Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
11 hours ago, torbjornen said:

Betre intensivkapasitet vil seie fleire sjukepleiarar, og det vil bli kostbart å løne desse for at dei skal stå klare i tilfelle det kjem nye mutasjonar eller ein ny pandemi. Sjukepleiarar veks heller ikkje på tre, så ein ville også måtte utdanne fleire sjukepleiarar og/eller auke løna til dei ein har.

Hva om en lar noen overskuddsykepleiere gli inn og ut av sykehjem, selv om de da måtte i perioder hatt litt mindre spesialiserte oppgaver den tiden de er ved sykehjemmet? Eller at de tilfører sykehjem sårt trengt spesialkompetanse?

  

11 hours ago, torbjornen said:

Vi får håpe at vaksinene virkar og at fleire nedstengingar ikkje blir nødvendige. 

Dette fordrer vel hvordan kommende politikere ved roret takler dette til høst/vinter og framtidige smittesesonger. Altså hvor mye som satses å vedlikeholde et høyt vaksinasjonstilbud? Gjerne et gratistilbud?

Glipper forebyggingsarbeidet så risikerer man jo før eller siden en liknende pandemi. Enten den sitter 5 - 10 år framover eller 45 år fram i tid. Og dette er jo en globalisert smitte. Så det beror jo mye på hva andre nasjoner gjør i forebyggelsen. Samt om vaksineprodusentene fortsatt har en mulighet å tjene en liten slant hvert år på vaksineproduksjon.

  

10 hours ago, torbjornen said:

Dette er vel det mest sannsynlege scenarioet, og kan medføre at ein må behalde enkelte tiltak (som f.eks. å halde seg heime dersom ein er sjuk), men at det ikkje blir noko i nærleiken av nedstenging.

På godt og vondt, så har både mentaliteten hos folk og arbeidsgivere vært å være så tøff som overhode mulig så lenge man kan. Og det ser man også gjenspeile seg fra politisk hold på godt og vondt, igjennom dagens fraværsordninger i arbeidslivet. Hvor man helst skal ta deler av sykemeldingen med en blanding av fortsatt tilstedeværelse på arbeidsplassen samt få litt ekstra hvile utover hva som er normalt, da hjemme.

Mentaliteten i folk og arbeidsliv tror jeg neppe påvirkes særlig av lærdom i fra denne pandemien. Jeg tror mye av det som har vært kommer til å bli delvis glemt og ignorert av mange folk og arbeidsgivere.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
William_S skrev (17 minutter siden):

Som mye annet som er made in China så er det nok fullstendig crap. 

Heh, ja. Men de er smarte det skal de ha. Blitt verdens største økonomi gjennom rent kvakksalveri? Seychellene burde saksøke dem for svindel; ikke det at jeg tror de vil komme noen vei med det selvfølgelig.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar
10 hours ago, Morromann said:

Men Norge, til tross for oljefondet og rikdommen har ikke uendelig på uendelig med penger de kan pøse over bedrifter og alle som må permiteres i det uendelige! De har ikke det. Det kommer en dag da det ikke er mer penger å hente; ja du er ikke bekymret; det er fordi du tar det for gitt at Norge har ubegrenset og uendelige med ressurser til å finansiere evinnelige lockdowns in infinutum, men slik er det ikke. Jeg ser det er en annen som trekker frem "vi har jo råd fordi vi har oljefonet"-argumentet også. Håper vedkommende snart skal gå av med pensjon da så han slipper å oppleve konsekvensen av slik tankegang. Det er flere som er på konlkursens rand NÅ, de som vet hvor skoen trykker og selv om samfunnet skulle gjenåpne for godt i morgen vil det være flere som ikke vil overleve i fremtiden fordi de ikke vil tjene inn igjen det de har tapt på et år med nedstenginger. Det er realiteten i den virkelige verden. Vi har en knallhard økonomisk nedtur foran oss uansett og jo mer man fortsetter med lockdowns jo verre vil det bli.

Det er jo økonomisystemene det er noe hakkendes galt med egentlig. Inflasjon kommer man seg kanskje ikke unna da. Men, når ting ikke har båret utfor stupet så vil jo folk fortsatt ha behov for varer, tjenester og det er jo jevnfordelingen slik at alle merker at de har det bra nok som holder hjulene gående.

Så hvordan klarte britene å motstå de uår de hadde under 2. verdenskrig da? Det er jo helt utrolig hva slags iver som oppstod der i samspill for å komme tilbake til normalen (fred).

