Gå til innhold

Fra arduino til salg av ferdig produkt?


Anbefalte innlegg

Hei,

Har noen ideer for forskjellige produkter jeg kan lage som jeg eventuelt også kan selge. 

Mesteparten av disse baserer seg på arduino. Er det noen som har tatt dette skrittet, fra prototype til produksjon?

Et problem jeg også muligens kan støte på er om jeg bruker moduler til Arduino som andre har laget. Disse må jeg vell eventuelt få lisens for og bruke i min ide?

Jeg har egentlig ikke lyst og legge for mye tid i salgsbiten og produksjonen og kunne egentlig tenkt meg og outsourcet denne biten. Evt få noen andre til å produsere for meg. Dersom noen har erfaring fra dette hadde det også vært fint om dere kan dele. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har tenkt det samme, men lets face it. Det meste er funnet opp fra før. Arduino er best hvis man har egne spesifikke ønsker om hvordan ting skal fungere. Å masseprodusere hjemme i kjelleren koster MYE tid og folk flest vil ikke betale ut av nesa for en eller annen sensor/sensorer. 
 

Jeg har laget meg min egen garasjeportåpner som er appstyrt og lys i taket som slår seg på automatisk når porten åpnes etc. alt er lagt opp skikkelig og montert i bokser etc. 

skulle jeg tatt betalt for alle timene jeg brukte så hadde jeg blitt rik. Man får kjøpt ferdige portåpnere som kanskje ser enda mer elegant ut for en lavere sum. Men det å ha laget det selv er jo litt morsomt. Men man skal ha mye verktøy og deler for å få til dette skikkelig. Ingenting er spesielt dyrt isolert sett, men til syvende og sist blir det en del greier man må ha. 

jeg tror rett og slett det aller meste er laget fra før. 

Lenke til kommentar
morgan_kane skrev (9 timer siden):

... Er det noen som har tatt dette skrittet, fra prototype til produksjon?


Ja, forsåvidt, men det er som oftest en lang lang vei å gå.

En Arduino med noen ferdige shields, som du har skrevet noen linjer kode til, er generelt ikke et salgbart produkt, men det kan være det.
Dersom du lager egne shields som gjør noe nyttig, så kan kanskje de være salgbare.

Det vanlige er nok at man har en ide om et produkt, så prototyper det, deretter lager et ferdig produkt osv.

Si helt hypotetisk at du får den fiffige ideen at du skal lage et produkt som gjør at du kan koble den gamle Betamax-spilleren din til en ny TV med HDMI, sånn for å ha et eksempel det går an å følge her.

Du begynner med en Arduino UNO og et ferdigkjøpt RF-shield med BMC kontakt.

Du kobler Betamax-spilleren til, skriver kode som linjedobler, henter farger, legger til paletter osv. 
Du skriver så kode som spytter ut gyldig HDMI 1.4b på åtte av io-pinnene, en bragd i seg selv, da HDMI er ganske komplisert.

Dingsen funker fint, å du finner ut at det kanskje er et salgbart produkt.
Det er ytterst få som vil kjøpe en Arduino med noen shields og hjemmespikka greier, de fleste ønsker et fiks ferdig produkt.

Det neste steget er som regel å finne ut hva du ikke trenger.
Du har nå en haug med IO-pinner, krystaller og motstander, USB, kanskje Wifi og annet du ikke trenger i ditt produkt.

Det vanlige da er at man begynner å tegne opp en egen PCB. Man starter kanskje med ATmega328P'en, prosessoren, så legger man til kun de komponentene man trenger, kanskje også noen som ikke var på Arduino'en, for eksempel fra shields eller breadboards man har brukt underveis.

Fra CPU'en så trenger man kanskje noen analoge utganger til RF-inngangen, noen ADC (analog to digital) brikker, noen kondiser for filtrering, en RF kontakt osv.
På andre siden kanskje noen pull-downs, en HDMI-kontakt, eventuelt en ferdig HDMI-brikke, slik at man slipper problemer med lisensiering (HDMI krever betaling av lisens).

Når man har et ferdig designet PCB, så må man kanskje også designe en slags "testbenk", altså hardware som enkelt kan teste om hvert eksemplar fungerer, om det er produksjonsproblemer osv.

