Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
basillen skrev (10 minutter siden):

Men man har ikke tradisjon for å gjøre dette simultant på flere titalls skoler i samme by gjentatte ganger i året. 

Nå har det heller ikke meg bekjent vært norovirus-utbrudd på så mange skoler i samme område samtidig heller :) 

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar

Tror på økonomien tross smitteøkning
https://opinion.no/2021/08/tror-pa-okonomien-tross-smitteokning/

Sitat

Selv om smitten i landet stiger, har folk flest solid tro på den norske økonomien, ikke minst Oljefondet. Rekordfå frykter for egen økonomi.

Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt 103.000 nordmenn om de tror den økonomiske situasjonen i Norge den neste måneden vil bli bedre, dårligere eller uendret. I tillegg er det spurt om forventninger til Oljefondet og egen økonomi.

Så langt i august tror 23 prosent at den økonomiske situasjonen i Norge vil bli bedre den neste måneden. 16 prosent tror den blir dårligere, mens hele 61 prosent tror den vil forbli uendret.

Andelen som tror økonomien blir bedre har vist fallende trend siden toppmålingen i juni, men ligger likevel hele 15 prosentpoeng høyere sammenlignet med august i fjor.

- I år som i fjor ser vi at forventningene til økonomien faller noe når det blir tydeligere at smitten øker på ny mot høsten. Men stemningen er langt bedre i år, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

 

Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (4 minutter siden):

Nå har det heller ikke meg bekjent vært norovirus-utbrudd på så mange skoler i samme område samtidig heller :) 

Nettopp. Så de samfunnsmessige konsekvensene er betraktelig lavere.

At man i det hele tatt henter frem novoviruset for å liksom ha et sammenligningsgrunnlag er derfor helt tullete. Det er, som sagt, bare å se på hva som skjer i Bergen nå med flere titalls elever sendt i karantene fra 20+ skoler. Og dette får også ringvirkninger for foreldre som gjerne da også må holde seg hjemme fra jobb.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (9 minutter siden):

Det har ikke vært "tradisjon" for å ha simultane noro-utbrudd på flere titalls skoler i samme by gjentatte ganger i året. Man har anbefalt folk å "kohortisere" barn for å begrense spredningen noroutbrudd. Du får kohortisering til å høres ut som noe helt nytt og kun et påskudd for å være slem. Det virker som du har totalt misforstått både hensikten og hva som er god omsorg. Å drite i smittevern rundt norovirus er ikke god omsorg. Det er god omsorg både å la egne barn slippe det, og la andres barn slippe det.

Det er ikke god omsorg å nekte barn å treffe venner og bekjente utenfor nærmeste omgangskrets for et virus som for denne aldersgruppen ikke er farligere enn influensa. Faktisk er det diktatorisk og ondskapsfullt. 

At man holder barna hjemme når de er syk er imidlertid helt kurant.

Endret av basillen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
basillen skrev (3 minutter siden):

At man i det hele tatt henter frem novoviruset for å liksom ha et sammenligningsgrunnlag er derfor helt tullete. Det er, som sagt, bare å se på hva som skjer i Bergen nå med flere titalls elever sendt i karantene fra 20+ skoler. Og dette får også ringvirkninger for foreldre som gjerne da også må holde seg hjemme fra jobb.

Det var ikke jeg som hentet frem norovirus, jeg svarte på et spørsmål fra en bruker som spurte hvorfor man skal slå ned norovirus ved å vise til at det er noe vi absolutt gjør og har gjort lenge - gjerne med mange av de samme tiltakene vi nå kjenner fra koronapandemien. Det er ikke sånn at TISK, kohorter og nedstenging er noe helt nytt, det er bare omfanget som er annerledes.

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (3 minutter siden):

Det var ikke jeg som hentet frem norovirus, jeg svarte på et spørsmål fra en bruker som spurte hvorfor man skal slå ned norovirus ved å vise til at det er noe vi absolutt gjør og har gjort lenge - gjerne med mange av de samme tiltakene vi nå kjenner fra koronapandemien.

Og det er helt greit. Men det har da aldri vært slik at man grunnet novoviruset har nektet barn og unge å treffe venner og bekjente på tvers av kohorter, selv når man ikke en gang har fått påvist et virus, gjentatte ganger i året. 

Vi snakker om en helt annen tiltaksbyrde her som faktisk går på tvers av lovverket.

At barn holder seg hjemme når de er syke bør imidlertid være en selvfølge. Sannsynligvis er dette mer enn godt nok som tiltak.

Lenke til kommentar
fredrik2 skrev (8 minutter siden):

Barn som får noroviruset tvingas också sitta i karantän några dager efter senaste uppenbara symtom.

De som får det ja. Men her foreslo jo en debattant at barn fra hele skoler skal nektes å treffe barn fra andre skoler. Selv om de ikke en gang har fått påvist viruset.

