Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Morromann skrev (5 minutter siden):

Det hadde det nemlig gjort om det var så lekende lett å bli smittet utendørs som det påstås her.

Er det noen som påstår det her da? Alle sier jo at det smitter mye lettere innendørs enn utendørs, men at man fortsatt kan bli smittet utendørs. Men tror jeg melder meg av denne "diskusjonen", jeg klarer nok ikke matche energien i disse utbruddene.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (23 minutter siden):

Er det noen som påstår det her da? Alle sier jo at det smitter mye lettere innendørs enn utendørs, men at man fortsatt kan bli smittet utendørs. Men tror jeg melder meg av denne "diskusjonen", jeg klarer nok ikke matche energien i disse utbruddene.

Man kan, men det er lite sannsynlig. Jeg bare konstanterer det vi har sett verden over et godt år ute i dette nå og vi vet har erfart mye mer nå enn det vi hadde rundt den 20.mai 2020. Da var man faktisk, når vi tenker oss om veldig redde for at smitten skulle blusse opp for fullt igjen når folk strømmet mot strendene og parkene; folk var bekymret for turområder og at det var for mye folk der. Men nei - smitten gikk ned på tross av at det var flere og flere folk som trakk utendørs og stod nær hverandre. På tross av at flere og flere samlet seg utendørs sank smitten. Og nå, et år etterpå og med mye mer erfaringer og atpåtil massedemonstrasjoner i Oslo tror fortsatt folk at vi skal få massesmitte igjen fordi man så en del folk på torget i Bergen? Jeg stoler såpass på magefølelsen her; dette er unødig mye panikk.

Jeg er gammel nok til at jeg faktisk var guttunge de første årene av AIDS-epidemien og jeg husker at man var engstelig for at man kunne skjære seg på et glasskår fra en tomflaske og får HIV fordi noen med HIV kunne ha blød på nettopp den flaske eller at man kunne tråkke på en stein hvor noen med HIV hadde blødd på eller at man kunne få HIV fra offentlige toalettseter. La meg minne om at dette var et par tre-fire år inn i HIV-frykten og det var fortsatt da en del panikk over det; så vel; det er vel da kanskje ikke så rart at folk fortsatt tror på strandsmitte som jeg skal kalle det om corona. Om noen år vil man garantert si at det var frykt som var hypet opp. Når ting har roet seg og det vil det. Men det skjer ikke så fort som man gjerne skulle tro.

Og igjen; om det var slik at fordi noen passerer deg på veien skulle gi deg corona, så er jeg sikker på at vi hadde hatt om ikke millioner så ihvertfall hundretusenvis av smittede i Norge allerede og indiske tilstander. Jeg mener; det er jo bare å se seg rundt i hvilken som helst gate, på hvilken som helst vei; hvor vanlig er to-meteren der ute på veiene, på gatene. på strendene?

Jeg mener, det er jo forståelig at folk var så panisk for dette i mai 2020, det var jeg også men, seriøst; er det så galt å ikke være like redd et år etterpå når man vet mer:

https://www.standard.co.uk/news/health/no-covid-outbreaks-beaches-b920133.html

https://www.itv.com/news/2021-02-17/no-covid-19-outbreaks-have-been-linked-to-crowded-beaches-mps-told

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-beach-holidays-safe-sage-uk-b1803367.html

https://inews.co.uk/news/politics/no-covid-outbreaks-beaches-876071

 

Fortsatt noen i 2021 som mener vi bør stenge strendene og parkene, innføre portforbud samt innføre munnbindtvang utendørs overalt?

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, Simen1 said:

@torbjornen Vel, jeg tenker at tvang fra NAV fører til lite produktivt arbeid, men de som går inn i det med god innsats vil nok klare jobben fint. Det sagt så er det jo en hard jobb for lite penger, så mange vil nok se på det som en aller siste utvei. Til sammenligning er sikkert mange kommunale vaskejobber bedre betalt og mindre slitsom.

Godt sagt Simen1. Det kan godt hende at både høyere alder, samt hunkjønn kan få produktiviteten bittelitt opp blant nordmenn også. Men, det er nok litt holdning, og en tilvenning å stå med fysisk arbeid for en del som har stått ledige. Noen folk er rett og slett bare seigere enn andre, og det er nok veldig individuellt.

