Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

G skrev (1 minutt siden):

Fikk høre litt av samme forklaring nå at det var ett tilfelle, men med denne frykten for panikk med disse myndighetene som ikke ønsker å opplyse om hvor i Norge dette ene tilfellet er. Har de kontroll over smittespredningen montro?

Siden det kun er påvist ett tilfelle av varianten så handler nok bare om personvern, ikke frykt eller panikk. Som FHI siteres på i artikkelen er det trolig ikke flere tilfeller av Lambda i Norge per nå.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
7 minutes ago, Snikpellik said:

Siden det kun er påvist ett tilfelle av varianten så handler nok bare om personvern, ikke frykt eller panikk. Som FHI siteres på i artikkelen er det trolig ikke flere tilfeller av Lambda i Norge per nå.

Ok.

Forresten:

DELTA: Overlegen tror det blir vanskelig for nye virusvarianter å utkonkurrere delta-varianten som dominerer i Norge nå.

DELTA: Overlegen tror det blir vanskelig for nye virusvarianter å utkonkurrere delta-varianten som dominerer i Norge nå. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Er det noen som er villig til å forklare hva som i praksis menes med det Aavitsland prater om her i bildeteksten?

Hvordan kan Delta-varianten hindre andre varianter. Jeg trodde det var fritt fram jeg til "buffetbordet" for virusvariantene. Er ikke den eneste regulatoren egentlig død, eller har man flere regulatorer på virusspredning som regulerer hvordan det brer seg? Altså hvis mange dør så må jo viruset vike, fordi det ikke lengre har verter nok å spre seg via. R-tallet synker, smittekjeden brytes.

Kan det være tanker rundt at vaksinen skal avverge oss Lamda-mutasjonen som Preben tenker? Hvorfor tenker han i såfall ikke høyt om det med forklaring. Er han redd for å bedømme det feil igjen?

 

Quote

Funnet i 40 land
I følge den globale GISAD-databasen er Lambda-varianten nå registrert i over 40 land.

Varianten har fått stor spredning i Sør-Amerika, men har også spredd seg til en rekke Europeiske land, blant annet Sverige, Danmark, Spania, Frankrike og Tyskland.

I Sverige er det hittil rapportert om tre tilfeller av varianten, skriver Expressen.

– Kunnskapen er foreløpig veldig vag. Vi vet at den er smittsom, men vet ikke om den er mer smittsom en delta-varianten, sier Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi ved Karolinska institutt i Stockholm.

Quote

– Innen mars var det i 50 prosent av prøvene i Lima. I april var det i 80 prosent av prøvene i Peru. Det at det hoppet fra én til 50 prosent er en tidlig indikator på en mer overførbar variant, sier doktor Pablo Tsukayama, molekylær mikrobiolog ved Cayetano Heredia University, til Al Jazeera.

Selv om FHI følger med på variantens spredning i Euorpa er ikke Aavitsland bekymret for at Lambda-varianten vil ta over her.

 

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (28 minutter siden):

Vi har fått med oss din holdning om at folk må få ha lov til å gi faen i hele dugnadsarbeidet. Vi står i innspurten av et dugnadsarbeid det er lenge siden Norge har hatt. Kanskje 2. verdenskrig var en stor dugnad i mot fascistene som et liknende arbeid til dette.

Vi er ikke ferdigvaksinerte for alle i landet. Vi ser smitte ta seg opp i en del land som har en delvis vaksinasjonsgrad. Viruset har ikke endret karakter til det bedre men til å bli mer smittsomt foreløpig (de variantene som dominerer). Hørte også noen nevne at vi kanskje kommer til å få inn over oss en Sør-amerikansk variant når som helst nå. En mutasjon som ihvertfall ikke er særlig mindre smittsom eller som gir mindre fare for skadevirkninger enn denne kjente Delta-varianten.

 

Nei, min holdning er å ha forholdsmessige tiltak og ikke pulverisere det individuelle ansvar. Samt ikke behandle dette som om det er mye farligere enn det egentlig er. Du, Benbjo og andre er jo utelukkende ute etter å formidle pessimistiske nyheter og forvente at alle andre skal være like bekymret som dere. Jeg var med på dugnaden mens den 70-åringene og de yngre med underliggende sykdommer var utsatt. Jeg er ikke med på dugnaden fordi friske 35-åringer er hyperbekymret på egne vegne.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 8/2/2021 at 10:02 AM, William_S said:

Det vil jo være marked for testing en god stund til da mtp reisevirksomhet og land som krever negativ test for innreise. Dette sponses jo av staten nå, er jo teststasjoner for hurtigtest utenfor Oslo city feks. 

Fortelle mer om sponsingen plz.

