Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Kjetil Lura skrev (2 minutter siden):

Slik jeg tolker det er du mye bedre sikker for å få alvorlig syk uten sprøyten.

Det er sant.

Kjetil Lura skrev (3 minutter siden):

Slik jeg leser vet de ikke enda om du sprer smitten mindre med vaksinene.

Joda, man har analysert smittespredning, bla i Israel som er et av landene med flest vaksinerte, og tallenes tale er klar: Vaksine reduserer sjansen for spredning av smitten dramatisk.

Lenke til kommentar
Kjetil Lura skrev (2 minutter siden):

Skjønner ikke hva du vil frem til.

Som sagt av flere så kan en vaksinert person både bli smittet og smitte videre. Vaksiner beskytter ikke 100%. Men studier som er gjort samt smittesituasjonen i land som har vaksinert veldig mange tyder til nå på at risikoen for at det skjer er veldig mye lavere enn for en person som er uvaksinert.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Kjetil Lura skrev (1 time siden):

Artikkelen er fra 2. april, så mye har sikkert skjedd siden den tid. Men er man redd for å bli smittet kan man ta det i verste mening.

Sitat

«Vaksinerte kan ikke bringe koronaviruset videre til andre». Slik tolket mange en fersk oppsiktsvekkende studie foretatt av forskere ved det amerikanske smittevernbyrået, CDC. Det ble blant annet hevdet av CDCs direktør Rochelle P. Walensky.

«Vi kan altså fjerne de vaksinerte fra den delen av befolkningen som bidrar til epidemien», sa overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til NRK. På Twitter kalte han det et påskemirakel.

Studien de begge snakket om, viste at en dose med vaksinene til Moderna eller Pfizer-Biontech var 80 prosent effektiv mot infeksjoner, og at to doser var 90 prosent effektiv.

– Bevisene er ikke klare

Men CDC-sjefens positive tolkning har fått kritikk fra forskerhold i USA og nå går CDC selv tilbake på det deres egen direktør har sagt.

– Det er mulig at noen mennesker som er fullvaksinerte kan få covid-19. Bevisene er ikke klare på hvorvidt de kan spre viruset til andre. Vi fortsetter med å evaluere bevisene, opplyser CDC ifølge The New York Times.

Amerikanske forskere hadde påpekt at forskningsresultatene var langt fra gode nok til at man kan hevde at vaksinerte personer ikke kan spre viruset.

– Dataene antyder at det er mye vanskeligere for folk som er blitt vaksinert å bli smittet, men ikke tenk i et eneste sekund at de ikke kan bli smittet, sier Paul Duprex til The New York Times. Han er direktør ved Center for Vaccine Research ved University of Pittsburgh.

– Ingenting er 100 prosent sikkert

Tilbaketoget fra CDC kan bety at folk som er blitt vaksinert, må fortsette å ta forholdsregler. I hvert fall så lenge det er store deler av befolkningen som ikke er blitt vaksinert og som kan bli veldig syke dersom de blir smittet.

Man kan for eksempel tenke seg et scenario der en som er blitt vaksinert reiser til utlandet på ferie, og blir smittet der. Vaksinen vil beskytte den som blir smittet mot alvorlig sykdom. Men dersom smitten blir ført videre til en person som ikke er blitt vaksinert, så kan vedkommende bli alvorlig syk og i verste fall dø.

Dersom man skal legge en mindre optimistisk tolkningen av CDC-studien til grunn, så kan det bli begrenset hvilke oppmykninger FHI kan anbefale for norske vaksinerte personer.

– Det vi vet er at vaksinene er veldig effektive mot infeksjoner, mer og mer data tyder på det, men ingenting er 100 prosent sikkert, sier virologen John Moore ved Weill Cornell Medicine i New York til The New York Times. – Det er en viktig folkehelsebeskjed som må kommuniseres riktig.

FHI jobber med nye råd til vaksinerte

FHI og Helsedirektoratet har til nå anbefalt at «eldre kan leve mindre tilbaketrukket, men bør følge nasjonale og lokale smittevernråd til befolkningen».

Fullvaksinerte eldre som bor hjemme kan ha fysisk kontakt med andre som er vaksinert. De kan også ha fysisk kontakt med – og klemme – uvaksinerte personer, men bare et begrenset antall, og de samme over tid, har helseminister Bent Høie sagt.

Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet roste CDCs studie. Det var «kunnskapen vi har ønsket oss, for lettere å kunne åpne samfunnet i takt med vaksinering», sa han til NTB.

Men han advarte om at fullvaksinerte likevel ikke kan vente seg full frihet med det første.

FHI har varslet at de arbeider med å oppdatere rådene til de vaksinerte.

Jeg kommer ikke til å klemme de eldre før jeg er vaksinert selv. Ellers er det jo mange måter å klemme på...