Man kan nok også tenke seg at forskjellige faser av livet spiller inn. Kan tenkes at de ekstra unge ikke stoles på, selv om noen av dem nok ville ha jobbet hardt, så kan det for andre kanskje bli til at de gir lett opp. Senere i livet så kan jo folk ha vært utenfor arbeidslivet lenge, og da kan jo fysisk krevende jobber være vondt å komme i gang med. Samt noen vil nok bare ha feil holdning uansett med enkeltindivider. Eller at folk generellt ikke vil ha tungt arbeid lengre om de kan få velge seg noe mindre krevende. Er jo en del ungdom å se på kiosk, bensinstasjon, i kassen på Rema, klesbutikk med mange flere steder.. Det er sikkert hyggeligere for mange å lete etter den type jobb en å plukke stein i åkeren eller hva det måtte være en bonde kan tenke seg å sette folk til.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, Morromann said:

Ja, jeg tror faktisk at om man så hadde avholdt vanlige 17.mai-tog hadde det ikke ført til et smitteutbrudd. 2020 var et rekordår for massedemonstrasjoner over hele verden; vi hadde jo en i Oslo 5.juni; hvor var massesmitten fra utendørsaktivitet? 

Det tror ikke jeg helt på, men.. F.eks. hvor mange prosent av de i protestgruppen 5. juni hadde fått smitten fra disse alpeturistene i Østerrike forut, via en del smitteledd? Det var vel også heller skralt med testing på den tiden også.

Det finnes det nok ingen oppgitte tall for. Man må jo først ha noen smittede, og de i disse protestgruppene du viser til, kan ha vært griseheldige å sluppet unna det å bære på smitte der og da.

Endret av G
Lenke til kommentar
G skrev (2 minutter siden):

Det tror ikke jeg helt på, men.. F.eks. hvor mange prosent av de i protestgruppen 5. juni hadde vært alpeturist i Østerrike forut? Det finnes det nok ingen oppgitte tall for. Man må jo først ha noen smittede, og de i disse protestgruppene du viser til, kan ha vært griseheldige å sluppet unna det å bære på smitte der og da.

Se linker i innlegget over om strandsmitten som aldri kom. Som mange fryktet i mai 2020 men som aldri kom. Så derfor er ikke jeg bekymret for strandsmitten som skulle bringe nye bølger av massedød som man snakket om i fjor.

Griseheldige? Tja, like griseheldige som de millioner av andre over hele verden som demonstrerte da og de millioner av andre som trakk til strender og parker over hele verden den sommeren og likevel ikke utløste noen smittebølge? Nei, de var ikke griseheldige; sannheten er at sjansen for smittespredning utendørs er minimal og om et par år vil de aller fleste være enige om det. Det er jeg 100% sikker på.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar
Just now, Morromann said:

Se linker i innlegget over om strandsmitten som aldri kom. Som mange fryktet i mai 2020 men som aldri kom. Så derfor er ikke jeg bekymret for strandsmitten som skulle bringe nye bølger av massedød som man snakket om i fjor.

Er det vanlig da at folk menger seg og legger seg helt oppi andres pupper og rumper på stranda da? Er vel verre på konserter hvor folk evt. står som sild i tønne?

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (4 timer siden):

Vel, jeg reigstrerer at det store flertallet av samlinger det er snakk om utrykninger til er utendørs. Det har ikke så langt i pandemien, heller ikke med mutasjonene vært mye eller noe som tyder på enorme smitteutbrudd knyttet til utendørs arrangementer. Ja, jeg tror faktisk at om man så hadde avholdt vanlige 17.mai-tog hadde det ikke ført til et smitteutbrudd. 2020 var et rekordår for massedemonstrasjoner over hele verden; vi hadde jo en i Oslo 5.juni; hvor var massesmitten fra utendørsaktivitet? Det som skremmer meg er når større grupper samler seg innendørs med lukkede vinduer. Da oppstår massesmitte ganske så effektivt. Og det har vel vært veldig lite av det i det siste? Jeg regner med at vi kommer til å se noen krusninger her og der umuddelbart etter 17.mai nå, men det blir som sagt; en krusning som flater fort ut igjen. Og samtidig går vaksineringen sin gang. Tror vi får se, om jeg skal tippe, et lite hoppe neste uke, og så en nedgang igjen uka etter der og når vi kommer inn i juni og juli - da raser det til bånns som bly. Vil ikke overrakse meg om vi ser dager i Oslo allerede når vi skriver juni hvor man har registrert 0 smittede. Ihvertfall i juli.

Når det blir godt under 100 tilfelle per dag i Oslo vil også smittesporinga bli enklare og meir lik situasjonen i store deler av landet der ein har greidd å slå ned utbrota etter kvart som dei oppstår. I tillegg får Oslo hjelp av skeivfordeling slik at R-talet går ned. Eg er såleis einig i denne analysen.

