Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Intensivsykepleiere pepres med meldinger på fritiden

Sitat

Daglig får intensivsykepleiere meldinger på fritiden om de vil ta vakter. Det medfører mer stress og dårlig samvittighet, sier tillitsvalgte.

Sitat

 

Flere intensivavdelinger på norske sykehus har høyt arbeidspress.

Pasienter er lagt inn med korona og RS-virus. Det er stort behov for folk på jobb, men få intensivsykepleiere å ta av. Mange har sluttet og flere er sykemeldt.

 

Sitat

– Når meldinger sendes ut, er det få som svarer. Ofte blir det de som allerede er på jobb som går overtid, da man ikke får tak i andre, sier hun.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (9 minutter siden):

Anbefalinger er nok i de flestes øyne tiltak. Alle beskriver Oslo kommunes nye anbefalinger i går som tiltak. Tiltak for å bremse spredningen av viruset og flate ut nyinnleggelsene. Tiltak kan være alt fra annerledes disponering av personell, råd til befolkningen, forskriftsfestede krav, reklamekampanjer, testing i skolene eller å vedta fortgang i vaksinering.

Jeg tenker at en anbefaling om hjemmekontor igjen kan være et lurt grep dersom man skal innføre noen flere forsøk nasjonalt på å bremse utviklinga med innleggelser. 

Nei, som det står i lenken er det 100 nye utdanningsstillinger i intensivsykepleien. Lengre ned står det at over 3000 ansatte tidligere har gjennomgått internopplæring.

Greit nok, I stand corrected og beklager om jeg ble for krass; man blir lett revet med i "jungelen" av forskjellige meninger. Men da behøver vel jeg strengt talt ikke å svare mer på det siden du er klar på at det hovedsaklig er anbefalinger du er for. Greit; jeg har ingenting imot anbefalinger; jeg kan være enig eller uenig i dem, men vi har jo ytringsfrihet. Om helseministeren vil anbefale oss å spise vegetarmat på juleaften istedenfor julesteik er det greit for meg så lenge det ikke blir lovpålagt. Jeg kommer til å spise steika uansett:D.

Men vi har en krise i helsevesenet og den forsvinner ikke med coronaen(som neppe forsvinner)siden den var der der før coronaen også. Krisen startet ikke i mars 2020. Og for å løse den må man gjøre mer enn å anbefale munnbing og tredjedoser for corona; siden krisen handler om andre ting enn corona. Og da snakker jeg om en reform som reverserer "moderniseringen" av helsevesnet basert på NPM-modellen men går tilbake til den gode gamle folkehelsemodellen; og at man frigjør ressurser i det offentlige til tjeneste i helsevesenet for arbeidsoppgaver man ikke trenger sykepleierutdannelse. Det er mange ledige hender å hente, for eksempel blant ungdommer som befinner seg i en "hengemyr" hos NAV og hos de som driver unødig papirflytting. Men det har jeg skrevet om i tidligere innlegg.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
OlavEH skrev (2 minutter siden):

At det er etterutdanning av 100 sykepleiere til intensivsykepleiere. Netto økning av helsepersonell er 0.

Vet ikke helt hvordan du kommer frem til det. 100 ekstra intensivsykepleiere vil jobbe som intensivsykepleiere, og da blir stillingene de ikke tar ledig. 

Så er det også nettopp intensivsykepleiere vi har mest prekært behov for, og som vi har for få av - ikke så mye "nedover" i systemet. Spesielt når vikarer fra de andre skandinaviske landene uteblir, det er høyt sykefravær og mange slutter pga presset.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Evil-Duck skrev (2 minutter siden):

Man kan skrike, hyle og være så sint på politikerne som en bare vil fordi de ikke har gjort nok for å forsterke helsevesenet, men det som er faktumet i situasjonen vi står i er at vi sakte men sikkert knekker ryggen på helsevesenet, flere blir utbrent og slutter enn det vi klarer å rekruttere inn, å dette får en ikke løst over natta uansett hvor mye penger en kaster på problemet. Jeg tror dere som på død og liv mener at vi bare skal kjøre på å tillate at ryggen knekkes helt vil møte dere selv i døra en dag, selv er jeg på sykehus 1-2 ganger i uka nå for behandling, om dette skulle stoppe opp fordi behandlingen ikke er kritisk nok til å prioriteres vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, men det er jo det som blir realiteten om vi ikke snart gjør noe for å bremse smittespredningen inn mot Jul, og slike skjebner blir det nok mange av fremover om ikke noe gjøres. Ikke er jeg gammel og ikke er min kjipe helsesituasjon selvpåført på noen måte, som virker til å være viktige faktorer for enkelte rundt hvem som fortjener å leve og dø. 