6. april. Dette frykter FHI med vaksinepass

Sitat

Selv om flere studier har vist at vaksinerte oppnår god beskyttelse mot å bli smittet og smitte andre, er mye fortsatt usikkert. Det er heller ikke klar hvor lenge beskyttelsen varer etter vaksinasjon. Dette er også problematisk med tanke på innførelsen av vaksinepass.

– Vaksinasjon vil ikke beskytte 100 % mot at man kan bli en smittekilde. Dermed kan et slikt pass gi en falsk trygghet, sier overlegen.

Jeg tenker at vaksinen er litt som en lykkepille eller vitamininnsprøyting. De jeg kjenner som har fått den jubler av glede og er på full fart ut i samfunnet/verden eller legger planer for det. Jeg tror ikke vaksinerte vil følge smittevernsreglene like ivrig som før.

Når fullvaksinerte ikke lenger trenger å være i smittekarantene, så får man stole på at det er av en grunn.

Endret av Subara
Lenke til kommentar

Folk flest enig i åpningstempoet
https://opinion.no/2021/05/folk-flest-enig-i-apningstempoet/

Sitat

Flertallet synes åpningen av Norge følger riktig tempo. Kun 16 prosent synes det går for sakte. Omtrent ingen sier lenger nei til vaksine.

Norsk koronamonitor fra Opinion har løpende spurt ca. 27.000 nordmenn om de synes åpningen av samfunnet går for fort, i riktig tempo eller for sakte.

Seks av ti nordmenn synes åpningen av samfunnet går i riktig tempo (60 %). 23 prosent synes det går for fort og 16 prosent for sakte.

- Et klart flertall i befolkningen er komfortabel med farten på gjenåpningen av landet. Litt flere sier åpningen går for fort, fremfor for sakte, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at tallene i år ikke er særlig ulik åpningsfasen i mai i fjor, men denne gang har vi utrulling av vaksiner. Men i likhet med i fjor tror seks av ti (60 %) at åpningen av samfunnet vil føre til økt koronasmitte i Norge.

Sitat

Vaksinefordeler

Før myndighetene onsdag holdt sin pressekonferanse om koronasertifikat, sa 59 prosent at de vaksinerte burde kunne få fordeler. I dagene etterpå har dette økt til hele 72 prosent.

Nora Clausen sier at allerede på forhånd hadde folk flest en positiv grunnholdning til koronasertifikat, men etter myndighetenes pressekonferanse har flere blitt positive.

Sitat

Flokkimmunitet og vel så det

Denne uken sier bare 3 prosent av befolkningen at de ikke vil ta vaksine. 8 prosent er fortsatt usikre. Ni av ti nordmenn sier nå ja til vaksine (89 %).

- Viljen til å ta vaksine er rekordhøy. Dersom de usikre ender opp med å si ja, er det nesten ingen som ikke lar seg vaksinere til slutt, sier Clausen.

Viljen til å ta vaksine øker i hele befolkningen, og spesielt blant de yngre. Stadig mer tyder på at forskjell i vaksineviljen mellom befolkningen med og uten innvandrerbakgrunn er i ferd med å viskes ut.

Nora Clausen sier at pressekonferansen denne uken om koronasertifikat kan ha bidratt noe, men langt viktigere er det at flere merker at vaksiner rulles ut blant familie, venner og kolleger, samt at færre er bekymret for bivirkninger.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Kjetil Lura skrev (1 time siden):

Er ikke smitten jeg snakker om, er de som er vaksinert som kan spre smitten videre.

Jeg vet at du er beskyttet om du tar sprøyten, men de vet ikke om du ikke sprer smitten.

 

Les artikkelen jeg linket til, samt de den peker videre på. Det du spør etter er besvart i både hovedartikkelen og andre. Alle sier det samme: Vaksinen hindrer smittespredning.

Hvis du faktisk lurer så leser du de artiklene og finner svaret.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
nirolo skrev (5 minutter siden):

Les artikkelen jeg linket til, samt de den peker videre på. Det du spør etter er besvart i både hovedartikkelen og andre. Alle sier det samme: Vaksinen hindrer smittespredning.

Hvis du faktisk lurer så leser du de artiklene og finner svaret.

Da er det tydeligvis enighet om det, så jeg kan begynne å klemme de eldre 🙂 Nakstad er litt mer forsiktig i uttalelsene med tanke på den indiske mutasjonen.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (På 2.5.2021 den 0.34):

289 NYE REGISTRERTE SMITTETILFELLER

Sitat

316 NYE REGISTRERTE SMITTETILFELLER

Lørdag ble det registrert 316 nye smittetilfeller av coronaviruset i Norge. Det er 91 tilfeller færre enn gjennomsnittet de foregående syv dagene.

Fredag ble det registrert 407 nye smittetilfeller i Norge, mens tallet torsdag var 506.

