Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Morromann skrev (4 timer siden):

Om gårsdagens tall: opp som en løve og ned som en skinnfell. Vi opplever heldigvis ikke annet enn krusninger, ikke noen smitteeksplosjon. Blir nok ikke noen flere lockdowns nå nei, der har nok aller siste sjanse og aller siste to passert. Selv kommuner som for en måned siden eller mindre, som i Grenlandsområdet var senter for smitteoppblomstring er nå tilnæremet coronafrie. Det ser ut som om russesmitten i Oslo var et kortvarig blaff som er borte igjen om en uke og vi vil se lyseblå nedoverpiler igjen, og i intensivert grad de neste ukene når "kidsa" blir vaksinerte. Så kan man legge til skoleslutt også. Absolutt alt peker mot at nå går det mot slutten og ikke mot lockdown og avgrunn som noen har spådd.

Det er litt tidleg etter to dagar med utbrot i Oslo å seie at dette vil vere over på ei veke når det tok 7 månader forrige gong. Det seier seg sjølv at det kan bli nødvendig med tiltak ein kortare periode dersom ein ikkje får kontroll utan. (Eksempel: Utsett russefeiring). Men eg er elles heilt einig i at det i det store og heile går rette vegen no.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
53 minutes ago, Snikpellik said:

@fredrik2 @ok67

Står ganske så detaljert om smitten i Trondheim her: https://www.trondheim.kommune.no/aktuelt/korona-samleside/pressemeldinger-korona/

De har gått like detaljert ut som tidligere, virksomheter med smitte blir nevnt osv.

Nei, berörda enheter (Berørte kommunale og fylkeskommunale enheter)  har ikke varit med sen i lördags och brukade vara med innan dess.

Hvis allt tas med på hvor smittede har varit er vansklig å si. Ikke så rart hvis de ikke gå ut med att en smitted har varit 5 minuter på butikken längre. 

Vet att ikke all information som tidigare ofta har varit med har varit med de senaste dagarna. Tycker det är lite rart att man får mindre information når kommunen stängs ned än innan.

Lenke til kommentar
fredrik2 skrev (2 timer siden):

Förvånads värdt lite detaljerad information om vad som faktiskt sker i Trondheim senaste tiden. 

Når det var 5 smittede per dag kunde man se vilka butikker de hade varit i. Nu när det är 30-40 per dag så verkar de smittede nästan helt slutat gå i butikker... Var väldigt mycket mer information i media om vad som hände i skoler och vilka som var i karantän tidigare också. 

Antar att man ikke går ut med mer information på grund av personvärn. Har ett utbrud relativt nära mig utan att jag för den skull synes jag får speciellt mycket information. Officiellt faktiskt väldigt lite. Vet att folk är smittede men når och hur kan jag bara spekulera om. 

Når det er eitt utbrot vil ein få høyre fleire detaljar i media. Er det mange utbrot blir nyheitsverdien mindre og ein får vite færre detaljar om kvart enkelt utbrot. Dette meiner eg er noko av forklaringa på det som du påpeika tidlegare om at ein høyrde så mange detaljar om smitteutbrota i Trondheim samanlikna med Oslo. No er det mindre smitte i Oslo, og mykje av smitten er knytt til utbrot hos russen. Dermed er situasjonen snudd på hovudet samanlikna med tidlegare.

Her i Sogn og Fjordane har det vore lite smitte, og vi er heller ikkje så mange. Her har ein difor i periodar fått ganske detaljerte opplysningar gjennom lokalmedia om kvar og i kva for miljø det er smitte. Samstundes set personvernet grenser for kva ein får vite, og dette gjeld spesielt når det er små forhold. Samstundes meiner eg at det er viktig å få vite mest mogeleg så lenge det ikkje går ut over personvernet, dette gjev tryggheit og hindrar ryktespreiing.

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Medan mange andre kastar ekstra vaksinedosar brukar Bergen så mange som dei kan. I gjennomsnitt 6,8 dosar per glas. Hadde alle gjort som Bergen hadde sikkert alle med underliggjande sjukdom/nedsett immunforsvar (risikogruppe 5-7) fått sitt fyrste stikk no, og ein hadde i tillegg vore litt nærmare målet om flokkimmunitet.

https://www.nrk.no/vestland/den-syvende-dosen-setter-fart-pa-vaksineringen-1.15519397

Oslo som har klaga så mykje på at dei ikkje fekk nok vaksiner bør også greie dette.

(Eg ser i artikkelen at dette krev mykje trening, så då er det kanskje ein grunn til at ein ikkje gjer dette på små stader som i min heimkommune).

