Gå til innhold

Ekstern HDD med forskjellig hastighet på forskjellige partisjoner?


Gjest

Anbefalte innlegg

Skaffet meg en ekstern HDD under black week, som jeg tenkte å ha spill som jeg spiller veldig sjelden eller som ikke trenger rask lastetid. Har en SSD som er fylt til randen, med diverse som må gå fort.

Min lagringspartisjon, som foreløpig er tom, har følgende hastighet:

image.png.18b51203b9009d4ed538966aef1913f3.png

Mens partisjonen hvor jeg har installert noen spill, lastet ned noe andre greier er mye tregere:

image.png.23a8756b87c45ba5e498f10881d52039.png

Hvorfor skjer dette? Er det noen måte å forbedre hastigheten på D-disken?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
1 hour ago, Skrotnissen said:

Så for å få bedre hastighet så må jeg flytte dataene fra D til E? Evt kan jeg partisjonere på en måte slik at den raske delen av disken kommer på D?

Det er fullt mulig å planlegge partisjoneringa på en slik måte at man utnytter denne forskjellen i lese/skrive-hastighet. Dvs det er ofte fornuftig å ha OS partisjon helt i begynnelsen, og store filer (f.ex kopi av råfilmer, raw bildefiler, diskavbildninger etc) på en partisjon mot slutten av disken.

Om du åpner Diskbehandling i windows og ser på en harddisk, leser du partisjonene fra venstre mot høyre. Helt til venstre er partisjonene som er på diskens begynnelse, dvs ytterst og som du får best lese/skrive-ytelse på.

 

Hvis du skal ha D først fordi du av enellerannen merkelig grunn vil ha bedre hastighet enn for OS, så må du installere windows på nytt for å klare å jukse det til slik at C blir noe annet enn første partisjon. Tipper du må lage to primærpartisjoner først, deretter sletter du den første partisjonen og installerer windows på den som gjenstår. Etter installasjon av windows går du hen og bruker Diskbehandling for å opprette ny primærpartisjon på den ledige delen av disken og tilordner stasjonsbokstav D.

Men igjen - jeg tviler på at et slikt oppsett blir hensiktsmessig.

 

[edit]

Ser at du ikke har OS på disken. Svaret er at så lenge du ikke har installert spill eller andre programmer som låser filer på disken, så skulle du kunne tilordne stasjonsbokstaver helt etter eget forgodtbefinnende. Spill kan du uansett installere på første partisjon for best mulig ytelse ved lasting.

Endret av geir__hk
edit
Lenke til kommentar

image.png.86024f459d28548f21a4fe2ebdae27fa.png

Bruker det innebygde diskverktøyet i Windows og får denne visningen. Splittet opp E og lagde flere mindre partisjoner, for å finne ut hvilken som ga høyest hastighet. Men her er jo sannelig D-partisjonen lengst til venstre, mens den som nå er "Unallocated" er den jeg fant ut var raskest, i alle fall med testing vha CrystalDiskMark. Sikker på at det stemmer at lengst til venstre er raskest? Fikk 135 MB/s på der det nå står Unallocated, så tregere på F og G (ca 110 MB/s). Kan det eventuelt være noe annet som gjør D tregere? Har stoppet alt av bakgrunnsprogrammer...

Lenke til kommentar

Det er mer plass til data på et spor ytterst på disken med CLV (Constant linear velocity) enn innerst. For en DVD f.eks er dette ca 2,2 ganger.

Har du sensitive data du vil ha kjapp tilgang til er det derfor lurt å vurdere hvor du skal ha de.

Det kan være greit å defragmentere disken om ikke dette er gjort. Enkelte store filer kan ende opp i mange hundre fragmenter, noe som gjør at søketiden kan øke veldig mye.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...