Lenke til kommentar
torbjornen skrev (1 minutt siden):

Når det blir godt under 100 tilfelle per dag i Oslo vil også smittesporinga bli enklare og meir lik situasjonen i store deler av landet der ein har greidd å slå ned utbrota etter kvart som dei oppstår. I tillegg får Oslo hjelp av skeivfordeling slik at R-talet går ned. Eg er såleis einig i denne analysen.

Den er jo godt under 100 nå:)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Morromann said:

1) Og hvordan vet vi at de som samlet seg i Hemsedal ikke påførte seg smitten inne på afterski? 

2)Sjansen for det er knapt nok en promille av en promille. Som sagt så må man nok aktivt gå inn for å spytte på hverandre; stå tett så man unngår vind og slenge en diger spytteklyse inn i munnen på den man er nær og lar vedkommende svelge spyttet. DA kan det nok fort skje. Nei, man kan ikke "fort få spytt fra sidemannen" utendørs. Dette er "man kan få HIV fra toalettseter" som mange, også forskere i fullt alvor trodde på til et godt stykke ut på 1980-tallet.

Jeg vil heller påstå at det er enormt med bevis fra hele verden rundt det siste året på at det overhodet ikke er knyttet noen stor smittefare til å være ute. Det er vistnok ikke påvist noe smitteutbrudd fra strender noe sted i verden.

Om du har maks uflaks, men med vilje da har lagt deg 6 meter unna. La oss si at det også er rimelig vindstille ute. Du ligger på ryggen på bakken med åpen munn for å fange viruspartikler, da 6 meter unna. I teorien så er det da mulig at du kan tenkes å smittes. Sier ikke at det garantert skjer, men..

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Fnugle skrev (3 timer siden):

1) Det er allerede vært knyttet smitte til utendørssamlinger i Nygårdsparken. Det har det vært vist til tidligere i tråden. Klart risikoen er mindre, men den er der. 

2) I Norge når BLM-demonstrasjonene var, var det mye mindre smitte enn nå og vi hadde ikke de mer smittsomme mutasjonene. 

Ellers forventer jeg ikke at smitten skal bli like høy som tidligere, men tror vi fort kan oppleve enkeltdager fremover med 600-700 smittede noe dager og da er det skummelt å forsette gjenåpning før flere er vaksinert.

Tror derimot smitten vil ha større utbrudd andre steder enn i Oslo som har kommet langt i vaksineringen. Lave tall, men 0 smitte i juli? Nåja.

Eg er også einig i denne analysen. Dei fleste stader er ein langt frå ferdig med å vaksinere risikogruppene, så ein må rekne med at det blir noko meir smitte utanom Oslo i perioden framover. Difor er det viktig at ein ikkje fjernar dei nasjonale tiltaka fordi om smitten i Oslo går ned. Sjølv om det var lite smitte i fjor var det ein periode i juni der R-talet var over 1 før det gjekk ned att. Rett nok er alle tal frå i fjor usikre på grunn av lite testing.

Likevel går ein mot ei tid då folk er meir utandørs, samt at ein får "nedstenging" av skular og universitet frå juni til august, også kalla sommarferie. Då bør smitten gå raskt ned, og så får ein håpe at heile den vaksne befolkninga har fått tilbod om minst 1 stikk før det blir full gjenopning etter sommarferien.

Lenke til kommentar
G skrev (Akkurat nå):

Om du har maks uflaks, men med vilje da har lagt deg 6 meter unna. La oss si at det også er rimelig vindstille ute. Du ligger på ryggen på vakken med åpen munn for å fange viruspartikler, da 6 meter unna. I teorien så er det da mulig at du kan tenkes å smittes. Sier ikke at det garantert skjer, men..

Folk har stått sild i tønne på strendene. Og det var jo slik, som jeg har nevnt, bilder fra Sørenga som ble smørt ut over media i fjor i mai; da det var mye bedre maivær enn i år; da det er tragisk surt; som liksom skulle varsle oss om en ny og dødelig smittebølge og fyrte opp ideer om "egoistiske ungdommer på Sørenga setter besteforeldres liv i fare"; ja jeg tenkte slik jeg også; jeg innrømmer det; men vi visste jo mye mindre enn vi gjør nå og trodde at om noen kom en milimeter for nært oss selv ute på veien så var det veldig stor fare for at nå fikk vi corona. Vel, den fryklten er borte hos meg nå.

