Gå til innhold

DEBATT: Ja til nasjonal nettsky


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Lykke til med å lage en nasjonal nettsky som ikke blir en svak, svak skygge av de internasjonale gigantene! Man starter mange år bak, med en brøkdel av ressursene og kompetansen og kommer til å sakke ytterligere håpløst akterut.

Kan kanskje fungere til sikkerhetskritiske tjenester vi er ekstra paranoide på (med god grunn), men ellers? Et MASSIVT kostnadshull som vil yte ekstremt suboptimale tjenester sammenlignet med de tre store. Da bør en ha VIRKELIG gode grunner til å satse på dette - har vi det, egentlig?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

"Selv om Norge bruker mye penger på utdanning, mener Spetalen at vi har utdannet en masse akademikere det ikke er bruk for. Han kaller dem "dragefangere" fordi han mener de ikke gjør noe produktivt arbeid.- Vi har utdannet for mange sosionomer og sosiologer. Det er bare tull og tøys. Folk blir lurt til å ta utdannelser som ikke etterspørres i arbeidsmarkedet. Resultatet er at staten definerer behovet og lager jobber til dem. Dette er "dragefangere", og det eneste de gjør er å utdanne enda flere "dragefangere". Det Norge trenger er flere ingeniører, leger, fagarbeidere innen industri og helse - folk som gjør noe verdiskapende." Øystein Stray Spetalen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

@KapteinSabeltann - Det har vi. Hele tilliten til digitaliseringen står i fare når man ikke forstår forskjellen på "tjenester vi selv har kontroll på" og "tjenester hvor vi lever på andres nåde". I tillegg til personvern, er EU bekymret for å miste alle mulighetene som kommer ved å eie og analysere egne data ("data er den nye oljen"), og bekymret for å akkumulere en stor avhengighet til land og selskaper som ikke deler europeiske samfunnsverdier eller har kryssende interesser (for eksempel omfattende overvåkning av oss). Slikt faller en statsleder med oppveksten i det gamle DDR tungt for brystet. Vi kunne alle lært litt av Merkel.

Nettgigantenes uforutsigbare og uetterrettelige sensur er en tydelig advarsel til oss om at vi ikke bør plassere hele vår samfunnsinfrastruktur på deres nåde. Det er litt vanskelig for oss nordeuropeere å forestille oss at noen vil oss noe vondt, men det er uansvarlig å late som om de signalene vi får, ikke eksisterer. Les for eksempel Digi-saken om professoren som mistet alle sine private 500 Gigabyte data, både originaler på PC-en og kopier i skyen, da Microsoft uten forvarsel stengte kontoen hans, nektet han å betale abonnementsavgift for å unngå sletting, og nekter å oppgi årsak selv etter ni måneders utestengelse. Hva får oss til å tenke at noe lignende ikke kunne skjedd med en kommune, et direktorat eller et departement hvis en skygigant eller en amerikansk føderal dommer skulle få dem i vrangstrupen?

Påstanden om at vi ikke klarer å bygge skytjenester selv, begynner å bli trøttende og utdatert. De store skyleverandørene har massive volumer og et forsprang, men teknologiutviklingen går raskt videre utenfor deres proprietære økosystemer. På samme måten som det å bygge en god bil har gått fra å være vanskelig og eksklusivt til å bli noe "alle" klarer, vil det å bygge gode skytjenester gjennomgå en lignende transformasjon. De siste årene har man begynt å se tegnene på dette, ved en massiv økning av innsatsen innen cloud native-infrastruktur, drevet fremover av Cloud Native Computing Foundation og store kapitalinteresser i telekombransjen. Sistnevnte har lenge følt seg pustet i nakken av IT-bransjen, og leder nå an byggingen av neste generasjon distribuerte skytjenester -- mesteparten lisensiert som open source. Når mange og kapitalsterke aktører bestemmer seg for å ta opp kampen, drives skyteknologien videre.

Både EU og Norge står derfor i en unik posisjon til å bygge nasjonale, desentraliserte og robuste IKT-infrastrukturer basert på våre egne behov. Vi i Norge bør klare å bygge distribuerte digitale tjenester som tåler både uvær og naturkatastrofer, og sørge for at infrastrukturen trapper ned på en kontrollert måte når ressursene blir knappere. Med ryggdekning fra de store open source-prosjektene og innovasjonen i telekombransjen er dette ikke bare en av mange muligheter, men et ansvar vi har for å opprettholde tilliten og robustheten i det digitaliserte samfunnet. Hvis ikke risikerer vi at folk mister tilliten til både offentlige og private tjenester i takt med at digitaliseringen erstatter de tradisjonelle tjenestene.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...