Og jeg vil igjen presisere at for barn er ikke Covid-19 mer farlig enn influensa. Altså bør ikke dette viruset behandles som noe annet enn influensa. Voksne er tross alt fullvaksinerte om et par uker.

Endret av basillen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
basillen skrev (26 minutter siden):

Så for å svare på spørsmålet ditt: Min strategi er at når alle ned til 18 er fullvaksinerte så bør alle tiltak oppheves. Permanent. Dette er en støyt vi må ta før eller siden uansett. Best å ta den nå som vaksinene er ferske i kroppene våre og vi har solid beskyttelse som gir oss god anledning til å bygge opp kryssimmunitet gjennom eksponering for varianter. Da får vi naturlig immunitet kombinert med vaksineimmunitet, og det er nettopp denne veien vi må gå for at viruset på sikt skal reduseres til å ikke være noe annet en ett av mange virus som gjør oss forkjølet.

Immunitet som følge av covid-19 har vist kortere varighet enn immuniteten som covid-19 vaksinene gir. (Mener det har vært linket til artikler og studier om dette flere ganger i tråden).

For å svare på første setning: Covid-19 dødeligheten for barn er lav, men det er nå uansett et pest eller kolera-dillemma. Man må velge mellom disse dødsfallene og midlertidige lokale tilfeller av kohortisering.

Jeg har ikke funnet norsk dødsstatistikk for aldersgruppa 0-9 eller 0-19 eller lignende, men Sverige har noen tall:

0-9 år: 30875 smittede, 40 innleggelser og 9 dødsfall, dødsrate 0,0291%

10-19 år: 147 778 smittede, 61 innleggelser og 5 dødsfall, dødsrate 0,0034%

20-29 år: 196 424 smittede, 241 innleggelser og 22 dødsfall, dødsrate 0,0112%

I Norge er folketallet fordelt på aldersgrupper slik:

0-9 år 593 533
10-19 år 644 257
20-29 år

705 307

Lenke til kommentar

Covid-19 smitter mye lettere og derfor blir utbruddet mye større og får store konsekvenser når man lar det skure og gå. Mange blir for syke til å jobbe også, så det å holde seg hjemme blir raskt ikke et alternativ en gang dag dersom man skulle ha tenkt et scenario der man bare lar folk bli smittet og lar det gå sitt gang. Da risikerer man fort stenging som følge av mangel på personale.

I Bergen må de nå leie inn helsepersonell fra nabokommuner for å få satt nok vaksiner og få bukt med smitteoppsporing, de er overarbeidet.

La oss også anta at man ikke hadde strenge rutiner på f.eks. sykehus og sykehjem, ved utbrudd blir et helt personale slått ut og ikke i stand til å jobbe, i tillegg at man risikerer å smitte mennesker uten immunforsvar.  Kjenner dessverre til noen som har fått to vaksinedoser men ikke utviklet antistoffer.

Det har vært gjentatt mange ganger før, å behandle korona på sykehus er mye mer ressurskrevende enn å behandle influensa. Det er veldig komplekse pasienter. Mye mer komplekst enn influensa. Nå begynner vi heldigvis å se en endring i koronapasienter på sykehus generelt sett blir mindre alvorlig syke, og har færre liggedøgn, så kanskje det nærmer seg influensatilstander, men enn så lenge er det fortsatt mange som er uvaksinert og som fortsatt kan bli alvorlig syke og havne på intensiven. Det er fortsatt nok å ta av av uvaksinerte, delvaksinerte, folk med dårlig immunforsvar etc., til at fullstendig frislipp vil fylle opp sykehus og intensivavdelingene og gjøre det krevende, særlig når vi får influensabølge på samme tid. 

Og ikke vet vi hvordan dette påvirker barna, men vi må nok regne med en økning i alvorlig syke barn fremover og mulig ukjente langtidsvirkninger som påvirker dem resten av livet.

Og det er viktig på å påpeke at tiltakene nå er veldig mye mindre inngripende enn tidligere, selv om smittetallene er høye. Vi tolerer allerede mye mer smitte, om ikke så hadde vi hatt tiltak nasjonalt som vi hadde i januar nå. Så at man sitter å og sutrer over at TISK ikke er avviklet når mange enda ikke er fullvaksinerte er meg enn gåte. Så at noen virkelig tror at vaksiner ikkje har hjulpet oss til å gå over til en mer normal hverdag er bare tull. Uten vaksinene hadde det sett bekmørkt ut med Delta, bare se til USA hvor vaksinemotstanden er stor. Florida har dobbelt så mange pasienter nå enn toppen under den første bølgen.

Vi må dessverre være forberedt på veldig mye smitte fremover og at enkelte kommuner må innføre noen lokale tiltak for å klare å holde tritt med vaksinering, smitteoppsporing etc.

 

 

 

 

Endret av Fnugle
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (14 minutter siden):

Immunitet som følge av covid-19 har vist kortere varighet enn immuniteten som covid-19 vaksinene gir. (Mener det har vært linket til artikler og studier om dette flere ganger i tråden).