  

10 hours ago, Morromann said:

Vel, lykke til når blpmandagen kommer. Dere vil få andre ting enn corona å være bekymret over i årene som kommer og det vil vare atskillig lenger enn corona. Jeg unner ingen å stå i køen til Fattighuset, det kan godt være vi havner i den samme køen sammen men jeg vet i det minste at dette var noe man måtte regne med. Det blir et told you so-øyeblikk men vi vil i det minste være i samme båt.

Den store økonomiske krisen i USA på 1900-tallet har vist oss at i fattige kår så bruker folk mindre penger. Og med det økonomisystemet som vi har i virke nå så vil det skape katastrofe. Folk MÅ fortsette å bruke penger i det systemet vi har, ellers så kollapser ting bare. Så enkelt er det.

Politikerne i USA på den tiden var nødt å komme med stimuli for å få folk til å bruke penger igjen. Først da kom USA seg til hektene igjen, viste det seg.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (14 minutter siden):

Heh, ja. Men de er smarte det skal de ha. Blitt verdens største økonomi gjennom rent kvakksalveri? Seychellene burde saksøke dem for svindel; ikke det at jeg tror de vil komme noen vei med det selvfølgelig.

Sinopharm vaksinen er vel rundt 50% effektiv. Den forhindrer alvorlig sykdom og død, men hindrer ikke smittespredning like godt som mRNA vaksinene.

Det som blir skummelt er turister fra andre land som kommer til Norge med nye og ukjente mutasjoner i sommer. Spesielt de som er vaksinert med de dårligere viralvektor vaksinene. AstraZeneca, J & J, Sinopharm og Sputnik.

Endret av Kryptodebunker
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Ole Morten skrev (1 time siden):

Grunnen til at man slipper folk inn til Norge er at Norge vil stoppe opp uten arbeiderne fra andre land.Nesten alle lavtlønnsyrker i Norge i byggebransjen,Industrien og også helsesektoren er avhengige av arb.innvandringen.Vi har gjort oss avhengige av arb.innvandringen selv.De fleste nordmenn vil ha høyere utdannelse og helst ha en jobb i det offentlige sektor.Vi har det største andelen av offentlige ansatte i verden etter folketallet som også skal lønnes,helst en god del mere en de som faktisk bidrar til eksportinntekter for at landet skal gå i rundt.

Vi har mange tomme hoteller som kunne ha vært brukt til disse arbeiderne.

Skal de krysse grensen så skal de i 10 dagers karantene som alle oss andre.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
10 hours ago, Snikpellik said:

NY PERSON TIL SYKEHUS ETTER SMITTEUTBRUDD PÅ SKIP
https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/ny-person-til-sykehus-etter-smitteutbrudd-paa-baat.aPqjeAJTZ

4 av 21 smittede besetningsmedlemmer på sykehus og 1 død nå altså. Kan være fæle greier dette viruset.

Hva type mutasjon er det på dette skipet? Det er vel også vanskelig å unngå smitte når alle lever så tett innendørs på hverandre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
10 hours ago, torbjornen said:

blir til ved at ein lærer av historia. Gitt at vi kjem opp i ein liknande situasjon som mars 2020 ein gong til på grunn av mutert virus. Kva ville du ha gjort? Droppa alt av tiltak og late det gå den vegen høna sparkar? Eller brukt målretta tiltak (basert på den kunnskapen ein har fått gjennom pandemien) for å berge folkehelse og økonomi?

Det er eg heilt einig i, og det blir garantert ikkje nødvendig heller.

Det beror vel egentlig på om immunitetstallene er riktige, og i hvilken grad viruset skal mutere framover nå. Og det siste om mutering beror jo egentlig på balanse mellom hvor mange som oppnår vaksineimmunitet og immunitet fra å ha hatt sykdommen og hvor mange som ellers står igjen sårbare. Også hvor lenge de resterende står ubeskyttet eller ikke oppnår immunitet innen rimelig tid.

Verden har mange milliarder mennesker og mange hundre nasjoner som alle skal fungere oppi dette skippertaket.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (9 minutter siden):

Hva type mutasjon er det på dette skipet? Det er vel også vanskelig å unngå smitte når alle lever så tett innendørs på hverandre.

Tipper dette er en konsekvens av dårlig ventilasjon ombord og trange boforhold. Alle blir utsatt for høy virusdose og flere enn normalt blir dermed alvorlig syke.

