Jeg har selv flere års erfaring fra både karate og Taekwon-do, og det første en god skole vil gjøre er å ta av deg holdningen du går inn i dette med. 

Påstanden om at karate eller andre tradisjonelle kampsporter ikke vil kunne brukes irl selvforsvar er selvfølgelig helt feil, du vil fint kunne bruke det du lærer til å eliminere en motstander, men det er også kampsport, der sporten i dag er viktigere. 

Det er riktig nok andre grener som er mer tilpasset å håndtere overfallsituasjoner, hvordan uskadeliggjøre personer med kniv eller tilsvarende våpen. Men, felles for alle er, du lærer å unngå konfrontasjon så langt det lar seg gjøre. 

Og ett faktum er 100% sikkert, du vil måtte trene i mange mange år før du har noen som helst praktisk sikker nytte av denne kunnskapen. 

Således betyr det lite hva du begynner med, for premisset er galt. Men, det å drive med denne typen kampsport, samme hvilken du velger, trener kroppen og hodet, det gir selvsikkerhet og ofte en synlig endring i positur og fremtreden. Det samme vil faktisk gjelde vanlig trening, en kombinasjon av utholdenhet, ekslosivitet, smidighet og styrke. Det i seg selv vil gi noe av den samme effekten hva gjelder positur og holdning, og kan også hjelpe mot hvor utsatt man er. 

Men, alt vil ta tid, så jeg avslutter med å hoppe tilbake til starten av denne posten. For det er der den raske endringen kan skje. 

Endret av Serpentbane
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det første du lærer når du trener selvforsvar er å gjøre det du må for enten å nedeskalere situasjonen eller komme deg unna. Og strengt tatt er det vel det du er lovpålagt å gjøre. Dersom du sloss men hadde muligheten til å stikke kan det tolkes som at det ikke går under selvforsvar.

Har trent både Wing Chun Kung Fu og Tae Kwon Do mens jeg vokste opp. Selvforsvar segmentene vi trente var litt adskilt fra det andre som er mer teatralsk. Om jeg skulle valgt den "beste" kampsporten 1 mot 1 hadde det nok vært BJJ som nevnes ovenfor. Hvis ikke det blir det vel noe tilsvarende Krav Maga eller MMA.

Det jeg imidlertid reagerer litt på er motivasjonen. Om man begynner med kampsport for å "bevise at man ikke er pingle" så blir man lett overmodig og tar seg vann over hodet, og kan lett havne i trøbbel. Viktig å ikke få et romantisert forhold til vold, det er stygt og uforutsigbart og selv en mester i kampsport kan bli lett slått ned av et skittent cheap shot i en gatekamp. I motsatt fall er det lett å undervurdere hvor mye skade man selv kan gjøre. Om du slår noen så de svimer av og lander med hodet på fortauskanten kan man fort være skyld i at noen dør eller blir permanent invalid. Det er ikke noe man har lyst til å leve med resten av livet, uansett hvor god grunn man hadde.

Selvforsvar 101: røm. Hvis du ikke kan rømme, sloss skittent. Gå etter skritt eller øyne. Så fort faren er eliminert ring politi og hold deg på trygg avstand. 

Lenke til kommentar
  • 9 måneder senere...
Sander NJ skrev (På 31.3.2021 den 23.02):

Hei. De har også MMA. Mener du det ikke er noe for meg? Bare lurer 🤣. Eller kickboksing eller jujutsu?

 

Ville begynt med kickboxing, judo eller bryting, basert på preferanse, og så gått inn i MMA om målet er praktisk selvforsvar.

Det er greit å ha et grunnlag man mestrer, en vinkel inn i sporten man er komfortabel med, så er det mindre stress.

Samtidig, Kombiner med løping; sprint og mellomdistanse. Det er hva som redder livet ditt om du faktisk havner i problemer hvor bruk av vold kan være en trussel mot deg, alene.

Om de løper etter deg, så blir de lettere å håndtere om du ikke slipper unna, men er langt bedre trent.

Selvforsvar er ironisk nok mest nyttig om noen andre er truet.

Endret av Red Frostraven
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...