Selvfølgelig skulle en ønske at koronaen er over å at vi endelig kan senke skuldrene og gå tilbake til det livet vi kjente før pandemien, men en strategi med å lukke øyna å bare late som alt er fint og bra mens helseforetakene kveles og en ikke får livsviktig behandling fordi den ikke er livsviktig nok eller at du ikke får hjelp fordi du har for liten sjans for å overleve er vertfall for meg en langt mer dystopisk fremtid enn en fremtid med noen restriksjoner for å forhindre dette, men det kommer vel ann på øyet som ser I guess..

Men jeg nekter å tro at helsevesenet i Norge er så dårlig at det ikke takler mer enn 20 coronapasienter på sykehusene Norges andre og tredje største byer. Da står det virkelig dårligere til med helsevesenet i "verdens rikeste land" enn jeg overhodet var klar over.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Evil-Duck skrev (9 minutter siden):

, å dette får en ikke løst over natta uansett hvor mye penger en kaster på problemet. 

Jeg er ikke uenig i lite inngripende tiltak i kriser, men det må vises handling. Ellers blir ikke bare sykepleierne frustrerte. Lønna etterspør de selv, og det er en veldig god start som viser at nå er vi igang med å gjøre alt vi kan for dere. Det motiverer. Deretter kan de fikse arbeidsforholdene litt etter litt, men politikerne må få hendene utav lomma. Nytter ikke å bare få på plass 100 nye utdannede som likevel ikke vil jobbe der.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Dette er de vanlige symptomene på korona for vaksinerte

Sitat

Tap av luktesans har falt ned på listen over de vanligste symptomene. Vaksinerte blir sjeldnere smittet og de får mildere symptomer viser en bred britisk studie.

Sitat

Den største forskjellen på vaksinerte og uvaksinerte er nysing.

– Våre data tyder på at å nyse mer enn vanlig kan være et symptom på koronasykdom, men bare blant vaksinerte, skriver forskerne bak studien.

Sitat

Britene lister opp over 20 symptomer på covid-19. For vaksinerte er de vanligste symptomene rennende nese, hodepine, sår hals og gjentagende hoste. Tap av luktsans og feber er også symptomer vaksinerte kan få, men de ligger litt lenger ned på listen.

Sitat

Folkehelseinstituttet regner med at vaksinen gir deg 60–80 prosent beskyttelse mot smitte. Det er altså vesentlig mindre sannsynlig at du blir smittet dersom du er vaksinert.

Sitat

...De har liten erfaring på sykehuset med i utgangspunktet friske fullvaksinerte.

– Det er en ny tidsregning etter vaksinene, sier overlege Greve-Isdahl Mohn ved Haukeland universitetssykehus.

Gode grunner til å ta de vaksinedosene man kan få.

Endret av Subara
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (5 minutter siden):

Men jeg nekter å tro at helsevesenet i Norge er så dårlig at det ikke takler mer enn 20 coronapasienter på sykehusene Norges andre og tredje største byer. Da står det virkelig dårligere til med helsevesenet i "verdens rikeste land" enn jeg overhodet var klar over.

Både du og jeg vet at det er mer sammensatt enn som så, de hadde nok taklet pasientene om det var de eneste som kom innom  sykehusene. For meg spiller det ingen rolle hvilken sykdom eller situasjon som er skyld i helseforetakene ikke klarer å gi skikkelig behandling, syns @Snikpellik sa det fint i innlegget sitt for et par sider siden "Jeg driter i om det er pandemi, krig, utbrudd av norovirus, latterkrampe-epidemi, tekniske problemer eller terrorangrep" og stiller meg bak dette. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Evil-Duck skrev (5 minutter siden):

Både du og jeg vet at det er mer sammensatt enn som så, de hadde nok taklet pasientene om det var de eneste som kom innom  sykehusene. For meg spiller det ingen rolle hvilken sykdom eller situasjon som er skyld i helseforetakene ikke klarer å gi skikkelig behandling, syns @Snikpellik sa det fint i innlegget sitt for et par sider siden "Jeg driter i om det er pandemi, krig, utbrudd av norovirus, latterkrampe-epidemi, tekniske problemer eller terrorangrep" og stiller meg bak dette. 

