Gå til innhold

Se meteoren lande på Løten


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Sannsynlig nedslagsfelt er nok beregnet ut fra blant annet vindretning i flere luftlag, men det offentliggjøres vel ikke for hvermansen før de får gått manngard i området. I Chelyabinsk var nedslagsfeltet ca 30 * 4 km, men det var med nesten horisontal bane. Her som den har gått nesten rett ned og værdataene antagelig er mer presise burde det la seg gjøre å beregne et rundt nedslagsfelt med ca 2 km diameter. Altså pi kvadratkilometer. Hvis et søkelag på 100 personer går med 2 meter avstand så må de gå ca 16 kilometer hver for å dekke hele feltet. Men de bør selvsagt starte i midten av feltet der sannsynligheten er høyest.

Med lydregistrering fra bare én stasjon (med presisjons-ur) så er det dessverre ikke mulig å triangulere. Hvis de kunne triangulert overlydsssmellet (ca 12-15 km over bakken) så kunne søkeområdet krympet en god del. Selv to-punkters "triangulering" kunne redusert søkeområdet en hel del.

Kameraene og lyset fra meteoren i stor høyde gir dessverre ikke god presisjon på nedlsagsfeltet. Fordelen er at det trengs veldig få for å dekke store områder. Infralydmikrofoner kan derimot gi høy presisjon, men har den ulempen at det trengs stor tetthet for å kunne triangulere.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Dersom meteoritten gjekk ned i skogen så er det nok vanskeleg å finne den sjølv om ein klarer å berekne kvar den landa. Om metoritten er så liten som 0,5 kg og kanskje også består av jern så er det ikkje den heilt store klumpen ein skal finne.
Det blir nok fort systematisk leiting med metalldetektor som er mest aktuelt for å klare å finne den.
Sjølv om metoritten har landa med høg hastigheit så kan den fint ha blitt dempa av diverse greiner utan å etterlate seg synlege merker i terrenget.

Hadde meteoritten gått ned i snødekt terreng så burde det være enklare å kunne finne krateret.

Håper at den blir funnet, og at den som finner den leverer den inn.,

  • Liker 1
Lenke til kommentar
WiiBoy skrev (1 time siden):

Er det grunneier eller staten som eier den om den blir funnet? 

Fra Norsk meteorittnettverk:

Sitat

Hvem eier meteoritter som blir funnet? Dagens lovverk omtaler ikke meteoritter eksplisitt. Marianne Reusch har skrevet en artikkel om eiendomsretten til blant annet meteoritter etter en analyse av rettskildene. Kortversjonen er at finneren kan tilegne seg mindre meteoritter (som lett kan medbringes uten hjelpemidler) under ellers lovlig ferdsel. Slike funn tilfaller i dag ikke Staten, og undersøkelser gjort av f.eks. Naturhistorisk museum tar ikke stilling til eiendomsretten.

De vanligste meteorittene, jernmeteoritter har ganske lav verdi, fra ca 500 kr/kg, mens sjeldnere meteoritter kan være verd flere tusen kroner grammet. http://norskmeteornettverk.no/bakgrunn/verdi.html

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...