Det blir generelt sett registrert færre smittetilfeller i helger og på helligdager enn i ukedagene.

Det høyeste døgntallet som er registrert hittil i pandemien er 1150 tilfeller tirsdag 16. mars.

Trenden i registrert smitte er ifølge VGs beregning flat, mens 27 kommuner har en stigende smittetrend. Totalt er det bekreftet 116134 smittetilfeller i Norge siden pandemiens start.

Sannsynlegvis er vel den fine nedgangen ein har hatt sidan påske over.

Lenke til kommentar
torbjornen skrev (8 minutter siden):

Sannsynlegvis er vel den fine nedgangen ein har hatt sidan påske over.

Siden smitetallene ikke lenger er synkende, så er det jo strengt tatt definisjonen på at nedgangen har stoppet. Men hvis jeg tolker utsagnet ditt som en spådom om fremtiden, så er jeg ikke så praktisk som deg: Vi har en rekke små utbrudd som gjør at smitetallene har flatet ut, men når vi får kontroll på de igjen vil vi nok se en fortsatt nedgang - om enn noe slakere enn før. Tipper Norge havner der Oslo er, med ca 10% nedgang i uka. Vaksinering får stadig større effekt og er nok en viktig grunn til at det går såpass bra som det gjør.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Smitten er vel en god del mer spredd nå en tidligere så det er jo på en måte bra i forhold til sykehus kapasiteten, så har jo historisk sett byer og tettsteder utenfor Oslo klart å slå ned smitte mer effektivt, så tenker at vi får håpe på denne effekten og at smitten i Oslo ikke starter å stige igjen, da tror jeg at vi får en videre nedgang etter en liten overgangsperiode nå. 🤞

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, nirolo said:

Les artikkelen jeg linket til, samt de den peker videre på. Det du spør etter er besvart i både hovedartikkelen og andre. Alle sier det samme: Vaksinen hindrer smittespredning.

Hvis du faktisk lurer så leser du de artiklene og finner svaret.

Jepp. har gjort det og ser lovende ut. Men leste du den jeg postet.

Men håper på det beste. Husker bare at ett eldre senter her jeg bor ble mange smittet og en død etter to doser med vaksine.

Edit. Fant den. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/pA2qjG/en-doed-og-ti-smittet-ved-sykehjem-i-sandnes-foreloepig-er-tilstanden-ikke-alvorlig

Endret av Kjetil Lura
Lenke til kommentar
Kjetil Lura skrev (11 minutter siden):

Jepp. har gjort det og ser lovende ut. Men leste du den jeg postet.

Ja, men det er gammelt nytt som etterspør mer forskning, noe jeg pekte på resultatene av så langt.

Sitat

Det er mulig at noen mennesker som er fullvaksinerte kan få covid-19. Bevisene er ikke klare på hvorvidt de kan spre viruset til andre. Vi fortsetter med å evaluere bevisene

Nå har vi altså kommet et skritt videre i forskningen og den viser gode resultater.

Kjetil Lura skrev (14 minutter siden):

Men håper på det beste. Husker bare at ett eldre senter her jeg bor ble mange smittet og en død etter to doser med vaksine.

Men hvor interessant er slike anekdoter? Ingen har sagt at vaksinen er 100% effektiv, så noen vil fortsatt bli smittet og noen vil dø. Dvs fram til viruset er slått helt ned.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/bnAWrq/fhi-om-israel-tall-mulig-vi-slipper-aa-vaksinere-barn?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row10_pos1

Det bør være håp! Det er veldig gode nyheter om det viser seg at flokkimmunitet inntreffer så tidlig. Og Israel har hatt tilfeller av de fleste skumle variantene, inkludert India og SA, uten at de har klart å få smitten opp igjen. Det har tidligere blitt meldt at blant annet SA-varianten vil føre til en restart av pandemien, men det stemmer altså neppe. Når Norge har fått vaksinert 50%+ vil det nok være vanskelig for viruset, inkludert de skumle variantene vi kjenner i dag, å få spredd seg tilstrekkelig. Si 50% med noen basic smittevernstiltak, og kanskje 70% uten noen tiltak overhodet, som vi levde før mars 2020.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
7 hours ago, Snikpellik said:

Før myndighetene onsdag holdt sin pressekonferanse om koronasertifikat, sa 59 prosent at de vaksinerte burde kunne få fordeler. I dagene etterpå har dette økt til hele 72 prosent.

Nora Clausen sier at allerede på forhånd hadde folk flest en positiv grunnholdning til koronasertifikat, men etter myndighetenes pressekonferanse har flere blitt positive.

Det viser bare at folk tror på propagandaen, som ikke er sjokkerende i det hele tatt. Folk er dritt lei av pandemien og er nesten desperate etter å komme tilbake til normalen, og derfor godtar folk slikt.

Lenke til kommentar
  • Evil-Duck låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...