Her på Nord-Jæren koster en slik test for å reise ut av landet, ca. nesten kr 1500 (på egen regning). Kan det være et tilbud jeg ikke har hørt om som også eksisterer på Nord-Jæren (typisk Stavanger, Sandnes, Randaberg, Sola, Klepp, Bryne, Ålgård..)

Endret av G
Lenke til kommentar

Venter smitteøkning i Oslo
https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=70142

Sitat

Det er registrert 72 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er det høyeste døgntallet siden 5. juni. Helsebyråd Robert Steen (Ap) er ikke overrasket over tallene.

- Som forventet ser vi en økning i smittetallene i forbindelse med fellesferien hvor flere mennesker reiser både innenlands og utenlands, og samles med venner og familie. «Reise» er registrert som antatt smittested for over 25 prosent av smittetilfellene i uke 30, sier han til Dagbladet.

Han opplyser at det i uke 30 ble registrert flest nye smittetilfeller i aldersgruppen 20-29 år, og det er også i denne aldersgruppen hvor det har vært størst økning sammenlignet med uka før. Kun ett smittetilfelle er registret i aldersgruppen over 70 år de fire siste ukene.

Sitat

- Samtidig har testtallet for uke 30 gått opp sammenlignet med uka før. Det betyr vi får avdekket og smittesporet nye smittetilfeller, sier han og legger til at antall sykehusinnleggelser for Oslosykehusene fortsatt er lave, og har holdt seg under 10 innlagte i hele juli, sier Steen.

Denne uka var det slutt på fellesferien i Norge, og mange nordmenn er tilbake i jobb etter å ha reist både innenlands og utenlands. Overfor NTB sier Steen at det trolig vil gi utslag på smittestatistikken.

- Smitten er sterkest knyttet til reise. Med fellesferie og en del reisevirksomhet tror jeg derfor vi må vente at smitten vil gå noe opp, og det kan også komme en liten økning i antall sykehusinnleggelser. Men de eldste er fullvaksinert og godt beskyttet nå, sier helsebyråden.


Tror smitten i Oslo vil øke
https://www.nrk.no/osloogviken/koronavirus-i-oslo-og-viken-1.14936410

Sitat

Oslo-smitten er på sitt høyeste på to måneder og vil nok fortsette å stige etter ferien, ifølge helsebyråd Robert Steen, som likevel mener man er langt unna smertegrensen. Tirsdag ble det registrert 72 nye smittetilfeller i hovedstaden, 32 over snittet de siste sju dagene.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (38 minutter siden):

Ok.

Forresten:

DELTA: Overlegen tror det blir vanskelig for nye virusvarianter å utkonkurrere delta-varianten som dominerer i Norge nå.

DELTA: Overlegen tror det blir vanskelig for nye virusvarianter å utkonkurrere delta-varianten som dominerer i Norge nå. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Er det noen som er villig til å forklare hva som i praksis menes med det Aavitsland prater om her i bildeteksten?

Hvordan kan Delta-varianten hindre andre varianter.

Delta-varianten "hindrer" ikke andre varianter å komme. Flere varianter kan ha spredning i et område samtidig. Det han sier er noe annet; at han tror det blir vanskelig for nye varianter å utkonkurrere delta, som er noe annet enn å hindre dem.

Den mest smittsomme varianten vil vanligvis bli dominant i områder den har spredning. Tiltak brukes da for å holde en viss kontroll på smitten. Delta har relativt høy smittsomhet allerede, så om en ny variant skal utkonkurrere delta må det ha enda høyere smittsomhet, og da må den nærme seg nivået av de mest smittsomme virus menneskeheten har sett. Han ser ut til å tvile på at det skjer.

Endret av xRun
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
23 hours ago, OlavEH said:

Ja, vi har det. Men vi kunne fint hatt enda færre uten at helsevesenet sannsynligvis ble overbelastet. Og det er i det store og hele det premisset man burde brukt. Ikke long-covid eller at yngre og friske ikke er fullvaksinerte. Eller mange av de andre svake argumentene som benyttes for å ikke åpne opp enda mer.

Du tegner det veldig svart/hvitt. Det finnes grader i mellom også. Noe helsevesenet i Canada har fått føle på kroppen. Der helsepersonell sier opp fordi den kampen de har strevd med for å slå ned viruset har vært for tøff.

Altså nå har vi det sannsynligvis bra i Norge med de smittenivåene vi er utsatt for, med de tiltakene som vi har hatt til nå. Slipper du opp for mye så kan vi få mer belastning på helsevesenet i en tid hvor vi burde øke kapasiteten framfor å bygge den ned. Det med helt frislipp dersom dette skulle vise seg å ikke være helt trygt likevel, vil føre til en høyere belastning på leger og sykepleiere og vi risikerer å miste en del fagfolk. Det er heller ikke særlig ønskelig.