Lenke til kommentar
Laffe skrev (10 minutter siden):

Er det slikt at mange her inne håper på at denne pandemien vedvarer? Virker som at mange er svært negativ til at det blir lysere tider. Herreminhatt, la oss være negative og håpe på at viruset muterer så at pandemien fortsetter...

Jesus..

Så veldig mange er det nok inne, men noen er det uten at jeg skal gå nærmere inn på det. Så fort det er utbrudd i et par kommuner som trekker de nasjonale tallene opp selv om de stuper i Oslo tastes det "går nok mot ny lockdown nå" på autopilot. Og om tallene er fine så postes det en Twitter-melding fra en eller annen "scare mongerer" i Ameika eller England eller wherever.....er det ikke negative nyheter på førstesiden så får man lete de opp.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Svært gode tal i kveld. (Og Tix er vidare i Eurovisjonen) 🙂

Sitat

314 nye koronasmittede siste døgn

PUBLISERT KLOKKEN00:21

Det siste døgnet er det registrert 314 koronasmittede i Norge. Det er 159 mindre enn samme dag i forrige uke. De siste sju dagene er det i snitt registrert 331 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 437, så trenden er synkende.

Så kjem det an på kor mykje etterslep som er i tala. Er onsdagstala like låge er det svært bra!

Redigert: Oslo har 74 i følgje VG. Vestland har berre 11, derav 9 i Bergen.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
20 minutes ago, Morromann said:

Folk har stått sild i tønne på strendene. Og det var jo slik, som jeg har nevnt, bilder fra Sørenga som ble smørt ut over media i fjor i mai; da det var mye bedre maivær enn i år; da det er tragisk surt; som liksom skulle varsle oss om en ny og dødelig smittebølge og fyrte opp ideer om "egoistiske ungdommer på Sørenga setter besteforeldres liv i fare"; ja jeg tenkte slik jeg også; jeg innrømmer det; men vi visste jo mye mindre enn vi gjør nå og trodde at om noen kom en milimeter for nært oss selv ute på veien så var det veldig stor fare for at nå fikk vi corona. Vel, den fryklten er borte hos meg nå.

Jojo, vi får vente å se an hva framtidige historiefortellere konkluderer med da?

På stranda så kan man ha folk med volleyball, frisbee og hva som helst, og som skriker i takt med måkene av full kraft.

Kilde for det nedenfor er: https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3223

Published 25 August 2020

These findings from fluid dynamic studies help explain why at one choir practice in the US, a symptomatic person infected at least 32 other singers, with 20 further probable cases, despite physical distancing.27

...

Fig 2

Long range video imaging over 8 m of the multiphase turbulent cloud (gas cloud containing liquid droplets of all sizes) from natural human violent emission such as a sneeze, revealing a range of the cloud, and its droplet concentrated payload, of up to 7-8 m. Reproduced with permission from Bourouiba2

Endret av G
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
13 minutes ago, torbjornen said:

Svært gode tal i kveld. (Og Tix er vidare i Eurovisjonen) 🙂

Er "Lars Monsen slått ut av flått" enig med den konklusjonen? :fun:

You know flått = ticks sånn på english

Tok meg anledning først nå å lyttet til Tix sin performance. Å herregud så surt det lyder da. Men det heter jo melody grand prix av en grunn også da.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
fredrik2 skrev (2 timer siden):

Blir mer och mer negativ till skjevfördelningen

- Den kommer antagligen för sent för att göra en viktig forskjell

- Det ska komma så pass många vaksiner i sommar att det inte er så viktigt med en skjevfördelning.

- Den kan verka orättvis och det är vansklig/omöjligt att få den rimeligt rättvis. Har redan medfört irritation i många kommuner. 

- Den gör det vanskligare för kommunerna att raskt vaksinera alla då det blir väldigt många doser i Juli och Augusti och färre innan.

Nu verkar man också ändra vilka kommuner som ska vara i vilken gruppe och bara en sån sak som att Nessoden, som ligger mitt bland kommunerna som ska få fler doser i första versionen skulle si ifra sig doser trots att de också har haft en hel del smitte och tilltak visar att allt kanske inte var så genomtänkt.

Eg har ei viss forståing for skeivfordelinga, men ein burde i det minste ha gjort seg ferdig med risikogruppene før ein aukar skeivfordelinga til fordel for friske folk under 65 med gitte adresser. Vaksiner er fyrst og fremst til for å beskytte risikogruppene mot alvorleg sjukdom eller død, og fyrst deretter kan ein fokusere på å bruke dei målretta for å slå ned pandemien.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...