Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

torbjornen skrev (10 timer siden):

Det er ein viss skilnad på situasjonen i mars 2020 med eit farlegare virus i ein uvaksinert befolkning og situasjonen no med mildt omikronvirus og gjennomvaksinert befolkning.

Lill Trogstad fra FHI går ut i Dagbladet i dag, og sier at etternølerne bør vaksinere seg. Og at de som får tilbud om dose 3 skal ta imot. Da vil befolkningen ha en god beskyttelse. Så hun ser det ikke slik at befolkningen nå er gjennomvaksinert. Utrolig hvor opptatt de fremdeles er av "etternølerne".  Ble nesten litt traumatisk å lese, bringer tilbake minnene om vaksinepresset som føltes for 2 måneder siden. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 4/23/2022 at 2:48 PM, minim said:

Årsaken til at v i kan nyte hverdagen igjen er ikke tiltakene selv om det føles bra å slå seg på brystet med det, men at pandemien ble politisk avsluttet. Tallene gikk jo opp noe som forventet, men det har gått helt fint likevel. For de aller fleste er jo ikke dette spessielt farlig og ihvertfall ikke omikron. 

😆 Er for første gang på innenlandsreise uten munnbindet. Det er stort for meg. Er i "utlandet" / Bergen. Så 2 stykker bruke munnbind ombord på Danmarksbåten. Wow

Håper de har BA.3 her 😉

Oppdatert:

Jeg så ingen bruke munnbind på returreisen Bergen - Stavanger på båten.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Ni av ti får avslag på covid-19 som yrkessykdom
Sykepleier Håvard Simonsen (44) behandlet dødssyke koronapasienter og ble selv sykemeldt. Likevel når han ikke frem hos Nav.

n2ek80BpSCtCkGw2x2ucDw4Di6ikwa-kLdPQdgNR

Sykepleier Håvard Simonsen har tatt opp kampen mot Nav etter at de avslo søknaden om å få godkjent covid-19 som yrkessykdom.

FOTO: TRULS ANTOSEN / NRK

– Jeg tror jeg ble smittet av koronaviruset i midten av april 2020. Det begynte med en tørrhoste, men så ble jeg bare dårligere og dårligere, og til slutt klarte jeg nesten ikke å puste, sier Simonsen.

Da jobbet trebarnsfaren som sykepleier på intensivavdelingen på Sykehuset i Vestfold, og behandlet de første koronapasientene som ble alvorlig syke.

På det tidspunktet var kunnskapen om sykdommen dårlig, og flere sykehus opplevde at de manglet nødvendig smittevernutstyr.

...

Uetisk

Det store flertallet av innmeldte saker til Nav kommer fra helsearbeidere. Mange av dem er, i likhet med Håvard Simonsen, sykepleiere.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, reagerer på at det er så få som når frem hos Nav.

– Sykepleiere har stått i front i pandemien. I begynnelsen var det dårlig tilgang på smittevernutstyr, og tidvis var det varierende kvalitet på smittevernutstyret. Når vi ser at Nav gjør langt strengere vurderinger for covid-19 som yrkessykdom enn for andre sykdommer, mener vi at det er uetisk, sier Larsen.

Hun sikter til at kun 1 av 10 får godkjent covid-19 som yrkessykdom, mens tilvarende tall for andre sykdommer ligger på 4 av 10.

...

 

Byttet jobb
Håvard Simonsen bruker fortsatt medisiner og opplever at sykdommen, selv etter to år, preger hverdagen. Kroppen fungerer rett og slett ikke like godt som før.

Han har riktignok klart å komme seg tilbake i jobb som sykepleier, men jobber ikke på intensivavdelingen lenger.

– Det er noe jeg var veldig god på, og hadde drevet med i 15 år. Det var liksom en del av identiteten min. Men jeg har jeg lovet familien min at jeg ikke skal begynne med det igjen. Det er med tanke på hva jeg måtte igjennom, og hva det medførte av skader på meg, at jeg byttet jobb.

– Jeg er fremdeles sykepleier, men gjør noe annet, sier han.

https://www.nrk.no/norge/ni-av-ti-far-avslag-pa-covid-19-som-yrkessykdom-1.15939950

Endret av G
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Færre vil bli sjukepleiar
Også i år er det størst konkurranse om plassane til bachelorgraden i toll, vareførsel og grensekontroll ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Dei siste åra har søkartala på sjukepleie skote i vêret, medan i år at søkartalet sokke med heile 23 prosent.

https://www.nrk.no/vestland/sokartal-for-hogare-utdanning-samordna-opptak_-desse-studieretningane-er-mest-populaere-1.15943080

Synes ikke dette er rart i det hele tatt. Gitt de få og dårlige lønnsøkningene det yrket har hatt. Sykepleierne har stått på under covid, og hvilken takk fikk de for dette?

Dette tror jeg folk oppfatter at skjedde under og etter covid. Et neglisjert yrke av Stortinget, det er det det er blitt!