Man må få kartlagt hvor trygt det er med gjenåpning også.

Endret av G
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
27 minutes ago, G said:

Hvordan kan Delta-varianten hindre andre varianter. Jeg trodde det var fritt fram jeg til "buffetbordet" for virusvariantene.  

Det där har jag också tänkt på. Virusen är ju individuella och det ända som kan stoppa smittespredningen är ju immunitet och då mest relevant i detta tillfäller är kross immuninetet mellan olika varianter.

Det jag försöker si är att ett alpha utbrudd i Trondheim påverkas ju ikke av ett Delta utbrudd i Oslo. Vilket är uppenbart men jag förstår ikke heller hur ett alpha utbrudd i Trondheim skulle påverkas av ett delta utbrudd i Trondheim (förutom hvis man ändrar tilltaks nivå). 

Virusen bråkar ju ikke med varandra om att kunna smitte folk och de flesta utbruden borde vara så pass avskilda att det är sällan att ett alpha virus råkar komma till noen som redan har blivit smitted av delta varianten. Så många smittede har vi aldrig haft att det borde vara vanligt. 

För att en variant ska kunna utkonkurrera en annan variant skulle jag tro att det trängs många smittede så att naturlig immunitet är viktigt. 

Jag skulle tro att alpha nestan har försvunnit i Norge på grund av vaksinen och tilltak och att den skulle gjort det också utan att delta kommit in i landet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
4 minutes ago, xRun said:

Delta-varianten "hindrer" ikke andre varianter å komme. Flere varianter kan ha spredning i et område samtidig. Det han sier er noe annet; at han tror det blir vanskelig for nye varianter å utkonkurrere delta, som er noe annet enn å hindre dem.

Den mest smittsomme varianten vil vanligvis bli dominant i områder den har spredning. Tiltak brukes da for å holde en viss kontroll på smitten. Delta har relativt høy smittsomhet allerede, så om en ny variant skal utkonkurrere delta må det ha enda høyere smittsomhet, og da må den nærme det seg nivået av de mest smittsomme virus menneskeheten har sett. Han ser ut til å tvile på at det skjer.

Är något sånt jag menar också. Tycker dokk att det ofta verkar som att man menar att de faktiskt konkurrerar ut varandra.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
fredrik2 skrev (9 minutter siden):

Är något sånt jag menar också. Tycker dokk att det ofta verkar som att man menar att de faktiskt konkurrerar ut varandra.

Nja... våre tiltak er vanligvis rettet mot den mest smittsomme varianten som har blitt dominant. Da blir spredning av den varianten begrenset, og mindre smittsomme varianter blir mer dempet.
Kan sies på den måten at variantene er skiløpere, og vi prøver å strø sand i sporet og gjøre det vanskeligere for variantene å nå frem. Den som likevel når frem, og gjør det oftest, har utkonkurrert de andre.

Endret av xRun
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
G skrev (3 minutter siden):

Du tegner det veldig svart/hvitt. Det finnes grader i mellom også. Noe helsevesenet i Canada har fått føle på kroppen. Der helsepersonell sier opp fordi den kampen de har strevd med for å slå ned viruset har vært for tøff.

Altså nå har vi det sannsynligvis bra i Norge med de smittenivåene vi er utsatt for, med de tiltakene som vi har hatt til nå. Slipper du opp for mye så kan vi få mer belastning på helsevesenet i en tid hvor vi burde øke kapasiteten framfor å bygge den ned. Det med helt frislipp dersom dette skulle vise seg å ikke være helt trygt likevel, vil føre til en høyere belastning på leger og sykepleiere og vi risikerer å miste en del fagfolk. Det er heller ikke særlig ønskelig.

Man må få kartlagt hvor trygt det er med gjenåpning også.

Per dags dato tåler man med svært stor grad av sannsynlighet minst 3-4000 smittede per dag uten at belastningen på helsevesenet blir for høyt. Det er man foreløpig langt unna. Og jeg vil heller ta sjansen enn at man skal fortsette med tiltak i hur helst så lang tid fremover primært fordi man allerede på forhånd skal innta en svært pessimistisk og bekymret holdning.

For å ikke forglemme de åpenbare demokratiske svakhetene med at tiltakene aldri tar slutt. Men dette sistnevnte bekymrer aldri tiltaksrytterne det minste. Det er mange her i landet som ville vært åpenbare tilhengere av et mulig autoritært styre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
23 hours ago, OlavEH said:

Jeg vet ikke akkurat når grensen ville gått. Men akkurat i dag tåler vi nok iallfall 3-4000 smittede per dag uten at belastningen på sykehusene blir høyere enn den var i vinter. Tidlgiere i sommer var det kanskje på 1500-2000 smittede per dag. Man kunne sluppet opp noe raskere og vært på trinn 4 allerede for noen uker siden slik det kunne vært om man fulgte den opprinnelige planen med 3 uker mellom trinnene.

