Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Oppsigelse av leiekontrakt


kjell arne halv

Anbefalte innlegg

On 12/28/2020 at 11:15 PM, Dragen said:

Ved å spørre om å få nøklene tidlig, så har utleier spurt om å heve kontrakten tidlig. Som flere har nevnt så skal man ha eksklusiv bruksrett så lenge man betaler.
Trådstarter har krav på tilbakebetaling fra samme dag som han overleverte nøklene.

Dette faller inn under både å få det man betaler for, og tapsbegrensningsplikten.

> Ved å spørre om å få nøklene tidlig, så har utleier spurt om å heve kontrakten tidlig.
Her blander du avslutning av en leiekontrakt med heving. 
Uansett - heving eller (ordinær) avslutning av leieforhold - det ligger ikke implisitt at utleier har akseptert en førtidig avslutning av leieforholdet (og dermed leietakers betalingsplikt).

> Som flere har nevnt så skal man ha eksklusiv bruksrett så lenge man betaler.
En ekslusiv bruksrett er ikke absolutt. Det er for eksemplel lovfestet at leietaker plikter å gi utleier adgang til å foreta visninger. Husleielovens ordlyd: 
§ 10-1.Visning før flytting
I tiden før fraflytting plikter leieren i rimelig utstrekning å gi leiesøkende adgang for å se på husrommet.


Ofte vil visninger avholdes mens leietaker selv er hjemme. Når leietaker er flyttet ut, er det å be om å få nøkkelen utlevert fra leietaker en grei måte å sikre seg at leietaker er innforståttt med at visninger vil finne sted.

> Trådstarter har krav på tilbakebetaling fra samme dag som han overleverte nøklene.
Dette er det ikke grunnlag for å hevde ut fra det vi vet om saken.

> Dette faller inn under både å få det man betaler for, og tapsbegrensningsplikten.
Som beskrevet over: Ut fra det som er beskrevet her kan ikke leietaker hevde å ikke få de ytelser som han skal ha. Leietaker har fortsatt tilgang til leieobjektet. Utleier har ikke lagt begrensninger på leietakers disposisjonsrett. Det er leietaker som har valgt å flytte ut før oppsigelsesperioden er over.

Slik jeg leser dialogen mellom utleier og leietaker framkommer det at utleier har hatt kontakt med leiesøkende, men at det så langt ikke er gjort noen nye avtaler. Dette er i tråd med den ulovfestede tapsbegrensningsplikten som påhviler utleier. Og så lenge leieobjektet ikke er leid ut på nytt, er leietaker fortsatt betalingspliktig ut oppsigelsesperioden.

For øvrig: så lenge leietaker ikke leverer nøklene tilbake, kan ikke utleier leie ut objektet til noen andre. Utleier plikter fortsatt, selv om leietaker er flyttet ut, å gi leietaker uhindret tilgang til boligen. Det er først når leietaker leverer tilbake nøklene dermed frasier seg sin rett til å flytte tilbake at utleier kan agere på sin tapsbegrensningsplikt. Det er derfor som regel tilrådelig, når man er i leietakers situasjon, å levere nøklene tilbake frivillig og gjøre utleier oppmerksom på at den ulovfestede tapsbegrensingsplikten trer i kraft med en gang.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Leier er ikke betalingspliktig hvis han ikke får tilgang til objektet han skal betale for. Det er ett fett om utleier har leid ut eller lar boligen stå tom, trådstarter skal ikke betale så lenge han ikke har tilgang til boligen.

Hvis utleier vil ha betalt OG ha tilgang til visning, så skulle utleier krevd at leier stiller opp på visning for å låse opp. Her har leier bedt om å få nøklene, og dermed leiers tilgang til boligen, og har derfor avsluttet alle krav og plikter for begge parter.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Hvis du sier opp 19. desember og du har 2 måneders oppsigelsestid så må du betale for alle dagene frem til og med siste dag i februar. Oppsigelsestiden starter ikke før den første i ny måned. Hvis du leverer inn nøkler før den tid så opphører avtalen samme dag og du er fritatt fra å betale mer ettersom du ikke har tilgang til stedet du bor/bodde på.

Hvis noen andre flytter inn før oppsigelsestiden er over så gjelder det samme. Det skal ikke være slik at både gammel og ny leieboer betaler dobbelt i en overlappings-periode,

Hvis du ikke betaler for en hel måned (20 jan-20 feb) men du bor noen dager over eller under legger du til eller fjerner tilsvarende antall dager i leie. Du betaler ikke for 30 dager fordi du bodde der 1 dag over hel måned. Jeg har tidligere tatt månedsleien delt på 30 og brukt dette som utgangspunkt for å betale enkeltdager.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...