Dette er, i aller høyeste grad, diskuterbart. Her er det studier som går begge veier. Men kryssimmunitet oppnådd både gjennom vaksine og naturlig eksponering vil sannsynligvis være det aller beste. Dette har også FHI formidlet. Samt forfatterne i denne artikkelen publisert i Nature.

Når det gjelder tallene for Sverige så er nok, for det første, langt flere smittet enn det som er offisielt registrert. Og, for det andre, så har det viset seg i gjentatte studier at for barn er influensa farligere enn Covid-19. Som i denne studien

Endret av basillen
Lenke til kommentar
Fnugle skrev (15 minutter siden):

Og det er viktig på å påpeke at tiltakene nå er veldig mye mindre inngripende enn tidligere, selv om smittetallene er høye. Vi tolerer allerede mye mer smitte, om ikke så hadde vi hatt tiltak nasjonalt som vi hadde i januar. Så at man sitter å og sutrer over at TISK ikke er avviklet når mange enda ikke er fullvaksinerte er meg enn gåte.

Jeg sutrer ikke over at TISK ikke er avviklet nå.

Det jeg stusser på er de som vil at vi skal fortsette med TISK i det uendelige. Selv etter at alle som ønsker det er fullvaksinerte. Og den gjenværende delen av befolkningen som ikke er vaksinert vil ikke ha høyere risiko for viruset enn de vil ha for influensa.

Folk må innse at dette viruset ikke vil forsvinne. Folk vil bli smittet av viruset hvert eneste år fremover. Folk vil havne på sykehus av viruset hvert eneste år fremover. Og folk vil dø av viruset hvert eneste år fremover.

Jo fortere folk innser dette, jo bedre.

Endret av basillen
Lenke til kommentar
4 hours ago, Theo343 said:

Det med væske fra nesa var en kamerat jeg spurt om råd på vegne av :) Jeg ga tilbakemelding til han om det. Han har fått time hos lege.

Leger pleier å ta slikt med knusende ro, så han kommer nok ikke til å forlate legen med angst ☺️

Endret av G
Lenke til kommentar
basillen skrev (1 minutt siden):

Jeg sutrer ikke over at TISK ikke er avviklet nå.

Det jeg stusser på er de som vil at vi skal fortsette med TISK i det uendelige. Selv etter at alle som ønsker det er fullvaksinerte. Og den gjenværende delen av befolkningen som ikke er vaksinert vil ikke ha høyere risiko for viruset enn de vil ha for influensa.

Folk må innse at dette viruset ikke vil forsvinne. Folk vil bli smittet av viruset hvert eneste år fremover. Folk vil havne på sykehus av viruset hvert eneste år fremover. Og folk vil dø av viruset hvert eneste år fremover.

Jo fortere folk innser dette, jo bedre.

Om det ikke er nødvendig, så er det ikke nødvendig. Men man må neste se an utviklingen når vi er kommet så langt. Er det høyt press på sykehus så er det dumskap å avvikle TISK når man vet hvor ekstrem smittsom covid er.

Dagen alle er fullvaksinert er ikke nødvendigvis noen magisk dato. 

De aller fleste vil neppe at TISK skal forsette om det virkelig ikke er nødvendig. 

Covid har lenge vært et hestehode foran oss, man har sett i mange land at "vente og se"-holdning har brukt å straffe seg hardt.

 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
basillen skrev (5 minutter siden):

Dette er, i aller høyeste grad, diskuterbart. Her er det studier som går begge veier. Men kryssimmunitet oppnådd både gjennom vaksine og naturlig eksponering vil sannsynligvis være det aller beste. Dette har også FHI formidlet. Samt forfatterne i denne artikkelen publisert i Nature.

Når det gjelder tallene for Sverige så er nok, for det første, langt flere smittet enn det som er offisielt registrert. Og, for det andre, så har det viset seg i gjentatte studier at for barn er influensa farligere enn Covid-19. Som i denne studien

Greit nok at det er diskuterbart. Forskningen er naturlig nok ikke ferdig på feltet.

Godt forsøk på å vri det over til Covid-19 vs influensa. Nå var det ikke det, men covid-19 vs midlertidige lokale kohortiseringer vi diskuerte. Hvis det er en influensa-tråd her på forumet foreslår jeg at du tar opp spørsmålet influensa vs midlertidige lokale kohortiseringer i den tråden.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
4 hours ago, Fibonacci said:

Stakkars barn som må sitte i karantene i starten av et nytt skoleår.

Jeg foreslo leirskole, men det ble jo sablet ned her som helt uaktuellt fra ihvertfall en forumdebattant.

Leirskole kunne gjort det friere for foreldrene å måtte behøve å ta seg fri fra jobb for å måtte ta vare på barna. Samt det hadde redusert litt på smittespredningen.

Barna hadde dessuten hatt mange kjekke aktiviteter om de ikke var sengeliggende.

Endret av G
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...