Endret av Kryptodebunker
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
4 hours ago, Benbjo said:

– Vi kan ikke bruke studien til å si at mild korona ikke betyr noe. Det kan saktens bety noe for livskvaliteten for de kanskje 10 prosentene som får senfølger som langvarig trøtthet eller tap av luktesans.

Det viktigste Forland nevner er vel at man fortsatt ikke helt vet.

Dessuten så kan det være enkelte uoppdagede ting. For det er sjelden folk undersøkes for absolutt alle eventualiteter. Undersøkelser henger som oftest sammen med de symptomer som pasientene melder tilbake om. Derfor kan det komme nyheter om long covid i mange år etter selve pandemihendelsen.

Nå har man vel kommet til konklusjonen om at det ikke er en respiratorisk sykdom egentlig, men mer en vaskulær sykdom som angriper ACE2-reseptorer og epitelceller i blodårer. Organsvikt var jo en stor greie på de alvorligst rammede, eller også på de som døde av det utenfor sykehuset som aldri rakk å komme dit.

Det var vel også en del prat om nevrologiske skader. Og det er ikke alt av nervesystem som helbreder seg selv.

En må også forvente at det kan være en del folk som ikke gikk til sykehus i starten av 2020 fordi det var "strengt forbudt" om du ikke "omtrent gispet etter luft".

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (Akkurat nå):

Det viktigste Forland nevner er vel at man fortsatt ikke helt vet.

Dessuten så kan det være enkelte uoppdagede ting. For det er sjelden folk undersøkes for absolutt alle eventualiteter. Undersøkelser henger som oftest sammen med de symptomer som pasientene melder tilbake om. Derfor kan det komme nyheter om long covid i mange år etter selve pandemihendelsen.

Det å miste smake og luktesans i lange tid eller for alltid er det som skremmer meg mest.

Sitat

Januar 2021

 

Nå, ni måneder etter at han fikk korona, har smaks- og luktesansen til Mads gradvis blitt bedre. Fortsatt kan ting lukte fritert leverpostei, men ikke like sterkt som før.

Daglig lukter han på eteriske oljer for å trene opp sansene. Jeg ringer Mads for å høre hvordan det går nå.

– Jeg sitter ikke og higer veldig etter bedring som jeg gjorde i sommer og høst. Jeg har vent meg litt til hvordan de luktene er og tar ting som det kommer, sier han.

– Men jeg har håp om at det skal bli helt bra.

https://www.nrk.no/osloogviken/xl/mads-vet-aldri-hva-maten-vil-smake-1.15113578

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Snikpellik said:

Veldig gode nyheter det! Men jeg tror ikke det er spesielt oppløftende for de som har slitt med senskader i over et år, alvorlige eller ei. De to jeg kjenner med senskader har ikke hatt det veldig bra i tiden etterpå, og det bare varer og varer uten å gi seg. Når man er på fjortende måneden uten lukt og smak eller sjette måneden og fortsatt ikke kan ta seg en joggetur så kan man være litt bekymra åkkesom.

Videoen er ikke relatert til korona så den blir en digresjon. Men, den nevner noe om mangel på sanseinntrykk. Kanskje dette også er vesentlig for koronapasienter? Hva skjer med luktsenteret i hjernen når det ikke får stimuli på flere måneder? Det normale er jo at ubrukte deler av kroppen visner.

Så hvordan skal de med langtids tap av luktesans egentlig få den tilbake, dersom det aldri blir oppfattet ordentlige luktinntrykk igjen?

Video:

Spoiler

 

 

Endret av G
Lenke til kommentar
Zeph skrev (4 timer siden):

https://www.nrk.no/urix/kraftig-smitteokning-blant-fullvaksinerte-pa-seychellene-1.15497499

Det kan hende verda må lære å leve med viruset på lang sikt, snarare enn å utrydde det.

Og kor godt fungerer eigentleg flokkimmunitet når det reiser folk på kryss og tvers av verda heile tida?

Det vil vel fungere som med influensa. Ein har ein viss flokkimmunitet, men folk i risikogruppene blir anbefalt å vaksinere seg. Ny vaksine kvart år.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Morromann said:

Jeg er temmelig usikker på hvordan en oljeavhengig økonomi vil takle flere lockdowns i og med at olje-gullalderen for lengst er over.

Det der er nå mer et klima, miljø og ikke minst et politisk spørsmål, om at oljealderen er over. Vi får fortsatt solgt oljen, selv om det ivres politisk for å stenge oljekrana lenge før det er helt tomt på tanken.