I dette eksemplet så kan man f.eks. bruke en annen Arduino, som dytter ut analoge signaler inn i ene enden, å leser av de digitale signalene i andre enden, å gir grønt lys dersom alt ser ut til å stemme, eller rødt lys dersom det er noe feil.

Man trenger kanskje noen pads for å koble til en programmerer, slik at koden kan lastes opp, i og med at man ikke lengre har innebygget programmerer med USB (det er vanlig å fjerne dette på salgbare produkter, det er ikke meningen folk skal programmere om produktet)

Deretter får man laget noen prototyper, å begynner testing og finpussing, som er en lang prosess i seg selv for de fleste slike produkter.

Når dette er gjort, så må man kanskje designe noen form for "kabinett" eller boks, de færreste kjøper et produkt som består av kun et kretskort.

For produksjon, så er det ganske vanlig at man setter dette bort til fabrikker som driver med slikt.
"Fab-houses" i Kina lager kretskortene ferdig med alle komponenter til en pris hvor det vanligvis ikke lønner seg å forsøke å gjøre det hjemme dersom man får produsert noen hundre eksemplarer eller flere.

Plastboksen man har designet til dette, settes også bort til fabrikk som lager slikt.
Enkelte fabrikker kan lage egne design, også for mindre antall, men det finnes tusenvis av ferdige "bokser" å velge mellom, som fabrikkene kan frese ut spor for de inngangene og utgangene man trenger.

Så begynner man kanskje med noe sånt (tilfeldig bilde fra internett)

rsz-156cdc253d2004caf8fc57f2b0ab5c436gam


Og ender opp med et ferdig produkt som er salgbart, noe sånt som dette

s-l300.jpg


Det åpenbare problemet her, er at boksen ovenfor trolig kan kjøpes på Alibaba for et par hundrelapper, en pris du i Norge aldri vil kunne konkurrere med, med mindre ditt produkt er unikt, mye bedre eller noe lignende, som gjør at folk er villig til å betale fem ganger så mye.

Endret av 0laf
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg har gjort det. Så, ja, det er mulig men oppgaven er ofte større enn hva man først klarer å se. Stikkord: Kabinett, strømforsyning, brukerveiledning, markedsføring, selskapsform, faktura, regnskap, reklamasjoner, hjemmeside, lagerhold logistikk, hjemmekontor, produksjonslokale lagerplass, tidsbruk, dokumentasjon, innkjøp av deler osv.

 

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar

Ett eksempel er hvis du søker på "Dig-Uno".

Dette er en modul laget av en youtuber som han selger. Denne modulen gjør styring av LED striper etc. mye enklere. Men han bruker Wemos D1 Mini da og ikke Arduino, men det er grovt sagt bare en Arduino med WiFi i et langt mindre format. Veldig enkelt forklart. 

Forøvrig er jeg enig med Olaf over. 

Finner man på noe "lurt" så kan man få solgt noen enheter his behovet er der ute og prisen ikke er for høy. Samt t produktet ikke finnes fra før etc. 

Problemet er at man egentlig aldri har laget noe helt selv fra bunnen av. Man må bruke en Arduino eller en mikrokontroller samt noen moduler etc. Men hva skjer den dagen Arduino kaster inn håndkleet etc. Da baserer man levebrødet og eller inntjeningen sin på at andre leverer. 

Skal man lage noe som er laget fra bunnen av, så krever det en god del kunnskap. So oftest tar dte voldsomt mye tid og komme dit, og når man først kommer dit og har laget noe man tror vil slå ann, så får man neppe mange kronene for det. Det krever i såfall enorme antall for at det skal gå rundt. For man må ta med arbeidstimer i beregningen. 

Derimot er det større sjans for at du for solgt produktene i din nære omgangskrets. Via Facebook etc. hvis produktet er tøft nok. 

Men altså... jeg er enig med Olaf her.

Lenke til kommentar

Ferdige Arduino-boards er vanskelige å forholde seg til i masseproduksjon. De er vanskelige å source, og de har en betydelig overhead-kostnad som gjør produktet lite konkurransedyktig. Det beste er å få en ATMega328p tegnet opp på et kretskort, så kan du flashe Arduino firmware på denne.