Og hu der Kjerkhol som helseminister virker bare å være opptatt av brannslukking. Nå sist i barselopprøret foran Stortinget. Kjerkhol har også vært intervjuet en hel rekke ganger i forbindelse med medisiner man ikke får tilgang til i Norge, men som Sverige, Danmark og Finland er mye bedre på enn norsk helsevesen. Snurrer man litt lengre tilbake så har hun vel sittet under noen fadeser med Helsetilsynsaker også, eller var det under Høie?

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dessverre er det slik at yrkesgruppene som er mest viktige blir tilsidesatt gang på gang.

Det var carte blanche for koronatiltak i to år. Hundrevis av milliarder ble pøst ut uten noen debatt eller kvalitetskontroll. Men ikke til sykepleierne.

Vi ser det samme med landbruksoppgjøret nå.

Selv om Europa er i en krisesituasjon, driter man i selvforsyning og matsikkerhet. Bøndene vil ha 11,5 milliarder kroner, og dèt skal det bli en stor debatt om?? Det er peanuts! Oljefondet har gått ned 500 milliarder på bare to måneder.

Med denne politikken, får vi ingen som tar vare på oss ved neste pandemi, og ingen mat i butikkhyllene om krigen i Ukraina renner videre ut over grensene.

Endret av Fibonacci
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Nukleosid skrev (På 23.4.2022 den 18.36):

Jeg føler at det var en riktig reaksjon med tanke på hvor alvorlig dette viruset var for flere større grupper i befolkningen. At tiltakene har hatt en positiv innvirkning på dødstallene er innlysende, for jo, vi VET at langt flere hadde blitt smittet uten tiltakene. Og jo, vi VET at langt flere hadde dødd som en følge av dette. Det er bare å se til andre land, også vestlige, som har hatt mindre inngripende tiltak enn oss og at fjerning av tiltak underveis har økt smitten og antall døde mens innføringen av tiltak igjen har senket smitten og antall døde.

Den siste perioden var det overhodet ikke riktig reaksjon. Langt unna. Det var fryktbasert hysteri slik det til en viss grad har vært hele veien. Og verre ble det av at toppene i helsevesenet med komplett ubrukelige Bjørn Guldvog i spissen ikke har gjort den minste grann for å forbedre helsevesenet de siste par årene. At ikke norsk media har naglet den mannen til veggen for lenge siden er en unnlatelsessynd av de helt sjeldne. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Etter det eg kan hugse var det diskusjon her i denne tråden rundt "vaksinenasjonalisme", dvs. om Norge var tent med å vente på vaksiner gjennom EU-samarbeidet, eller om ein heller burde skaffe vaksiner på tvers av dette for å få fleire vaksiner raskare.

No kjem det fram litt meir om dramatikken og spelet som utspelte seg då Norge fekk ta del i vaksinesamarbeidet.

https://www.nrk.no/norge/xl/spillet-om-vaksinene-1.15946308

Som eit lite og ubetydeleg land stod ein i fare for å hamne langt bak i køa for å få vaksiner, og det var ikkje gitt at Norge fekk vere med på EU sitt innkjøpssamarbeid. Ein skal difor vere takknemmeleg for at gode krefter i EU, deriblant ein snill svenske kjempa Norge si sak.

Elles har Norge greidd seg godt utanfor EU med EØS-avtalen, som i praksis gjer at vi er underlagt EU på mange område. Det vil likevel vere mange tilfelle der ein står utanfor det gode selskap. Pandemi og Russland si krigføring i Ukraina er etter mi meining eksempel som viser at Norge og andre land i Europa er gjensidig avhengige av kvarandre. Eg har tidlegare vore imot EU-medlemskap, men tykkjer at det er på tide at det blir starta ein ny debatt om dette med bakgrunn i hendingane dei siste åra. Dessutan er det komme til ein ny generasjon sidan eg som 17-åring stemte nei ved skulevalet i 1994, og som aldri offisielt har fått sagt si meining om dette spørsmålet gjennom ei folkeavstemming før no.

Endret av torbjornen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
9 hours ago, Dubious said:

Norge kunne lett ha kjøpt vaksinene selv, og fått nok til alle med en gang, men "vi" valgte å være med på et samarbeid hvor alle fikk en del av kaka.

Vi får bare være glade for at ikke EU vurderte fordelingen samlet, og gjorde som koronakommisjonen nå foreslår, at vaksinene skulle vært fordelt etter der smitten var høyest. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (12 minutter siden):

Du skal ha noen å kjøpe vaksinene av. Norge forsøkte. Har du i det hele tatt leste artikkelen i Nrk før du svarer?

https://www.nrk.no/norge/xl/spillet-om-vaksinene-1.15946308

Det har vært mye diskusjon om dette, og det ble nevnt at Norge kunne kjøpe direkte, for en høyere pris, men at Norge ikke ville gjøre det da det ville gå ut over fattigere land.