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar

Foreldrene til russen på Oslo vest er i stor grad uvaksinerte, slik som i Kristiansand der russeutbruddet spredde seg utover russen. Trolig vil derfor russen smitte videre til familiemedlemmer, og det er ikke over på en uke. Fordelen i akkurat Oslo er at vgs-elevene testes med PCR én gang i uka, og tar hurtigtester hjemme. Dette kan forkorte utbruddet og hindre vedvarende spredning. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Fem nye smittede i Bergen
https://www.bt.no/nyheter/direkte/i/3Jd0RL/siste-nytt-om-korona

Sitat

Det er registrert fem nye koronasmittede i Bergen siden forrige rapport, melder kommunen.

Ett tilfelle er importsmitte, mens tre er nærkontakter. Kommunen mangler opplysninger om smittevei på ett tilfelle.

1224 personer testet seg onsdag.

De smittede fordelt på aldersgrupper:

6-12 år: 1

20-29 år: 2

30-39 år: 1

50-59 år: 1

Deilig tall. Da er det bare for Bergen å fortsette med kun nasjonale tiltak, og sannsynlig bli med når trinn 3 kommer snart.

De lave tallene i Bergen og Oslo utenom russeutbruddet synes jeg lover veldig godt. Vi kommer kanskje ikke til å få så lave tall som i fjor sommer siden de mer smittsomme mutasjonene vi har nå gjør evt utbrudd større i omfang, men alt i alt er situasjonen skikkelig lys nå i Norge. Må bare få has på Kristiansand, Trondheim og Hammerfest nå, og unngå at situasjonen med russen utvikler seg i de største byene.

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar

22 smittede i Lyngdal
https://www.nrk.no/sorlandet/1.15521264

Sitat

Det er registrert 22 smittetilfeller i Lyngdal i løpet av den siste uken. Kommunen har nå flere aktive utbrudd. Et av utbruddene er knyttet til habiliteringstjenesten hvor kommuneoverlegen sier situasjonen er dramatisk siden ansatte som egentlig er i karantene må på jobb.


28 elever og 4 lærere i karantene
https://www.nrk.no/sorlandet/1.15520910

Sitat

28 elever og fire lærere ved Å barneskole i Lyngdal kommune er nå satt i karantene etter at en lærer ved skolen testet positivt i går, onsdag. Den smittede læreren har sammenheng til smitten som først ble påvist hos en elev ved Eilert Sundt videregående skoles avdeling i Lyngdal.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
ok67 skrev (15 minutter siden):

Hmmm, i Sogndal vaksinerer dei 50 åringar, medan i Trondheim held dei på med 60 åringar.

Det er eit eller anna med fordelinga av vaksinar som ikkje heng på greip.

https://www.sognavis.no/set-1-000-stikk-denne-veka-folk-er-takksame-og-moter-opp/s/5-115-637228

Trondheim er ferdig med førstedoser for 55+ om to uker ifølge kommunen, og det startet i dag. Det betyr at alle/de fleste i gruppa 55-64 der bør ha fått tilbud om avtale nå :) 

Det er variasjoner i hele landet på grunn av demografi, og at kommuner har litt forskjellige leveranser og organisering. For eksempel vaksinerer man fortsatt høyrisikogrupper i Oslo, mens i Hamar kommune er de nå ferdige med førstedose for alle i høyrisiko og middels risiko over 18 år. Fordeling pga alder har mye å si, det er derfor så mange kommuner i Innlandet fylke som har høy snittalder har kommet så langt, for å ta et eksempel på hvorfor det blir litt forskjellig. Trondheim har en ung befolkning. Og mens man i én kommune gir nesten kun andredoser i en uke, vil en annen kanskje gi nesten kun førstedoser en uke og da blir det skjevhet i statistikken.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar

OA (bak betalingsmur)

Quote

Mann i 70-årene døde kort tid etter koronavaksine – kan ha fått tre doser

Etter det OA erfarer fikk mannen fra Toten nylig innkalling til koronavaksine for tredje gang.

Han skal ha dratt til vaksinestasjonen og fått dose nummer tre. Etter dette skal mannen ha blitt dårlig og følt seg uvel, med feber og kvalme.

Det er ikke blitt bekreftet at mannen fikk dose tre av vaksinen, og om det i så fall har sammenheng med sykdommen, men vaksinekoordinator i kommunen han tilhører sier til OA at det jobbes med å få klarhet i situasjonen torsdag.

Etter det OA kjenner til ble ambulanse tilkalt, men livet sto ikke til å redde for mannen som døde i sitt hjem natt til torsdag eller torsdag morgen.

...