Ja, det skyldes at folk har isolert seg fra hverandre for lenge slik at når man først møtes igjen blusser andre viruser opp fordi de har ligget i "dvale". Løsningen er da ihvertfall ikke å sørge for at de kommer enda sterkere tilbake året etter der igjen og hvert eneste vinterhalvår. Da får man en situasjon hvor man skyver problemene foran seg i fremtiden slik at de bare blir større og større. Som når man skal "rydde" ved å legge mest mulig skrot under sofaen for at det ikke skal bli synlig. Det funker for en stund men ikke når skortet bare fortsetter å vokse og til slutt tyter ut fra sofaen. Håper det er en bra illustrasjon på hvor en slik strategi vil lede hen. Å undertrykke det naturlige immunforsvaret er en veldig kortsiktig og på lengre sikt farlig løsning.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (1 minutt siden):

Ja, det skyldes at folk har isolert seg fra hverandre for lenge slik at når man først møtes igjen blusser andre viruser opp fordi de har ligget i "dvale". Løsningen er da ihvertfall ikke å sørge for at de kommer enda sterkere tilbake året etter der igjen og hvert eneste vinterhalvår. Da får man en situasjon hvor man skyver problemene foran seg i fremtiden slik at de bare blir større og større. Som når man skal "rydde" ved å legge mest mulig skrot under sofaen for at det ikke skal bli synlig. Det funker for en stund men ikke når skortet bare fortsetter å vokse og til slutt tyter ut fra sofaen. Håper det er en bra illustrasjon på hvor en slik strategi vil lede hen. Å undertrykke det naturlige immunforsvaret er en veldig kortsiktig og på lengre sikt farlig løsning.

Syns egentlig det ikke det illustrerer så mye mer enn ufaglært synsing, men jeg er heller ingen faglært innen Immunologi så er ikke en diskusjon jeg føler at jeg har den faglige tyngden i bakhånd for å begi meg ut på. Uavhengig av det så har vel de fleste fått gå gjennom en liten forkjølelse i år, vertfall om jeg skal basere det på min omgangskrets så tror ikke vi dreper immunforsvaret vårt om vi kjører noen tiltak for å gjøre jobben litt enklere for helsevesenet slik at du, jeg og alle rundt oss kan lite på at en fortsatt har et helsevesen som kan ta vare på deg om du kommer ut for noe.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Av og til er det artig å grave litt i arkivene og se hva som ble spådd og sagt tidligere.

https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/50qVoK/haukeland-venter-under-200-koronapasienter-paa-topp

Sitat

På mandagens styremøte ble det presentert et scenario for pandemiutviklingen i Helse Bergen-området.

Fremskrivingen viser at med stengte skoler, barnehager, bedrifter, hjemmekontor og karanteneregler vil tallet på innlagte med covid-19 aldri overstige 200 pasienter.

Mandag var det 18 koronapasienter totalt i Bergen, 12 på Haukeland, 6 på Haraldsplass. To pasienter får intensivbehandling.

Toppen venter Helse Bergen i månedsskiftet juli-august. Da vil det være ca. 180 innlagte, ifølge dette scenarioet.

Haukeland universitetssjukehus har sagt at de har planer klare for å ta imot inntil 400 covid-19-pasienter. 46 av disse på intensivbehandling.

Administrerende direktør Eivind Hansen er glad for at sykehuset ser ut til å ha tilstrekkelig kapasitet til å ta unna koronatoppen.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Fibonacci skrev (9 minutter siden):

Av og til er det artig å grave litt i arkivene og se hva som ble spådd og sagt tidligere.

https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/50qVoK/haukeland-venter-under-200-koronapasienter-paa-topp

Haukeland universitetssjukehus har sagt at de har planer klare for å ta imot inntil 400 covid-19-pasienter. 46 av disse på intensivbehandling.

Alle helseforetakene har slike planer dersom dritten virkelig treffer vifta og litt til. Man har etterutdannet personell som kan (må) steppe inn dersom man skulle kommet i en sånn situasjon. Da er det snakk om nød og en behandling av syke som er langt under den standarden som er best for pasienten.

Men lenge før man kommer dit så snakker man om en kollaps i ordinær sykehusdrift, stopp i mottak av nye pasienter, triage og utsettelse av all planlagt aktivitet. 

Endret av Snikpellik
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Maabren skrev (3 timer siden):

Eg vil ha minst mulig smitte i samfunnet slik at pandemien går ut over færrast mulig. Lokale tiltak som munnbind og avstand burde være eit minstemål så lenge det er smitte i ein kommune. Alt anna er uansvarlig og medfører unødvendig smitte og dødsfall. Slik eg leser deg driter du i om folk havner unødvendig på sjukehus eller dør bare du kan få utfolde deg som det passer deg.