  

9 minutes ago, torbjornen said:

Det vil vel fungere som med influensa. Ein har ein viss flokkimmunitet, men folk i risikogruppene blir anbefalt å vaksinere seg. Ny vaksine kvart år.

Så det blir kun folk i risikogruppene som får fortsatt tilbud om sesongkoronavaksiner? Hvordan skal dette holde ting i sjakk egentlig, når risikogruppene er færre enn 70 % av befolkningen?

Endret av G
Lenke til kommentar
1 hour ago, Morromann said:

Heh, ja. Men de er smarte det skal de ha. Blitt verdens største økonomi gjennom rent kvakksalveri? Seychellene burde saksøke dem for svindel; ikke det at jeg tror de vil komme noen vei med det selvfølgelig.

Det er nå en salig blanding av "dritt", hi-tech, kvalitetsvarer og luksusvarer i fra Kina da. Selv den billigste dritten produseres naturligvis der. Men, dere greier jo Kina over samme kam, som om at alt som ruller ut fra kinesiske rullebånd er dritt. Det er ingen sannhet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nabobyen Larvik har fått Moske trøbbel. Helt sikkert indisk variant fra Pakistan eller India.

Sitat

14 av gårsdagens tilfeller fra samme klynge: – Moskeen i Larvik er stengt

Lørdag satt Larvik kommune ny, dyster smitterekord, med 22 smittede på én dag.

Søndag meldes det om to nye smittetilfeller, som begge er nærkontakter. Dette har assisterende kommunedirektør Ingvild Aartun nettopp fått beskjed om, og har dermed ikke mer informasjon å gi om de siste tilfellene.

Hun har derimot mer informasjon å gi om gårsdagens smitterekord. Av gårsdagens 22 smittetilfeller er 14 av dem fra samme klynge, og Aartun kan nå fortelle mer om denne klyngesmitten:

Sitat

– Det er kommet via innreise. Vedkommende var i karantene som vedkommende fikk beskjed om, men så har det spredt seg til familie, bekjente, arbeidsplassen, barn i barnehage, også er det også en eller flere av dem som har vært i moskeen. Moskeen i Larvik er nå stengt, opplyser Ingvild Aartun, og fortsetter:

– Vi har ikke grunn til å tro at moskeen ikke har forholdt seg til smittevernreglene for bønn i moskeen. Vi har selv vært der og veiledet tidligere. Men dette sier noe om hvor lett det smitter, og vi kommer til å få flere tilfeller knyttet til denne klyngen.

https://www.op.no/14-av-garsdagens-tilfeller-fra-samme-klynge-moskeen-i-larvik-er-stengt/s/5-36-1082241

Skulle ikke alle fra land utenfor EØS være på karantenehotell? Selv om man har vært i begravelse?

Endret av Kryptodebunker
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Morromann skrev (2 timer siden):

I mars 2020 stod ikke norsk økonomi i kne. Om man kommer opp i lignende situasjon på et tidspunkt hvor hundretusener er arbeidsledige. har solgt boligene sine, flere går på gata og tigger, bedrift etter bedrift stengt, kriminaliteten har eksoplodert, velferdsordninger kuttet dramatisk fordi vi ikke har råd og man stenger ned igjen det som fortsatt er.......HVA DA????????

 

Vi har det jammen for godt i Norge, vel, noen har det når de går rundt i en boble og tenker "det er bare å stenge ned for det gikk så bra sist gang". Si det til de som står i matkø ved Fattighuset! Si det til dem! Si det til de etterlatte etter de som har tatt sitt eget liv fordi de ikke orket mer av dette.

Om det skulle komme ein ny pandemi. Skal ein berre la sjukehusa bli fulle og late som ingenting då? Det ville uansett ha ført til at mange ville halde seg inne. Reiselivet ville ha vore dødt uansett, og det same gjeld utelivet. I tillegg ville folk ha kvidd seg for å gå på butikken, til lege, frisør osv. Dei jobbane som du snakkar om ville ha gått tapt uansett, og kanskje enno fleire. Det som var rett i mars 2020 blir ikkje mindre rett neste gong, men ein har kanskje fått litt meir erfaring med kva som virkar og kva som ikkje virkar. Kva tiltak som er nødvendige kjem også heilt an på situasjonen frå gong til gong. Kjem det ein ny svineinfluensa held det med få tiltak. Kjem det eit virus med 30% dødelegheit vil ein få Kina-tilstandar uansett kor mykje økonomien er i kneståande. Og ser ein tilbake på den pandemien som har vore no er det dei landa som har hatt korte men fullstendige nedstengingar som har lukkast best. Det er ikkje korona i Kina, Australia og New Zealand, medan ein her i Norge har drive seigpining i snart eitt og eit halvt år.