EDIT: Oppdatering fra Kommuneoverlege Jens A. Mørch:

Quote

– Hvordan kunne det skje at vedkommende ble kalt inn til vaksinering for tredje gang?

– Kommunen har godt etablert og velfungerende system for individuell innkalling til vaksinering, blant annet via SMS. Der framgår tidspunkt for første og andre dose – med 6 ukers intervall for vaksinering i den gruppen. I dette konkrete tilfelle, så oppstod en misforståelse ved registrering på vaksinestasjonen, og beklageligvis fikk vedkommende sin andre dose allerede etter 2 uker.

Mørch sier dette ble oppdaget allerede samme dagen, og innskjerping av rutiner umiddelbart iverksatt for å hindre gjentagelse.

– Det ble konferert med Folkehelseinstituttet, som viste til at den for tidlig gitte dosen ikke kunne regnes som 2. dose. For å få den ønskede beskyttelseseffekten, var det derfor nødvendig med en 3. dose, med minimum 4 ukers intervall. Det var den vaksinen vedkommende fikk, på rett tidspunkt, skriver kommuneoverlegen.

– Er det noen grunn til å tro at tre vaksinedoser er mer risikofylt enn to?

– Det er ikke holdepunkter i forskningen, eller erfaring så langt, at det følger noen ekstra risiko for alvorlige komplikasjoner ved ekstra doser. Dette er likevel noe som selvfølgelig vil bli undersøkt spesielt nøye, svarer Mørch.

 

Endret av helsten2
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Benbjo skrev (9 timer siden):

Den norske studien viser at 50-60% har symptomer i minst 6mnd, mens den svenske og danske f.eks viser at 10% har nedsatt livskvalitet. Dette har jeg sagt til deg før, men du forstår åpenbart ikke forskjellen. Begge deler er long covid, men sistnevnte gruppe har det åpenbart mye verre. 

Jeg forstår nok forskningsrapporter bedre enn de fleste da jeg sitter leser slikt daglig.

Når man har en forskingsrapport som kommer ut med 200 pasienter eller som ikke er per reviewd er den ganske ubrukelig( dette gjelder også mange av de jeg poster, men noe motvekt til fake news som postes her inne trengs).

Ofte legger du ikke merke til skille mellom alvorlig syke og normalt syke pasienter.

Norsk/ Danske tok hensyn til langt flere variabler enn de fleste forskinger du har postet.

Heldigvis ser vi med åpning i Oslo med mer at de aller fleste lar seg ikke skremme av slik fake news som at long covid er noe særlig alvorlig eller noe henge seg opp i.

Men vi kan gjerne være uenig er jo derfor denne siden heter diskusjon.no :)

 

 

Endret av DaniNichi
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vi må huske på at potensielt alle virusinfeksjoner kan føre til symptomer og problemer flere måneder etter infeksjonen.

Dette er ikke noe nytt banebrytende ifbm. Coronaviruset, men nettopp siden corona er relativt nytt og vi ikke tidligere har vaksinert mot viruset. Hadde vi ikke hatt vaksine mot f.eks infuensa ville det definitivt vært mer fokus på "long-flu" enn det vi ser i dag.

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hehe. Leser selv forskningrapporter, men ikke daglig( Forsker på gpuene mine 5x3090)

Men til det andre, du sier 200 pasienter.

C19 vaksinen hadde bare ca 40000 testere da det ble godkjent for masse vaksinering.

Det syns jeg alt for lite om du tar antall mennesker i verden.

Men som du sier, er diskusjon.no.

https://foldingathome.org/category/infectious-diseases/covid-19/

Endret av Kjetil Lura
Lenke til kommentar
Alkan skrev (1 time siden):

Vi må huske på at potensielt alle virusinfeksjoner kan føre til symptomer og problemer flere måneder etter infeksjonen.

Dette er ikke noe nytt banebrytende ifbm. Coronaviruset, men nettopp siden corona er relativt nytt og vi ikke tidligere har vaksinert mot viruset. Hadde vi ikke hatt vaksine mot f.eks infuensa ville det definitivt vært mer fokus på "long-flu" enn det vi ser i dag.

 

 

Eksakt dette.

Er spekulert i at Influensa kan være grunnen til ME samt Fatigue sykdom hos mennesker som et eks.

Innen forsking har jo"post viral fatigue" vært noe man har vært klar over i mange år ca 1950tallet.

https://tidsskriftet.no/2004/09/kronikk/kroniskpostviralt-utmattelsessyndrom 2004..

Men dette selger ikke aviser og det setter jo ikke frykten i folk at man opplyser om slikt når man poster om denne "fryktelige" long covid tilstanden.

 

 

Endret av DaniNichi
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...