 

Du er klar over at de som dør av covid mest sannsynlig ikke hadde vært på denne planten uansett hvis vi hadde hatt normale sesonger med influensa og covid ikke fantes ? Median alder på rundt 85år burde si sitt.

Vi har litt i overkant av 1000 døde av covid over snart 2 sesonger........Hvor er de unødvendige døde ? Hvor var de unødvendige døde for deg når influensa tok ut alt ifra 400 til 1200 mennesker pr sesong i Norge ? Hvor var "alle skal gi opp friheten sin" da ?

https://www.fhi.no/nyheter/2018/rekordmange-influensasyke/

Vaksinen beskytter.

Slutt å farge de som er imot tiltak som "mordere" eller folk som ikke bryr seg.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
29 minutes ago, OlavEH said:

https://klassekampen.no/utgave/2021-11-25/nye-tiltak-kan-vaere-ulovlige

Hans Petter Graver som så ofte før med et meget godt poeng.

Dette er et kjempegodt poeng, jeg har stusset på det samme. Ahus har 10(!) intensivplasser og betjener 600.000 nordmenn. Alle kan forstå at det i seg selv ikke er et koronaproblem, men et finansierings-, lederskaps-, bemannings-og prioriteringsproblem. Her har noen ikke gjort jobben sin. Løsningen blir så å stenge ned samfunnet for å ikke overbelaste det skakk-kjørte helsevesenet.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Evil-Duck skrev (1 time siden):

Man kan skrike, hyle og være så sint på politikerne som en bare vil fordi de ikke har gjort nok for å forsterke helsevesenet, men det som er faktumet i situasjonen vi står i er at vi sakte men sikkert knekker ryggen på helsevesenet, flere blir utbrent og slutter enn det vi klarer å rekruttere inn, å dette får en ikke løst over natta uansett hvor mye penger en kaster på problemet. Jeg tror dere som på død og liv mener at vi bare skal kjøre på å tillate at ryggen knekkes helt vil møte dere selv i døra en dag, selv er jeg på sykehus 1-2 ganger i uka nå for behandling, om dette skulle stoppe opp fordi behandlingen ikke er kritisk nok til å prioriteres vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, men det er jo det som blir realiteten om vi ikke snart gjør noe for å bremse smittespredningen inn mot Jul, og slike skjebner blir det nok mange av fremover om ikke noe gjøres. Ikke er jeg gammel og ikke er min kjipe helsesituasjon selvpåført på noen måte, som virker til å være viktige faktorer for enkelte rundt hvem som fortjener å leve og dø. 

Selvfølgelig skulle en ønske at koronaen er over å at vi endelig kan senke skuldrene og gå tilbake til det livet vi kjente før pandemien, men en strategi med å lukke øyna å bare late som alt er fint og bra mens helseforetakene kveles og en ikke får livsviktig behandling fordi den ikke er livsviktig nok eller at du ikke får hjelp fordi du har for liten sjans for å overleve er vertfall for meg en langt mer dystopisk fremtid enn en fremtid med noen restriksjoner for å forhindre dette, men det kommer vel ann på øyet som ser I guess..

Ja så har du de av oss som ble helt ødelagt av tiltak som ble kjørt i eks Oslo med stengt trening selv for de som trenger rehab i en tid der man hadde alt ifra 0 til -25 grader så ute trening var utelukket.

Tiltak skapte en stor gruppe som ellers var friske til å bli syke.

Er nok en del info myndighetene sitter på som gjør at tiltak holdes som absolutt siste skanse og godt er det.

 

 

Endret av Kazuo
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Fustasjeopphengsforkobling skrev (1 time siden):

Jeg er ikke uenig i lite inngripende tiltak i kriser, men det må vises handling. Ellers blir ikke bare sykepleierne frustrerte. Lønna etterspør de selv, og det er en veldig god start som viser at nå er vi igang med å gjøre alt vi kan for dere. Det motiverer. Deretter kan de fikse arbeidsforholdene litt etter litt, men politikerne må få hendene utav lomma. Nytter ikke å bare få på plass 100 nye utdannede som likevel ikke vil jobbe der.