Store deler av norsk økonomi går som det grin, og folk flest har betre råd enn nokon gong fordi dei brukar mindre pengar på reiser. Prisane på byggjevarer har gått opp, og det er mangel på ledige handtverkarar. Bustadprisane er rekordhøge og blåst opp av nullrente. Det same gjeld aksjar. Men dei som er utan jobb slit, og skilnadene i samfunnet har auka.

Pandemien har kanskje også fått langsiktige verknader, f.eks. ved at bedriftene har funne ut at ein kan spare både tid og pengar ved å halde møte på teams i staden for å reise att og fram. Det vil også vere bra for miljøet. Global oppvarming er eit mykje større problem enn korona, som trass alt berre er eit forbigåande problem. Det er såleis ikkje sikkert at alle jobbane i reiselivet kjem att. Difor må det omstilling til uansett korleis det vil gå med koronaviruset i åra som kjem.

Som sagt er eg likevel rimeleg optimistisk i forhold til koronaviruset. I verste fall kan det bli kortare periodar med større eller mindre tiltak. Sannsynlegvis er ein likevel over det verste. Alt blir bra, som det heiter. Iallefall til slutt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (40 minutter siden):

Om det skulle komme ein ny pandemi. Skal ein berre la sjukehusa bli fulle og late som ingenting då? Det ville uansett ha ført til at mange ville halde seg inne. Reiselivet ville ha vore dødt uansett, og det same gjeld utelivet. I tillegg ville folk ha kvidd seg for å gå på butikken, til lege, frisør osv. Dei jobbane som du snakkar om ville ha gått tapt uansett, og kanskje enno fleire. Det som var rett i mars 2020 blir ikkje mindre rett neste gong, men ein har kanskje fått litt meir erfaring med kva som virkar og kva som ikkje virkar. Kva tiltak som er nødvendige kjem også heilt an på situasjonen frå gong til gong. Kjem det ein ny svineinfluensa held det med få tiltak. Kjem det eit virus med 30% dødelegheit vil ein få Kina-tilstandar uansett kor mykje økonomien er i kneståande. Og ser ein tilbake på den pandemien som har vore no er det dei landa som har hatt korte men fullstendige nedstengingar som har lukkast best. Det er ikkje korona i Kina, Australia og New Zealand, medan ein her i Norge har drive seigpining i snart eitt og eit halvt år.

Store deler av norsk økonomi går som det grin, og folk flest har betre råd enn nokon gong fordi dei brukar mindre pengar på reiser. Prisane på byggjevarer har gått opp, og det er mangel på ledige handtverkarar. Bustadprisane er rekordhøge og blåst opp av nullrente. Det same gjeld aksjar. Men dei som er utan jobb slit, og skilnadene i samfunnet har auka.

Pandemien har kanskje også fått langsiktige verknader, f.eks. ved at bedriftene har funne ut at ein kan spare både tid og pengar ved å halde møte på teams i staden for å reise att og fram. Det vil også vere bra for miljøet. Global oppvarming er eit mykje større problem enn korona, som trass alt berre er eit forbigåande problem. Det er såleis ikkje sikkert at alle jobbane i reiselivet kjem att. Difor må det omstilling til uansett korleis det vil gå med koronaviruset i åra som kjem.

Som sagt er eg likevel rimeleg optimistisk i forhold til koronaviruset. I verste fall kan det bli kortare periodar med større eller mindre tiltak. Sannsynlegvis er ein likevel over det verste. Alt blir bra, som det heiter. Iallefall til slutt.

Her er det for mange stråmenn til at jeg gidder å svare. Jeg har ikke sagt at man ska ignorere fremtideige smitteutbrudd, jeg har sagt at lockdown slik det har vært til nå med 100% sikkerhet vil kjøre økonomien rett i dass men jeg skjønner at det er fullstendig umulig å trenge inn; istedenfor får jeg den forutsigbare oppramsinengen av forterefeeligheten av "new normal" med nettmøter på teams og færre som flyr. Bra for miljøet? HEHE, ja kanskje...men....er det ikke OLJEpenger som skal redde oss fra total bankerott da?

Du makter som vanlig å ikke forstå forskjellen på fremtiden og nåtiden. At ting som er som de er nå automatisk er slik i morgen også.

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar
  • Evil-Duck låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...