Men følger dette du tegner opp her The hammer and the dance-strategien? The hammer and the dance er en godt fungerende strategi som jo også er ønskelig om man ønsker et delvis åpent samfunn. Australia har vel vært veldig hard på hammeren og ikke kunnet danse pga. mangelfulle vaksineringstiltak.

72283153.jpg?imageId=72283153&x=13.22188

https://www.dagbladet.no/nyheter/angriper-the-hammer-and-the-dance-teorien/72283135

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
G skrev (42 minutter siden):

Fortelle mer om sponsingen plz.

Her på Nord-Jæren koster en slik test for å reise ut av landet, ca. nesten kr 1500 (på egen regning). Kan det være et tilbud jeg ikke har hørt om som også eksisterer på Nord-Jæren (typisk Stavanger, Sandnes, Randaberg, Sola, Klepp, Bryne, Ålgård..)

Hvorfor koster en test for å reise ut av landet så mye, når folk ellers blir oppfordret til å teste seg (gratis) opp og ned i mente, så ofte man vil?

Det burde vel være mulig å lage et "reisesertifikat" ut av en gratis offentlig test?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
22 hours ago, Fibonacci said:

Norges mest bekymrede menneske. Må være slitsomt.

Haha, score billige poeng det kan dere. Det er jo tross alt jobben til Nakstad å holde en oversikt med det. At avisene skriver om det må man jo forvente.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Fibonacci said:

Hvorfor koster en test for å reise ut av landet så mye, når folk ellers blir oppfordret til å teste seg (gratis) opp og ned i mente, så ofte man vil?

Det burde vel være mulig å lage et "reisesertifikat" ut av en gratis offentlig test?

Fordi det er en økt kostnad for samfunnet/fellesskapet/statskassen?

Gitt at kriterie å reise ansees som unødvendig? Selv de med nødvendige reiser må betale for testen, som kreves da av mange innreisenasjoner.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (5 minutter siden):

Men følger dette du tegner opp her The hammer and the dance-strategien? The hammer and the dance er en godt fungerende strategi som jo også er ønskelig om man ønsker et delvis åpent samfunn. Australia har vel vært veldig hard på hammeren og ikke kunnet danse pga. mangelfulle vaksineringstiltak.

72283153.jpg?imageId=72283153&x=13.22188

https://www.dagbladet.no/nyheter/angriper-the-hammer-and-the-dance-teorien/72283135

UK la vekk hammeren og startet dansen 19. juli. Siden har det gått til helvete.

Screenshot_20210803-101758-01.thumb.jpeg.780358c03461318f7b9b20b37ed5bb41.jpeg

Lenke til kommentar

Man kan tänka lite på hur smittespredningen fungerar. 

Samma tilltak ger (nestan) samma R oberoende av nivån hvis ikke tillräkligt många är smittede för att naturlig immunitet spelar in (som den antagligen ikke gör för oss). 

Så vi trenger antagligen samma tilltak för att hålla spredningen på 100 per dag som för att hålla den på 2000 per dag. 

Tror det är en stor fordel att försöka hålla nede smitten istället för att försöka kontrollera den på en hög nivå. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
19 hours ago, Evil-Duck said:

Ørsta og Volda kommune :) 

edit: om jeg ikke tolker tallene til VG på feil måte står de to kommunene med tilsammen rundt 20 000 innbyggere nå for 62,5% av alle innlagte på sykehus i hele Norge. 🥴

Er ikke dette slike lærerutdannelseskommuner, som har lærerskole? Fiffig.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (7 minutter siden):

Fordi det er en økt kostnad for samfunnet/fellesskapet/statskassen?

Kostnader spiller null rolle i desse tider.

Det handler bare om å gjøre det vanskelig for folk å reise, slik som de überkompliserte reisereglene som kan endre seg på et øyeblikks varsel.

Ikke rart danskene plasserer nordmenn i en egen "risikokategori" for bakstreversk regelverk.

Lenke til kommentar
G skrev (15 minutter siden):

Men følger dette du tegner opp her The hammer and the dance-strategien? The hammer and the dance er en godt fungerende strategi som jo også er ønskelig om man ønsker et delvis åpent samfunn. Australia har vel vært veldig hard på hammeren og ikke kunnet danse pga. mangelfulle vaksineringstiltak.

Tar den der hensyn til at 2/3 av befolningen er vaksinert og 1/3 fullvaksinert? 

Australia har vært horribe i covid-perioden. De har oppvist en alvorlig mangel på demokratisk forståelse.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Evil-Duck låst og gjenåpnet denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...