Det er to store oppgaver når det kommer til salg og masseproduksjon. Det første er å gjøre det masseproduserbart med skikkelige produksjonsdokumenter, og det andre er å få på plass EMC, material safety-, LVD-compliance, slik som CE, FCC, RoHS, REACH, Prop. 65 osv. Hvor dypt du må gå inn i det er avhengig av hva du skal lage, hvor legit du vil være, og hvilke markeder du er interessert i å selge i.

Skal du bare selge i Norge så mener jeg det er mulig å egendeklarere mye her, prøver du å ekportere noe så kan det hende det blir destruert på grensa om du ikke har gyldig CE-godkjenning. Selger man ting på hobbybasis fra egen Shopify-butikk så er man ganske trygt under radaren, men om du f.eks. ønsker å selge produktet hos Elkjøp så kommer de til å kreve at du har godkjenning på plass.

Vil du prøve på dette selv så ville jeg begynt med å finne meg et produksjonshus og en compliance partner.

Lenke til kommentar

Herremin kor gode svar det va her!

Jeg ser definitivt utfordringene dere lister opp her. Det finnes lignende ting som min ide fra før av. Men jeg har tenkt og lage det mye billigere, og har tenkt og promotere det gjennom min youtubekanal. Tenker noe slik som lag selv eller kjøp hos meg. Planen er egentlig ikke å bli rik. Det er mest for og promotere youtube kanalen min hvor jeg egentlig ønsker og inspirere andre. 

Min ide er testet og er funksjonell. Nå trenger jeg bare og designe en case til den. Den skal gå på batteri så vet ikke helt hvordan dette blir med tanke på EMC og CE merking. 

 

Lenke til kommentar

Først så mener jeg kanskje man bør finne et behov blant folk der ute. kanskje i Norge først og fremst. Hva er det folk i Norge liker?

Mange liker feks. og henge opp julelys på verandaen etc. Dem kjøper en lysklynge på Biltema og plugger den i stikkontakten. Greit nok.

MEN, hvis noen gjorde det veldig enkelt og bruke RGB leds som kan styres via app og som er lett og sette opp, OG som ikke koster skjorta så tror jeg kanskje man kan ha et salgsargument.

Man må da lage en led kontroller etc. og sette opp dette. Begynn med å selge dette til venner/familie etc. Glem og selge dette via Elkjøp etc. Du har ikke en gang LITT sjans til å havne i hyllene på Elkjøp. Elkjøp kjøper inn i store kvanta og krever godkjenninger og hele faderullan. 

Jeg kunne lett betalt en liten tusenlapp for en 20 meter lang led string som man enkelt kan lage animasjoner og velge farger etc. via en app. Det er allerede en gratis app som heter wled. Denne bruker jeg selv, men denne er alt for avansert for den vanlige brukeren. 

Eller man kan spesialisere seg på belysning rundt høytider og montering av dette og ta dette som en del av jobben og ta timesbetalt. Jobber man med 5-12V etc. så trenger man ikke noe fagbrev etc. så vidt jeg vet.?

Da dukker du opp med mikronkotronner, power supplyes, LED lys og hele faderullan og monterer dette på kundens ønske og tar betalt for det. jeg tror mange (vertfall enkelte) fort vil invistere noen tusen kroner på dette for å "imponere" naboen. Så vist jeg kan se finnes det ikke mange som tilbyr dette i Norge. 

Vanlige elektrikere kan selvsagt gjøre det, men min erfaring er at dem ikek har all verdens peiling på mikrokontrollere og oppsett av slikt. Vertfall ikek han elektrikeren som var hjemme hos meg. han viste ikke stort når det kom til elektronikk fikk jeg inntrykk av. 

Lenke til kommentar

En tanke: Det virker som om de fleste her med engang tenker på masseproduksjon, men det er ikke den eneste muligheten. Man kan produsere nisjeprodukter og kanskje man kan finne et marked for spesiallaget og tilpasset utstyr. Det har selvfølgelig sine egne utfordringer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...