Uten tvil. Noe sånt som følgende kunne/burde vært gjort allerede i de første 2-3 månedene etter mars 2020:

  • Allerede kort tid etter mars 2020 satt av penger og startet planlegging av etterutdanning av flere intensivsykepleiere. Og da langt mer enn bare de 100 som Høie 9 måneder senere gav penger til. Om man hadde startet etterutdanning av disse allerede rett etter sommeren 2020, kunne disse vært nesten ferdig på nåværende tidspunkt.
  • Startet en kampanje for å hente tilbake folk med helseutdanning, men som ikke lenger jobber i helsevesenet. Samme bonus som nevnt i punktet under kunne vært et av lokkemidlene for å få de tilbake.
  • Utlovd bonuser for alle i spesialisthelsevesen med forventet tung belastning under en pandemi, samt evt kommet med lovnader om ekstra lønnsøkning de påfølgende årene. 
  • Fremmet en plan om å øke antall studieplasser for sykepleiere både i 2020 og videre økning i 2021.
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
14 minutes ago, OlavEH said:

Uten tvil. Noe sånt som følgende kunne/burde vært gjort allerede i de første 2-3 månedene etter mars 2020:

  • Allerede kort tid etter mars 2020 satt av penger og startet planlegging av etterutdanning av flere intensivsykepleiere. Og da langt mer enn bare de 100 som Høie 9 måneder senere gav penger til. Om man hadde startet etterutdanning av disse allerede rett etter sommeren 2020, kunne disse vært nesten ferdig på nåværende tidspunkt.
  • Startet en kampanje for å hente tilbake folk med helseutdanning, men som ikke lenger jobber i helsevesenet. Samme bonus som nevnt i punktet under kunne vært et av lokkemidlene for å få de tilbake.
  • Utlovd bonuser for alle i spesialisthelsevesen med forventet tung belastning under en pandemi, samt evt kommet med lovnader om ekstra lønnsøkning de påfølgende årene. 
  • Fremmet en plan om å øke antall studieplasser for sykepleiere både i 2020 og videre økning i 2021.

Helt enig. Hvis dette er den største helsekrisa noen gang (som vi blir fortalt), burde det være en enkel sak å bevilge "stay on" bonuser og rekrutteringsbonuser til intensivsykepleiere. Selv om man gir hver eneste intensivsykepleier i hele Norge 100.000 i bonus, så er det en latterlig liten sum sammnelignet med hva vi taper på å stenge ned samfunnet.  "Stay-on" og rekrutteringsbonuser er HELT vanlig i den høytlønnede delen av arbeidslivet når man skal sikre seg sårt trengt kompetanse.

Dette viser for meg at retorikken og de store ordene ikke står i stil til realitetene på bakken. Regjeringen har IKKE økt intensivkapasiteten. Intensivsykepleiere går vi i netto MINUS på. Vi er antakeligvis dårligere stilt nå enn ved starten av pandemien.

Etter nesten 20 måneder går det ikke an å lenger skylde på at man ikke var forberedt, hvor er raseriet over vannskjøttelsen av samfunnet av vår politiske elite? hvor er kravene om at helseministeren må gå av? hvordan ser statsbudsjettet for neste år ut på denne fronten?

Vi blir solgt en historie og et narrativ som ikke henger på greip, det må folk nesten snart forstå.

Endret av Per H
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (2 timer siden):

Disse vanvittige overdrivelsene orker jeg ikke svare på, skjønner ikke helt hvor det kommer fra 🤣

Tror vi kommer langt med noen få, lite inngripende tiltak dersom det blir et enda større behov for å få ned innleggelsene. Nå er det kommet en anbefaling om å ha på seg et munnbind i noen situasjoner enkelte steder i landet. Så er det andre ganske milde verktøy man kan ta i bruk om man er nødt til det. Det viktigste er nok tredjedoser og tiltak rundt vaksinering.

Dette er deg som diskuterer mest mot deg selv virker det som. Ingenting av dette er i nærheten av hva jeg har skrevet her eller mener. Sorry.

Tiltak rundt vaksinering ?

 

Evil-Duck skrev (56 minutter siden):

Syns egentlig det ikke det illustrerer så mye mer enn ufaglært synsing, men jeg er heller ingen faglært innen Immunologi så er ikke en diskusjon jeg føler at jeg har den faglige tyngden i bakhånd for å begi meg ut på. Uavhengig av det så har vel de fleste fått gå gjennom en liten forkjølelse i år, vertfall om jeg skal basere det på min omgangskrets så tror ikke vi dreper immunforsvaret vårt om vi kjører noen tiltak for å gjøre jobben litt enklere for helsevesenet slik at du, jeg og alle rundt oss kan lite på at en fortsatt har et helsevesen som kan ta vare på deg om du kommer ut for noe.

Trenger ikke være faglært innen immunologi for å forstå at OCD vaske seg på henda, sprite hender, bruke munnbind, ikke gi klemmer, eller ha nær kontakt med andre mennesker skaper et dårlig immunforsvar..Har også noe med den psykiske helsen..

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...