Artikkelen på NRK er bare EN historie... det finnes mange flere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ingen sykepleiere i nytt coronautvalg

Sitat

 

Det er ingen sykepleiere blant de tretten utvalgte medlemmene i coronautvalget som skal granske hele pandemien.

– Vi er den aller største yrkesgruppen som har stått i dette, vi burde vært representert, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) Lill Sverresdatter Larsen til tidsskriftet Sykepleien.

I de to tidligere utvalgene var det heller ingen sykepleiere representert.

– Dette må regjeringen svare for. Hva har de tenkt når de ikke fant plass til en eneste sykepleier i noen av de tre kommisjonene, sier Larsen til Sykepleien.

Utvalget i kommisjonen skal også evaluere håndteringen av omikronvarianten av viruset i perioden 1. november 2021 til tentativt 1. mai i år – altså etter at Støre-regjeringen tiltrådte. Utvalget skal også se på en rekke punkter i forhold til både håndtering og beredskap. (NTB)

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
OlavEH skrev (På 28.4.2022 den 22.18):

Den siste perioden var det overhodet ikke riktig reaksjon. Langt unna. Det var fryktbasert hysteri slik det til en viss grad har vært hele veien. Og verre ble det av at toppene i helsevesenet med komplett ubrukelige Bjørn Guldvog i spissen ikke har gjort den minste grann for å forbedre helsevesenet de siste par årene. At ikke norsk media har naglet den mannen til veggen for lenge siden er en unnlatelsessynd av de helt sjeldne. 

Her svarer du på feil sitat. Jeg skriver hva jeg mener om "den siste perioden" litt lenger opp i innlegget mitt. Her skriver jeg imidlertid hva jeg mener om tiltakene generelt den første perioden/midt under perioden, mens du svarer med å skrive hva du mener om tiltakene den siste perioden.

Leste du hva jeg mente angående tiltakene i den siste perioden, og hvorfor jeg mener tiltakene ble fjernet på riktig tidspunkt?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Subara skrev (21 timer siden):

Overskrifta samsvarar ikkje heilt med innhaldet. I følgje det som står i sjølve artikkelen kjem FHI med spådommar om korona og influensa, m.a. at

Sitat

Trolig går influensaepidemien nesten helt over i løpet av mai.

Noko anna ville ein heller ikkje forvente, trass i "immunitetsgjeld" opparbeidd gjennom 2 år. Det blir elles spennande å sjå kor raskt dei neste bølgjene med korona og influensa kjem, og kor sterke desse blir. Noko større koronautbrot før skulestart har iallefall eg lita tru på, med mindre det skulle dukke opp nye og enno meir smittsame mutasjonar før den tid.

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 4/29/2022 at 3:03 PM, Dubious said:

Det har vært mye diskusjon om dette, og det ble nevnt at Norge kunne kjøpe direkte, for en høyere pris, men at Norge ikke ville gjøre det da det ville gå ut over fattigere land.

Artikkelen på NRK er bare EN historie... det finnes mange flere.

Kan du vise oss dette?

Artikkelen hos Nrk forteller spesifikt om at det ble tørke i markedet fordi så mange ville ha vaksine samtidig. Så ved å stå helt utenfor EU så hadde Norge havnet nokså langt ned og sannsynligvis måtte vente lengre enn en del andre land som i f.eks. EU på i det hele tatt få tilsendt første sending vaksiner.

Det du bør gjøre dersom du har informasjon om det er å motbevise denne påstanden som det er hva Nrk-artikkelen bygger på.

Lenke til kommentar
G skrev (5 timer siden):

Kan du vise oss dette?

Artikkelen hos Nrk forteller spesifikt om at det ble tørke i markedet fordi så mange ville ha vaksine samtidig. Så ved å stå helt utenfor EU så hadde Norge havnet nokså langt ned og sannsynligvis måtte vente lengre enn en del andre land som i f.eks. EU på i det hele tatt få tilsendt første sending vaksiner.

Det du bør gjøre dersom du har informasjon om det er å motbevise denne påstanden som det er hva Nrk-artikkelen bygger på.

Norge har mye penger, når en vil kjøpe noe så er det bare å tilby mer penger enn andre. Kapitalisme 101 tilsier at han har rett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
7 hours ago, minim said:

Norge har mye penger, når en vil kjøpe noe så er det bare å tilby mer penger enn andre. Kapitalisme 101 tilsier at han har rett.

Det er noe som kalles avtalebrudd også innen kapitalisme, det kan koste dyrt å bryte avtaler. Spesiellt med mektige institusjoner/selskaper. Avtaler kan inneholde klausuler om dagbøter f.eks. Ganske aktuellt i f.eks. den norske oljebransjen. Hvor kostnadene på utsettelser og inoperative oljerigger fort baller på seg om de ikke får ting og tang de behøver just-in-time.

Endret av G
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...